2.6.2024 | Svátek má Jarmil


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
1.9.2009 8:52

Sklep, záchod, chodba, dílna s točivými stroji...

Užívání žárovek je v mnoha případech NUTNOST. (Zvlášť pro lidi s kombinovými refrekčními vadami).

EU budem muset od tohoto zákazu ustoupit. Ovšem ustoupí až v době, kdy všechny výrobní linky na žárovky budou demontovány a továrny na ně zavřeny či přeorientovány na výrobu něčeho jiného. Know-how bude zapomenuta, stroje rozšmelcovány.

A pak se budou žárovky dovážet, místo abychom je vyváželi.

Petr 1.9.2009 8:56

Re: Sklep, záchod, chodba, dílna s točivými stroji...

Jen doplnění u točivých strojů to není tak úplně pravda stačí jen dvě zářivky každá na jiné frekvenci a stroboefekt je odstraněn,to jen pro upřesnění ,a do sklepa si můžete pořídit LED "žárovku".

PS.zákaz prodeje žárovek neobhajuji

Luboš Motl 1.9.2009 9:02

Re: Sklep, záchod, chodba, dílna s točivými stroji...

Pane Petře, do sklepa doporučujete tytéž LED žárovky, které se dají koupit za 116 až 425 korun?

Viz Flajzar (kliknout).

To se ve sklepě neprosvítí ani za 10 let. Pokud ve sklepě svítíte hodinu denně, a to je spíše nadhodnocený odhad, to je 4 haléře denně pro Edisonovu 100wattovou žárovku, čili 15 korun ročně.

Neměli bychom také v rámci ušetření energie do každého exkrementu při použití záchodu nainstalovat podobnou LED žárovku, aby vidělo lépe na cestu? To by mělo výhodu, že bychom raději nechodili tolik na záchod, a možná by se tím zmenšily emise skleníkového plynu zvaného methan CH4. ;-D

Petr 1.9.2009 9:06

Re: Sklep, záchod, chodba, dílna s točivými stroji...

To je samozřejmě pravda(a ještě jednou zdůrazňuji že to neobhajuji pouze ukazuji řešení) ale v době Edisona žárovka také nestála pakatel.

Luboš Motl 1.9.2009 9:22

Re: Sklep, záchod, chodba, dílna s točivými stroji...

Ale my nežijeme v době Edisona. Je vidět, že nechcete věci měřit stejným metrem.

V době Edisony stály LED žárovky po miliony, protože je nikdo neuměl vyrobit a milionář by jistě za takový zázrak milion dal.

Edison ale dokázal vylepšit existující technologie žárovek tak, že se staly ekonomicky a výkonově výhodnější než petrolejové lampy. Proto si je lidé začali kupovat a časem přirozeně byly lampy vytlačeny.

Tohle není situace dnešního dne. Dnes jsou fluorescentní žárovky výkonově a barevně méně uspokojivé, mnohem dražší a celkově je ekonomický výpočet sporný. Nevím, jestli by byl omluvitelný zákaz petrolejových lamp před 130 lety - asi určitě ne, protože by to hromadu lidí rozlisovalo. Ale Vaše analogie je navíc špatná v tom, že Vy předpokládáte, že dnes existující technologie budou v budoucnosti stejně dominantní, jako se stala žárovka. To ale vůbec není jasné.

Petr 1.9.2009 9:31

Re: Sklep, záchod, chodba, dílna s točivými stroji...

No ono se to trochu dá srovnat s povinnou přeměnou napětí ze 120 na 220.

Luboš Motl 1.9.2009 9:40

Re: Sklep, záchod, chodba, dílna s točivými stroji...

To se tedy rozhodně srovnat nedá. 120 voltů a 220 voltů - mimochodem, dnes máme v EU 230 voltů, nikoliv 220 voltů - jsou dvě stejně užitelné hodnoty, které mohou fungovat. A stále fungují. 230 voltů v EU, 120 voltů v USA. Není v tom žádný kvalitativní rozdíl.

Výhoda sjednocení na 220 nebo 230 voltů je jasná - univerzálně použitelné spotřebiče. Ale o to v diskusi o svítidlech vůbec nejde, protože diverzita produktů nemůže nikdy nikomu uškodit, pokud jdou všechny užít v kdekoliv síti.

Tady jde o údajné úspory z jednotlivých svítidel, nikoliv úspory z jejich jednoty.

Stredocech 1.9.2009 9:49

Re: Sklep, záchod, chodba, dílna s točivými stroji...

Kdo si pořídil autotransformátor, mohl pořád používat spotřebiče 120 V. Další argument je, že pro zákazníka stál spotřebič 220 V stejně, jako spotřebič 120V. Některá zařízení (třeba radiopřijímače) se tehdy daly přepínat na 120/220V (prakticky vše, co obsahovalo transformátor).

Srovnávat se to moc nedá.

Petr 1.9.2009 9:58

Re: Sklep, záchod, chodba, dílna s točivými stroji...

No akumulačky na trafo pracovat nemohly, srovnání jsem myslel ve smyslu plošného nařízení po rozhodnutí vlády.

Jenda 1.9.2009 14:32

Re: Sklep, záchod, chodba, dílna s točivými stroji...

Ano? Takze to, ze ja mam ve sklepe normalni zarovku nejak ovlivnuje to cim muze svitit soused? Neupadlo jste na hlavicku? To se neda srovnat ani trochu! Mimo jine mam tady v mistnosti v lustru dve usporky a stowatovku a zatim se mi tam nejak neperou.

Karel 1.9.2009 9:40

Re: Sklep, záchod, chodba, dílna s točivými stroji...

Prosím pěkně, jak se u té zářivky mění (nastavuje) kmitočet? Nebo se vyrábějí každá s jiným kmitočtem a je to na nich napsáno?

Byl jsem elektrikář 45 let, ale teď jsem dlouho v důchodu, takže novinky neznám, prosím, poučte mne.

Petr 1.9.2009 9:56

Re: Sklep, záchod, chodba, dílna s točivými stroji...

Principem je elektronický předřadník měnič napětí, koncipovaný nejčastěji tak, že vstupní střídavé napětí usměrní a následně vyrobí střídavé napětí o frekvenci 30 kHz. Tímto vysokofrekvenčním napětím se teprve napájí zářivka. Dnešní předřadníky jsou s teplým startem. To znamená, že před zažehnutím výboje jsou elektrody zářivky 0,5–1,5 sekundy předehřáty. Tím se významně snižuje opotřebení elektrod, zážeh je okamžitý, bez blikání. Vysokofrekvenční napájení zařídí, že lidské oko nerozpozná chvění světla za provozu. Je prakticky potlačen také stroboskopický jev. To je to zdánlivé zastavení otáčejících se hřídelí pod zářivkou napájenou 50 Hz. Stejnosměrný meziobvod (usměrnění a rozsekání napájecího napětí) zajišťuje stabilní svit zářivky v širokých mezích kolísání vstupního napětí. Kvalitní předřadníky fungují při vstupním napětí 195–250 V.

Bohata 1.9.2009 10:48

Co stojí zbytečné svícení motorových vozidel.

Říká se tomu zákonu Šizák a prospívá jenom prodejcům benzinu.Prosím pana ministrra financí aby toto plýtvání zarazi a klidně potom přidal 1 Kč na spotřební dani benzinu protože rozsvícené auto zvýší spotřebovaný výkon zhruba o 500 W nákladák tak 1.500 W.

To je žrádlo vy parlamentní šaškové.90% z vás ví ho/no a to nevím jestli určitě.Jinak pozdravujte Šimonovského ,V Brně Líšni má žlutý barák plný kámošů a říká se tomu Výzkumný ústav dopravní.Tam má nebo bude mít Trafiku   BRATR ŠIMONOVSKÝ.

kkkk 1.9.2009 18:32

30 kHz po podělení pěkně bzučí

Vyhodili jsme dvě úsporky svítící, protože bzučely.

Ostatní protože svítily mizerně.

Zbývá jediný drobný problém: žárovky v zásobě na příštích 50 let zabírají zbytečně místo.

1.9.2009 12:29

S tím jděte do háje.

Nejsem technicky vzdělán a těm Vašim popisům nerozumím. V dílně mám na stejném drátu zapojenou zářivku a žárovku - cvaknu vypínačem a rozsvítí se obojí a já si klidně můžu kutit jak chci. Nějaké frekvence a předřadiče a další divná slova na mne netahejte, pan Edison mne s tím taky nezatěžoval.

Petr 1.9.2009 13:25

Re: S tím jděte do háje.

Myslím že jsem odpovídal na dotaz pana Karla.

PS.a přesně takhle si představuji diskuze v komisích EU.Jeden o voze druhý o koze.

Petr 1.9.2009 8:50

Hmm

1.nechci se nějak moc zastávat EU ale mám takový pocit že na tomto nařízení se dohodli zástupci většiny zemí EU.

2.proti argumentu že se zářivka nerozsvítí hned:již se vyrábějí zářivky s vestavěnou halogenovou žárovkou která asi po čase zhasne(Bauhaus 199,-Kč)3.ano,neušetří se nic ale výrobci mají silnou lobby 4.dá se čekat že do 5ti let budou dostatečně silné LED "žárovky" a ty všechny nešvary úsporek (kromě vysoké ceny)vyřeší

5.tento vývoj a výrobu samozřejmě zaplatí spotřebitelé z EU ,Kanady a Austrálie.

6.komu se to nelíbí musí si žárovky dovézt nebo nechat poslat,je možné že se tím někdo začne zabývat a bude tyto žárovky prodávat na aukcích.

vltava 1.9.2009 8:57

Re: Hmm

1) Pokud většina skočí do studny, neznamená to, že skočit do studny je dobrý nápad

4) Komunisté vždy očekávali, že v této pětiletce doženou a v té příští předstihnou kapitalisty

Petr 1.9.2009 9:02

Re: Hmm

1.demokracie je holt taková že svěřujeme svou svobodu do rukou jednotlivců(navíc menšina podléhá většině)

4.to je drobet o něčem jiném před Dvěma lety ještě nikdo o LED "žárovce nic netušil,dnes jsou v obchodech.

Yowda 1.9.2009 9:17

Re: Hmm

základní problém - LED světlo je monochromatické

vltava 1.9.2009 9:21

Re: Hmm

1) Bohužel

4) Spoléhat se na pokrok ve vědě lze jen obecně, ale ne v konkrétním případě. Takže věřit, že právě LED technologie udělá zásadní pokrok je stejné jako věřit, že už letos bude objeven lék proti rýmě (nebo jiné zákeřné chorobě). Pokud jde o LED, tak malou LED baterku jsem měl už někdy před 8 lety, takže žádný nový objev z posledních 2 let to opravdu není.

vltava 1.9.2009 9:23

Re: Hmm

Ještě doplním, že účinnost LED je podobná zářivkám

Luboš Motl 1.9.2009 9:26

Re: Hmm

Absolutně s tímhle souhlasím. Praktický význam jednotlivých objevů aplikované vědy se dá zhodnotit až z nadhledu budoucnosti, nedá se garantovat předem. Vsadit všechno třeba na LED žárovky je šíleně riskantní hra, stejně jako vsadit na lék proti rýmě. Na takovém "hádání" a riskování není nic vědeckého, právě naopak.

Také mám jisté pochyby o tom, že LED žárovky budou do roku 2010 nebo 2012 nebo 2016, kdy se mají v EU stát hlavními ve sklepě, lepší a výhodnější pro tento úkol než Edisonovy žárovky. Takový dramatický pokrok mohl nastat už chvílí, ale zrovna moc nenastal.

Petr 1.9.2009 9:29

Re: Hmm

On je trochu rozdíl v LED v baterce a LED jako "žárovka".A před 8 lety LED s dnešní svítivostí opravdu nebyly.A s technologií LED už nejde o zásadní pokrok ale pouze o zjednodušení výroby, tím nechci říct že LED "žárovka" bude levnější nebo výrobně energeticky méně náročná než klasická žárovka,to je otázka bodu 1.

Jenda 1.9.2009 14:36

Re: Hmm

ad 1) Jiste, ovsem jsou veci na kterych je potreba se nejak dohodnout a jsou veci ktere by si kazdy mel zaridit podle sveho. Hodlate demokraticky rozhodovat o tom jestli se maji lide VE SVYCH BYTECH prezouvat do papuci, chodit v ponozkach nebo zustat v botech? Jsou veci do kterych je ostatnim a bruseli zvlast lautr exkrement.

Orfanik 1.9.2009 9:01

Re: Hmm

Bod 1. je jen důkazem o tom, že blbců je ještě daleko víc, než jsme si dosud mysleli.

reasputin 1.9.2009 9:06

Re: Hmm

A kdo je blbec rozhodnete vy.

Luboš Motl 1.9.2009 9:14

Re: Hmm

1. Koho považujete za zástupce zemí? Asi jím nebude Václav Klaus, který by raději autory těchto zákazů zavřel do blázince, ani naši méně barvití reprezentanti, kteří argumentovali, že žárovky jsou v mnoha kontextech nejlepší technologie.

Podle internetových průzkumů mínění je proti zákazu asi tak 85 procent obyvatel EU. Jak je možné, že se najdou "zástupci", kteří mají názory diametrálně odlišné? Je to opravdu "zastupování"?

2. Halogenové zářivky chce EU zakázat za nějaký ten rok také.

3. Zodpovědní politici by měli být imunní proti lobbistickým tlakům ze všech stran, zvláště v případě, že tento tlak dokážou vyvíjet jen někteří.

4. Zda budou v budoucnosti silnější nebo levnější LED žárovky je zcela otevřená otázka. Jak může někdo brát odpověď na tuto spekulativní otázku o budoucnosti za danou při určování pravidel, která platí již dnes? ... 5. Zaplatí spotřebitelé a zaplatí také daňoví poplatníci, protože hromada těchto ekonomických nesmyslů se samozřejmě bude dotovat za zády, aby vše vypadalo OK a aby lidé nebyli tolik vzteklí z předražených výrobků. Už se tak děje. ... 6. Je jasné, že žárovky se budou moc nakoupit, i pokud jste si je nenakoupili do zásoby. Papaláši v EU dělají tytéž nesmysly jako jejich předchůdci v KSČ před rokem 1989, kteří se snažili zlikvidovat trh podobně. Výsledkem byla jen horší dostupnost důležitých věcí - výrobků či cizích měn - a pokřivené ceny. Veksláci třeba určovali reálné směnné kursy, na rozdíl od těch absurdních oficiálních, za které si člověk devizy nemohl koupit.

Petr 1.9.2009 9:22

Re: Hmm

Odpověď na vše dohromady,já za své zástupce nepovažuji nikoho ze současné politické reprezentace a to ani v EU ani u nás,ale pravidla demokracie jsou holt taková a ideální to nebude nikdy(navíc každý má své zájmy a každý trochu jiné).

PS.to že budou silnější LED je už dnes jasné třeba zde http://www.aquabox.cz/LED&svetlo_obecne.html již 50W LED "žárovka" svítivost 3000 lumenů(pravda za cenu nějakých 6000,-Kč :-D)

Luboš Motl 1.9.2009 9:31

Re: Hmm

Můžete být nespokojen s politiky v ČR. Ale rozdíl je v tom, že v ČR alespoň jsou výsledkem demokratických voleb, diskusí a kampaní.

Ale jak se stávají lidé zástupci do EU? Které volby vyhrál pan Špidla a jemu podobní, aby mohl kývat na všechny nesmysly - a mnohem méně často smysly - v EU za 600 tisíc měsíčně?

Jakým způsobem může český volič nebo občan opravdu ovlivnit, jestli a která dederácká postkomunistická slepice se stane nejvlivnější ženou v EU?