1.6.2024 | Svátek má Laura


Diskuse k článku

DŮCHODY: Jedna generace nemůže žít na úkor jiné

Poradce premiéra Petra Fialy opět „zářil“ v progresivním vysílání CNN Prima News. Důchodci se mají nejlíp v české historii a ti další se už tak mít nebudou. Toto má být ekonom a poradce premiéra?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Kocián 26.7.2023 16:55

Už proto, že jejich platy rostou a skromní tedy rozhodně nejsou.

R. Lávička 23.7.2023 8:24

Která žije na úkor druhé . Možná absolventi oboru ,,manažer volného času, a takových jsou desítky. Apřesně takový lempl nám bude vykládat že ačkoli mám 3 děti které pracují že žiju na úkor jiných. Poohlédl bych se kolik nás stojí nejmenovaná minorita cikorek .

V. Petr 23.7.2023 17:44

R^R^R^

M. Pivoda 22.7.2023 21:06

Nová studie zadaná Evropskou federací pro dopravu a životní prostředí odhalila, že toxické emise oxidů síry z 63 výletních lodí společnosti Carnival Corporation jsou o 43 % vyšší než ze všech vozidel se spalovacími motory v Evropě. Auta už v roce 2035 spalovací motory mít nemají, ale co výletní lodě?

https://www.chip.cz/novinky/trendy/podle-nove-studie-vypousti-vyletni-lodi-carnival-vice-zplodin-nez-vsechna-auta-v-evrope/?utm_source

M. Pivoda 22.7.2023 21:07

Za dobrou práci, rekreaci.

J. Jurax 22.7.2023 21:15

Ano, ale úhelným kamenem zelené eurovíry je, že skrze elektroauta bude planeta spasena.

Co jsou fakta proti víře?

P. Dvořák 23.7.2023 6:56

Něco podobného už jsem četl dříve.

Jedna kontejnerová loď plující s Číny do Evropy vypustí tolik emisí, jako za týden všechna vozidla v Německu. Tedy: 1 týden = 1 loď.

Už si nevzpomínám, kolik "týdnů" v každém okamžiku pluje. . . . . a nějak se musí dostat zpátky, že.

M. Kocián 23.7.2023 8:14

"Mám ti prozradit tajemství? Tito lidé se vzdávají jen věcí, které je spojují s ostatními. Jdi na oběd k milionáři-abstinentovi a neuvidíš, že by byl zrušil předkrmy či pět chodů či třeba jen kávu. Zrušil portské a sherry; protože chudí je mají rádi právě tak jako bohatí: Jdi kousek dál a nezjistíš, že by byl zrušil drahé stříbrné vidličky a lžičky; zrušil však maso, protože chudí mají rádi maso – pokud kdy jaké maji...Vzdá-li se něčeho, pak vždycky toho prostého a všelidského. Vzdá se hovězího či piva či spánku – protože tyto radosti mu připomínají, že je jen člověk."

— G.K.Chesterton - Létající hospoda

Mám tu knížku rád, dobře to tam dopadne.

R. Lávička 23.7.2023 8:26

přesně my nikdy výletní lodí nepoplujem ,,nemáme nas to" ale do kolbenky kua musíme.

M. Pivoda 23.7.2023 10:27

Já to vím.

Doporučení: Obraťte se s důvěrou na bývalou Jeho Magnificenci Jiřího Zlatušku z Masarykovy Univerzity a on vám akredituje vaše patřičné zvýšení mezd a platů.

A ohledně dovolené? Ondřej Neff vám zařídí let na planetu Botera, vzdálenou 70 tisíc světelných let od planety Země (s nadměrně kouřícími výletními loděmi).

P. Sura 23.7.2023 12:07

Jo, jenže ty lodě rozptylují své emise v prostorech s hustotou osídlení nula nula prd, kdežto ta auta? Aha?

P. Brich 23.7.2023 13:04

Takže nezvyšují koncentraci to zlořečeného CO2. No to je objev hodný Nobelofky!!R^;-D

Fakulta sociální antropologie UK?

M. Pivoda 23.7.2023 13:05

Klimatologové, což já nejsem, vám to vysvětlí.

Očekávám, že by mohli začít vysvětlovat, že planeta Země je jen jedna.

P. Dvořák 23.7.2023 13:29

Správně, Sura. Mně se líbí takoví přemýšliví svazáci.

Třeba taková sopka, když si pšoukne pár milionů tun všelijakých kysličníků, tak rozptýlí své emise ve výšce třeba pět, deset, nebo i patnáct km. Tedy v prostorech s hustotou osídlení nula nula prd. Kdežto auta smrdí na každé křižovatce.

;-D ;-D ;-D

M. Kocián 23.7.2023 16:11

Není náhodou oxid uhličitý těžší než vzduch? A neobsahují ho docela dost pyroklastické proudy, které se pohybují těsně nad zemí? A co podmořské sopky - jak to, že při vší sopečné činnosti není v oceánech jemně perlivá kyselka?

J. Kulheim 22.7.2023 20:02

Socialistické řízení společnosti může fungovat pro jednu generaci. Sociální stát zničil tradiční rodinu. Přebral její funkce a přebral pravomoci a sebral peníze. Fakticky omezil svobodu jednotlivce a rodiny. Cílem nebylo lidem pomáhat, ale ovládat je a učinit je závislými a “státu”. V současnosti v ČR 50% občanů musí prosit a nějakou sociální dávku. Socialisté řeší pouze problémy, který by nebyly, kdyby je nezapřičínili. Většina lidí by nebyla v nouzi, pokud by je stát nepřipravil o jejich peníze. Teď se musí postavit do fronty na sociální dávky. Každý věděl, že jednou možná bude starý a nebude soběstačný. Staral se o děti a děti měly morální povinnost se o ně postarat. Pokud měl možnost tak si ušetřili peníze. V současnosti těžko přesvědčovat o šetření, když je vysoká inflace a stát dělá dluhy i v době ekonomické prosperity

M. Šurgot 22.7.2023 21:45

Vtip je ale v tom, teda blbej vtip, ze se to netyka jen exkomunisticke zeme, Ceske republiky, ale napriklad i “trvale” kapitalisticke zeme s nesrovnatelne vykonnejsi ekonomikou, Francie.

Tam je otazka duchodu natolik vybusnou veci, ze sebemensi sahnuti na system duchodu hrozi obrovskymi demonstracemi pracujicich, tedy ne aktualnich duchodcu, ale budoucich

duchodcu a potazmo muze zpusobit pad vlady.

Takze vytvaret tricet let po padu komunismu teorie, ze za veskere problemy muze stary hloupy rezim je stejne tak hloupe, ze by to mohlo byt srandovni, kdyby slo o povestne ho.... Jenze ono jde o mnohem vice.

Jde o obrovskou a dlouhodobe neresenou plosnou praxi podvodu s vyplacenim mezd na cerno u obrovskeho mnozstvi aktivnich pracujicich, logicky bez zakonem stanovenych odvodu a dani, potazmo plosne podvody s uctovanim DPH ( chcete to s DPH nebo za hotovost, milostiva ) a dalsi navazujici ztraty statni kasy napriklad na socialni davky pro ty, kteri berou “ofiko” minimalni mzdu, ale ve skutecnosti dostavaji doplatek do mzdy do vyse bezne v oboru na ruku na cerno. Tato praxe se tahne v tomto state desetileti a neudelal s tim nikdy nic zadny dosavadni ministr financi, krome narku nad deficitem statniho rozpoctu kvuli duchodcum. Jediny realny pokus s EET, ktery by po zavedeni do vsech skupin a vrstev firem a podnikatelu ukoncil aktualni snadnost podvodu vuci statu a jeho kase, zrusil udajny konzervativni politik Stanjura.

P. Diviš 22.7.2023 23:42

Omyl. Problém není v malých příjmech státu (ať už Francie nebo Česka), ale v přílišných státních výdajích.

Ty jsou totiž zhruba na 50ti procentech efektivity soukromých.

Státy s menší mírou přerozdělování prosperují lépe.

P. Sura 23.7.2023 12:11

" .... Socialistické řízení společnosti může fungovat pro jednu generaci. ... " Jo, maximálně tak pro generaci, která okradla tu předchozí ....

F. De Winter 23.7.2023 8:09

Zapomněl jste na státní zaměstnance. Ti nepřispívají nic. Jejich příspěvek spočívá v přesunu z jedné kapsy státního rozpočtu do druhé. Takže nula.

J. Kulheim 23.7.2023 9:51

Socialismu se buduje všude v Evropě. Je trochu jiný jako moskevský, ale základ je stejný. "Stát" sebere lidem podstatnou část jejich výdělku. Jenom na sociální, zdravotní a důchodové "pojištění" je to kolem 45%. Pokud k tomu připočítáme další daně, poplatky, pojištění ze zákona, dojdeme k tomu, že stát na obírá téměř o 80% výdělku.

Mezi hlavní příčiny problémů sociálního státu patří především růst nákladů na financování sociálního státu, který vytváří tlak na jeho veřejné rozpočty. --proces stárnutí populace a zhoršování jejího zdravotního stav

Současný důchodový systém je založen na vizi vynucené solidarity. Sociální pečovatelský stát odnaučil děti, že by se měli starat o své rodiče. Pro mnohé se „mezigenerační solidarita" omezuje na návštěvu rodičů v domově důchodců poté, co dostanou důchod. Proč se starat o rodiče, když rodiče i potomci platí důchodové pojištění? Z čeho šetřit, když stát sebere už při výplatě polovinu vydělaných peněz? Proč šetřit, když peníze ztrácejí cenu?

Tlak na mandatorní výdaje bude čím dál větší. Věk dožití se zvyšuje, ale zvyšuje se pouze věk dožití v nemoci. Tím vznikají vyšší náklady v zdravotním systému.

ATD.

M. Kocián 23.7.2023 6:23

R^

O. M. 22.7.2023 19:32

Můžete se vztekat jak chcete, ale pan Křeček má pravdu. V současnosti se hraje o to, aby v době, kdy ti, co dnes začínají pracovat, půjdou do důchodu, bylo ve státním rozpočtu i na něco jiného, než na ty důchody. Pokud se neudělá nějaká změna, důchodová reforma se dostaví sama, protože stát krachne a nebude ani na ty důchody.

M. Kocián 23.7.2023 8:17

Oni nechtějí změnu, oni chtějí zachovat současný stav a na to potřebují další peníze, které jim vydrží do konce volebního období. Když vědro teče, je třeba ho opravit nebo ucpat, ne pumpovat víc.

P. Kubáč 22.7.2023 18:02

U tohoto autora si člověk není úplně jistý, jestli ty věty, které prezentuje zazněly jak prezentuje.

Nicméně představa, že dnešním důchodcům, kteří se mají "příliš dobře" musíme ubrat, aby zbylo i na dnešní mládež až bude v penzi - je neuvěřitelný výplod naprostého nepochopení toku peněz i času.

Blahopřejí současné pokrokové, rasově a genderově vyrovnané vládě za veleduchy takového formátu.

I. Kučerová 25.7.2023 16:16

R^!

J. Reichardt 22.7.2023 15:33

Dědeček a babička ujídaj nám chlebíčka.

J. Kindl 22.7.2023 15:05

Pokud vím z prohlášení České národní banky, vyjádření bankéřů jiných bank, Českého statistického úřadu, nezávislého kontrolní úřadu inflace vznikla ze 40 % drahou energií a ze 60 % tím, že Babišova vláda v době, kdy kvůli covidu ekonomika stála rozhazovala peníze jak z helikoptéry. Česká republika pod vedením vlády Andreje Babiše hospodařila podle Eurostatu nejhůř ze všech sedmadvaceti unijních zemí. Česká republika v roce 2021 se zadlužovala nejrychleji z celé EU. Meziročně se zadlužení veřejných financí České republiky zvýšilo o 4,2 procentního bodu HDP. Zatímco dvacet zemí Unie meziročně své zadlužení k HDP snížilo, to naše vzrostlo o více než čtyři procentní body. Schodek státního rozpočtu za vlády Babiše vzrostl na 420 miliard korun, Spolu s tím ale Česku rostou náklady na obsluhu tohoto dluhu. Na úrocích a poplatcích tak muselo v roce 2O22 zaplatit přes 42, 7 miliard korun. Tato částka v příštích letech ještě poroste. a za tři roky až na 80 miliard korun ročně. Za této vlády inflace ze 17 % v lednu klesla v červnu na 9, 9 %

P. Brecík 22.7.2023 18:32

Spadl jste z Marsu, anebo vodkud ;-D Když vládl Babiš, tak Opozice vykřikovala: Více - více - více kompenzací. Dokonce žádala i náhradu ušlého zisku. = všem podnikatelům. Kdo to neví .... ať drží ústa !!

M. Kocián 22.7.2023 18:38

A koalice sklapla kufry a řekla: Jak poroučíte. Prosím vás, jak dlouho už sledujete politiku, že vás překvapuje, že se opozice vždycky snaží vypadal lepší, než se pak u vlády chová? A na koho myslíte, že bylo vymyšleno rčení jeden za osmnáct a druhý za dvacet bez dvou?