9.5.2024 | Svátek má Ctibor


Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Sedláček 29.3.2024 13:51

...?

K. Filip 28.3.2024 15:32

Se vším souhlasím, ale která strana takový program uchopí? V ČR nevidím.

P. Krešňák 28.3.2024 15:16

Souhlasím a podepisuji. :-)

A. Teply 28.3.2024 15:03

Chybí mi tam jedna podstatná věc - ozdravění univerzit.

Univerzity se ze svobodných institucí, hledajících pravdu a stále pochybujících, staly největšími "majáky" woke ideologií. Soros na to šel chytře - to je třeba uznat.

P. Diviš 28.3.2024 15:36

Nějakou "črezvyčajkou"?

A. Teply 28.3.2024 16:44

Tento ukrajinský dialekt neovládám...

P. Diviš 28.3.2024 21:25

A hledání asi také ne. Moc složité ....

A. Teplý 28.3.2024 22:52

Kdybych měl hledat každý překlep...

Dost úděsný přepis z azbuky, používaný za 1. republiky a dnes už jen v křižovkách.

Jo kdybyste napsal ČEKA...

Nemusí se používat takové metody.

Pro začátek by úplně stačilo nepodporovat diskriminační metody woke fanatiků (viz Ševčík), trvat na dodržování svobody názorů, trvat na ověřování a svobodném zveřejňování faktů (viz mýty o "klimatické změně" - kde diskuze je prý už "uzavřená"), vyvracení nesmyslů (viz genderoví pomatenci).

P. Diviš 28.3.2024 23:26

Jen vám tam pořád chybí, jak na to.

V. Vérosta 28.3.2024 14:18

Ne na 100 procent, ale hodně s těmi body souhlasím, ovšem zrušení dotací v zemědělství znamená cla na dovoz dotovaných produktů z okolního světa, což by asi dost skřípalo. ale jinak překvapivě dobré! Bohužel nemáme žádnou politickou stranu s podobným programem. Není koho volit. :-(

M. Kocián 29.3.2024 4:02

Zrušení dotací by ovšem předpokládalo razantní snížení daní a jiných odvodů, což správci rozpočtu nikdy nepřipustí. A postupné rušení služeb poskytovaných státem za současného zvyšování daní jsme svědky každý den.

P. Beránek 28.3.2024 13:47

amen ...

J. Prikner 28.3.2024 13:33

Vládnou lži a zlodějna - a tam hospodářství nepokvete nikdy.

J. Zboril 28.3.2024 19:42

Naprostý souhlas - kdyby se tolik nelhalo na nevydávaly se všci v daleké budoucnosti za něco, co je "za rohem", už teď by nám bylo líp. Dotace jsou jedno velké zlo - je to oficiální korupce!!! Nezbavíme-li se jich, veselo nebude! Mimochdem, vzedmutí zemědělců o dotacích nebylo: primárně šlo o to, že se má "uvést do přírodního stavu" asi 30% půdy a do roku 50 by to mělo být prakticky 100% - prakticky likvidace zemědělství. A další šílenosti typu indoktrinace ve školách apod! Ještě že jsem už starší ročník, ale o EU a praktikách něco vím... Totální deficit odpovědnosti a zdravého selkého rozumu je průvodní charakteristikou GD! A to jsem těch 4000 stran četl! Bůh nám pomáhej, abychom se z toho všeho zvetili!

R. Gramblička 28.3.2024 13:23

Ámen, slyšeli jsme slovo rozumu R^

M. Pivoda 28.3.2024 13:12

Návod na opravu naší ekonomiky?

Obecné doporučení: Asi by to chtělo opravit občana pro život ve 21. století. Řešení bude také zahrnovat širší pohled, než jen pohled na malou, kulhající ekonomiku ČR v srdci Evropy.

Větší, dosud nevyřešený problém lidské budoucnosti, je: "JAK DÁT SMYSL LIDSKÉMU ŽIVOTU" poté, když bude lidská práce postupně nahrazena technologií. Tzn., lidé se z minulé ekonomiky nedostatku, dostanou do budoucí ekonomiky hojnosti (abundance). Dojde k tomu sice postupně, ale z historického pohledu docela rychle. Nepůjde to totiž lineárním tempem.

Tempo technologického rozvoje v současné době se zrychluje. Zrychluje dokonce šíleným tempem. Ale i tak, do tzv. ekonomiky hojnosti se lidé určitě nedostanou již k 1.1. příštího roku.

Připomenutí pamětníkům něco z historie mimořádných lidských výdobytků. Obecně: K prvnímu přistání člověka na Měsíci došlo již do 10 let od vyhlášení toho ambiciózního cíle. Došlo k tomu ale za cenu ekonomicky neospravedlnitelných nákladů, a podstoupení úžasně velikého rizika (které někdy vyústilo do lidských úmrtí). A pak následovala pomlka. Řečeno metaforicky, upraveným vojenským pořekadlem: "Napřed hic, a pak několik desetiletí nic!

Zde naštěstí diskutujete na médiu významného českého sci-fi spisovatele. Tento sci-fi spisovatel se jen kryje prezentovanými politickými tématy (prkotinami).

J. Majzlík 28.3.2024 23:06

Jak dát reálný smysl konání lidstva:

Pokud se počet obyvatel planety přibližuje k osmi miliardám a pokud se ani ve střední Evropě nedosáhlo uspokojivého srovnání naší životní úrovně dejme tomu s Rakouskem, pak Vaše jistě dobře míněná prognóza či přání spoléhat se na technologický pokrok při zvyšování životních podmínek obyvatel Asie a zejména Afriky se jeví jako sebeklam, reálné možnosti naší stále více exploatované Planety velkým obloukem obcházející. Bohužel.

M. Pivoda 29.3.2024 20:47

"Jeden o voze, druhý o koze!" To je pořekadlo.

Představte si na planetě Zemi dalších 8 miliard inteligentních strojů, řekněme robotů.

Já nevím, jak to všechno na planetě Zemi dopadne. Já pouze sděluji, že já hovořím o něčem jiném.

L. David 28.3.2024 11:59

Příčinou správně kritizovaných chyb celého systému není nic jiného, než ZPUPNÁ PÝCHA LIDSKÉHO ROZUMU A ROZEŽRANOST TĚCH, KTEŘÍ MAJÍ V RUKÁCH MOC ! !

Těžko organizovat reformu, když takoví Pávkové, Fialové a další schovávají vlastní neschopnost za nutnost poslouchat zpupné a hloupé Bruselany.

Ke změně ekonomického systému státu není jiné cesty, než ZMĚNA POLITICKÉHO SYSTÉMU, která znemožní, aby se k moci mohli dostávat neschopní kariéristi, tupci, škůdci, zloději, rozežranci . . . . .

Bez toho, že bychom z neprávem držených pozic vykopali pryč všechny ty Pávky, Pekarové, vystrčily, Fialy, Rakušany, Černochové . . . . . atd. není šance na nápravu!!!!

Z. Lapil 28.3.2024 13:28

Ba ne, to je až výsledek. Co je příčina? Poslechněte si lidi. Chceme větší důchody, větší dotace, vetsi regulace, od obsahu masa v mase az po to omezeni rychlosti a posledni dobou zakaz důchodců v supermarketech (to jsem fakt cetl) a za volantem (nechce se mi tomu verit, ale o necem takovem fakt jedna EU). Babis je fajn, protože se stará o lidi.

Nadává se na politiky (já taky), ale kurnik sopa - co mají s podobným zadáním dělat? Od Fialy po Babise. Je řešením Okamura? Přímá demokracie- fajn. Ale odkud kdo bere naději, že ti sami voliči budou jiným způsobem volit něCO jiného? Někoho jiného možná, ale zadání je definované voliči a ti jsou pořád stejní.

Ale ano, zručnost rozumu v tom velkou roli hraje, ale politici v tom jsou nevinně. . Fiala se eejme tomu snaží, ale na jedné noze mu visí Bartoš, na druhé Pekárna, na čem mu visí Rakušan raději nedomýšlet a zezadu ho vreckovým nožíkom pošťuchuje Babiš.

M. Kocián 28.3.2024 13:39

Ovšem naskýtá se otázka: předpokládám, že všichni politici měli už před volbami představu, jaké problémy na ně čekají. No a pokud nevěděli, jak je vyřeší, proč kandidovali? Protože předpokládali, že je dnes už normální, aby brali plat za vysvětlování (vykomunikování), proč něco nejde? Bohužel, tohle se netýká jen téhle vlády a té minulé (kolik korupčníků, se kterými se zapřísahala bojovat, poslala za mříže?). Stal se z toho hodně nebezpečný trend.

Z. Lapil 28.3.2024 15:21

Někdo musí zůstat, aby pomáhal, kde se dá a zachraňoval, co se dá? Škvorecký v civilnejsi, ale dost podobně souvislosti.

Ano, máte pravdu. A ne, nemám řešení.

Ony podivné jsou i výsledky všelijakých přímých voleb včetně té prezidentské a referend. Výsledek 49:51 znamená, že hod korunou se ve výsledku podstatné neliší.

P. Diviš 28.3.2024 15:37

Máte pravdu, bohužel.

J. Majzlík 28.3.2024 23:26

Nejprve je potřebné nalézt a zřetelně definovat ve svobodné diskusi okruh reálných společných zájmů většiny občanů našeho státu. Úkol v naší současné situaci takřka nesplnitelný.

Z. Lapil 29.3.2024 9:24

Zní to dobře, ale jestli to není - nevím, uvazuju - právě ta chyba. Totiž jestli by nebylo lepší nelézt si vzájemně do zelí. Krást a podvádět zakázané je (společensky; zákony vzal čert), tak proč vymýšlet nové a nové předpisy konkrétnich podvodů a krádeží? Včetně těch dezinformaci a co já vím vysokých úroků?

Já se totiž obávám, že jsme se stali společnosti... chtěl jsem napsat děti, ale spíš obětí, které žijí v přesvědčení, že potřebuji někoho, kdo je bude chránit. A člověk, kterého chraníte před jeho vlastní blbostí až tak dalece, že mu zakážete sahat na žhavá kamna, rozhodně nezmoudri, ale přestane vám věřit a jednoho dne ne že se jich opatrně dotkne, ale rovnou si na ně sedne. I ten Green Deal je naprosto fascinující ukázkou nedůvěry vůči technikům a ekonomům, kteří od začátku tvrdí, že taková přestavba energetiky nebude bez absolutně nezvládnutelnych nákladů fungovat. Ne, obnáší vláda (vláda!!!) EU na ty kamna sednout musela. Můžeme řečnit o demokratickém deficitu, ale ta vláda je volená přímo voleným parlamentem čili v podstatě svobodně, I když pánové Čech (zdejsi) a Okamura na to mají jiný názor.

On i ten slavný Churchill svým Krev, pot a slzy neřekl nic jiného, než Musíte si pomoct sami, nikdo to za vás neudělá.

J. Majzlík 29.3.2024 21:55

Asi jsem ve svém potlachu měl volit výstižnější výraz . . . redefinovat . . . .

Z. Lapil 29.3.2024 23:25

To byste tomu, co se mě týká, moc nepomohl.

Tuším, že po delší debatě bychom se mohli shodnout na něčem jako "stát se stará o příliš mnoho věcí a občané se proto stali bezstarostnými. Proto je třeba omezit (redefinovat? Proč ne) množství a rozsah odpovědnosti státu".

Vlastně klasika: armáda, policie/soudnictví, měna, a to je asi tak všechno.

Trochu odbočím: docela mě fascinován Zoluv Zabiják. Jednak tím, že drsoň a naturalista Zola ani jednou nezmínil nezaměstnanost (kdo chtěl a mohl, pracoval a měl co jíst a kde bydlet; standardy raději nerozebirat) a druháku- když na dotyčného, zcela bez prostředků, přišlo delirium, tak ho bez dalších ciratu odvezli do nemocnice a dali dohromady natolik, že se mohl vrátit do života. Což mi zní jako zdravotní péče zdarma.

Jasně, je to román, ale právě že drsný realismus, žádný Hollywood.

Z. Lapil 28.3.2024 13:32

Pekarové, samozřejmě. Rozvášnil jsem se a zanedbal kontrolu.

V. Mokrý 28.3.2024 11:51

Šejna 11:46

Drahé, takže stále nedokážou.

M. Šejna 28.3.2024 14:48

Tesla model 3 za 1.080.000,- Kč:

Výkon 209 kW, zrychleni na 100 km/h za 6,1 sec. Dojezd 550 km. Plná výbava.

Zkuste mi najít na trhu spalovací auto se stejnými parametry, ale levnější . :-P