19.5.2024 | Svátek má Ivo


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Historik 8.6.2009 14:55

Re: Nenažranost...

A co teprve kdybyste energetickou spořebu Prahy porovnal se spotřebou starověkého Říma.

Poněkud byste se ovšem podivil, kdybyste srovnal spotřebu vody.

Mimochodem, nedostatek ropy byl jedním z faktorů, kvůli kterým Hitler prohrál válku.

M. Zima 8.6.2009 9:53

Pane Janouch,

snad je  Vám alespoň matně jasné, co vlastně Vašim permanentním banálním plácáním sledujete. Nebo otravujete stále s tím, že víte, jak jsou vysoké VE, jenom tak, beze smyslu?  

PetrK 8.6.2009 11:38

Re: Pane Zimo, čeština má i 5. pád,

ale vy jste upadnul jen jednou, bohužel ale rovnou na hlavu. Copak asi sledujete vaším permanentním banálním plácání vy?

Sid 8.6.2009 13:26

Re: Pane Janouch,

To, co chtel autor rici nepochopi jen hlupak. Kdyby jste rozumel psanemu textu, tak sjou to posledni dve vety clanku.

honzak 8.6.2009 13:32

Re: Pane Janouch,

děláte zbytečnou práci. On nechce chápat....

isi 9.6.2009 4:25

Re: Pane Janouch,

Je to opakovani  Janouchem znamych veci , ale se sadistickym potesenim , neco jako kdyz se hazi sul do rany. Necha se rici , ze je znam  problem s  energii s limitami zeme  a  narustem lidi asi  50 let. Pane Janouch , proc se s tim nic nedelalo?? Pripominate mi komunisty

Prorok 8.6.2009 9:50

Očekával jsem nějakou kravinu, ale tohle je trochu moc debilní demagogie.

Jen tak pro informaci jsem zcela proti větrníkům instalovaným v ČR.

EKO 8.6.2009 9:06

Spotřeba "vypnutých" spotřebičů

Někde jsem četl statistiku, že spotřebiče ve stand-by režimu(např. vypnutá televize, mikrovlnka) spotřebují v celé evropské unii tolik co spotřebuje celá ČR.

MLOK 8.6.2009 10:14

Re: Spotřeba "vypnutých" spotřebičů

To je milý EKO docela dobře možné. Sám jsem svojí kolegyni (vlastnící TV, videorekordé, DVD přehrávač, "věž" + už nevím co ještě), že za rok za svojí pohodlnost utratí cca 1500,-Kč naprosto zbytečně. Byla velmi překvapená.

       Když se ta "pohotovostní" spotřeba rozpočítá na EU......

Standa 8.6.2009 10:30

Re: Spotřeba "vypnutých" spotřebičů

Dobře navržený spotřebič nepotřebuje ve stand-by režimu více než 1,5W (norma TCO95, většinou spíš ještě méně). Vytahováním takového spotřebiče ze zásuvky uspoříte nejvýše 13kWh ročně (40Kč). Za 3 roky zásuvka přesáhne svou bezpečnou životnost (1000 vytažení), a měla by být vyměněna (s prací nejméně 200Kč) nebo alespoň provedena revize.

Otázka: Kolik jste ušetřili? a) vyměnili jste zásuvku a prodělali 80Kč, b) 120Kč výměnou za zvýšení rizika požáru za 300000Kč (případy, kdy vinou každodenního vytahování ze zásuvky nakonec došlo k poškození elektroinstalace, skutečně existují)

Poznámka: To, že vypínač na set-top boxu neznámého výrobce přístroj ve skutečnosti vůbec nevypne, a že spotřeba zůstane na 15W, je jiná věc. Sem by měla směřovat kritika.

krmič 8.6.2009 10:40

Re: Spotřeba "vypnutých" spotřebičů

Vytahování ze zásuvky? Slyšel jste už o věci zvané vypínač? Samozřejmě, jeho výroba taky spotřebovala energii a jeho životnost je taky konečná. Ostatně jako těch vypínaných přístrojů, na které možná zavedeme šrotovné, aby se častěji (zbytečně) vyhazovaly a s dalšími náklady energie ekologicky likvidovaly.

Standa 8.6.2009 10:59

Re: Spotřeba "vypnutých" spotřebičů

Jenže na mnoha spotřebičích skutečný vypínač není. Běžný zákazník to nepozná, a výrobní náklady klesnou zhruba o 20Kč.

Příklady z naší domácnosti:

Vypínač na set top boxu neznámého výrobce pouze sníží spotřebu z 20W na 15W. Nejde tedy o skutečný vypínač. Chcete-li se dostat na nulu, musíte jej vytahovat ze zásuvky nebo si pořídit skutečný vypínač na přívodní kabel. Takový kabel se ale běžně neprodává, musel jsem si ho udělat. Roční úspora: 360Kč

Vypínač na monitoru sníží spotřebu z 95W na 0,5W. Opět tedy nejde o skutečný vypínač. Nicméně monitor nevytahuji ze zásuvky ani jsem neupravoval přívodní kabel. Roční ztráta: 10Kč

honzak 8.6.2009 12:06

Re: Spotřeba "vypnutých" spotřebičů

mezi námi elektrotechniky - koupím "psa" s vypínačem pro tyto spotřebiče. Nicméně jste mě inspiroval. Vezmu klešťák a změřím spotřebu ve Stand-by režimu.

S.P.Q.B 8.6.2009 16:51

Re: Spotřeba "vypnutých" spotřebičů

Stačí vypnout  na chvíli lednici,aby nesepnula a jít se podívat na elektroměr,kolik že všechny ty přístroje ve standby režimu žerou.

krmič 8.6.2009 12:44

Re: Spotřeba "vypnutých" spotřebičů

Asi jsem se nevyjádřil dost srozumitelně. Nemluvil jsem o vypínači na přístroji, ale o tom, že inteligentní člověk místo neustálého vytahování ze zásuvky, o kterém byla řeč, si pořídí mezišňůrový vypínač nebo "psa" s vypínačem či jinou vhodnou instalaci, jak ostatně uvádíte. Neustálé vytahování vidlice ze zásuvky je pro tuto opravdu devastující a pro člověka velmi nepohodlné a nedůstojné.

Standa 8.6.2009 13:23

Re: Spotřeba "vypnutých" spotřebičů

Dobře, opět malá kalkulace.

Schválený "pes" stojí přes 100Kč. U nekvalitního spotřebiče je to jasná investice, za půl roku se vrátí (alespoň tehdy, pokud pravidelné vypínání nezničí případný špatně navržený zdroj takového zařízení).

Kvalitní spotřebič spotřebuje ve stand-by režimu ročně energii za 10Kč. "Pes" se zde (za předpokladu odstavení na 16 hodin denně) vyplatí až za 15 let!

Není lepší tech 100Kč připlatit za kvalitní spotřebič, který ve stand-by režimu tolik "nežere"? On většinou také "žere" méně za provozu, takže se to vyplatí dvojnásob.

Mezišňůrový vypínač vyžaduje alespoň základní elektrotechnické znalosti. Hotový jsem ho ještě na flexo šňůře ještě nikde prodávat neviděl.

krmič 8.6.2009 14:07

Re: Spotřeba "vypnutých" spotřebičů

Já jsem se vyjadřoval jenom k tomu zmiňovanému vytahování ze zásuvky.

Ale když už, tak tedy: Ano, abych ušetřil, koupím nový přístroj za řádově 10 000 Kč, který má o několik málo jednotek W nižší spotřebu. Ten starý, zcela bezvadný, dlouho před ukončením jeho života, vyhodím. Pardon, odvezu k ekologické likvidaci (možná to za mě udělá obchodník). Jenom ten odvoz spotřebuje víc energie než ten nový stand-by ušetří. Pomohu tím rozpumpovat strádající ekonomiku. Ale že by tím někdo něco ušetřil?

Standa 8.6.2009 21:22

Re: Spotřeba "vypnutých" spotřebičů

Nemluvím o vyhazování spotřebičů, ale o jeho výběr s ohledem na spotřebu a stand-by spotřebu. Je to ovšem těžké, třeba u set-top boxů si téměř nevyberete, takže nakonec skončíte s vypínačem na šňůře.

Samozřejmě takový výběr nesmí být na úkor užitné hodnoty, jak je dnes moderní třeba u praček, a také příliš na úkor zvýšení pořizovací ceny, která by mohla snadno přesáhnout očekávanou úsporu, jak je dnes módní všude. (Říká se tomu zelené myšlení.)

AGO 8.6.2009 8:34

Otužování základ energetických úspor.

Většina  energie,kterou člověk spotřebuje padne na vytápění. Příliš často topíme pánubohu do oken.Pokud bychom se vrátili k tepelným standardům minulého a předminulého století,vylepšíme je o technické vymoženosti moderní vědy, to by byly teprve úspory.Navrhuji například : Ložnice rodičů 15°C velká duchna,malé děti ( aspoň dvě) na peci,obývák s krbem a teplýma pantoflema,více manuální práce co zahřeje a méně prostoru co je třeba vytápět.

Han 8.6.2009 9:08

"Většina energie,kterou člověk spotřebuje padne na vytápění."

    To je zřemně pravda, jenže v poslední době to začíná dohánět prudký rozvoj klimatizace.

Takže nařízení EU o rušení klasických žárovek je pitomost. Co "ušetříme" na žárovkách propálíme v daleko energeticky náročnějších klimatizacích.

V+H 8.6.2009 12:41

Re: "Většina energie,kterou člověk spotřebuje padne na vytápění."

No a ještě k lepšímu by bylo dobré porovnat energetickou náročnost výroby klasické čárovky a tzv. úsporky  včetně energetických nákladů na její ekologickou likvidaci. Asi by se propagatáři těchto opatření z EU a z řad stejně neeuvažujících uskupení dost divili.

krmič 8.6.2009 14:20

Re: "Většina energie,kterou člověk spotřebuje padne na vytápění."

V panelácích zatím žádný "prudký rozvoj klimatizace" nepozoruji.

Ale dovolím si předjímat vývoj: dneska se šmahem zatepluje. Plastová okna výborně těsní, takže už se začíná bít na poplach ohledně nedostatečného větrání. Ano, dělá se mikroventilace. Ale to jsou přece zase ztráty, ne? Jedinou správnou cestou je rekuperace tepla z odpadního vzduchu. To ovšem předpokládá nucený oběh a pokud možno neotvíratelná okna. Až se to začne zavádět pro celé paneláky, to bude teprve vejvar pro firmy! A když už se dělá v paneláku centrální vzduchotechnika, tak samozřejmě i s chlazením, to dá rozum, ne? Pak se vaše vize naplní, to bude spotřeba energie! Já se toho už nedožiju, ale vsadil bych se, že za nějakých 20 let to bude přímo nařízeno.

R 8.6.2009 15:30

Re: "Většina energie,kterou člověk spotřebuje padne na vytápění."

Potřeba při zateplení zároveň instalovat vzduchotechniku s rekuperací tepla se v  odborných kruzích probírá už dávno. V praxi zatím ne, nejdřív musí být první baráky zamořeny plísní a jejich dřevěné nosníky díky kondenzované vlhkosti začít hnít.

Historik 8.6.2009 15:07

Re: Otužování základ energetických úspor.

15 oC, no, soudruh Ceausescu direktivně nařídil 14 oC a výkon žárovek omezil na 40W. Nemusím Vám snad říkat, jak to s ním dopadlo. Nechť jej všichni profesionální hlasatelé "uvědomnělé skromnosti" následují do horoucích pekel...

Nevím, kolik je Vám let, ale já jsem ty celoživotní prací zedřené venkovany ještě viděl. Jeden můj starší kolega si pamatuje, že jeho dědeček měl v zimě k ránu na vousech jinovatku (v ložnici se na vesnici často netopilo i když spát pod PEŘINOU při teplotě 4 oC v místnosti možné je, při -20 bych to nezkoušel).

R 8.6.2009 15:39

Re: Otužování základ energetických úspor.

No chudší měli v baráku jediná kachlová kamna nebo sporák v kuchyni, na nich vařili a v zimě topili a teplo nechávali jít otevřenými dveřmi nebo přes stěnu do ložnice. V kuchyni spala babička a děti a v ložnici hospodář s manželkou.  Bohatší měli v každém pokoji kamna, ty v zimě přes den roztopili ale přes noc to zase vychladlo.  Teprve někdy od 70 - 80 let minulého století se na vesnicích začalo hromadně instalovat ústřední topení a spotřeba paliva na vytápění rázem stoupla.

krmič 8.6.2009 16:06

Re: Otužování základ energetických úspor.

Samozřejmě se u nás (ve městě) topilo jenom v obýváku. Večer se sice otevřely dveře, ale ráno byla stejně všude zima. Dokud jsem se nevrátil ze školy a nezatopil. Jeden čas jsme ani v kuchyni neměli žádné topidlo kromě plynového sporáku. A studený byt v přízemí. Dneska bych to asi nepřežil. Jak není v celém bytě 24°C, je mi zima. 

orim 8.6.2009 8:22

nejsem

ekologický aktivista, ale budovat neustále nové elekrárny nejde, (lidi jako živočišní druh se přemnožil) regulace porodnosti je lepší řešení

Didi 8.6.2009 8:28

Re: nejsem

Nejefektivnější metodou zastavení expanze počtu obyvatel je zvýšení jejich životní úrovně. Stačí si porovnat situaci v Evropě před sto lety a dnes. Nebo Afriku dnes a Evropu dnes. Problémem je, jak přežít do doby, než se situace stabilizuje.

orim 8.6.2009 8:52

Re: nejsem

souhlasím R^

honzak 8.6.2009 12:31

Re: nejsem

ony se taky občas nějteré uhelné elektrárny ruší pro vyčerpání zdroje paliva. To jen na okraj, jinak máte pravdu.