7.5.2024 | Svátek má Stanislav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Jahus 8.6.2009 13:17

Malý dotaz

Kolik energie za minutu se musí spotřebovat, aby se ten větrník vyrobil? Kolik pracovních bude ne této výrobě zainteresováno? Jak dlouho toto perpetum mobile bude fungovat? A co na to Jan Tleskač?

Stoura 8.6.2009 13:15

Re: mám jednoduchý nápad, jak ušetřit,

Není třeba zákaz. Stačí dát jim stejné ekonomické podmínky ako ostatním zdrojům.

Stoura 8.6.2009 13:14

Re: Nenažranost...

K černému uhlí jsem nenašel přesnější informace. Ale mohlo se ho těžit asi stejně jako toho hnědého. (v roce 2005 i v roce 1915 byla těžba kolem 14 mil. tun., za války to asi moc přes 20 mil tun rčně nebylo)

V+H 8.6.2009 13:06

Námět pro pana autora

Tak nějak se mi zdá, že tady nastává výrazný střet zájmů. To, co vy ve svém článku píšete je zřejmě pravda. Ale: my budeme šetřit, bohužel často ošidným způsobem, vypadajícím s povrchního pohledu úsporně správným, ale v důsledku ztrátovým (jen namátkou, vyšší energetická náročnost  výroby "úsporných" spotřebičů, energetická náročnost výroby a výstavby tzv. obnovitelných zdrojů atd.). Ale, když se vrátím na začátek, k původnímu tématu, asi vás zelení a spol. nemohou mít rádi.  Vy chcete šetřit a to zcela oprávněně, ale zelení chtějí elektromobily do měst a nejenom do měst. A výsledek je, že by měly jezdit elektromobily za cenu zhruba dvojnásobné spotřeby elektrické energie díky dost nízké (mizerné)  účinnosti v současnosti existujících baterií a pohonů. Takže zaděláno na neúspory a těch elektráren bude asi potřeba víc.R^

honzak 8.6.2009 13:02

Re: Nenažranost...

Budiž, Já bych ovšem přidal uhlí černé, které bylo a je pohonem železné metalurgie. A ta, jak jistě nikdo nezpochybní, jela za války na plný pecky! Kdežto dneska je v celosvětovém útlumu...

vladimír314 8.6.2009 12:46

mám jednoduchý nápad, jak ušetřit,

zakázat stavět větrné elektrárny, ty totiž víc energie sežerou než vyrobí!! Co na to říkáte pane Janouchu??

krmič 8.6.2009 12:44

Re: Spotřeba "vypnutých" spotřebičů

Asi jsem se nevyjádřil dost srozumitelně. Nemluvil jsem o vypínači na přístroji, ale o tom, že inteligentní člověk místo neustálého vytahování ze zásuvky, o kterém byla řeč, si pořídí mezišňůrový vypínač nebo "psa" s vypínačem či jinou vhodnou instalaci, jak ostatně uvádíte. Neustálé vytahování vidlice ze zásuvky je pro tuto opravdu devastující a pro člověka velmi nepohodlné a nedůstojné.

V+H 8.6.2009 12:42

Re: Nenažranost...

Doplněk: za rok, když to náhodou foukne!

V+H 8.6.2009 12:41

Re: "Většina energie,kterou člověk spotřebuje padne na vytápění."

No a ještě k lepšímu by bylo dobré porovnat energetickou náročnost výroby klasické čárovky a tzv. úsporky  včetně energetických nákladů na její ekologickou likvidaci. Asi by se propagatáři těchto opatření z EU a z řad stejně neeuvažujících uskupení dost divili.

V+H 8.6.2009 12:32

Re: Nenažranost...

;-DDobrý nápad, ale to byste najezdil , i za dobrých věterných pomínek, asi tak dvě cesty do krámu a zpě!R^

honzak 8.6.2009 12:31

Re: nejsem

ony se taky občas nějteré uhelné elektrárny ruší pro vyčerpání zdroje paliva. To jen na okraj, jinak máte pravdu.

Stoura 8.6.2009 12:31

Re: Nenažranost...

Myslím, že se ten člověk sice mýlí, ale zase ne o moc.

V době Protektorátu se u nás těžilo 15 mil. tun hnědého uhlí ročně, to je asi  1/7 těžby v 80. letech. A to už podíl uhlí na celkové spotřebě primárních energií byl menší než za války. Německo je asi 8x větší než Česko, i se zabranými územími to mohl být tak dvacetinásobek. Česko patřilo k nejprůmyslovějším zemím světa, takže samotné Německo mohlo mít spotřebu skutečně zhruba stejnou jako my dnes, celá Německá říše asi zhruba dvojnásobnou. Jsou to ale dohady z těch pár informací, které vím.

honzak 8.6.2009 12:07

Re: Nenažranost...

"Dnes je pro příklad spotřeba energií cělých Čech asi tak velká jako celého nacistického Německa v době jeho největšího rozmachu " na to jsi přišel jak????

honzak 8.6.2009 12:06

Re: Spotřeba "vypnutých" spotřebičů

mezi námi elektrotechniky - koupím "psa" s vypínačem pro tyto spotřebiče. Nicméně jste mě inspiroval. Vezmu klešťák a změřím spotřebu ve Stand-by režimu.

PetrK 8.6.2009 11:38

Re: Pane Zimo, čeština má i 5. pád,

ale vy jste upadnul jen jednou, bohužel ale rovnou na hlavu. Copak asi sledujete vaším permanentním banálním plácání vy?

Ludva 8.6.2009 11:25

JEŠTĚ HORŠÍ JE,

že těch 200 tisíc přírůstků bude nejspíše většinou neproduktivních.

Ludva 8.6.2009 11:23

Re: Nenažranost...

Jo takový elektromobil s domácím větrníčkem na dobíjení, to by bylo něco.

LJG 8.6.2009 11:22

Re: Energie je všude dost - jen jí umět vytěžit a použít efektivně..

R^

Nemáte spočtěno kolik by to chtělo panelů a větrníků a jaká teplota by byla v malostranské nemovitosti za předpokladu, že je  zima, zataženo, bezvětří, venku mráz  -10?

Standa 8.6.2009 10:59

Re: Spotřeba "vypnutých" spotřebičů

Jenže na mnoha spotřebičích skutečný vypínač není. Běžný zákazník to nepozná, a výrobní náklady klesnou zhruba o 20Kč.

Příklady z naší domácnosti:

Vypínač na set top boxu neznámého výrobce pouze sníží spotřebu z 20W na 15W. Nejde tedy o skutečný vypínač. Chcete-li se dostat na nulu, musíte jej vytahovat ze zásuvky nebo si pořídit skutečný vypínač na přívodní kabel. Takový kabel se ale běžně neprodává, musel jsem si ho udělat. Roční úspora: 360Kč

Vypínač na monitoru sníží spotřebu z 95W na 0,5W. Opět tedy nejde o skutečný vypínač. Nicméně monitor nevytahuji ze zásuvky ani jsem neupravoval přívodní kabel. Roční ztráta: 10Kč

krmič 8.6.2009 10:40

Re: Spotřeba "vypnutých" spotřebičů

Vytahování ze zásuvky? Slyšel jste už o věci zvané vypínač? Samozřejmě, jeho výroba taky spotřebovala energii a jeho životnost je taky konečná. Ostatně jako těch vypínaných přístrojů, na které možná zavedeme šrotovné, aby se častěji (zbytečně) vyhazovaly a s dalšími náklady energie ekologicky likvidovaly.

ps 8.6.2009 10:38

Re: Nenažranost...

No kdybys šel ještě kapku víc do minulosti, tak bys mohl tvrdit, že spotřeba el. energie Česka je stejná jako spotřeba celé Evropy, a to by bylo teprve šokující co.

Spotřeba el. energie samozřejmě poroste, už jen kvůli tomu, že se bude postupně přecházet na elektromobily. Jediným řešením je urychlená výstavba dalších jaderných elektráren. A aby se neplýtvalo tak je nutné jejich využití i pro teplárenství.

Stoura 8.6.2009 10:35

Re: Energie je všude dost - jen jí umět vytěžit a použít efektivně..

Prima. Takže můžete zkusit seřadit technologie podle těch financí. Ideálně podle energie za vyrobenou kWh v podmínkách Ćeské republiky.

krmič 8.6.2009 10:31

Re: Energie je všude dost - jen jí umět vytěžit a použít efektivně..

Ano. Tyto zdroje jsou nesmírně výhodné zvláště pro Českou republiku. ;-)

Standa 8.6.2009 10:30

Re: Spotřeba "vypnutých" spotřebičů

Dobře navržený spotřebič nepotřebuje ve stand-by režimu více než 1,5W (norma TCO95, většinou spíš ještě méně). Vytahováním takového spotřebiče ze zásuvky uspoříte nejvýše 13kWh ročně (40Kč). Za 3 roky zásuvka přesáhne svou bezpečnou životnost (1000 vytažení), a měla by být vyměněna (s prací nejméně 200Kč) nebo alespoň provedena revize.

Otázka: Kolik jste ušetřili? a) vyměnili jste zásuvku a prodělali 80Kč, b) 120Kč výměnou za zvýšení rizika požáru za 300000Kč (případy, kdy vinou každodenního vytahování ze zásuvky nakonec došlo k poškození elektroinstalace, skutečně existují)

Poznámka: To, že vypínač na set-top boxu neznámého výrobce přístroj ve skutečnosti vůbec nevypne, a že spotřeba zůstane na 15W, je jiná věc. Sem by měla směřovat kritika.

Sotoura 8.6.2009 10:25

Re: Energie je všude dost - jen jí umět vytěžit a použít efektivně..

A to zase ne. Stále zanedbáváte vliv lidské práce a technologií.  Ten pětinásobek se týká poměru vložené lidské práce a práce získané z technologie. Jinými slovy:výrobou energie (včetně podpůrných činností) nemělo být zaměstnáno víc než 20% populace. jaké busdou toky uvnitř této technologie je společnosti celkem putna - pokud tím není ohrožena.

pokud budu mít malou vesničku vedle velké řeky, je mi srdečně jedno, že ze vstupní energie řeky vezmu jen třeba 1% (EROEI =1,01), když mi to s rezervou zásobí celou vesnici a bude se o to starat jen jeden obyvatel ze sta.

para 8.6.2009 10:22

Re: Nenažranost...

Mezi těmi běžnými občany je jen v česku polovina otylích - je ale pravda, že možná pětina národa dokáže žít na tak "vysoké noze", že to stěží těch 4/5 dohání. Druhá věc je efektivita té spotřeby.  Dnes je pro příklad spotřeba energií cělých Čech asi tak velká jako celého nacistického Německa v době jeho největšího rozmachu a mnohým ani tato úroven nestačí a myslí si , že ten růst půjde jaksi automaticky zas dál. A to už dnes s postupem ropného zlomu bude sotva možné.

para 8.6.2009 10:15

Re: Energie je všude dost - jen jí umět vytěžit a použít efektivně..

Eniku vzorec pro výpočet energetické návratnosti je jednoduchý - prostě poměr veškeré vytěžené energie k sumě všech energií vložených. Najde se to třeba zde:  http://www.esf.edu/EFB/hall/  Pravdou ale je, že čím obtížněji a komplikovaněji lze energii "dolovat" tím víc vstupních položek přibývá a výpočet se stává složitější. Výsledky to ale přesto dává hlavně v perspektivním ohledu korektnější jak kalkulace přes finanční toky, které by v ideálním nezkorumpovaném případě měli vypovídat podobně pravdivě.

MLOK 8.6.2009 10:14

Re: Spotřeba "vypnutých" spotřebičů

To je milý EKO docela dobře možné. Sám jsem svojí kolegyni (vlastnící TV, videorekordé, DVD přehrávač, "věž" + už nevím co ještě), že za rok za svojí pohodlnost utratí cca 1500,-Kč naprosto zbytečně. Byla velmi překvapená.

       Když se ta "pohotovostní" spotřeba rozpočítá na EU......

para 8.6.2009 10:06

Re: Energie je všude dost - jen jí umět vytěžit a použít efektivně..

Storo to že stačí mít zdroj s EROEI větší jak 1 je zásadní omyl. K prostému biologickému přežití primitivní civilizace je nutná tato návratnost alespon na úrovni 5x! Viz studie C.Halla.http://www.esf.edu/EFB/hall/

JJ 8.6.2009 10:03

Nenažranost...

Pane autor, neotravujte nás, občany, ubohé malé spotřebitele, s údajnou nenažraností. Říkejte to těm opravdovým spotřebitelům.