21.5.2024 | Svátek má Monika


Diskuse k článku

EKOLOGIE: Na řadě je diesel. O naše zdraví ale nejde

„Změna klimatu je jednou z největších krizí spravedlnosti v dějinách lidstva, proto je boj o klima zároveň také bojem feministickým, antirasistickým, protistátním a protikapitalistickým. Boj o klima je bojem třídním, bojem proti vykořisťování zvířat a proti militarismu.“

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
L. Novák 28.6.2017 16:42

Re: Zdroje prachu a dopady na zdravou svobodu.

Rada je aktivista. :-)

L. Novák 28.6.2017 16:37

Re: Pane jo, to by pejsek s kočičkou zbledl závistí.

V Číně a svoboda? Zbláznila jste se? Čína je totalitní komunistický stát!

L. Novák 28.6.2017 16:33

Re: Je tu jeste jeden aspekt proti spalovacim motorum

Mně nevadí tolik arabští producenti ropy, ale rozhodně bych zrušil naprosto dementní povinnost přidávat řepkový olej do ropných paliv. Tuhle pitomost prosadili zelení magoři a bohatnou na ní darebáci typu Babiš a spol. Hledejte nepřátele tam, kde omezují vaši svobodu volby. ;-)

M. Valenta 28.6.2017 15:22

Re: Autor se mýlí

Podle toho co píšete to vypadá, že ten pukavec poznáte až když ho máte na pánvi.

R. Tichý 28.6.2017 14:46

Re:

Je to věc zvyku a jazyka.

Mono, di, tri - jsou univerzální. Našemu -ný, -natý nerozumí nikdo kromě nás.

M. Šejna 28.6.2017 13:59

a ještě dodatek

nemusíte to zkoušet jako neandrtálci. Naši předkové z období středověku také žrali bio a neměli kontaminovanou vodu. Ale s hygienou to nebylo nic moc a potraviny také neměly punc čerstvosti nebo čistoty. Tehdy se neumíralo na obsah stopových prvků. Tehdy lidstvo kosily bakterie, mizerná hygiena a nedostatečná lekařská péče.

Neandrtálec proto umíral na dnes lehce zlvládnutelné zdravotní komplikace. Napřiklad různé zlomeniny, zanícené tržné rány, bakteriální nemoci atd.

Z. Lapil 28.6.2017 13:55

Re: Něco k nesmyslným, zlovolným limitům.

Klidně bych věřil, že nesmyslně nízké limity vznikají tak, že vědci odhadnou, vědeckým poradcům politiků dají nejnižší odhad vydělený pro jistotu koeficientem zvaným Pišvejcův, politici udělají totéž, pak se začnou předhánět politici jednotlivých stran... A jelikož se i ten nejmenší Pišvejcův koeficient umocněný na -n (n = mnoho nebo ještě více) blíží nule, věda pláče opuštěná v dáli a my jsme tam, kde jsme.

M. Šejna 28.6.2017 13:50

pane Zingo

kam chodili neandrtálci pro tu nekontaminovanou vodu? Do supermarketu?

Jak vypadalo bio žrádlo neandrtálce?

Vtipu máte dostatek, ale o historii lidského rodu toho evidentně moc nevíte.

Pokud to chcete zkusit, jako neandrtálci, tak prosím. V lese je oddenků hlíz, travních semínek a plodů dostatek na přežití. Jen si to nebudete mít čas nikde omít v té čisťounké vodičce. Možná tak v bahnem zkalené řece. I nějaká ta louže po děšti Vám příjde vhod, nebo zdechlina nějakého zvířete, kterou pro jistotu upečte na ohni, aby se spálilo maximum toxických bakterí.

Z. Lapil 28.6.2017 13:43

Re:

Podle mě je názvosloví hodně věc zvyku. Osobně jsem chemii nikdy nestudoval dál než k maturitě, ale "lingvistické pomůcky" pro mě dodnes nejsou pomůckami, ale primární informací (vzorec oxidu sirnatého napíšu, aniž bych potřeboval počítat na prstech), naopak mono- a tri- a kdovícooxidy si musím do češtiny překládat.

Jiný příklad: léta letoucí zpívám, a to tak, že z not. Nakreslená nota mi jde automaticky přímo do hlasivek, aniž bych se zabýval tím, jak se jmenuje. Tušíte-li rozdíl mezi houslovým a basovým klíčem, jistě vás pobaví, že se docela obtížně vyrovnávám s notami v tom druhém, protože "ty samé noty" jsou nakreslené o linku jinde, což mě až překvapivě moc mate.

P. Zinga 28.6.2017 13:43

Jeden na konec:

Sedí dva neandrtálci u ohně , když tu jeden povídá: Poslouchej, něco děláme špatně! Dýcháme nekontaminovaný vzduch, pijeme nekontaminovanou vodu a žereme pouze bio. Pohybu máme habaděj, to když lovíme anebo jsme loveni, tak mi, sakra, řekni, jak to, že se dožíváme sotva čtyřicítky?

J. Novotny 28.6.2017 13:30

Re: Autor se mýlí

No, určujete tady, které limity jsou z vašeho pohledu špatné. A přitom v další argumentaci dokazujete, že tomu rozumíte jako koza náklaďáku, takže tím vlastně pozorného čtenáře upozorňujete, že je váš názor naprosto mimo a tedy ho nemá brát vážně.

GOOD JOB!

J. Novotny 28.6.2017 13:27

Re: Nás to učili už v 7. třídě.

Myslíte lidé jako Professor Rafael Reif, president of MIT?

P. Zinga 28.6.2017 13:06

Re: Nás to učili už v 7. třídě.

Václavíková, tam jsou lidé, kterým nesaháte ani po prach na nohou. Jste blbý ignorant.

A. Aichou 28.6.2017 12:46

Re: Kecy

Popis procesu v odkazovaném článku citujícím mezinárodní agenturu pro výzkum rakoviny vám nestačí?

J. Kavalír 28.6.2017 12:45

Re: Sorry jako

U toho CO2 záleží na koncentraci.

Kontrolní otázka: Hrozila astronautům Apola 13 smrt z nedostatku kyslíku nebo z nadbytku CO2?

A. Aichou 28.6.2017 12:41

Re: Kecy

Moderní sazomety chrochtají taky. Za studena nesnesitelně. A to včetně motorů BMW, atd. Takže ne, neslyšel jsem naposled naftové auto v šedesátých, ani ta auta, která denně slyším, nejsou ze šedesátých.

P. Zinga 28.6.2017 12:35

Re: Něco k nesmyslným, zlovolným limitům.

Pane Rado, předložte mi, prosím, podíl jednotlivých znečišťoavetelů a složení jejich emisí. Jinak máte pravdu, smog je na hov.o.

P. Khail 28.6.2017 12:34

Re: Něco k nesmyslným, zlovolným limitům.

To je výborné, vaše dítko bude sedět v 10. patře na parapetu okna, nohy venku a předklání se, aby lépe vidělo dolů. Vy to vidíte, máte strach, ale to odporuje zdravému rozumu jak praví sociolog Luhman?

P. Zinga 28.6.2017 12:31

Re: Autor se mýlí

Já nevedu válku proti limitům škodlivých látek, to jste špatně pochopila Vy. Když, tak vedu válku proti škodlivým limitům. Limit je vždy omezením a záleží na jeho vyváženosti. Účelově stanovené limity, které nejde splnit a které jsou pouhou zástěrkou jiných, skrytých záměrů-to je to, proti čemu brojím. A o tom je můj článek.

Samozřejmě mám rád čistý vzduch a zeleň kolem . A snad i pro to něco dělám, ale na konference do Afriky nelétám!.

J. Václavíková 28.6.2017 12:29

Re: Nás to učili už v 7. třídě.

Není třeba. Jejich relevance je podobná popíračům holokaustu. A díky za odkaz na Breitbart. Až budu zvědavá na nějaké fejky, určitě se tam podívám.

J. Tachovský 28.6.2017 12:25

Je tu jeste jeden aspekt proti spalovacim motorum

Neni to ale ten ekologicky ani zdravotni - nizsi spotrebou se odriznou arabaci od penez a v dusledku toho se dostane islam do defensivy. A za tuto cenu bych to zelenym blouznivcum i toleroval.

P. Zinga 28.6.2017 12:22

Re: Nás to učili už v 7. třídě.

Zde Vám dodám pár jmen popíračú antropogenních příčin oteplování, tedy pokud nějaké je

http://www.breitbart.com/big-government/2017/06/16/america-first-climate/

P. Zinga 28.6.2017 12:14

Re: Co to znamená

Máte pravdu, "y" je tam nedopatřením. Znamená to předem, aniž by byly uvedeny další souvislosti. Tak jsem to myslel.

P. Rada 28.6.2017 12:13

Re: Něco k nesmyslným, zlovolným limitům.

Pane Zingo uvedl jste jako příklad velmi problematickou závislost ozáření a jejího dopadu - ale díky za právě tento příklad.

S hlediska výskytu např maligních novotvarů na expozici totiž platí v odezvě jiná než Gaussova křivka. Při velmi malých dávkách zřejmě nastává naopak mírný růst výskytu novotvarů. Děje se to s nejasné příčiny a jedno vysvětlení říká, že příčinou je deaktivovaný imunitní systém oproti běžné situaci která nastává v normálním přirodním prostředí.

Podobně se dnes vysvětluje nárůst alergických reakcí u dětí patrný zvláště u těch, které jsou dlohodobě přespříliš uměle chráněny/ odvykány i jem mírnému namáhání imunitního systému. Aplikovat toto na diselové motory je ale nejspíše stejná hloupost jako se zaměřit na tento problém a ignorovat jiné formy kuřáctví.

Kdo si chce udělat obrázek o smogu který městské aglomerace doposud produkují a co všichni tam žijící musí posléze dýchat, necht se někdy k večeru za bezvětrného dne podívá po slunci z dálky nad město. Dost možná nad ním uvidí a třeba i vyfotografuje úkaz analogický jevu "Venušin pás" který vzniká rozptylem světla právě na těch nejmenších částicích polétavého prachu které se vznášejí nad oblastí jako několik set metrů tlustá vrstva která né a né si sednout či se alespon odsunout. Začátek tohoto roku byl i v Praze nedobrý ale jejk vidno kdekdo pozapoměl. Statistika ale v tomto případě už jasně říká, že takovéto koncentrace imunitu zdravě nepovzbuzují. Tím ale nevylučuji, že notoričtí kuřáci budou o své úrovni zdravotních rizik hovořit alibisticky.

Zlo totiž bývá pravidelně aktivováno tam, kde vládne falešné poznání. I limity takto opravdu mohou působit zlovolně a to třeba i v tom smyslu, že jsou příliš měkké, podceněné nebo dokonce opomíjené.

J. Václavíková 28.6.2017 12:12

Re:

Přesně!

J. Václavíková 28.6.2017 12:12

Re: Autor se mýlí

Asi jste toho nepochopil víc. Snažíte se zpochybnit mechanismus působení jedné škodliviny, tedy zdroje, a vedete likvidační válku proti limitům škodlivých látek.

J. Václavíková 28.6.2017 12:09

Re: pan Zinga tentokrát střílí vedle?

Ano.

P. Zinga 28.6.2017 12:08

Re: Zdroje prachu a dopady na zdravou svobodu.

Pane Rado, to byl odkaz na záměr zachránců Zeměkoule o "velkou změnu stravování", po které by se muselo22% obyvatelstva živit vegetariánsky a 8% vegansky. Předpokládám, že co by zastánce této ideologie se přihlásíte dobrovolně.

J. Václavíková 28.6.2017 12:06

Re: Něco k nesmyslným, zlovolným limitům.

Zřejmě máte, mylně, za to, že jste použil relevantní argumentaci.

T. Hraj 28.6.2017 12:05

Re: Nevím, jak je to s poletavým prachem.

Už jsem tuto tezi také slyšel. Je to ovšem slovo do pranice. Nemáte nějaký odkaz?