2.6.2024 | Svátek má Jarmil


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Roman Šula 27.8.2007 21:23

Re: Re: Re: no pane Šulo,

Jasne a stručně se dají formulovat pouze politická hesla.

I.L. 28.8.2007 10:16

Re: Re: Re: Re: no pane Šulo,

Nebo genialni (to vas pripad rozhodne neni). Einsteinova disertace byla, tusim, 3 strankova :-D

I. Laengsfeld 28.8.2007 11:03

Re: Re: Re: Re: Re: no pane Šulo,

Pane "red bulle" alias "black hawku"  racte prosim sve uvahy o tom, kdo  neni ci je genialni presentovat  pokud mozno  pod neukradenym nickem ;-P

kupecké počty 29.8.2007 1:02

Re: Re: Re: Re: Re: no pane Šulo,

Pane I.L. byl jste stručný, ale nesdělil jste nám nic.

Harwey 28.8.2007 15:20

Re: no pane Šulo,

Průměrná spotřeba uranu obou našich JE je cca 690 t.  No a třebaže hmotnostní ztráty E=mc2 jsou, je tato ztráta zanedbatelná a můžeme předpokládat že i stejné množství se každoročně vyprodukuje "odpadu".

pavel 99 28.8.2007 15:32

Re: Re: no pane Šulo,

mohu prosím vědět, jak jste k tomu číslu došel?

Roman Šula 28.8.2007 21:27

Re: Re: no pane Šulo,

No, mohu-li předpokládat, že by to číslo bylo správně, tak při hustotě uranu, kdy metr krychlový váží skoro 20 tun, tak čistý objem dělá 30 kubíků. Což by při ploše mého obýváku bylo do 1 m výšky. Hrubý objem je samozřejmě pak podstatně vyšší o nutnou ambaláž.

I.L. 27.8.2007 18:16

co jste zac?

Zajimalo by me, co je pan Sula zac. Za prispevky na NP se obvykle pise profese apod. Takze kazdou chvili je nekdo "klimatolog", "ublicista", "socialni ekolog"... Pan Sula nam neprozradil, co ze dela v tom Astronomickem ustavu. Ved. pracovnika, udrzbare ...?

Jestlize ved. pracovnika (coz nepredpokladam), tak proc se pozastavuje nad teorii globalniho otepleni? Jde totiz o naprosto jasne prokazany fenomen.

Ono vlastne zkoumat vesmir je mnohem jednodussi, nez nelinearni klimaticky system ...

I. Laengsfeld 27.8.2007 18:33

Re: co jste zac?

Koukam,  zlodej nicku prisel  a zacina psat svoje  "ublitky"  na adresy tech, co mu sahaji na oblibenou hracku GW :-P

I.L. 27.8.2007 19:48

Re: Re: co jste zac?

Na tebe ty neonacisto vubec nebudu reagovat ;-)

Roman Šula 27.8.2007 19:41

Re: co jste zac?

Netrvdil bych, že zkoumat vesmír je jednodušší, než konkrétní klimatický systém jedné z mnoha (včetně exoplanet) planet. Ale to se netýká tohoto článku.

Máte ale pravdu v tom, že výzkum vesmíru má oproti výzkumu klimatu jednu výhodu - nejde zpolitizovat. Navíc člověk zabývající se vesmírem se umí trochu lépe podívat na pozemské problémy poněkud z nadhledu, což také není k zahození.

Co se týká toho, z jakého titulu publikuji, tak třeba z titulu členství v České nukleární společnosti. Co se týká mé práce, tak v Ondřejově jsem řadový pracovník pracovní skupiny fyziky meteorů, v Třebíči jsem vedoucí hvězdárny. Stačí?

I.L. 27.8.2007 19:46

Re: Re: co jste zac?

Jaka je vase kvalifikace?

Jiste toho nevite ani 1/10 o atmosfere napr. Venuse tolik, co my o atmosfere Zeme :-D

tatina 27.8.2007 17:54

Budoucnost elektřiny je jedině

jádro,a zase jádro.Zelení to dobře vědí,ale potřebují hlasy,aby se dostali do parlamentu,a proto jen klamou.

Robin 27.8.2007 19:00

Re: Budoucnost elektřiny je jedině

Kdyby zalení prosazovali jádro, tak bych se vážně zamyslel nad tím jestli je nevolit.:-P

fafnir 27.8.2007 17:05

já bych to ještě upravil

za vším hledej Rusy,konec konců stranu zelených v Německu zakládala NKVD

Jura Jurax 27.8.2007 16:40

Víte co bude,

až definitivně zvítězí energetické vize Zelených?  TMA 0.3. !!

A to už TMA 0.2 byla pěkně drsná ... :-(

pavel 99 27.8.2007 16:44

Re: Víte co bude,

To temno, co mají ekologisté v palicích se pouze dostane ven.

Emersonskej 28.8.2007 11:50

Re: Re: Víte co bude,

;-D;-D;-D;-D;-D

albedo 27.8.2007 16:28

Siemens těžko dodá do ČR jaderné komponenty.

Prodal totiž již před osmi lety svoji jadernou divizi firmě Areva, kde má majoritu francouzský kapitál. Siemens dnes může dodat sekundární okruh, tzn. turbínu. Kritické pro dopravu jsou ale nádoba reaktoru a parogenerátory. Potenciální generální dodavatelé pro nový český jaderný blok s tlakovodním reaktorem jsou tři uskupení: ruský Atomstrojexport, francouzská Areva a Westinghouse.

loiz 27.8.2007 21:51

Re: Siemens těžko dodá do ČR jaderné komponenty.

Westinghouse je dnes Toshiba. Jeste zbyva do poctu Mitsubishi Heavy Industries.

LV 27.8.2007 16:00

k zeleným

Žili byli kdysi na území tzv. "západní evropy" Míroví aktivisté. Tedy malé skupinky tvrdých profesionálních demagogů a (bohužel) i schopných organizátorů, kteří za peníze Sovětského svazu podněcovali a štvali masy hloupých, pomýlených a obavami soužených obyvatel proti americkým základnám, raketám a tak podobně. Pod hesly pacifismu, odzbrojení, boje za mír a jiných ušlechtilostí organizovali blokády míst s raketami, chránícími je proti rudé záplavě... Bojovali (v žoldu SSSR) proti všem symbolům síly, moci a prosperity západu. Byla mezi nimi i (okrajově) jaderná energetika, také symbol technologické a ekonomické moci.

Sovětský svaz však zaplaťpánbůh chcíp, a partyzánští instruktoři zůstali náhle bez sponzora. Co teď?? Vždyť kromě demagogie nic neuměli. Tak se rozhodli "firmu" privatizovat. Úspěšně. Vždyť obchod se strachem - to je job nad jiné!! V každé společnosti se najde dost lidí nevzdělaných, líných, hloupých (a z těchto důvodů i neúspěšných). A těm už lze "vysvětlit", že to či ono je nebezpečné, ničivé, jedovaté, zákeřné... a zahrát na strunu závisti. Ti, co mají to, co ty nemáš, ničí tvůj život, tvé prostředí, tvou budoucnost. Jsou zlí a špatní a je naší svatou povinností vést s nimi nemilosrdný boj, až do vítězství naší JEDINÉ pravdy. Jakoby Lenin z hrobu vstal. A tak vznikly všeliké "iniciativy" a "aktivisté". Argumenty mají z centra, které stanovuje cíle. A když dojdou - tak nastoupí "Kuchtovské" - ALE MY SE TOHO STEJNĚ BOJÍME!!

Jde asi o nějakou formu racketeeringu. Dojde se za vedením firmy a předloží požadavek na podporu obnovitelného tohohlenc, nebo ekologického támhletoho... přes spřátelenou nadaci. Ne? Tak budou potíže. Nebo se přijde za vedením jiného spolku s návrhem - prosadíme do zákona to či ono, ale chceme do dozorčí rady. O lid, myšlenku podporující se nestarejte, ten dodáme.

Dokud budou lidé slyšet na hlas učitelky ZŠ, autoritativně posuzující bezpečnost konkrétního typu reaktoru, dotud byznys podobným sdružením pokvete...

Díky za článek. Ško

Jura Jurax 27.8.2007 16:33

Re: k zeleným

R^R^R^

krumlovský skeptik 27.8.2007 16:58

Re: k zeleným

Plně dávám za pravdu, násilí, ať v jakékoliv formě, vzniká na nevědomosti, lennosti a dalších podobných "ctnostech" , bohužel, ale bohudík na druhé straně ne všichni jsou tupci, papouškující dochovní menstruaci některých zelených proroků. Přírodu nechráníme pro ji samotnou, ale pro nás lidi a to se melounům málo zamlouvá. Doufám, že se proti totalitě (i včetně protiradaristů) ustaví hradba zdravého rozumu. Držím palce!!!

Sam Křepelka 27.8.2007 15:56

co vadí zeleným ?

Co vadí zeleným na jaderné energii?  Že jim provozovatelé těchto zařízení nijak nepřispějí do jejich stranické pokladničky! Rozhodně to nebude boj proti skleníkovému efektu a ochraně životního prostředí proti nežádoucím plynům a látkám. V takovém případě by museli za jadernou energii bojovat jak o život.

Jura Jurax 27.8.2007 15:55

Není co dodat

tohle by se mělo vtloukat zeleným hlupcům do hlavy paličkou na maso, neboť evidentně jinak informace přijímat nemohou.

nepolitik 27.8.2007 15:55

Podle mého mínění se Zelení musejí především

něčím odlišit od ostatních politických stran a tak se jim kázání o tom, že jim jde především o blaho lidí, velice hodí do krámu. Jsou mezi námi, bohužel, i tací, kteří jim na ty jejich bláboly skočí. ;-D

Jura Jurax 27.8.2007 16:00

Re: Podle mého mínění se Zelení musejí především

Přesné. No a navíc se vtom zeleném šílení docela dobře vytváří penězovod ve směru z našich kapes (daně) do kapes podvodníků, podnikajících ve větrnících a podobných nesmyslech.

A naší volení zastupiči podléhají demagogii zelených, dokazujíce tak tristní stav oněch míst svých hlav, kde u ostatních lidí pozorujeme přítomnost mozku, a schvalují povinný odkup energie z větrníků za trojnásobnou cenu a ještě dotace.

Blbost kvete zelenými květy a je houževnatá jak bolševník.

Jiw 27.8.2007 15:31

To je taky dobra demagogie

1. Vetrna, vodni (mimo precerpavacich) a slunecni energie nepotrebuje zadne palivo rubat, upravovat, prevazet a vyhazovat jako odpad. I kdyby byl konverzni pomer treba 5%, porad je vykon nekonecne efektivni proti elektrarnam vyzadujicim prisun materialu/paliva.

2. Problem vetrnych elektraren v rozvodne siti souvisi s nastavenou rozvodnou siti a rozlozenim zaloznim zdroju / kdyz je vetsina elektraren typu "prilozim pod kotel, zapnu, vyrabim", tak v takovem systemu je trochu neco jineho provozovat zarizeni s jinou logikou prubehu, podotykam resitelny.

3. Fotovoltaicke clanky jsou mozna drahe, ale uz neni pravda, ze by byly ze supercisteho draze vyrobeneho kremiku / vyvojem existuje maximalne vykonne a drahe FV panely z cisteho kremiku stejne jako lacine panely z polymorfniho kremiu s vykonem, ktery meli ony "laboratni" pred desitkou let. Rovnez neni pravda, ze by slunce at uz jako ohrev nebo FV proces fungovatl jen pri primem slunecnim svitu. Mozna zkouknete nejake weby o soucasnych technologiich (bezne dostupnych ve vyrobe, ne v laboratorich), nebo si jen bezte polozit ruku na rozpaleny vakuovy kolektor ve dni, kdy je pod mrakem.

4. O porizovacich cenach a zivotnosti to jsou lzi, respektive polopravdy. Jakoukoliv elektrarnu s partou udrzbaru a obcasnou rekonstrukci udrzite stovku let, byt treba jako technickou pamatku. V turbinovych menite a mazete namahane dily i cela soustroji, cistite kotle, u vetrnych menite vrtule, loziska. U fotovoltaickych utirate prach, obcas nejaky zkorodovany kabel nebo clanek. Porizovaci cena treba te vetrne / 2MW zdroj u Pavlova 70 milionu- za 1000 70miliard, Temelin s 80% provozni vyteznosti 2000MW za 100miliard. Zajimala by ne nejaka fundovane srovnani provoznich nakladu - sledovani a udrzba vrtule na stozaru proti provozu temelinske 'elektrotovarny' s veskerymi naklady vcetne paliva. puvodni FV elektrarna bezi treba v japonsku od roku 1959.

Emp 27.8.2007 15:47

Re: To je taky dobra demagogie

To myslíte vážně, ? nebo citujete demagogii? :-D

pavel 99 27.8.2007 15:49

Re: To je taky dobra demagogie

1) můžete prosím objasnit termín "...vykon nekonecne efektivni...."?

2) dorazilo k Vám, že pro stabilní energetickou síť je třeba, aby byla vyrovnána výroba a odběr, tudíž "logika průběhu" výroby musí v každém okamžiku přesně kopírovat "logiku spotřeby" a ne naopak?

3) doufám, ženechcete tvrdit, že solární či FV panely vyrábí i v noci - bylo by to sice převratné, nikoli však věrohodné. Pro představu o reálném využití doporučuji najít web s aktuálním průběhěm výroby, nejlépe včetně historie. (Jelikož jsou to však čísla velmi tristní, takovýchto webů rapidně ubývá.)

4) je velmi zvláštní, že při (podle Vás) přijtelných investičních nákladech a (opět dle Vás) zanedbatelných nákladech naúdržbu a provoz, je výsledná cena el. energie cca 3x (u FV cca 12x) vyšší, než z onoho Temelína.