29.4.2024 | Svátek má Robert


Diskuse k článku

Více hrdosti

Tak tohle je opravdu trapné. Visegrádská čtyřka pokorně požádala Evropskou komisi, aby mezinárodní potravinářské firmy přestaly dodávat na Východ předražené méněcenné potraviny. Možná, že komise supliku vezme v potaz a vymyslí nějaké další normy a příkazy a nařídí řetězcům, aby na Východ dodávaly kvalitu vyšší. Nebo spíš na tu supliku nebude reagovat, stejně si kvalitní potraviny nezasloužíme, protože nechceme přijímat Somálce.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Pavelka 3.3.2017 22:11

Re: Merkelová poletí ....

Řekl kdo, nějakej superspravedlivej rusofil .?

P. Vandas 3.3.2017 18:17

Měl jsem tatínka a dědouška prásknout, dokud se to ...

... nepromlčelo. Nasekat před odchodem do školy králíkům a koze byla každodenní povinnost o které se nediskutovalo. Nevím co se do toho se@e stát? :-):-):-)

H. Balzám 3.3.2017 18:32

Re: Měl jsem tatínka a dědouška prásknout, dokud se to ...

Všechno má nějakou míru, nějakej limit. Taky jsem jako dítě musel doma makat, ale nedávat dětem ani pořádně najíst a nutit je dělat do noci? Tohle je přesně situace, kdy má vměšování státu smysl.

R. Brzák 3.3.2017 18:59

Re: Měl jsem tatínka a dědouška prásknout, dokud se to ...

Já se angažovanosti státu i v takovém tristním případě obávám, protože stát nezná míru - vždy bude posouvat své ambice.

Pro případ, jaký uvažujeme, je ideální (tedy ne vždy dosažitelné, nebo ne zcela dosažitelné) ovlivňování komunitou v okolí. Tlak sousedů, kteří, pokud nejsou slepí, zaregistrují, že se v sousedství děje něco nerozumného až nedobrého, věc mezi sebou po sousedsku roznesou a pak začnou tlačit na změnu chování. Nejsou slepí právě tehdy, když není dohled státu, na který se takový soused rád vymluví sám před sebou (bo jde o nepříjemnou situaci, má-li se angažovat) slovy - vždyť od toho je sociálka...

Samozřejmě, dnešní městský způsob života toto ztěžuje.

H. Balzám 3.3.2017 19:13

Re: Měl jsem tatínka a dědouška prásknout, dokud se to ...

Tady to věděl dokonce ředitel ve škole a jejich učitelky a všichni zavírali oči. Já v tomhle případě už nevidím vměšování státu do výchovy dětí, což je i podle mne špatné, ale to, že stát musí chránit oběti násilí. A nebo to tedy nedělat, ale případného nápravce neprohlásit za pachatele. Jinak já králíky uměl vraždit už v těch osmi, takže mám náskok :-)

R. Brzák 3.3.2017 19:23

Re: Měl jsem tatínka a dědouška prásknout, dokud se to ...

...tak vraždit - ale pěkně stahovat, aby z kůže něco bylo! No tak fajn, jsem trošku opožděnej, to jo...

H. Balzám 3.3.2017 19:27

Re: Měl jsem tatínka a dědouška prásknout, dokud se to ...

Jako profík jsem to dával, jako profík! Ušák ještě spokojeně přemejšlel, co bude zejtra žvejkat za trávu, a hlava už byla v koši! :-)

R. Brzák 3.3.2017 19:05

Re: Měl jsem tatínka a dědouška prásknout, dokud se to ...

Já měl králíky (někdy i 80 za sezónu) od osmi let na starosti sám komplet - krmení dva až třikrát denně, čištění kotců, nošení samic k samci na skok, pak mne otec naučil asi v deseti králíky stahovat, takže jsem je zabíjel, stahoval a vyvrhoval, za což jsem si mohl napnout kožku na rám a za ni stržit tehdy 15 kč (dnes je vykupují za dvanáct...). Pěkných knížek jsem si za to v antikvariátu nakoupil...

H. Balzám 3.3.2017 19:17

Re: Měl jsem tatínka a dědouška prásknout, dokud se to ...

Králíky jsem nakonec zrušil kvůli moru, jako děcko jsem nesl strašně špatně, když mi z padesáti ušáků během tří dnů zbyli čtyři, ale už ve třinácti jsem se dá se říct sám staral až o osm prasat ve chlívku. Od té doby mám taky v krvi zásadu - jídlu se nedávají jména! :-)

R. Brzák 3.3.2017 19:26

Re: Měl jsem tatínka a dědouška prásknout, dokud se to ...

Tu Vaši zásadu plně potvrzuji - naposledy jsem se marně několik let mordoval s kozlem, kterého moje tehdejší milá pojmenovala a já na něj nesměl po hospodářsku uplatnit hospodárné "řešení"...nakonec jsem ho dostal do klobásů, až milá rozmilá vypadla z baráku...

P. Boublíková 3.3.2017 19:25

Re: Měl jsem tatínka a dědouška prásknout, dokud se to ...

Vycházím z informací Lidovek - kluci museli od pěti let pomáhat u krav.

Měla jsem strýce a tetu, kteří nikdy nešli do jzd, a spoustu dalsich příbuzných, kteří měli záhumenkové krávy. Vsechny děti z těch rodin musely pomáhat se zvířaty, ale tak do 15 let je ke kravám nepouštěli. Kráva není koza a králík už vůbec ne.

I. Schlägel 3.3.2017 17:26

Dnes k Astonovi

bez výhrad. :-)

M. Berka 3.3.2017 17:02

Zima už letos nebude...

žížaly jsou nahoře... Junkers ne Junkers... Na toho sere pes...

J. Vobr 3.3.2017 17:06

Re: Zima už letos nebude...

Tak to má po žížalkách !!!

:-)))

P. Vandas 3.3.2017 16:48

Vím, jak se vyrábí oblíbený "ovocný" čaj.

To se nasází pole výhonků jabloně a pravidelně se to pučící roští seká sklízecí řezačkou na kukuřici. Dřevná drť se rozemele v drtičce na větve na správnou jemnost, trochu se ty piliny usuší a už to jede do pytlíkovacího stroje, vrazí se to do krabičky s pěknými jablíčky a máme to na pultě. A to je ta nejkvalitnějčí biovýroba.Pro tvorbu standartní ovocné směsi stačí mletá kůra a dochucovadla. :-):-):-)

J. Vobr 3.3.2017 16:55

Re: Vím, jak se vyrábí oblíbený "ovocný" čaj.

Tak co, dostal ten flek svačinářky v drožďárnách ???

______________________________________________________

Já jen,že Škromach už maká !!!

Elektrikář? Ne. Škromach našel práci na Úřadu práce !!!

:-)))

M. Berka 3.3.2017 17:32

Re: Vím, jak se vyrábí oblíbený "ovocný" čaj.

Maká nebo je na úřadu práce?????

I. Břízová 3.3.2017 17:44

Re: Vím, jak se vyrábí oblíbený "ovocný" čaj.

Dostal flek na úřadu práce a je pro ně prý obrovským přínosem!!!

H. Balzám 3.3.2017 17:05

Re: Vím, jak se vyrábí oblíbený "ovocný" čaj.

Hele, chuť to má, barvu taky, tak vo co jako gou? :-) Ne, vážně, třeba můj oblíbený yerba maté nebo beduínský roibos se vyrábí vlastně podobně, melou a suší se listy, větvičky nebo kůra keřů. Takže proč ne? :-)

J. Vobr 3.3.2017 17:09

Výborná je krušina !!! Kůra !!!

:-)))

:-)))

H. Balzám 3.3.2017 17:19

Re: Výborná je krušina !!! Kůra !!!

Není lepšího projímadla než číst NP. To by se kolikrát jeden... :-)

J. Vobr 3.3.2017 17:53

Re: Výborná je krušina !!! Kůra !!!

Tady to má sílu ... tady jo !!!

:-)))

J. Franke 3.3.2017 16:45

Musím se pochlubit...

Zabalil jsem první várku vlastnoručně vyrobených tvarůžků. Vím však, že to je várka poslední a pochopil jsem, proč jsou mnohem dražší, než za socíku, kdy cenotvorba se trhem neřídila.

Je to šíleně pracné. První fáze je v pohodě, jen se netučný tvaroh prosolí, upraví se pH přidáním práškového uhličitanu sodného či vápenatého (ten jsem použil já), naočkuje se jedním propasírovaným tvarůžkem a v uzavřené nádobě se při pokojové teplotě nechá cca týden zrát. Pak se zformují placičky a suší se asi 5 dnů za každodenního obracení. Pak pokračuje fáze druhá, kdy za teploty max. 15°C se 2x denně jednotlivé kousky koupou ve slané vodě za současného obracení a za další tři týdny můžete ochutnávat.

P. Vandas 3.3.2017 16:52

Re: Musím se pochlubit...

Já tam nepřidal ty uhličitany. Proto ten můj třítýdenní pokus nevyšel dobře. Vznikla s toho taková dřevěná smradlavá kolečka k vláčku. Zachránil mně Stas, když mi přivezl kilovku syrečků přímo z Loštic až na Lišku. :-):-):-):-):-):-)

H. Balzám 3.3.2017 16:53

Re: Musím se pochlubit...

A to je přesně vono! Já vám samozřejmě tu výrobu kvalitního domácího papání nezávidím a strašně přeju, ale vždycky, když si tu čenžujete mezi sebou ty recepty na věci, vařené pět hodin, nakládané dva dny a servírované další hodiny, uvědomím si, že mám mezi dvěma směnami v práci deset hodin čistého času a chvilku musím i spát. Tak si radši ty tvargle koupím :-)

J. Franke 3.3.2017 17:00

Re: Musím se pochlubit...

Taky se dočkáte... Ale já jsem jinak dost línej a krom vaření doma téměř nic nedělám. Dokonce i sekat trávu nechám manželku, protože bych to k její spokojenosti neuměl.

H. Balzám 3.3.2017 17:21

Re: Musím se pochlubit...

Já budu rád, když vydržím do švestek! Na práci kolem domu jsou vždy lepší specialisté, třeba já zaučuju dvanáctiletého synovce! :-)

J. Vobr 3.3.2017 17:05

Re: Musím se pochlubit...

Nejhorší je ty uhličitany správně dávkovat !!! A nesplést s karbidem !!!

:-)))

J. Franke 3.3.2017 17:34

Re: Musím se pochlubit...

Kadbid jsem kradl pro děti každý rok, když jsem pracoval ve firmě, která měla vlastní rozvody acetylénu po celé fabrice.

Dětičky si daly pár kostek do plechovky s dírkou od hřebíku ve dně, pak plivnutí na karbid a uzavření plechovky víčkem. Po pár vteřinách přišlápnout a zapálit směs u dírky. Krásná pecka a víčko na protější straně ulice.

Tato kratochvíle se provozovala vždy na hody už za mého dětství a z kila karbidu střílela celá ulice jako o život.

J. Vobr 3.3.2017 18:34

Re: Musím se pochlubit...

A na čistění záchodových mís je nejlepší sodík !!!

:-)))