30.4.2024 | Svátek má Blahoslav


Diskuse k článku

BUDOUCNOST: Plánovači chudoby

Nyní se z paniky o klima Země zamořené dýmajícími elektrárnami a výfuky téměř jedné miliardy aut, jež podle některých teorií naší planetu nebezpečně zahřívají, dohodli politici všech hlavních stran, že sci-fi uskuteční a celý průmysl přestaví na elektřinu z čistých zdrojů převážně z nedostatečné a nestálé sluneční a větrné energie.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Ilsner 8.3.2023 0:17

ty jsi ale 🐖.

V. Kolman 7.3.2023 0:06

(Čeští a slovenští básníci Stalinovi - básnický sborník k 70. narozeninám J. V. Stalina)

PÍSEŇ DÍKŮ

....až všechno nepřátelství pomine, pak naše v slunci narozené děti

budou Vám žehnat, Staline, a všem tak trochu záviděti,

že směli jsme Vás zblízka znát, že narodili jsme se časně.

že maličtí, jsme směli psát na Vás a Vaší počest básně.

;-D;-D;-D Vítězslav Nezval;-D;-D;-D

J. Prikner 6.3.2023 22:44

Ovšem za účinné spolupráce těch lumpů ve vládě posvěcením idiotů z EK. Fotovoltaika a elektroauta jsou výmyslem neználků fyziky a matematiky - komisařů a komisařek z pseudouniverzit.

J. Karza 6.3.2023 19:19

Nekupovat auta a jiné blbosti. Pěstovat komunitní výměnný obchod. Neplatit daně.

Ono se to časem srovná.

P. Nemec 6.3.2023 18:32

A až budou, tak zakážeme spalovací motory? Nějak mi uchází pointa.

P. Kubáč 6.3.2023 11:18

A koho mám tedy volit když současná "pravicová" vláda ve vedení EU odhlasovala - ne zrušení, ale rotzšíření a zdražení tzv. emisních povolenek?

Mimochodem emisní povolenky je daňová povinnost, soukromě obchodovatelná - to u nás nebylo od zrušení tzv "soukromých fojtů" Josefem II. v druhé polovině 18. století.

D. Polanský 6.3.2023 9:10

Holt není and nesmysl zvaný trvalý ekonomický růst. A kde nám trčí duchovno?

O. Vašíček 6.3.2023 7:41

Soudruzi se trochu přepočítali. Předpoklad je, že cyklus nových aut bude pokračovat stejně i s elektroauty. Tzn. Nyní se nejvíce nových aut koupí do firem. Následně se po cca 3 letech dostanou jakou mírně použitá do bazarů k soukromým řidičům.

Bohužel, u elektroaut to bude trochu problém. Po třech letech je baterie na poloviční životnosti a je celkem jedno, kolik s takovým autem najezdí nový majitel. (S tím klasickým autem měl vysokou jistou, že bude jezdit cca další 10 let s minimální údržbou a náklady.) Krom toho, že i nákupní cena takto ojetého elektroauta bude vyšší než se spalovacím motorem. Tak nového majitele čeká snížení dojezdu, případně výměna baterie. Ta je cenově výše, než nákup "nového" ojetého elektroauta. A to nemluvím o tom, že ta baterie se bude muset ještě dát sehnat. Což není běžné. Na staré elektroauta již nejsou k sehnání nyní. Tak se může stát, že po cca 6-ti letech od nákupu "nového" ojetého vozu za většinu rodinných úspor bude nutné koupit další. A ještě na majiteli zůstane nákladná povinnost likvidace nepoužitelného vraku, protože bez funkční baterky si nikdo ojeté elektroauto nekoupí.

Z toho mi vychází, že nejjistějším ojetým autem v rodině je a dlouho bude, auto se spalovacím motorem. Tím se stáří vozového parku bude stále zvyšovat. Nakonec zde bude obdoba Kubánského jezdícího skanzenu. Už aby se naši automechanici začali u nich učit. :-)

J. Majzlík 6.3.2023 0:01

R^R^R^

Z. Lapil 5.3.2023 21:49

Nahradí, přinejmenším skoro. Nezapomeňte, že vlastní FV panel má energetickou návratnost lehce přes rok, k tomu nějaká konstrukce (pozinkovaná nebo lakovaná ocel) plus zátěž, aby to nevzal vítr, rozvody (měď) a elektronika, podle Drábové všeho výrazně víc než na jaderku či uhelku (ty jsou srovnatelné, liší se vlastně jen palivem).

Přiznávám, že nevím, kde to vzala, ale zrovna ji nejspis muzeme verit. Horsi je, ze nevim, jestli je ta materiálové náročnost na instalovaný nebo (myslím si) na reálný výkon.

Nejtrapnější na tom všem je, že to ve finále nefunguje bez zálohy, která je ekonomicky vlastně nedostupná (baterie potřebuji miliony tun vzácných kovů */, vodík má zhruba třetinovou účinnost a zdaleka není technocky dotažený a přečerpávací elektrárny by zamenaly většině kopců usednout vršek na způsob Dlouhých strání.

*/ Uvědomte si: jen v ČR je nějakých 6 milionů osobních aut. Budou-li z nich elektromobily kazdy s 500kg baterií (realna skutecnost), znamená to 3 miliony tun baterií jen do aut.

M. Pivoda 5.3.2023 21:49

Názory člověka s výkonnějším mozkem, než má Alexandr Tomský:

,,, Bill Gates is somebody who believes absolutely in the power of science and technology to improve the world. ... Gates also explained why he thinks the ambition to keep global warming below 1.5 degrees is now unrealisable, but why we also shouldn’t lose hope, and why he thinks American efforts to restrict China’s technological development are doomed to fail. ...

https://www.ft.com/content/4078d407-f021-464a-a937-11b41a4afb91?mc_cid=6192d18187&mc_eid=1ef7c151bc

,,, Bill Gates je někdo, kdo absolutně věří v sílu vědy a technologie zlepšit svět. ... Gates také vysvětlil, proč si myslí, že ambice udržet globální oteplování pod 1,5 stupně je nyní nerealizovatelná, ale proč bychom také neměli ztrácet naději a proč si myslí, že americké snahy o omezení technologického rozvoje Číny jsou odsouzeny k nezdaru. ...

L. Novák 5.3.2023 21:26

Přesně tak. Sedmitunové letadlo uveze tunový náklad včetně posádky... :-P

M. Pivoda 5.3.2023 21:21

Normální v ČR je to, že Karel Šebesta nepochopil, že snad už žijeme v demokracii, a právě proto se zde stále klamavě podepisuje jako Prokop Diviš.

M. Pivoda 5.3.2023 21:19

Pointu pro P. Havelku nelze podat v krátkém diskusním příspěvku.

Poznámka: Lidé s nižším IQ, aby pochopili "pointu", se budou muset zúčastnit celého kurzu Inovace.

V. Kolman 5.3.2023 18:58

L. Novák se dnes neposral......

V. Kolman 5.3.2023 18:39

V přehánění, pompéznosti a lhaní mají Rusové letitou tradici. Přispěji svojí troškou do mlýna:

"Kdyby někdo řekl: "Je třeba zamřít, by LENIN z mrtvých vstal!" Dokořán otevřela by se hráz ulic ocelová a LID S PÍSNÍ NA RTECH - NA SMRT BY SE HNAL!!!!" (Majakovskij?)

I. Širůček 5.3.2023 18:31

Neměl byste psát o věcech, o nichž houno víte. Já dobře pamatuji, jak molje třídní učitelka plakala, když zemřel Stalin, a to byl ze první světové její manžel v českých legiích v Rusku. A taky pamatuji odhalení kultu osobnosti Chruščovem. To byste koukal, kdybyste tehdy žil a mluvil o oficiálním kurzu jako dnes o EU. Řada prostých lidí by vás ráda "práskla".

I. Širůček 5.3.2023 18:14

Tady jsou dv+ě možnosti: Pivo? Da! nebo Pi voda! A včil mudruj! Co pít?

I. Širůček 5.3.2023 18:11

Ale ten CO2 tím nenahradí.

J. Krejčová 5.3.2023 13:44

Je mnoho takových, kteří jsou přesvědčeni, že jsou to právě oni, kteří vědí jak se věci mají. I mezi vzdělanými lidmi jsou takoví, kteří nepochybují. Viz diskuze po úvodníky na Psu.

A já Vám děkuji za Vaše myšlenky.

L. Kuča 5.3.2023 13:10

Zcela upřímně? Já už začínám mít pocit, že vůbec přestávám chápat cíl a smysl toho, co se kolem nás děje. Kdo je opravdu tím, za koho se vydává, a kdo se nás snaží jenom obalamutit svým hereckým výkonem. A co je zlovolným plánem a co lze vysvětlit asi nejčastější příčinou lidského konání – to jest lidskou hloupostí. Ale možná je lepší frustrace z toho, že nevím na čem vlastně jsme, než abych se sebeuspokojením žil v bludu o tom, že jsem to já, kdo to ví. Jednotlivosti snad i poznat můžeme, ale odečíst celek?

L. Novák 5.3.2023 12:24

Solární Eldorado 2

Nechvalně známé sousloví solární tunel zná v Česku skoro každý. Aby ne, když za něj všichni úplně zbytečně zaplatíme stovky miliard korun. Po několikaleté odmlce chytli solární baroni i lobbisté druhý dech. A bohužel znovu používají „osvědčené metody“. ... EU 8-o

https://iuhli.cz/ceska-solarni-fraska-pokracuje/

P. Molík 5.3.2023 12:14

Vláda Fialy a celý fialovský establishment jakoby nechápali, že byli zvoleni občany ČR a ne bruselskými eurohujery či jinými škůdci. Navíc probíhající stávající trendy v nejvyšších strukturách EU jsou nejděsivější variantou vývoje EU. Vysoce škůdcovské a podvodné projekty typu Green deal jsou ideologizovány a prezentovány jako neotřesitelná dogmata, o kterých není možno ani diskutovat. Naše vláda se nadšeně oddává budování polistopadové diktatury pod kuratelou Bruselu. Zejména jsou znepokojující snahy vlády Fialy v rámci boje proti dezinformacím a tlaky společnosti, která nutí občany k povinnému dodržování pravidel autocenzury v intencích eurohujerské politické korektnosti. Pokrytectví prorůstá celou společností. Míříme plnou parou do totality. Jedním z milníků budování polistopadové totality je bezprecedentní zákaz kouření v hospodách, který si nedovolili realizovat ani nacisté či komunisté. Zákazově-příkaznický režim je významně posílen teatrálně-dojemnými starostmi politiků o zdraví občanů a tak ve jménu ochrany zdraví lze lidem naordinovat sebevíc šílená restriktivní opatření. Je evidentní, že protidemokratické snahy podléhají evolučním změnám, že nepřátelé demokracie umějí dovedně maskovat své temné záměry pod ušlechtilými idejemi ochrany zdraví, ochrany životního prostředí atd.

V. Kučer 5.3.2023 12:03

Syntetická paliva lze ekonomicky vyrábět v jaderných elektrárnách 4. generace a do doby než se najede na bezemisní jadernou energetiku je nutno používat fosilní zdroje což je ropa, uhlí, plyn. Německo budiž pro nás odstrašující příklad.

V. Pavelka 5.3.2023 11:57

To je jen mlžení se syntetikou !

P. Molík 5.3.2023 11:52

Souhlasím s resultáty pana Tomského. Problém spočívá v tom, že naše vláda přijímá všechny bludy, které odhlasovali v Bruselu, a to jde povětšinou o bludy, které občany ČR nutí oddávat se povinně autodestruktivním aktivitám podle návodu z Bruselu. Vláda Fialy upřednostňuje zájmy Bruselu a Ukrajiny před zájmy občanů ČR. Lokajské počínání vlády Fialy vůči bruselské vrchnosti vyvolává otázky o zbytečnosti našich ústavních institucí - vlády, Sněmovny a Senátu, kteréžto instituce si počínají v případě přejímání bruselských nesmyslů jako pošťáci. Na nekritické přijímání iracionalit, které nás vážně poškozují, opravdu nepotřebujeme téměř třista předražených "zákonodárců" a lokajskou vládu.

V. Pavelka 5.3.2023 11:50

Němci fungují v Totáči ?! Už mají všechno tak zabanované , I náš Parlament se předvedl ?! Tipuji že na jaře vypukne mobilizace všech východních států ! V Okolí Ruska a na léto nás naženou ,proti Rusům ?!EU[UA]

P. Diviš 5.3.2023 11:42

Talijáni si vybrali a nesli následky.

P. Diviš 5.3.2023 11:40

Prostě článek nepochopil, to je u něj normální.

V. Pavelka 5.3.2023 11:38

Norsko splnilo a ke každému elektroautu má ještě se spalovacím motorem !To se jim to camrá když si v moři,,nahrabali" za ropu a plyn !