16.6.2024 | Svátek má Zbyněk


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Yowda 1.9.2009 7:12

Re: to je ale hýzl!

honzáku, sběrné dvory jsou zdarma POUZE pro residenty. Tedy pro obyvatele s trvalým bydlištěm v obci, kde je sběrný dvůr. A nevěřte tomu, že budu s nefunkční zářivkou jezdit deset kilometrů do sběrného dvora a platit likvidační poplatek. A zrovínka tak obyvatelstvo všech dvaceti spádových obcí....;-€

honzak 1.9.2009 7:17

Re: to je ale hýzl!

to samozřejmě vím, do sběrného dvora se šmórem jezdím. Takže 10 km do sběrného dvora ne, ale stejnou vzdálenost do hypersuper (+ poplatek) ano?

To mi  nějak hlava nebere....

Yowda 1.9.2009 7:25

Re: to je ale hýzl!

Vaše logika jest poněkud mimotická. Měl byste si dát kávu a sladkou koblihu, aby vám to po ránu začalo myslet. Pokud bych to, co potřebuji, našel někde v okolí, tak bych samozřejmě do hypersuper nejezdil.

V ceně rtuťovky je započten poplatek za ekologickou likvidaci, který bych odložením do sběrného dvora platil ještě jednou.

Já do sběrného dvora skutečně jezdit nepotřebuji. Jezdit tam s předraženou rtuťovkou, znovu platit za likvidaci - takový nabob nejsem, abych zbůhdarma cpal státu do chřtánu další peníze. Mnohem ekologičtější je používat normální žárovku.

badaxe 1.9.2009 8:03

Re: to je ale hýzl!

No to jste vedle, dnes tam poplatek za likvidaci není zahrnut, protože se zatím neřešila, naopak dotyčný Jouda předpokládá že vy si ji odvezete do nějakého místa )třeba víc než těch 10 km) a tam ji odevzdáte, protože to ale bude něco stát, tak PRODEJCE (nikoli výrobce jak si plánuje ten magor) si to samozřejmě přidá do ceny (tzv. likvidační poplatek) a nakonec to zaplatíte VY protože jste bohužel jako já členem EU.

Jenda 1.9.2009 12:23

Re: to je ale hýzl!

Deset kilometru? Co ty desetitisice lidi s trvalym bydlistem nekde kdesi kam se zajedou podivat tak mozna o vikendu?

Lišák FOX 1.9.2009 8:46

Re: to je ale hýzl!

Jsem obchodník, takže budu muset skladovat TOXICKÝ odpad. Jenže díky vychcaným zákonům to u obchodníka na skladě ještě není odpad ale tzv. vrácené elektrozařízení. To se od toxického odpadu liší tím, že není zdraví škodlivé....

Raff 1.9.2009 9:34

Re: to je ale hýzl!

A co prasklé úsporky, nebo dokonce jen hromada střepů? To bude také jen vrácené elektrozboží?

S.P.Q.B 1.9.2009 9:41

Re: to je ale hýzl!

A nebylo by lepší posílat vypálené ( a i klidně rozbité)  rádobyúsporky na adresu strany zelených nebo domů Burseekovi?

No... 1.9.2009 6:49

Do brusele, teda do pr..le !

Nebude předepsáno, jaké zprávy půjdou v TV, jaký bude obsah článků v novinách a na internetu, jaký jediný a správný bude guláš, názor, politická strana ????? A do brusele...e...eeee..do  (_!_) !!

zk 1.9.2009 7:16

Re: Do brusele, teda do pr..le !

no, pomalu už ano, vy jste si ještě nevšiml?Rv;-€

JaS 1.9.2009 6:44

Problém blbých úředníků je v tom,

že ničemu nerozumění a umí akorát dodržovat předpisy. Předpisy vznikají proto, aby se lidé mohli vyrovnat s problémy, kterým nerozumějí. Problém každého předpisu je v tom, že nikdy nemůže postihnout všechny situace, které se mohou vyskytnout, takže se pak vyskytují situace, kdy daný předpis je nesmyslný. Blbý úředník (taky třeba policajt) samozřejmě bude trvat na dodržení předpisu. Protože v celé společnost přibývá blbých lidí, kteří ničemu nerozumějí, tak musíme očekávat stále větší moc blbých předpisů. Lidi, přestaňte čumět na kraviny v televizi a začněte trošku přemejšlet! To je jediná pomoc!

Pozorovatel 1.9.2009 6:37

Ja bych to tak drasticky nevidel

Proste jine zarovky, proc kolem sebe tak kopat:) Nejsem zblblec ekomaniak, zeru maso, jezdim autem a letam letadlem, ale abych si nakupoval edisonky do zasob...

Nazvete mne necitlivym - rozdil v nejakem "teplem" odstinu nevidim, oci mne neboli a jestli mi "nova" 100W pri stejne svitivosti zerere elektriku za 26W, tak proc ne?

Cimz nerikam, ze ty "stare" by se mely uplne prestat nejakym zakazem vyrabet. Nekdo s tim prisel,dokazal si to prosadit a ma z toho koryto, o tom nepochybuji. Navrhoval bych stredni cestu - stare zarovky ano, treba drazsi, zatimco nove stale vic a vic levnejsi.

At si to pak kazdy sam pro sebe spocita.

Yowda 1.9.2009 6:46

Re: Ja bych to tak drasticky nevidel

jo, jo to si každej spočítá. Úsporka má při rozsvícení pětkrát vyšší spotřebu, než při následném provozu. A teď si spočítejte tu úsporu u schodišťového osvětlení v jedenáctipatrovém paneláku...

zk 1.9.2009 7:18

Re: Ja bych to tak drasticky nevidel

přesně řečeno, někdo si to u EU komise prosadil a má z toho dobré koryto, ostatním zbude velké .....

vltava 1.9.2009 8:19

Ja bych to tak drasticky videl

Jde o to, že když si dáte úspornou žárovku do sklepa, tak nic neušetříte, protože do toho sklepa jdete tak maximálně na 2 - 3 minuty pro zavařeniny (nebo pro cokoli račte). Za 2 minuty nezačne ta úsporná žárovka ani pořádně svítit, takže to abyste si vzal sebou ještě baterku. Úsporná žárovka by po zapnutí měla svítit min 15 minut, po vypnutí by zase měla aspoň 15 minut zůstat vyplá, jinak se opotřebovává. Takže kvůli krátkému zapínání Vám v tom sklepě moc dlouho nevydrží.

Prostě na některá místa se úsporná žárovka nehodí.

Jenofefa 1.9.2009 6:27

Když se tak dívám do Brusele,

zdá se mi, že tam odtud nám vládne, samé tele!:-(

JaS 1.9.2009 6:26

To loučení je bolestné,

ale byli jsme před žárovkami (svítili jsme loučemi a pak taky petrolejkami) a budeme i po nich. Není to taková blbost jako šílení kolem CO2 - žárovka opravdu svítí se zoufale nízkou účinností a většina energie se ztratí jako teplo. Žárovka má účinnost cca 7 procent, zářivka cca 28 procent - taky nic moc. Myslím, že lepších zdrojů světla se dočkáme dřív než se podaří vyrábět dostatek elektřiny, až dojde uhlí a plyn. Na tom pracují fyzikové a ne fotbalisti (i když fotbalisti za své kopání dostanou víc).

Jenofefa 1.9.2009 6:29

Re: To loučení je bolestné,

Budeme po žárovkách likvidovat lidi? Není snad člověk největším škodičem tomuto světu? A první na řadě by měli být vládci z Brusele!;-D

JaS 1.9.2009 6:34

Re: To loučení je bolestné,

Že je člověk největším škodičem, je pravda. Tak by se měl snažit tolik neškodit.

zk 1.9.2009 7:26

Re: To loučení je bolestné,

ano, a tak začne používat ve velkém množství úsporné zářivky obsahující problematickou rtuť. Likvidace těch úsporek jistě bude všude "ekologická". Je zajímavé, že kvůli rtuti EU zakázala používání rtuťových teploměrů:-/8-o

Raff 1.9.2009 9:29

Re: To loučení je bolestné,

No to aby byla rtuť na úsporky.

Petr Kohout 1.9.2009 7:34

Re: To loučení je bolestné,

pokud topíte elektrickou energií, pak má žárovka plnou účinnost (7% světlo, 93% teplo)

JaS 1.9.2009 7:43

Re: To loučení je bolestné,

Jo, jako přímotop.

vltava 1.9.2009 8:28

Re: To loučení je bolestné,

No a to teplo co produkuje málo účinná žárovka něčemu vadí? U nás se přece půl roku topí. Co ti, kteří mají elektrické topení? V kumbále 18 kW elektrokotel, ale žárovky jedině úsporné. Cha cha.

Yowda 1.9.2009 6:18

Nevíte někdo

jak se chová úsporka na tak extrémních místech, jako je osvětlení trouby na pečení, nebo  ve venkovním osvětlení, když je mínus 20?

honzak 1.9.2009 7:15

Re: Nevíte někdo

do satávajícího prostoru v troubě se asi nevejde... A venku to půjde brzy vyzkoušet - v rámci globálního oteplování jistě bude v zimě pořádná lokální klendra. Teoreticky by to v mrazu mělo makat líp, protože saturační napětí polovodičových přechodů klesne.

Yowda 1.9.2009 7:33

Re: Nevíte někdo

díky za info

vltava 1.9.2009 8:39

Re: Nevíte někdo

Já si myslím, že to bude naopak venku fungovat hůř. Pokud si pamatuji, polovodiče se vyrábějí v řadách podle rozsahu pracovních teplot. Obyčejné (7400), zodolněné a military (5400). Pochybuji, že se elektronika do úsporných žárovek dělá z military obvodů (to by nikdo nezaplatil), takže jí asi mráz nebude dělat dobře.

Jenda 1.9.2009 13:05

Re: Nevíte někdo

Tak nevim. Mate na mysli veticku " Kromě již vzpomínaných kruhových zářivek a zářivek tvaru U se vyrábějí i zářivky nízkoteplotní se zapalovacím páskem nebo s tepelnou izolací tvořenou další ochrannou trubicí, umožňující jejich efektivní provoz i při nízkých venkovních teplotách, reflektorové, štěrbinové, barevné, jednokolíkové zářivky do svítidel určených do prostředí s nebezpečím výbuchu atd." nebo jsem neco prehledl? A copak ten zapalovaci pasek a tepelna izolace udela s efektivitou a cenou? Mate nejaka fakta?