7.5.2024 | Svátek má Stanislav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
para 8.6.2009 19:36

Re: Napsat,

A dovedeš si Pavle představit jak daleko by taková auta dojela... a kolik by stála - tedy ta na tu elektiku - jestli ne jukni třeba na Toyotu PRIUS a v ceníku už i další hybridy najdeš - jen si je asi nekoupíš typ http://www.carforyou.cz/novinky/detroit/toyota/ . Na plyn se ale už jezdí a dokonce i na ten bioplyn což je složením prakticky totožné. Do počáteční investice se mnohým mnohým nechce. Osobně mám vozidlo zakoupené za 15tis! /spořím/ a jen samorná vestavba plynu do něj by stála cca dvojnásobek a nevyplatila by se tak pro provoz cca 10tis km ročně - nedojíždím do práce a hlavně tím spořím.

A k tomu levnému vyrábění - to se děje třeba v Číně - tu jsi ale asi za vzor nemyslel - že?

para 8.6.2009 19:14

Re: ad3

Cena na volném trhu možná - až na to zohlednění typu "po nás potopa" Potíž je ale v tom, že takzvaný  "volný trh" prakticky neexistuje a antimonopolním úřadům dá všude dost práce ohlídat i jen ty nejkřiklavější excesy - /např. trch s ropnými produkty/.

Já osobně mám ale dům zateplen, používám pravidelně i ten svetr a navíc jsem se naučil, že ke svobodnému životu není nutné mít doma celoročně a všude teplotu jak v tropech.;-)

Stoura 8.6.2009 18:53

Paralela

Dovolil bych si k tomuto pohledu přidat jako paralelu podobný povzdech z díla klasika;-):

"Dnes už se nikomu nechce opracovat pořádně kus pazourku, to je to! Pohodlní jsou! To se ví, takový koštěný hrot je udělán jedna dvě, ale taky se ti každou chvíli zlomí. A to prý je jedno, říká syn, tak se dá nový a je to. No ja, ale kam to takhle přivedou? Každou chvíli nový oštěp! Řekni sama, kdo tohle jakživ viděl? Holenku, to takový pořádný pazourkový hrot musel vydržet léta letoucí! Ale já říkám, ono dojde na má slova: však oni se jednou ještě rádi vrátí k těm našim poctivým kamenným zbraním! ...  Pořád budou něco vymýšlet, pořád budou něco nového zavádět, až všechno zhuntují a zničí – A já říkám,” zvolal pračlověk Janeček v prorockém osvícení, “že dlouho to už trvat nebude!"

Pavel 8.6.2009 18:16

Re: Napsat,

NE.

Pavel 8.6.2009 17:59

Napsat,

že je třeba začít energií pořádně šetřit, tak to nemůže napsat chytrý člověk. Ono totiž šetří se šetří, šetřit se i musí, ale hlavně se musí levněji vyrábět. Uvažovat o výstavbě lesů větrníků, které někdy mají větru málo a jindy moc, no tak to už jako víme, že je nesmysl.

Zajímavé, že ekologičtí kecálisté, jako např. autor, nepřemýšlejí raději o tom, proč tady ještě nejezdí auta na plyn nebo proč nejezdíme na eletřinu. Dovedete si vůbec představit, o kolik lépe by se nám dýchalo ?

stin 8.6.2009 17:40

Re: ad3

Trh má totiž i jiná řešení. (Třeba nejet vůbec nikam a tisíc jiných dalších řešení)

Tohle di budu pamatovat.

Honza42 8.6.2009 17:13

ad3

O spotřebě čehokoliv rozhoduje cena na trhu. Všechno ostatní je lumpárna, která namísto úspor stupňuje plýtvání, a to včetně těch přiblblých zářivek a zateplení. Takže pokud by EU chtěla SKUTEČNĚ spořit energií, musela by na energie uvrhnout spotřební daně a zbytek nechat trhu. Protože pak by se ukázalo, že místo zateplení by si někdo radši vzal svetr a místo úsporné žárovky by si sedl s knihou raději k oknu.

Stejná blbost je nařizování spotřeby automobilů. Má-li být nižší, stačí zvednout spotřební daň. Zbytek je opět na trhu. Trh má totiž i jiná řešení. (Třeba nejet vůbec nikam a tisíc jiných dalších řešení)

Takhle se šetří  "předepsaným" způsobem, ať to stojí co to stojí. A o způsobu šetření rozhodují úředníci - ti nejhloupější z nás.

Jura Jurax 8.6.2009 16:59

Re: Nenažranost...

Jojo, a spotřeba elektrické energie Česka je větší než spotřeba elektrické energie celého světa - v roce 1850. No a? Zase spotřebujeme míň ovsa pro koně ... ;-)

S.P.Q.B 8.6.2009 16:51

Re: Spotřeba "vypnutých" spotřebičů

Stačí vypnout  na chvíli lednici,aby nesepnula a jít se podívat na elektroměr,kolik že všechny ty přístroje ve standby režimu žerou.

para 8.6.2009 16:14

Re: 3 věci

ad1. pokud někdo s pozice moci spotřebuje v jedné generaci 3/4 světového bohatství a pro ty ostatní ani pro generace následné už nezbude - je to spravedlivé? Je to správné? Je to morální? Je morální princip "po nás potopa".

ad2. Máli MR namysli větrné elektrárny jako dominantní zdroj umístěný v Čechách pro Čechy pak má pravdu. Jinde ve světě to může být docela jinak a elektrizační sítě se propojují na větší vzdálenosti jak rozměr české kotliny.

ad3. Pokud by byli do ceny energie vyráběné dnes převážně s uhlí započítávány externality a další dopady - pak by to sice znamenalo celkový podstatnáý nárůst ale značně by to zároven ozdravilo ůvahy či  výpočty efettivit a hlavně zavčas nutilo reálným způsobem k úsporám. Snadná dostupnost dnes může při dětském konzumním uvažování znamenat katastrofu zítra. Dospělý a soudně uvažující si svou spotřebu rozvrhne na období kam až dohlédne.

Co na tom není jasné MR?

krmič 8.6.2009 16:06

Re: Otužování základ energetických úspor.

Samozřejmě se u nás (ve městě) topilo jenom v obýváku. Večer se sice otevřely dveře, ale ráno byla stejně všude zima. Dokud jsem se nevrátil ze školy a nezatopil. Jeden čas jsme ani v kuchyni neměli žádné topidlo kromě plynového sporáku. A studený byt v přízemí. Dneska bych to asi nepřežil. Jak není v celém bytě 24°C, je mi zima. 

R 8.6.2009 15:39

Re: Otužování základ energetických úspor.

No chudší měli v baráku jediná kachlová kamna nebo sporák v kuchyni, na nich vařili a v zimě topili a teplo nechávali jít otevřenými dveřmi nebo přes stěnu do ložnice. V kuchyni spala babička a děti a v ložnici hospodář s manželkou.  Bohatší měli v každém pokoji kamna, ty v zimě přes den roztopili ale přes noc to zase vychladlo.  Teprve někdy od 70 - 80 let minulého století se na vesnicích začalo hromadně instalovat ústřední topení a spotřeba paliva na vytápění rázem stoupla.

Peta 8.6.2009 15:31

Re: Námět pro pana autora

Obávám se, že baterie po skončení své životnosti se mohou stát daleko větším oříškem, než ekologisty neustále zdůrazňovaný problém vyhořelého jaderného paliva.

R 8.6.2009 15:30

Re: "Většina energie,kterou člověk spotřebuje padne na vytápění."

Potřeba při zateplení zároveň instalovat vzduchotechniku s rekuperací tepla se v  odborných kruzích probírá už dávno. V praxi zatím ne, nejdřív musí být první baráky zamořeny plísní a jejich dřevěné nosníky díky kondenzované vlhkosti začít hnít.

Stoura 8.6.2009 15:10

Re: Námět pro pana autora

A nějaká výhody: možnost rekuperace, lepší momentová křivka elektromotoru proti spalovacímu motoru, tichý chod, zplodiny někde jinde (v místě výroby proudu)

Stoura 8.6.2009 15:08

Re: Námět pro pana autora

K nevýhodám bych ještě přidal u některých typů samovybíjení a nutnost dodržování provozní teploty.

MR 8.6.2009 15:08

3 věci

1) nespravedlivé rozdělení = nechápu jak k tomuhle autor dospěl? Vůči komu?

 2) Větrné elektrárny - cesta do pekel - souhlas

3) šetření energií - od toho jsou snad cenové systémy, nebo ne? Přeci,když 1kWh bude stát 10 hal. anebo 100 Kč má své důsledky, nebo ne? Uměle vytvářené důvody pro úspory jsou  absurdní argumentací ve světle zelených blábolů. Stejné je to s naftou, energiemi a obecně  - cenový index (i když státem dost deformovaný) je o tom, zda mám šetřit nebo ne! Menší dostupnost = vyšší cena, vyšší dostupnost = nižší cena. Co na tomhle pořád vymýšlíte? 

Historik 8.6.2009 15:07

Re: Otužování základ energetických úspor.

15 oC, no, soudruh Ceausescu direktivně nařídil 14 oC a výkon žárovek omezil na 40W. Nemusím Vám snad říkat, jak to s ním dopadlo. Nechť jej všichni profesionální hlasatelé "uvědomnělé skromnosti" následují do horoucích pekel...

Nevím, kolik je Vám let, ale já jsem ty celoživotní prací zedřené venkovany ještě viděl. Jeden můj starší kolega si pamatuje, že jeho dědeček měl v zimě k ránu na vousech jinovatku (v ložnici se na vesnici často netopilo i když spát pod PEŘINOU při teplotě 4 oC v místnosti možné je, při -20 bych to nezkoušel).

Stoura 8.6.2009 15:07

Re: Námět pro pana autora

K nevýhodám přidejte ještě rychlost nabíjení. A cenu těch baterií, které mají rozumné parametry. A u některých druhů baterií i předepsaný průběh cyklu (chceme-li aby vydržely slibovanou dobu).

REX 8.6.2009 15:03

Je to trochu jinak

Jelikož se většina populace rodí v místech spotřeby na hlavu 0,2 KW tak to s tou ryclostí vytváření nových zdrojů nebude tak horké. Ale souhlasím s tím, že šetřit budeme muset.

Zebra 8.6.2009 14:55

Ježkovy voči, pane profesore,

To jste to pěkně, s odpuštěním, pohnojil ! Místo úderné závěrečné formulace, jedině akceptovatelné zdejšími zhoubci všeho zeleného i.e. že větrníky jsou na dvě věci, zakončíte tím, že se má šetřit ! Toho jsme si přece bohatě užili za socíku – Nesvítí někde zbytečně ? - a podobné socialistické zhůvěřilosti …

Dneska máme trh, co všecko vyřeší a zdroje, co jsou neomezené nebo nevyčerpatelné, teď nevím přesně, ale určitě nikdy nedojdou !

Historik 8.6.2009 14:55

Re: Nenažranost...

A co teprve kdybyste energetickou spořebu Prahy porovnal se spotřebou starověkého Říma.

Poněkud byste se ovšem podivil, kdybyste srovnal spotřebu vody.

Mimochodem, nedostatek ropy byl jedním z faktorů, kvůli kterým Hitler prohrál válku.

Historik 8.6.2009 14:50

Šetřit bylo nutné vždy, ale "šetřit" ve stylu propagandy

zelených netřeba. Stačí přejít na atom a problém je vyřešen, VČETNĚ problému vyhořelého jaderného paliva. Jeho recyklace se totiž stane nutností.

krmič 8.6.2009 14:20

Re: "Většina energie,kterou člověk spotřebuje padne na vytápění."

V panelácích zatím žádný "prudký rozvoj klimatizace" nepozoruji.

Ale dovolím si předjímat vývoj: dneska se šmahem zatepluje. Plastová okna výborně těsní, takže už se začíná bít na poplach ohledně nedostatečného větrání. Ano, dělá se mikroventilace. Ale to jsou přece zase ztráty, ne? Jedinou správnou cestou je rekuperace tepla z odpadního vzduchu. To ovšem předpokládá nucený oběh a pokud možno neotvíratelná okna. Až se to začne zavádět pro celé paneláky, to bude teprve vejvar pro firmy! A když už se dělá v paneláku centrální vzduchotechnika, tak samozřejmě i s chlazením, to dá rozum, ne? Pak se vaše vize naplní, to bude spotřeba energie! Já se toho už nedožiju, ale vsadil bych se, že za nějakých 20 let to bude přímo nařízeno.

krmič 8.6.2009 14:07

Re: Spotřeba "vypnutých" spotřebičů

Já jsem se vyjadřoval jenom k tomu zmiňovanému vytahování ze zásuvky.

Ale když už, tak tedy: Ano, abych ušetřil, koupím nový přístroj za řádově 10 000 Kč, který má o několik málo jednotek W nižší spotřebu. Ten starý, zcela bezvadný, dlouho před ukončením jeho života, vyhodím. Pardon, odvezu k ekologické likvidaci (možná to za mě udělá obchodník). Jenom ten odvoz spotřebuje víc energie než ten nový stand-by ušetří. Pomohu tím rozpumpovat strádající ekonomiku. Ale že by tím někdo něco ušetřil?

honzak 8.6.2009 13:39

Re: Malý dotaz

Jan Tleskač, známý cyklista by odvětil patrně toto - je to stejná kravina, jako přelet kanálu La Manche na šlapacím kole. Dá se to realizovat, ale je to drahé a prakticky k hownu.

honzak 8.6.2009 13:32

Re: Pane Janouch,

děláte zbytečnou práci. On nechce chápat....

honzak 8.6.2009 13:30

Re: Námět pro pana autora

jen pro úplnost -ú činnost trakčních baterií a pohonů je velice dobrá. Co není dobré je poměr Wh/kg baterie a také trochu počet nabíjecích / vybíjecích cyklů.

Sid 8.6.2009 13:26

Re: Pane Janouch,

To, co chtel autor rici nepochopi jen hlupak. Kdyby jste rozumel psanemu textu, tak sjou to posledni dve vety clanku.

Standa 8.6.2009 13:23

Re: Spotřeba "vypnutých" spotřebičů

Dobře, opět malá kalkulace.

Schválený "pes" stojí přes 100Kč. U nekvalitního spotřebiče je to jasná investice, za půl roku se vrátí (alespoň tehdy, pokud pravidelné vypínání nezničí případný špatně navržený zdroj takového zařízení).

Kvalitní spotřebič spotřebuje ve stand-by režimu ročně energii za 10Kč. "Pes" se zde (za předpokladu odstavení na 16 hodin denně) vyplatí až za 15 let!

Není lepší tech 100Kč připlatit za kvalitní spotřebič, který ve stand-by režimu tolik "nežere"? On většinou také "žere" méně za provozu, takže se to vyplatí dvojnásob.

Mezišňůrový vypínač vyžaduje alespoň základní elektrotechnické znalosti. Hotový jsem ho ještě na flexo šňůře ještě nikde prodávat neviděl.