21.5.2024 | Svátek má Monika


Diskuse k článku

BUDOUCNOST: Plánovači chudoby

Nyní se z paniky o klima Země zamořené dýmajícími elektrárnami a výfuky téměř jedné miliardy aut, jež podle některých teorií naší planetu nebezpečně zahřívají, dohodli politici všech hlavních stran, že sci-fi uskuteční a celý průmysl přestaví na elektřinu z čistých zdrojů převážně z nedostatečné a nestálé sluneční a větrné energie.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Pivoda 4.3.2023 10:07

Cituji začátek druhého odstavce článku: Uplynulo dlouhých 150 let a Verneova představa kompletní elektrifikace se nevyplnila. Nyní se však z paniky o klima Země zamořené dýmajícími elektrárnami a výfuky téměř jedné miliardy aut, jež podle některých teorií naší planetu nebezpečně zahřívají, dohodli politici všech hlavních stran, že sci-fi uskuteční a celý průmysl přestaví na elektřinu z čistých zdrojů převážně z nedostatečné a nestálé sluneční a větrné energie. Plán nazvali truchlivě Zelený úděl ...

Cituji poslední dvě věty článku: "... Na drahém elektrickém autu není samozřejmě nic špatného, zločinná je pouze utopie totální elektrifikace. Doufejme, že udržíme demokracii a voliči řeknou dost."

Komentuji

Tomský je politolog a ekonom. Komentoval vždy události s nadhledem a britským pohledem, což se mi na něm líbilo.

Jenže dnes musím vytknout Tomskému jeho zásadní koncepční problém. Ten spočívá v kardinálním omylu, samozřejmě nejen Tomského. Vo co go?: Vězte, že elektromobilita je součástí probíhající systémové změny, která se naplňuje postupně. Doporučení: Nesnažte se, prosím, měnit jen jednu komponentu ve stávajícím systému, tj. strkat elektromobil do stávajícího systému a počítat ekonomické důsledky této změny.

Respektuji specialisty (jako například zmíněný profesor Macek), ale probíhající systémová měna je záležitostí systémových inženýrů. A navíc (i pro zmíněné systémové inženýry), ta probíhající systémová změna probíhá v nepředpověditelném prostředí. Například nelze odpovědět na kardinální otázku: Dospěje lidstvo, v současném institucionálním uspořádání, do budoucí Třetí světové války - která by radikálně zamíchala stávajícími ekonomickými výpočty, stávajícími institucemi.... ???

Z. Lapil 4.3.2023 9:48

Nebojte, tepelné čerpadlo taky nějakou elektřinu žere a ten rozdíl hravě nahradí Číňani při výrobě fotovoltaiky.a ten rozdíl snadno vykompenzují.

L. Písařík 4.3.2023 9:47

Omyl - z baterek - jejich hlavním zdrojem byla sůl. Četl jsem -jako kluk- velmi pozorně, protože mým hrdinou byl Cyrus Smith - všechno věděl, všechno uměl.!!

L. Písařík 4.3.2023 9:44

Jakou demokracii, ta už v EU není od Madridu - spolek nikým nevolených = EK, velí celé EU. A EP to odkývá - je to totéž, jako v osmém dílu Českého století na čt1 - Čalfa řekl: poslanci nejsou schopni přemýšlet, jsou zvyklí odhlasovat to, co se jim řekne, že mají. Jejich zájmem je udržet ten pašalík co nejdéle - to říkám já. Chcete příklad? Jourová.

J. Zdvora 4.3.2023 9:30

U mě na chalupě co jsem přestal topit dřevem a začal používat tep.čerpadlo úplně vymizel CO2.Když je jasná noc tak, jak tady nemáme žádný skleníkový plyn,je ráno strašná kosa.Jestli mi tady přestane růst i tráva,začnu zase topit dřevem i v létě.8-o

M. Moravcová 4.3.2023 9:07

R^R^R^

V. Povolný 4.3.2023 9:07

Udržíme demokracii? V EU? To nemůže být míněno vážně.

P. Pepax 4.3.2023 8:51

R^ no máte pravdu.

T. Diblík 4.3.2023 8:47

Proč by se připojovali, když nebudou mít auta?

R. Meišner 4.3.2023 8:40

--líbí se mi představa, jak na pražském sídlišti Jižní město ( 100 000 obyvatel) se večer všichni připojí k nabíječkám...;-D to bude ten pravý nářez....

P. Pepax 4.3.2023 8:39

R^ skvělý článek, no ten mobil je jen okrajový produkt rozvoje elektroniky, který si získal obrovskou oblibu u lidstva, bohužel nevedl ke zmoudření jeho uživatelů, kteří nadále věří zeleným kazatelům nového náboženství.

P. Pepax 4.3.2023 8:32

Souhlas, jsou to choré mozky, které nemají rády technický rozvoj, protože mu nerozumí.

K. Pavlik 4.3.2023 8:02

J. Verne to bral pro ponorku z uhli.

T. Diblík 4.3.2023 7:53

Už klasik Gottwald oznámil, že jestli jim bude nějaký zákon překážet, tak ho poruší.

Jeho následovníci evidentně nevidí rozdíl mezi zákony přírodními a zákony vyhlášenými mocí zákonodárnou.

P. Dvořák 4.3.2023 7:46

P. Dvořák 4.3.2023 7:02:

Řekl to neobratně, ale na druhou stranu banda blbců v EU, která rozhoduje o grýndýlu a pod., je nedotčena schopností rozeznávat rozdíly např. mezi mědí, olovem nebo železem.

Jediná věc, která pronikne do jejich chorých mozků je CO2.

T. Diblík 4.3.2023 7:44

Zkuste Soukromníky, nebo Svobodné.

J. Karza 4.3.2023 7:42

To jsou naprosto nepodstatné detaily. Autor je ekonom. V číslech, trendech a dopadech chybu nemá.

J. Peták 4.3.2023 7:14

Tak dnes se to moc nepovedlo. "Přenosné" vedení a měď na sloupy větrných elektráren to dost zabily.

R. Vacek 4.3.2023 7:09

O tom, na jaké úrovni může daná společnost fungovat, rozhoduje kolik energie má k dispozici. Nebo spíš jak efektivně dokáže užitečnou energii získávat. O tom rozhoduje parametr ERoEI = energie získaná / energie vložená. Pokud bude tato hodnota nižší než 7, nemůže rozvinutá společnost existovat. Bohužel "odborníci" v Bruselu tyto základy nevědí a proto utápějí vzácné zdroje do nesmyslů typu biopaliva, kde je ERoEI kolem jedničky, popřípadě solárů s bateriemi, kde to je rovněž nedostatečné.

http://euanmearns.com/eroei-for-beginners/

P. Holeček 4.3.2023 7:08

No jo, ale která politická strana nabízí ten rozumný stop šílenostem? Ptám se vážně, protože tak nějak mám pocit, že žádná nemá tu nutnou odvahu

P. Dvořák 4.3.2023 7:02

Řekl to neobratně, ale na druhou stranu banda blbců v EU, která rozhoduje o grýndýlu a pod., je nedotčena schopností rozeznávat rozdíly např. mezi mědí, olovem nebo železem.

Jediná věc, která pronikne do jejich chorých mozků je CO2.

L. Harvánek 4.3.2023 6:00

Takže všechno potřebné pro elektrifikovaná auta i potřebnou infrastrukturu k tomu si vyrobíme na D3 tiskárnách, které jsou úplně bezemisní. Soudruzi inženýři, uvědomte si, že než se dostanete k tomu, abyste vaši tiskárnu nastartovali, máte stejné, ne-l větší množství emisí jako při dosavadní klasické výrobě. To chcete měnit a přehlasovávat dosavadní přírodní zákony? Nebo máte jen tak nepatrný rozhled o tom, jak svět funguje? No nedivím se, když jste místo studia chodili demonstrovat (protestovat, ...., doplňte si každý podle svého pohledu).

V. Mokrý 4.3.2023 5:24

R^

V. Mokrý 4.3.2023 5:23

A protože hutě, ocelárny jsou podle zelených i Bruseli FUJ, budou téměř vše nejenom od železa, dovážet z Číny, Indie.

To se zajisté vyplatí i když budou brečet, že jsou závislí na Číně!

J. Sinnreich 4.3.2023 5:14

Z medi jsou draty, ktere vedou od KAZDEHO generatoru proudu ve vetrniku do prenosove soustavy. A vetrniku jsou statiosice. To jsou desetitisicetisice tun medi. To snad pan Tomsky nemusi rozumnemu ctenari vysvetlovat.

Z. Žabička 4.3.2023 4:51

Starověké civilizace doby bronzové se zhroutily nedostatkem cínu. Nám budou chybět všechny kovy a hlavně stabilní zdroje. Jen záměna plynu na topení a vaření je nemožná. Vodík se do plynu může pouze přimíchávat (do 25%), změní se výhřevnost. Už změna složení plynu bude vyžadovat servisní zásahy u spotřebičů.

O. Zuckerová 4.3.2023 1:04

Jako vždy výborné. Ale malá poznámka: sněhová koule zdaleka není jen z důchodů, jsou tu neziskovky, obrovské výdaje na stále bobtnající státní aparát, krmení cenzorů, výdaje na sporné projekty typu "inkluze", šílený a nesmyslný "gryndýl" a v neposlední řadě i ručení za obrovskou půjčku Ukrajině - byť jí ze srdce přeji vítězství a ráda k tomu v rámci svých možností důchodkyně i přispěji . Politici (neříkám státníci, ty nemáme) by měli uvážit - stejně jako to určitě dělají v případě jakékoli podpory přátel - zda alespoň nějaké "zdroje jsou".

P. Diviš 4.3.2023 0:18

Stožáry fofrníků nejsou měděné, jinak (smutný) souhlas.