19.5.2024 | Svátek má Ivo


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
karel 8.6.2009 8:06

Re: Energie je všude dost - jen jí umět vytěžit a použít efektivně..

souhlas. jak říká profesor klaus - je potřebí zvážit ekonomickou výhodnost varianty nedělat nic. Tedy dělat nic. Ach ta čeština.

Věřím ve využití obrovské energie mořských vln nebo přílivu a odlivu. Jen je otázka, kdy ostatní hráči na trhu toto dovolí. Výzkumně vývojově je hodně vymyšleno, vyzkoušeno a prototypově využíváno.

krmič 8.6.2009 10:31

Re: Energie je všude dost - jen jí umět vytěžit a použít efektivně..

Ano. Tyto zdroje jsou nesmírně výhodné zvláště pro Českou republiku. ;-)

Enik. 8.6.2009 8:09

Re: Energie je všude dost - jen jí umět vytěžit a použít efektivně..

Dokud nebude možné zjistit jak je ERoEI počítáno, tak jsou tato hodnocení více méně bezcená. Na druhou stranu není možné zroj posuzovat pouze efektivitou ale také ekonomikou a spolehlivostí. OZE totiž nejsou dostatečně spolehlivé pro to, aby mohly tvořit významnou část energetické základny! Pokud jde o ERoEI u jaderných zdrojů, pak je otázkou jak dlouhá životnost je u těchto zdrojů počítána. JEDu má svoji plánovanou životnost téměř za sebou. Už dnes je ale téměř jisté, že bude vyrábět dalších 25-30roků, a to ještě s vyžší účinností než s jakou byla postavena. Její ERoEI tak vzroste téměř na dvojnásobek. U OZE je situace ovšem opačná. Jejich účinnost s časem klesá. A to především u FVE. Jejich ERoEI je tak těžké kvaůifikovaně stanovit. Je totiž těžké předvídat jak budou tyto zdroje pracovat na konci své životnosti. Stejně tak není známo nakolik je do ERoEI započítána údržba těchto zařízení. Je ovšem jisté, že do ERoEI OZE nejsou započítané ceny služeb nutných k jejich provozu. Jde totiž o to, že FVE nebo VE není možné provozovat bez podpůrných energetických služeb energetické sítě. Náklady na tyto služby jsou ovšem mnohem větší než cena samotného zdroje. Z tohoto důvodu je ERoEI pouze bezcenný cár papíru! 

para 8.6.2009 10:15

Re: Energie je všude dost - jen jí umět vytěžit a použít efektivně..

Eniku vzorec pro výpočet energetické návratnosti je jednoduchý - prostě poměr veškeré vytěžené energie k sumě všech energií vložených. Najde se to třeba zde:  http://www.esf.edu/EFB/hall/  Pravdou ale je, že čím obtížněji a komplikovaněji lze energii "dolovat" tím víc vstupních položek přibývá a výpočet se stává složitější. Výsledky to ale přesto dává hlavně v perspektivním ohledu korektnější jak kalkulace přes finanční toky, které by v ideálním nezkorumpovaném případě měli vypovídat podobně pravdivě.

Stoura 8.6.2009 10:35

Re: Energie je všude dost - jen jí umět vytěžit a použít efektivně..

Prima. Takže můžete zkusit seřadit technologie podle těch financí. Ideálně podle energie za vyrobenou kWh v podmínkách Ćeské republiky.