23.5.2024 | Svátek má Vladimír


KULTURA: Výstava Ďáblovy bible prodloužena

9.1.2008

O dva měsíce prodlouženou výstavu Codex gigas - Ďáblova bible (Tajemství největší knihy světa) v pražském Klementinu doplní unikátní maketa

Unikátní maketa Ďáblovy bible doplní od ledna až do 9. března příštího roku prodlouženou výstavu Codex gigas - Ďáblova bible (Tajemství největší knihy světa) v Galerii Klementinum. Maketa původně vznikla pro olomoucký knižní veletrh LIBRI, kde byla také poprvé zpřístupněna veřejnosti. Má stejné rozměry, vazbu a podobný počet stran jako originál. Se 78 kg je dokonce o tři kilogramy těžší a na rozdíl od něj v ní lze i listovat. Výstava byla prodloužena o více než dva měsíce díky pochopení Švédské královské knihovny. Velký dík patří Ministerstvu kultury ČR za ochotnou spolupráci při vyřizování formální stránky a Ministerstvu financí ČR, které prodloužilo platnost státní záruky, jež nahrazuje soukromé pojištění exponátu. Výstavu shlédlo již více než 35 000 lidí, do konce roku je vyprodaná. "Do Galerie Klementinum se přesto mohou zájemci o výstavu vydat ještě letos - v úterý nebo v sobotu, což jsou dny, na které se vstupenky prodávají přímo u pokladny Galerie Klementinum bez předchozích on-line rezervací," upozorňuje Ivo Mirošovský z Národní knihovny.

Maketa
Ing. Jiří Rudolf, který na projektu začal pracovat z vlastní iniciativy a kvůli obdivu k Ďáblova bible - kopie 1jedinečnému dílu středověku, spolupracoval při výrobě makety s odborníky z Národní knihovny. Kopii schválila i Královská knihovna ve Stockholmu, která Codex vlastní.

Sám vznik makety nebyl jednoduchý. Největším problémem bylo zajistit papír o stejných rozměrech jako originální strany bible. Olšanské papírny nakonec vyšly autorovi nápadu vstříc, stejně jako umělecký knihař Jiří Fogl ze Žamberku, který vyrobil kožené desky a provedl vazbu více než tří stovek listů. O tisk se postarala olomoucká tiskárna Grapo, která přenesla na papír dvě stě digitálních skenů z originálu bible.

Výroba knihy trvala přes měsíc a náklady předčily cenu běžného osobního automobilu. Její vznik podpořil kromě výstaviště Flora i Nadační ústav regionální spolupráce a soukromí partneři. Pokud by dílo mělo splňovat parametry umělecké kopie na pergamenových listech, cena by se pohybovala v řádu milionů korun.

Parametry zhotovené makety
výška 92 cm
šířka 56 cm
síla 28 cm
váha 78 kg
přepravní obal 15 kg

Prodej vstupenek na leden 2008 bude zahájen v úterý 18/12 od 10.00
Pro objednávky vstupenek je na webových stránkách Národní knihovny zřízen speciální rezervační on-line systém. Před samotnou objednávkou mají zájemci navíc k dispozici aktuální přehled o datech a hodinách v daném měsíci, na které si ještě mohou lístky objednat. Základní cena vstupného je 100,- Kč, zlevněné vstupenky pro studenty, Ďáblova bible - kopie 2seniory a děti (10-15 let) stojí 50,- Kč. Stejná cena za jednu vstupenku (tj. 50,- Kč) platí i pro návštěvníky, kteří do galerie přijdou ve skupinách v počtu 10 a více osob. Děti do 10 let a handicapované osoby (držitelé průkazek ZTP a ZTP/P) mají vstup zdarma.

Vstupenky na výstavu Codex gigas - Ďáblova bible (Tajemství největší knihy světa) se prodávají na konkrétní hodiny kvůli ochraně vystavené Ďáblovy bible, pro niž se musí zajistit striktní dodržování předepsaných parametrů teploty i vlhkosti vzduchu. Počet osob, jež mohou trezorovou místnost navštívit během jedné hodiny, je proto přísně regulován a návštěvníci se k prohlídce trezorové místnosti musí dostavit v přesně stanovených časech! (Galerie Klementinum je pro veřejnost otevřena kromě pondělí každý den od 10 do 19 hodin.)

Rezervované vstupenky si návštěvníci musí vyzvednout nejpozději 2 hodiny před časem vstupu na výstavu a v případě časů vstupu 10:00, 11:00 a 12:00 hod. nejpozději den předem. Návštěvníci, kteří nevyužijí možnost on-line rezervace ani tzv. volných dnů (úterý a sobota), mohou výstavu navštívit kdykoliv, ovšem bez záruky, že vstupenky na požadovaný čas budou k dispozici.

Další podrobnosti o způsobu rezervace, uzavírkách Galerie Klementinum a zvláštním režimu výstavy získáte na www.nkp.cz nebo osobně na recepci Galerie Klementinum.
Foto: Eva Hodíková

Úsek komunikace NK ČR

Kateřina Nováková