29.4.2024 | Svátek má Robert


Diskuse k článku

EKOLOGIE: Další EU směrnice, další euronesmysl

Po křivých banánech, teplých žárovkách, silných vysavačích apod. je tu další snaha EU vychovávat vlastní občany k obrazu svému. Tentokráte skrze plastové tašky. A naše ministerstvo ŽP na to vyrobilo videoagitku, samozřejmě, za naše peníze.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Rada 8.1.2018 10:05

Re: Spíše se zajímejme,

Typuji, že do obtížné situace přivádí člověk sám sebe svou přebujelou chtivostí a nedostatečnou odpovědností.

Zejména všudepřítomná podbízivá reklama (často ji obsahují právě ty plastové tašky) roztáčí bezohledně kola spotřeby pro spotřebu.

Ekonomcký systém jsme si nerozumě nastavili jen jako extenzivně růstový - který by bez tohoto pojetí už s bankovních důvodů zkolaboval.

Plasty jsou v něm jen jakousi pěnou na "zkalené" hmotě oceánů.

R. Tesařík 8.1.2018 10:08

Re: Spíše se zajímejme,

Kdyby nebyla spotřeba, z čeho byste byl placen?

V. Braun 8.1.2018 4:34

Jak je to v ostatních zemích EU?

Inu, jsem ád, že v ČR byly tašky zpoplatněny již před směrnicí EU, alespoň je vidět, že směrnice odráží reálnýživot, ne? Ostatně pane autore, jak to vypadá v ostatních zemích EU, třeba Rumunsku, ČR totiž není jedinou zemí EU, pokud to nevíte.

Jinak až pojedete do Británie po Brexitu a půjdete si koupit kafe sebou, připravte si navíc 25 pencí nebo si vezměte svůj hrnek. Zcela vážne se tam debatuje, že zákonem zavedou na jednorázové kelímky platbu 25p.

M. Prokop 8.1.2018 8:55

Re: Jak je to v ostatních zemích EU?

Ano, pitomost není omezena jen na soudruhy z Brusele.

J. Svoboda 8.1.2018 11:11

Re: Jak je to v ostatních zemích EU?

Debata v GB ovšem nevede přes dehonestaci, ale přes argumentaci. Tam nemáte šanci.

Pěkný den.

V. Braun 8.1.2018 12:05

Re: Jak je to v ostatních zemích EU?

Můžete sem prosím dát odkaz na zdroje k diskusi o této směrnici EU, které vás vedou k názoru, že tan došlo k dehonestaci? A můžete prosím dát i odkaz na zdroje z UK, nejlépe k danámu návrhu zpoplatnění kelímků, kde je patrný ten rozdíl v přístupu? Děkuji.

P. Khail 8.1.2018 13:06

Re: Jak je to v ostatních zemích EU?

Řekl bych, že p. Svoboda reaguje na p. Prokopa.

Z. Lapil 8.1.2018 13:05

Re: Jak je to v ostatních zemích EU?

V Čechách se vyskytují (vyskytovaly? Už jsem to dlouho nepotkal) kafeautomaty, kde jste měl korunu slevu "bez kelímku". U nás v práci je volba bez kelímku široce využívaná, přestože na cenu nemá vliv.

A zároveň už se mi stalo, že paní za pultem odmítla natočit kafe do mého nádobí, protože kdybych se ze své vlastní nečistoty po..., bylo by to na nich.

Obecně mám za vysloveně pitomé vydávat směrnice, které přikazují něco, co se stejně děje.

J. Sedlář 8.1.2018 0:45

igelitky - nas nepritel.

JJ smernice EU. Zajedte se podivat na "odpadove hospodarstvi" do Indie, Egypta, Angoly a do spousty jinych zemi. Bude prekvapeni.

P. Dvořák 8.1.2018 3:52

Re: igelitky - nas nepritel.

A čím budeme překvapeni? Velikostí hromad? Použitím igelitek ve stavebnictví nebo zemědělství? Barevností? Jejich likvidací nebo naopak nelikvidací? Že jsou platidlem? Módním doplňkem? Kultovními předměty?

Snažil jste se světoběžnicky zamoudřit, ale přece jenom bude lepší, když nás, co denně nejezdíme ""se podivat na "odpadove hospodarstvi" do Indie, Egypta, Angoly a do spousty jinych zemi"", poučíte.

Děkuji.

J. Sedlář 8.1.2018 23:00

Re: igelitky - nas nepritel.

Sám jste si odpověděl, jste tedy poučen, Vás poučovat netřeba. Mikrotenové tašky jsou náš nepřítel (teda když to zrovna není Putin/Rusko), s tím třeba bojovat, dyť to říkám.