19.3.2024 | Svátek má Josef


MLSOTNÍK: Kuřecí prsa s jarní (protože zelenou) nádivkou

19.4.2019

Dnes bychom měli správně držet půst, takže tento recept je pro inspiraci. Navíc jarní, protože je v něm zelená nádivka.

Co budeme potřebovat?

Kocour není součástí surovin

  • Kuřecí prsa
  • Plátky slaniny
  • Zelenou cibulku
  • Česnek
  • Zelenou petrželku
  • Sýr – třeba balkánského typu, nebo jakýkoli jiný
  • Pepř, sůl
  • Trochu strouhanky, tuku a možná i zelenou papričku – volitelně pálivou.
  • Citron

Tolik originální recept, ale jak uvidíte níže, praxe může být jiná :-)

Tak jedem.

Lehce osmahneme zeleň

Na pánvi necháme rozpustit trochu másla nebo jiného tuku. Zelenou cibulku zatím nakrájíme nadrobno, totéž česnek i papričku, a vše vysypeme na mírně rozehřátou pánev s tukem.

Promícháváme a necháváme jen zavadnout, případně zesklovatět. Jde jen o to, aby to nebylo zcela syrové. Pak to vyhrneme do mísy nebo na talíř a necháme vychladnout.

Po vychladnutí přisypeme rozdrobený/nastrouhaný sýr, zelenou nakrájenou petrželku, pepř (sůl ne, sýr je slaný) a trochu strouhanky. Úmyslně nepíšu poměry, ale na dvě kuřecí prsa jsem potřebovala asi tři zelené cibulky, tři polévkové lžíce sýra a jednu polévkovou lžíci strouhanky. Na petrželku jsem slavně zapomněla (pásla by tam!) a pálivou papričku jsem doma neměla. Prostě té nádivky není potřeba moc.

Přidáme sýr a strouhanku

Pak vyrobíme z kuřecích prsou kapsy – je to moc pěkně znázorněno v inspirativním videu (odkaz zde). Totiž podíváme se, kde má porce prsou na rubu takový ten volný proužek masa, a pak porci podržíme v dlani (nebo na prkýnku) lícem nahoru tak, abychom nůž zaryli do masa z boku na opačné straně, než je ten proužek.

Nožem pak zašermujeme šem tam šem tam, abychom vytvořili dostatečný vnitřní prostor a vstupní otvor přitom zůstal relativně malý. Tím otvorem pak nacpeme dovnitř nádivku, co nejdál to jde. Je dobré počínat si opatrně, kuřecí maso je křehké.

Nadité a obalené porce.

Všechno se vám do masa asi nevejde, ale nic nepřijde nazmar, nebojte.

Maso trošku osolte a popřete a zabalte do plátků slaniny tak, abyste zakryli ďoury, z nichž hřezne nádivka, a aby se volné konce slaniny překřížily dole – tam, kde maso dolehne na pekáček. Nijak slaninu neutahujeme, nešpendlíme.

Do pečicí misky nebo pekáčku nejdřív pohodíme zbylou nádivku a na ni položíme porce naditého a obaleného masa. Nepodléváme.

A upečené.

A dáme péct.

V originálním receptu se píše, že máme péct cca půl hodiny na 220 °C (425 °F). Trouby nemajíc, pekla jsem v remosce, která vydá 150 °C, a pekla jsem cca 45 minut.

Když je dopečeno, podlejeme maso ještě v pečicí míse čerstvou citronovou šťávou - já potřebovala cca z poloviny malého citronu, může být víc. Promícháme se zhnědlou přichycenou šťávou a volnou nádivkou a výsledkem důkladně polejeme i porce.

A bylo to prostě báječné.

Podáváme s vařenými brambory, ale určitě to jde i s rýží.

Dobrou chuť!

Já vím, že nádivek do drůbeže existuje hafol. Ale tato se mi líbí, protože je jednoduchá a přitom opravdu chutná.

Přeji dobrou chuť, ať budete vařit cokoliv.

A přeji moc pěkné Velikonoce.

Foto: Lika

Lika Neviditelný pes



KONTAKT na Liku z redakce Zvířetníku je zde více... 
ARCHIV ZVÍŘETNÍKU od února 2010 do prosince 2013 najdete na stránkách Dagmar Ruščákové DeDeník
HLEDÁTE POMOC PRO NALEZENOU VEVERKU?
Vše potřebné zjistíte zde...
Víte, jak správně psát - a to nejen na Zvířetník? Podívejte se do Nápovědníku !