29.4.2024 | Svátek má Robert


Diskuse k článku

Více hrdosti

Tak tohle je opravdu trapné. Visegrádská čtyřka pokorně požádala Evropskou komisi, aby mezinárodní potravinářské firmy přestaly dodávat na Východ předražené méněcenné potraviny. Možná, že komise supliku vezme v potaz a vymyslí nějaké další normy a příkazy a nařídí řetězcům, aby na Východ dodávaly kvalitu vyšší. Nebo spíš na tu supliku nebude reagovat, stejně si kvalitní potraviny nezasloužíme, protože nechceme přijímat Somálce.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Varadinková 3.3.2017 12:49

Re: Poznámka na okraj:

Ten banán je ve stejném obalu? Já mám banán v čokoládě před pár dny koupený a je na něm značka Orion a výrobce Nestlé. Pokud je ten slovenský v jiném obalu, tak nevidím problém. Prostě ho nekupujte. Ty české banány v čokoládě (značka Orion, výrobce Nestlé) jsou běžně k dostání v každém obchodě. Pokud v tom Vašem ne, je to věc obchodníka. Banán v čokoládě je můj oblíbený mlsek:-)

R. Brzák 3.3.2017 12:52

Re: Poznámka na okraj:

"banánek v čokoládě" není banán v čokoládě - myslím, že banánek v čokoládě, tyčinka mého mládí, kolem banánu sotva běžel...

V. Pavelka 3.3.2017 23:50

to je jednoduché

polské mizerné potraviny sedovezou z velké části na slovensko , a tam se zabalí ,a jdou k nám .

P. Boublíková 3.3.2017 11:44

Ten to dobře rozhrábl :-):-):-)

http://zpravy.idnes.cz/evropsky-parlament-janusz-korwin-mikke-zeny-fnr-/zahranicni.aspx?c=A170303_100632_zahranicni_san

J. Franke 3.3.2017 12:04

Re: Ten to dobře rozhrábl :-):-):-)

No vidíte. Pokud porovnám počet mužů s ženami v pár profesích, co mi vyjde?

Namátkou - špičkoví šéfkuchaři, malíři, hudební skladatelé, politici, popeláři, horníci atd. atd. Ten pán jen řekl svůj názor a až to tu muslimáci vyhrají, bude jejich protektorem v Polsku!!!

M. Prokop 3.3.2017 12:09

"Je suis Charlie!"

Kontroverznímu politikovi hrozí výtka, pokuta, dočasné zbavení hlasovacích práv i dočasný zákaz účasti na aktivitách parlamentu.

:-P

B. Graf 3.3.2017 11:44

Dnes, pane Neffe, opravdu...

...VELMI DOBRÉ!

R. John 3.3.2017 11:38

No to je tuze pěkné...

... u Hlostů si baštěj jak na zámku a já tu skývu tvrdou žmoulám od rána na dásních... a to je prosím půst, to jsem zvědav, jakou baštu budou mít u Hlostů na Hod Boží Velikonoční, to bude asi velká žranice, minimálně nadívanej slon na sardelce a tymiánu s knedlíkem... :-)

P. Hlosta 3.3.2017 11:48

Re: No to je tuze pěkné...

Nezáviďte, protože je to hřích. Musíte si jako já občas upéct svůj chleba, nejlépe z přírodního kvasu bez droždí a pomocných přísad. Potom vám bude chutnat i tvrdý. Má totiž tu vlastnost, že oproti na droždí a umělých kvasech vyrobený, rozloží se k stravitelnosti i ty jinak balastní látky z obilí. Z jiného chleba čtvrtinu pustíte do kanallizace přes anální otvor, což je škoda nejen materiální, ale i škoda práce zemědělce, co zrno pro vás ze země vydobil.

S Velikonocema velký štráchy neděláme u jídla. Radši ugriluji steaky, když bude počasí. Když už co nadívané, pak poctivě vykrmené kuře. Jehně, kůzle nemůžeme, protože je nám líto těch mláďátek. U kuřete nám to tak nepřijde. Hlavně ale své vlastní pečivo. Rád peču i vařím od mládí, takže to není námaha jako pro vás, ale potěšení. Práce se musí umět užít jako zábava holenku! ;-))

R. Sorge 3.3.2017 12:01

Re: No to je tuze pěkné...

Co je to přírodní kvas bez droždí ?

R. John 3.3.2017 12:05

Kvas je kvas

.. a droždí je droždí...jednoduché.. tedy, jak pro koho...

P. Vandas 3.3.2017 12:06

Re: No to je tuze pěkné...

To je v podstatě kvašením zkažený zbytek syrového chlebového těsta od posledně. :-):-):-)

P. Hlosta 3.3.2017 12:09

Re: No to je tuze pěkné...

Tím myslíte nátěstek, ne kvas! Z toho nátěstku se kvas dá urychleněji vytvořit.

P. Vandas 3.3.2017 12:16

Re: No to je tuze pěkné...

Já nevím, zda tím myslím něco zvláštního. Jenom vím, jak jsem chleba tvořil v době, kdy jsem měl statek a hlavně tu správnou pec. Vím, že záleželo především na kvalitě žitné mouky. :-):-):-)

P. Hlosta 3.3.2017 12:23

Re: No to je tuze pěkné...

To určitě je i v žitné mouce o kvalitě. Obsah lepku v pšenici a jeho kvalitě pro chleba je taky rozhodující a lepek v žitě má charakter slizu, mnohdy je příliš, nebo málo bobtnavý, mouka může být tzv. přerostlá a má příliš cukru(chleba rychle barví)..... je toho hromady. Ale každé pečení je tvorba originálu. ;-))

P. Hlosta 3.3.2017 12:24

Re: No to je tuze pěkné...

oprava: ...mouka může být tzv. z porostlého obilí...

J. Franke 3.3.2017 12:07

Re: No to je tuze pěkné...

Zkuste zapátrat. Můžete pro hledání použít i termín žitný kvásek...

Já tak peču doma chléb už hezkých pár roků a kvásek, který odpočívá v lednici (pro Vobra, ne v mražáku) má asi o dva měsíce víc, než čtyři roky.

P. Hlosta 3.3.2017 12:11

Re: No to je tuze pěkné...

To vám gratuluji, že jste ten kvas tak dlouho udržel k potřebě. Vím jak obtížné je udržet stále stejný původní kvas a obnovovat ho. ;-)

P. Hlosta 3.3.2017 12:08

Re: No to je tuze pěkné...

Jednoduše žitná mouka přirozeně zkvašená v teplé vodě dvaceti pěti, až dvaceti osmi C°, při patřičné hustotě podobající se kaši. Dál se potom ten kvas znovuobnovuje(přikrmuje) moukou a teprve po dozrání(padne dolů) se s žitnou moukou, solí a kmínem, vodu umíchá těsto, které kyne při teplotě dvacet osm C° půl hodiny, aby se pak zpracovalo znovu - uválel se bochník a ten opět kyne asi půl hodiny, než jde do zapařené pece při vkládací teplotě 270 C°, pak se po zapečení odpaří a dál vypéká při teplotě 250 - 260 C°.

Takový chleba je dělaný jen z mouky, soli, kmínu a lautr nic jiné! ;-)) Když se to umí, je to brnkačka.

P. Vandas 3.3.2017 12:13

Re: No to je tuze pěkné...

Kdysi jsem chlebové pece i stavěl, (postaru) ze syrových cihel. V troubě 270 C nedosáhnu. Tak snad 250C. Ještě jsem to doma nezkoušel, ale asi to zkusím.:-):-):-)

P. Hlosta 3.3.2017 12:20

Re: No to je tuze pěkné...

Jde to, ale na plechu se vám těsto poněkud rozlije, bude nižší. Potíž je i s odpařováním, takže dost možná vám chleba popraská. Vždycky ale i ten nejnepovedenější chlaba z přírodního kvasu je lepší, chutnější, stravitelnějš, než nejkrásnější starší chleba z průmyslové výroby. Ačkoliv jsem už zaregistroval i hodně podařené průmyslové chleby. Ty ale skutečně nemají tu vlastnost stravitelnosti i těch jinak balastních látek v zrní. Kvašený přírodně je prostě rozhodně zdravější!

R. Sorge 3.3.2017 12:25

Re: No to je tuze pěkné...

... mouka přirozeně zkvašená ... to jsou podle mne "divoké" kvasinky, vyskytující se běžně v prostředí. Droždí je kvalitnější a rovněž přírodní produkt.

J. Franke 3.3.2017 12:33

Re: No to je tuze pěkné...

Pane rozvědčíku, zkuste to a uvidíte sám. Ten rozdíl je opravdu nebetyčný.

P. Hlosta 3.3.2017 12:35

Re: No to je tuze pěkné...

Přírodní kvašení ale má dva typy, které jsou odvislé od teploty. Proto se musí postupně teplota vody při tvoření kvasu a následně těsta, postupně o stupeň zvyšovat. Kvas se může znehodnotit a i pohnít. Udržet kvas v potřebné kvalitě je celkem problém a o zkušenosti.

R. Sorge 3.3.2017 12:42

Re: No to je tuze pěkné...

Můj děda byl - vyhlášený - pekař a vždycky používal droždí. Rozdíl bude ve Vašem případě něčem jiném, možná v délce kvašení. Osobně bych s přírodním kvašením neztrácel čas.

R. Brzák 3.3.2017 12:34

Re: No to je tuze pěkné...

Místo plechu je dobrá keramická nádoba s výkem - dá se koupit od hrnčíře přímo na chleba určená - kterou před nalitím těsta prohřejete v troubě na 250 stupňů..taky peču s kváskem, u nás se dá koupit v pekárně u Jahodů za 17 kč zavařovačka kvásku, který má historii až c.k.R-U.

D. Green 3.3.2017 14:42

Re: No to je tuze pěkné...

"nádoba s vÝkem" To není rychlým psaním, to je nějaká choroba. :))))

R. Sorge 3.3.2017 12:13

Re: No to je tuze pěkné...

No nevím, podle mne vyjde nastejno či lépe použít rovnou droždí, to je také tradiční "přírodní" produkt, nikoliv nějaká "chemická" přísada, která kazí chleba.

J. Franke 3.3.2017 12:27

Re: No to je tuze pěkné...

Mýlíte se, také jsem se domníval, že to je stejné, ale není.

Chuť je úplně někde jinde, vyzkoušejte!

P. Hlosta 3.3.2017 12:31

Re: No to je tuze pěkné...

Není to jedno! Droždí, byť pekařské, nedokáže zpracovat ke stravitelnosti beze zbytku mouku. Po kvasu přírodním se rozloží všechno v mouce na stravitelnost. Je to sice zdlouhavý proces a droždí tohle značně urychlí, ale kvas přírodní zatím nebyl nahrazený žádným přípravkem.

Bacha na sílu kvasu v jeho kyselosti. Ten kvas je schopný časem rozežrat beton i kov. Jestli máte domácí pekárnu, musíte ji mít proti tomu kvasu odolnou. ;-)