1.6.2024 | Svátek má Laura


Diskuse k článku

DŮCHODY: Jedna generace nemůže žít na úkor jiné

Poradce premiéra Petra Fialy opět „zářil“ v progresivním vysílání CNN Prima News. Důchodci se mají nejlíp v české historii a ti další se už tak mít nebudou. Toto má být ekonom a poradce premiéra?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Brich 22.7.2023 11:03

!!R^

V. Mokrý 22.7.2023 10:37

[>-]

R^!

V. Chrastina 22.7.2023 15:27

Pane de Wintře, grýndýl je za všecky prachy, ten sám nás všechny položí na lopatky. Tento zelený kanál už spolkl nejeden bilion a bezostyšně vyžaduje další, pokud nenajdeme odvahu postavit se bruselským byrokratům, kteří si arogantně vymysleli tenhle astronomicky obludný tunel do našich peněženek. Rv :-/

F. De Winter 22.7.2023 16:07

Souhlasím. Proto také všem opakuji, že debata o důchodech není nic jiného než propagandistická mlha.

J. Jurax 22.7.2023 20:47

Prostě se vyplatí, co se vybere je jistě řešení.

Ale: Za první pololetí 2023 se na důchodovém pojištění vybralo 305,2 miliardy korun. Výdaje dosáhly 345,53 miliardy korun. Do penzí z toho putovalo 342,03 miliardy korun, zbytek se využil na správu. Propad činil 40,33 miliardy, tedy cca 11,8 procenta toho, co šlo na důchody. Ergo na vyrovnaný systém by bylo třeba plošně snížit všechny důchody o uvedené procento. Tedy v průměru o cca 2000 měsíčně. Tohle kdyby nějaký politik jen řekl nahlas, natož aby se pokusil to realizovat, byl by ukamenován.

Těch 3,5 miliardy na správu důchodového systému za první pololetí je též zajímavých, je to cca 580 milionů měsíčně. Letos v únoru bylo starobních důchodců celkem 2 352 752, takže je to cca 246 Kč měsíčně na jednoho důchodce.

https://www.irozhlas.cz/ekonomika/duchod-penze-duchodovy-system-cesko-2023_2307201313_ako

F. De Winter 23.7.2023 8:06

To je velký problém důchodového systému napojeného na daň z příjmu. Ta podléhá velkým konjunkturálním výkyvům. Lepší by bylo financovat ho z jiných daní.

Také si nemyslím, že by s tím měli kvedlat nahoru dolu podle aktuálního stavu, ale nastavit např. výši valorizací, ztížit předčasné odchody do důchodu a tak aby se to postupně srovnalo.

Ale hlavně musí fungovat ekonomika, aby bylo z čeho odvádět a my se tady pokoušíme o socialismus 2.0 a výsledek bude zase chudoba.

E. Dvořák 22.7.2023 8:14

On cedí mezi zuby leccos. Poradce...

K. Filip 22.7.2023 7:27

Dobrý článek, taky nemůžu toho šišlavého autistu ani cítit.

V. Humble 22.7.2023 7:08

System nejakeho sporeni na duchod neexistuje mame neco co zavisi na pomerech poctu aktivne pracujicich a duchodcu.Pokud se tento pomer zmeni pocet duchodcu stoupne a pracujicich se zmensi duchody jednoduse nebudou. Jak jiste vite Evropa starne a rodi se mene deti to znamena pocet duchodcu se zvysuje pracujicich snizuje. Ktomu neni potreba predvidani budoucnosti ale jednoducha matematika.

Jeste k te budoucnosti. Behem par let je tu AI revoluce v plne sile a vsechna prace se zacne nahrazovat. Nemame ani tuseni jaky system je treba k fungovani spolecnost kde neni prace pro lidi. O tom je potreba se urgentne bavit jestli nechceme skoncit v dalsi obrovske valce a rozpadu civilizace jako takove.

L. Žaloudek 22.7.2023 7:48

Naopak - současný systém NEZÁVISÍ na poměru pracujících a důchodců - už to jednou řekněme! Odvody pracujících jdou přímo do státního rozpočtu a výplaty důchodcům jdou přímo ze státního rozpočtu. Jen se to pro přehlednost eviduje, jako jiné peněžní toky.

P. Dvořák 22.7.2023 6:53

"Jedna generace nemůže žít na úkor jiné" - BINGO!

No jo, to je nějaký divný. Hm. Heuréka! Ony to jsou hned dvě generace, které žijí na úkor jedné, která obě financuje.

Děti + důchodci.

Řešení: Nemít děti a nic neplatit důchodcům.

I. Krahula 22.7.2023 9:30

Pane Dvořák, geniální řešení. Nebudou děti, nebudou důchodci, jinak se těch darmožroutů nezbavíme.

P. Dvořák 22.7.2023 10:33

Jsem rád, že mě alespoň někdo pochopil :-)

V. Mokrý 22.7.2023 5:59

Důchodový systém je průběžný a funguje dost dlouho celkem dobře.

Jenom po " sametu " dostal menší ránu do vazu/po privatizacích mnozí podnikatelé za své zaměstnance neplatili, někteří politici si peníze z něho půjčovali a ty zatím nebyly vráceny, že, no a sliby, že do systému půjdou nějaké peníze/%dividend ze státních podniků se též nesplnily a ještě se z toho nevzpamatoval.

Navíc chybí důsledná kontrola vyplácení a to nejenom důchodů, ale všech tě všelijakých dávek, že !

A jakýkoliv zásah do sytému, musí být schválen ústavní většinou/sociální smír.

J. Havelka 22.7.2023 5:28

@kalousekm

Sleduji sněmovní diskuzi k důchodům a z rétoriky poslanců ANO se mi dělá zle. Vzpomínám, jak se v r.2015 @AndrejBabis kasal, že “do tří měsíců předloží důchodovou reformu, protože je nutná.” Nepředložil nic ani on, ani nikdo z jeho vlády. Každoročními zásahy nad rámec zákona zhoršovalo ANO bilanci penzijního systému, dovedlo ho až na pokraj kolapsu.

A teď má tu drzost bránit stabilizačním změnám a nestoudně tvrdit, že nejsou potřebné. Škodit a lhát. Nic jiného ANO v penzích neumí.

R. Langer 22.7.2023 6:16

A jak se kasal soudruh Fiala, to se už nepamatujete? 8-o

K. Filip 22.7.2023 7:31

Kalousek kecá rád do všeho. Je jako ješitní herci . Za každou cenu být na očích.

M. Kocián 22.7.2023 5:17

Mě to připadá jako vcelku prostinký systém na principu vystrašit pracující v aktivním věku, aby odváděli státu víc peněz, a uplácení těch, kdo mají hlas ve volbách a nějakou tou stokorunou se uplatit nechají. Samozřejmě je to celé propracovanější, ale pokud jde o důchody, tohle je jádro. To, že jedna skupina obyvatel žije "na úkor" druhé - není to podstata třídního boje? Neměli bychom zapomínat, že každá skupina se skládá z konkrétních lidí.

P. Hatina 22.7.2023 4:40

Jenom taková poznámka k onomu Kalouskovu pokusu o reformu za Nečasovo vlády. On to byl skutečně zpackaný pokus, který jasně ukázal že takhle se to dělat nemůže.

Protože, doslova chucpe tvrzení je že " přišel krach vlády a nová vláda ČSSD, ANO a lidovců tento „pilíř“ zbourala. To je ale naprostá podmínka penzijní reformy, že se na ní shodne vládní koalice s opozicí, aby mohla pokračovat i po změně té vlády. Jakýkoliv alibistický výklad typu odhlasujeme si svou současnou 101 většinou poslanců" a když jí příští vláda zruší, tak jsou lumpové, je projevem politického diletantismu. .Ono totiž třeba - a koho by to asi napadlo, pokud to ta vláda schválí a nechá naběhnout ke konci svého mandátu, tak si může tleskat ručičkama že udělala reformu, ale ty hlavní náklady a potíže ponesou a budou řešit právě ty vlády dalši

Že třeba připomenout, a dnes už to víme, o pár let později přišla covidová krize. Jak by za ní fungovalo tohle důchodové spoření, když spousta celých odvětví hyla pozastavena, řada podnikatelů a živnostníků bez příjmů, by byla černá můra. O tom že po ní přišla současná vysoká inflace, během níž by se část toho spoření ve své hodnotě prakticky vypařila ani nemluvě

J. Kindl 22.7.2023 9:58

Kalouskova reforma důchodů byla dobrá a aspoň něco. ČSSD vyhrála volby s heslem zrušíme důchodovou reformu a připravíme jinou, Lidi jim hlasy hodily reforma se zrušila a nová reforma nebyla. Všichni mluvili, že je nutná byly voleny důchodvé placené komise a velké nic.

P. Hatina 22.7.2023 11:09

Bohužel nikoliv. To co Kalousek zavedl nebyla žádná reforma důchodů, právě proto že se do toho přihlásilo až příliš málo lidí. To snad doufám chápete, že důchodová reforma (když už) nemůže být finančním přilepšením pro zlomek lidí , ale muselo by být řešením pro celou populaci, teprve pak a ne jinak, by ty peníze na důchody mohly i v budoucnu stačit..

Takže (když už) by to muselo být pro všechny povinné. O čemž sice Nečasova vláďa uvažovala, ale pak si to neriskla.. (ono těch rizik v tom by bylo mnohem víc.) Tudíž ten Kalouskův finální kočkopes vlastně neměl větší význam než ryze propagační že "vyhlásil reformůů důchodů " - asi jako když se Fiala chválí že jel vlakem do Kyjeva, taky to žádnej další význam než symbolický, nemělo..

A to že Kalouskovi "takovou reformu" zrušila ČSSD, která s ní taky od začátku nesouhlasila, to je taky v pořádku - jak jsem napsal výše, bez široké politické neshody, nemá žádná vytlučená reforma smysl..

No a pokud jde o tu zmíněnou novou reformu, ta skutečně nebyla. Což ale bylo jasné od začátku, protože tam je ten zásadní problém, že jakákoliv taková důchodová reforma by vyžadovala, po několik desítek let souběžné financování starého a nového důchodového systému. Na což pochopitelně tento stát ani jeho občané nemají.

Tudíž, socani do toho nešli, ale jak vidno, právě pravičáci ve vládě si teď pokaždé myslí že soudruh stát bude mít vždycky peněz dost, a nějakejch pár stovek miliard navíc si vždycky nějak půjčí..;-D

J. Kostelanský 22.7.2023 2:50

Musím uznat, že ten poradce premiéra umí skvěle odvést pozornost. Samozřejmě, že peníze na penze nebudou, když se stát chystá masivně zbrojit. Ty stovky a stovky miliard korun budou muset někde a někomu chybět.

Současný systém je sice průběžný, kdy se peníze na penze tvoří z odvodů současných pracujících. Ale pokud by to nestačilo, stát by rozdíl doplatil.

Nejlepší systém by podle mně byl takový, ve kterém by si každý pracující odkládal peníze na svůj vlastní kvázi účet, který by stát každý rok zhodnocoval o míru inflace. Stát by současně tyhle peníze používal pro financování části svého dluhu. Po odchodu do penze by se pak každý mohl rozhodnout, zda chce důchod vyplácet doživotně ve splátkách, jaké mu vyjdou, nebo zda si chce peníze vybrat a sám s nimi nakládat. Bylo by to na komerční báze - v tom prvním případě by dědicové nedostali nic, i kdyby penzista zemřel týden po odchodu do penze, ve druhém případě by zdědili vše. Má to ale i druhou stranu mince: v tom prvním případě by vypočtenou penzi penzista dostával, i kdyby se dožil 110 let, v tom druhom případě, když by peníze minul, neměl by nic. První případ by tedy byla klasická komerční poistní smlouva na dožití.

Ženám na mateřské a lidem se sníženou pracovní schopností by peníze na jejich penzijní účet platil stát.

Tento systém by měl - krom jiného - výhodu v tom, že by každý mohl odejít do penze kdykoli, když na účtu bude míst dost peněz pro slušný důchod. Nebyl by totiž žádný problém mít vždy přesná čísla, jaká penze by pracujícímu vyšla, kdyby okamžitě šel do penze. Bylo by to tak snadné jako si zjistit, kolik peněz má v bance na tom a tom účtu.

Problémem ovšem je přechod z průběžného systému na individuální účty. Muselo by to být kolem 40 let. A to je moc a moc dlouhá doba na to, aby se nenašli "experti", kteří by to chtěli nějak "vylepšit".

V. Mokrý 22.7.2023 5:49

R^

R. Langer 22.7.2023 6:25

Pokud vím, tak "masivní zbrojení" ekonomiku vždycky všude silně nastartovalo. Ty "stovky miliard" by šly do průmyslu na výplaty. Jenom pak většinou byla nějaká válka. Ale v té, podle soudruha Fialy, už stejně jsme, no ne?

A po válce, to bývá vždycky úplný ekonomický boom. Ověřeno historickou praxí. Prostě - pro podporu silné ekonomiky je taková menší válka v podstatě nezbytná, a proto naše vláda tuto praxi za silné podpory z Brusele velmi zřetelně podporuje. Pětikolka first! ;-D

R. Langer 22.7.2023 6:28

Jo, a kromě toho, v té válce pomře spousta mladých i starých, takže na ty zbylé zbyde víc, a to se počítá! R^

J. Lukavsky 22.7.2023 7:34

Druhý pilíř si může udělat každý a sám, tím, že v době kdy se mu daří a vydělává si: koupí vlastní byt či dům, nebo opraví jeho střechu a koupí zahradu, koupí si novější auto a opraví byt... prostě investuje do budoucnosti. Pak v důchodu neplatí nájem kupř. Ale vždy budou tací co rozfofrují co mají a zítra? Zítra zítra kdožpak ví, možná si lehnem do rakví...J.L. end

R. Langer 23.7.2023 6:34

No, a pak někoho napadne vám to znárodnit. Jak si to představujete, abyste měl víc, než ostatní?

Že je to nesmysl? ;-D ;-D ;-D

M. Grundmann 22.7.2023 0:38

Současný systém je skutečně nastaven tak, že budoucí důchodci doplácejí na současné důchodce. Současným důchodcům jsou důchody zvyšovány podstatně rychleji než je výše důchodů, které budou vypláceny příštím důchodcům. Dnes se vyplatí jít do důchodu co nejdříve a naprosto se nevyplácí pracovat déle. Výsledek je takový, že nový důchodce, který přispíval do systému více než předchozí důchodci, bude mít důchod nižší než oni. A samozřejmě důchod budoucího důchodce bude valorizován pomaleji, protože bude málo peněz kvůli vysokým důchodům současných důchodců, kterým byly přidány vysoké částky nad rámec pravidel.

Současný systém skutečně může vést ke konfliktu mezi zvýhodněnými staršími a poškozenými o něco mladšími důchodci. Bude to válka mezi samotnými důchodci. A k ní může dojít velmi rychle.

J. Jurax 22.7.2023 1:21

Klid.

Důchod lety díky nastavení valorizačního mechanismu degraduje. Takže novodůchodce stejně zasloužilý jako starodůchodce o deset patnáct let starší na tom bude líp. Pochopitelně ne o moc. Než se taky stane starodůchodcem.

I. Krahula 22.7.2023 9:35

Nejsou snad dnešní důchodci příbuznými budoucích důchodců? Bez dnešních důchodců by se ani nenarodili.