6.5.2024 | Svátek má Radoslav


Diskuse k článku

EET: Proč se nezvýší výběr daní z příjmu (1)

Protože daň neplatí podnikatel, ale v ceně zboží kupující. A protože EET navrhovali, slovníkem Velké Krndy, asi nějací debilové, kteří naprosto nemají tušení o problematice drobného podnikání.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
O. Uživatel 20.11.2017 9:42

Uživatel požádal o vymazání
D. Stirský 20.11.2017 9:40

Jmenujte mně, prosím, člověka-podnikatele,

kterému je úplně jedno, kolik a jaké daně odvede?

D. Stirský 20.11.2017 9:39

K daním

"Ono totiž podnikateli je skoro jedno, jestli platí daně nebo ne – ta daň je totiž započtena v ceně a platí jí vždy zákazník." Tedy větší hovadinu jsem snad na NP nečetl. Pracoval jsem na berňáku, účetnictví a daně a audit mne živí již 30 let... A proč mně tedy truhlář kdysi řekl: tolik a tolik tis. Kč bez dokladu, tolik a tolik s dokladem?

R. Morava 20.11.2017 9:28

Re: pravdivý

myslím, že to pravda není. Z dlouhodobého hlediska ten podnikatel získává nekalou konkurenční výhodu a zákazník prodělává na to, že slušná konkurence zkrachuje. Z krátkodobého hlediska v praxi většinou na nezdaněné službě vydělává jak zákazník tak, i podnikatel, který většinou posadí nezdaněnou cenu doprostřed mezi konkurentovu nezdaněnou a zdaněnou. Řekněme že v reálu na neplacení daně vydělají krátkodobě oba zákazník i podnikatel a prodělá stát. Z dlouhodobého hlediska pak prodělávají všichni, protože poctiví podnikatelé zkrachují.

Můžeme si říkat cokoliv, ale z mé zkušenosti odhadem 90 procent řemeslníků či prodejců, kteří práci odfláknuli, nebo s nimi byli různé potíže například se zárukou daň neplatili. A naopak asi 50 procent z těch co odvedli skvělou práci daň platili. Ono totiž slušný člověk většinou dělá poctivou práci.

Přesto souhlasím s článkem v tom bodě, že EET není dostatečně efektivní a moderní, aby daňové úniky skutečně vyřešilo. V každém případě, stát by měl mít nastavená pravidla, aby špatná konkurence zkrachovala a ta kvalitní zůstávala. To ale znamená především funkční systém soudů a soudních expertů a velkorysý ale spravedlivý berní úřed. A tam jsou veliké rezervy, které Babišovo ministerstvo financí řešilo, ale výsledky jsou rozporuplné.

J. Brožek 20.11.2017 9:03

To nejdůležitější v článku je požadavek,

že firma musí státu něco plnit a stát jí k tomu nezajistí/negarantuje podmínky. To je skutečně průšvih a znamená to, že s tímhle precedensem je nyní možné nařídit komukoliv cokoliv - třeba že každá restaurace musí povinně odebírat od jiné komerční firmy nějaký produkt (nejlépe který dodává jen Anofert).

Kde je ta ústavní žaloba? Tohle je ksutečně protiústavní.

M. Prokop 20.11.2017 8:45

Re: Ach jo

Tak to nečtěte. Ach ne.

M. Vondráček 20.11.2017 8:30

Re: Ach jo

Koubek, kolik jste vyhrál v účtenkové loterii ??

V. Halašta 20.11.2017 8:27

pravdivý

Tak to je přesně pravda.

V. Halašta 20.11.2017 8:26

Re: Ach jo

Ach jo, potrefená husa zase kejhá, ach jo.

M. Řepa 20.11.2017 7:55

Re: Ach jo

V čem je to blábol byste asi těžko dokázal rozvést že? Jste evidentně jeden z těch, kterého se EET nedotýká nebo na něm vyděláváte. Až budete muset všechny své nákupy evidovat v systému EEN (elektronická evidence nákupů) , tak to pochopíte.

J. Koubek 20.11.2017 6:38

Ach jo

Je to blábol o EET a on v něm bude ještě pokračovat. Ach jo

T. Kubín 20.11.2017 6:27

hustý

Tohle je asi ten nejpitomější pokus diskreditovat EET jaký jsme kdy četl. Snůška polopravd, nepodložených tvrzení a hlavně zjevných nesmyslů, jako třeba tenhle: "Ono totiž podnikateli je skoro jedno, jestli platí daně nebo ne – ta daň je totiž započtena v ceně a platí jí vždy zákazník. Pokud tedy některý podnikatel daně neplatí, získává nekalou konkurenční výhodu levnějšího zboží – ale jediný, kdo reálně ušetří, je kupující."

A. Zajícová 20.11.2017 6:23

Pane Bláho,

uvědomujete si, že jste právě Burešovi pěkně poradil? Tak teda díky...

V. Kotas 20.11.2017 5:43

Re: Velmi dobre napsany clanek. Ritime se zpet do socialismu ...

EET částečně vadí, ale za to všechno může špatně nastavený začátek po listopadu 89. Přitom v té době stačilo se podívat za hranice, jak to tam mají ošetřené a prověřené desetiletími.

T. Pansky 20.11.2017 2:04

Velmi dobre napsany clanek. Ritime se zpet do socialismu ...

... a zda se, ze to nikomu zas az tak moc nevadi.

P. Maleček 20.11.2017 1:01

Prostě STBák Babiš.

Proč to rozčilování, když každý z mozkem, ne koblihou v hlavě ví, že EET nebylo prosazeno pro spravedlivý výběr daní, ale pro rozeštvání společnosti. S cílem ji pak snadněji ovládnout a k tomu v tom EET blázinci lépe schovat své mnoha i set milionové podvody.

Prostě klasická STBácká metoda sloužící pro oslabení a pak ovládnutí druhých. Čímž Babiš potvrzuje své STBáctví víc než dokumenty v archivech.

Ovšem děsivé je, že to zblajzli i prý demokraté od socanů a lidovců. No ono jim to voličstvo taky spočítalo.

D. Šimáček 20.11.2017 0:47

napadla mne zajímavá myšlenka

když EET vlastně zavádí pro podnikatele presumpci viny, neměl by babiš už sedět za dotační podvod?