7.5.2024 | Svátek má Stanislav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Petr Vileta, balík z Plzně :-) 8.6.2009 3:14

Re: Energie je všude dost - jen jí umět vytěžit a použít efektivně..

300W, v tom nevidim problem. Uvnitr toho slapaciho kola by byla takova sroubovice. Proste to kolo by nebylo kol, ale valec. Na jedne strane tam vstoupite, pujdete porad dopredu,, ale ono vas to bude pomoci takoveho zabradli postupne posouvat na druhou stranu valce, kde nakonec vystoupite. Takze proste budete muset ujit napriklad 5 km, nez se dostanete z jednoho konce valce na druhy. No a takovymto valcem bych vybavil vsechny vchody k pokladnam, vyplacejicim socialni davky. Chces davky? Tak nam vyrob 100W energie.

Stoura 8.6.2009 1:03

Re: Energie je všude dost - jen jí umět vytěžit a použít efektivně..

Napadlo. Viděl  jsem to v nějaké francouzské komedii o lidech v katakombách. Ti si na výrobu energie odchytávali turisty.

Reálný problém je v tom, že i velmi dobře trénovaný cyklista vyrobí něco mezi 100-300W a vydrží takhle šlapat jen pár hodin denně. Průměrná spotřeba proudu u nás je ale kolem 1000W/osobu po čtyřiadvacet hodin.A ještě jednou tolik je potřeba ve formě pohybu automobilů  a tepla

Petr Vileta, balík z Plzně :-) 8.6.2009 0:55

Re: Energie je všude dost - jen jí umět vytěžit a použít efektivně..

Myslim, ze nejvice pracovnich mist by zajistily slapaci elektrarny. Variant by mohlo byt mnoho. Od jednoduchych ukotvenych bicyklu s pridelanym generatorem az po obrovska kola, dovnitr kterych by si lide chodili zabehat svuj ranni kilometr. Ze to jeste nikoho nenapadlo ;-D

Stoura 8.6.2009 0:45

Re: Energie je všude dost - jen jí umět vytěžit a použít efektivně..

Jak už jsem napsal jinde: pro společnost není ani tak důležité ERoEI, jako to, jak velká část společnosti se musí zabývat tím, aby zbytek měl čím topit a svítit. Pokud budeme mít marnotratný zdroj s ERoEI alespoň o fous větší než 1, který však bude potřebovat na pokrytí celkové spotřeby minimální lidské zdroje, je takový zdroj akceptovatelný. Zdroje vyžadující mnoho lidí, jsou společensky neefektivní. Poznají se podle toho, že jsou propagováy zaklínadlem "zajistí více pracovních míst"

para 8.6.2009 0:39

Energie je všude dost - jen jí umět vytěžit a použít efektivně..

Pěkně se to říká těžko se to dělá a mírou efektivity toho jak to umíme je ERoEI. http://cs.wikipedia.org/wiki/ERoEI To pan Janouch a jemu přizvukující bohužel vytrvale ignorují. Souhlasím s ním ale naprosto v tom , že pokud ji ze zdrojů efektivně těžit neuníme nebo se nám to nedaří tak dobře jak dřív, je nabíledni, že se budem muset úměrně tomu uskromnit a to třeba i dost radikálně. Jinak to za nás nemilosrdně zařídí bio-fyzikální termodynamické zákony.;-)