Neviditelný pes
První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996Diskuse k článku
EKONOMIKA: Proč je máslo tak drahé?
Upozornění
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
J. Novotny 17.7.2017 13:41Re: Máslo Pokud to máslo skupuje Asie, tak se můžete přemalovat na vegana a nic s tím neuděláte. |
J. Řezníček 17.7.2017 11:49Proč cena másla roste ? Vzrostla spotřeba ? Klesla produkce ? Exportuje se ? Vzrostly náklady výroby nebo distribuce ? Nejsou o tom zprávy. Takže kartel nebo deformovaný trh českou cestou ? |
S. Ševeček 17.7.2017 11:19"odpovědné instituce" a to je kdo, co, kde? |
V. Němec 17.7.2017 11:06Já mám vypozorované, že jakmile vláda vyhlásí, že někomu bude přidáno, ihned se zvedají ceny potravin a zároveň snižuje jejich kvalita. |
L. Novák 17.7.2017 17:01Re: Já mám vypozorované, Ano, to je velmi přesné. Taky to tak pozoruji. |
R. Mayer 17.7.2017 10:16No, já nevím... Podle běžně dostupných informací mlékárny (prý) platí za 1 l mléka asi 8 Kč. V mléku jsou 4 % tuku, tedy 40 g/l. Máslo musí obsahovat nejméně 80% tuku, tedy 250 g kostka másla musí obsahovat 200 g tuku. Na to je potřeba 5 l mléka po 8 Kč/l, tedy mléko za 40 Kč. A to jsou pouze náklady na surovinu. |
P. Švejnoch 17.7.2017 10:42Re: No, já nevím... No dobře, ale to by platilo jen v případě, že by se z toho mléka nevyrábělo nic jiného... Ve skutečnosti to bude spíš takhle: Vezme se 8 litrů mléka, to se odstředí, a zbude Vám 8 litrů polotučného (1,5% tuku) mléka á 12,- Kč MOC a čtvrtkilová kostka másla 40,- Kč MOC. Takže těch 12,- ká/litr mléka je vlastně přidaná hodnota + marže, kterou si nějakým způsobem rozdělí výrobce a prodejce. Neznám mlékárenskou technologii ani náklady distributorů/prodejců, takže nechci hodnotit jakousi pofidérní "přiměřenost" té částky, ostatně mi to vůbec nepřísluší. Jediné, co mohu jako zákazník říct, je toto: "Cenu jsem/nejsem ochoten zaplatit". |
S. Ševeček 17.7.2017 11:20Re: No, já nevím... čerstvé mléko by mělo obsahovat přinejmenším 8% tuku |
P. Švejnoch 17.7.2017 11:30Re: No, já nevím... Nejsem zemědělec ani mlékař, ale Wikipedie uvádí u neupravovaného kravského mléka hodnotu 3,9% tuků... |
S. Ševeček 17.7.2017 11:53Re: No, já nevím... mastné kyseliny taky |
P. Švejnoch 17.7.2017 12:55Re: No, já nevím... Nejsem ani velký chemik, ale mám za to, že mastné kyseliny jsou součástí tuků... A mimo to stojí za zmínku také to, že pokud sečtete v onom odkazu na Wikipedii prvních 5 položek (voda - dusík) dostanete se na hodnotu 99,82 g / 100 g mléka... Čili dalších 3,7 g už by se tam "nevešlo"... ;-) |
S. Ševeček 17.7.2017 22:51Re: No, já nevím... Máte pravdu - těch 8% je celkový obsah tuku a bílkovin, nejlepší "máslový" typ jersey má 6,2–7,5 % tuku. |
I. Novák 17.7.2017 14:27Re: No, já nevím... Ten výčet a kalkulace je opravdu optimistická. Kdo někdy opravdu viděl kolik mléka (8Kč/l)je potřeba na sebrání smetany k naplnění dížky a jaká hrudka másla se z ní nakonec utluče, může si učinit představu kolik skutečného másla v tom prodávaném "másle" (40Kč/250gr.)skutečně asi je. |
M. Prokop 17.7.2017 10:05Pan Holub by ve vlastním zájmu neměl psát o ekonomických záležitostech. |
J. Brožek 17.7.2017 10:03Jak které máslo. Zrovna včera jsem na cenu másla koukal v Kauflandu. Výběrové Tatra 200 g za 42, standardní myslím Olma 250 g za 44. Takže žádná tragédie se nekoná. |
F. Houžňák 17.7.2017 9:17Ostatně, nám doma vydrží čtvrtka másla asi tak měsíc, a to se i těch padesát korun dá snést. Pro srovnání, v Němcích stojí čtvrtka německého másla v laciňáku u Aldi euro osmdesát, a čtvrtka irského, roztíratelného, mezi jedním a třemi eury. |
J. Brožek 17.7.2017 10:04Re: Ostatně, nám doma vydrží čtvrtka másla asi tak Pokud žena zrovna nepeče něco, na co máslo potřebuje, tak u nás i půl roku. |
S. Ševeček 17.7.2017 11:54Re: Ostatně, nám doma vydrží čtvrtka másla asi tak Héru ničím nenahradíš? |
P. Portwyn 17.7.2017 12:54Re: Ostatně, nám doma vydrží čtvrtka másla asi tak Ano, herák ničím nenahradíš... |
P. Čoupek 17.7.2017 9:13Inflace , Inflace Vidím v tom důsledek inflace: nepřiznaná meziroční inflace je něco přes 5 procent, všechny komonity se takto chovají, u většiny se výrobek prostě přestane dělat a je nahrazen jiným (s menší gramáží, horším složení atd.). U másla je to problém, tam je celkem přesně dané, co má zákazník dostat (80 procent tuku, živočišný původ). Takže se dá hýbat jedině s cenou. |
P. Zinga 17.7.2017 13:23Re: Inflace , Inflace Zapoměl jste doplnit "řízené inflace". Občany je třeba vyvlastnit, aby byly zachráněny peníze elit. 60 miliard nekrytých EURO měsíčně se musí konečně projevit. Aby nekrachly italské banky a s nima italský szát. Kupříkladu. |
F. Houžňák 17.7.2017 9:09Každý prodejce prodává své zboží za cenu "co trh unese" a byl by blbý, kdyby to dělal jinak. Vsadím se, že stejně postupuje i ten Holub. Připojuji se k panu Švejnochovi dole, a volám, když ti je, Holube, máslo příliš drahé, tak ho nekupuj, a ono zase v ceně klesne. |
P. Portwyn 17.7.2017 13:05Re: Každý prodejce prodává své zboží za cenu No ale otázka "proč ta cena najednou vyletěla?" je zajímavá, ne? Věci zpravidla mívají příčinu. Samozřejmě "no a co, chleba levnější nebude" je taky legitimní postoj. |
F. Houžňák 17.7.2017 15:51Zajímavé to jistě je, a příčinu to má určitě taky, já vám jednu možnou nadhodím: někdo se s někým dohodl, že cenu zvýší, aby měli zemědělci vyšší příjmy. Nebo jim na Zélandě přestaly dojit krávy. Nebo Číňani zbohatli a kupují víc másla v Evropě. Nebo začala EU plnit strategické zásoby, připravujíc se na válku s Ruskem. Nebo ho začal potajmu skupovat Putin cestou přes Kazachstán a Mongolsko, aby záludně poškodil Evropskou Únii, vyvolav tzv. Velkou Máselnou Krizi. Pokud vám to nestačí, opřete se do toho a vyšetřete to, pak nám to všem sdělte a my vás pochválíme. Třeba bude cena pak zase už jiná a celý postup se může opakovat až do alelujá. Ovšem že bych kvůlivá tomu nespal, to ne. |
P. Portwyn 17.7.2017 19:05Re: Zajímavé to jistě je, a příčinu to má určitě taky, Něco z toho je možné, jiné věci jsou fantasmagorie. Jinak ne každý, koho něco zajímá, o tom hned musí dělat výzkum. Chápu, že Vás příčina zvýšení ceny másla nezajímá - v pohodě, já taky nechodím na weby o baletu. |
J. Novotny 17.7.2017 8:46Cena másla je dána trhem, snad si zemědělci vyboxují to, že za nimi půjde podstatná část zvýšení ceny a neschlamstnou to řetězce. Máslo nakupuje v EU Japonsko a pokud se stane módou v Číně, tak ta cena půjde ještě hodně nahoru. |
S. Ševeček 17.7.2017 11:21Re: Cena másla je dána trhem, Cena másla je dána "trhem" - je správně. |
J. Novotny 17.7.2017 13:40Re: Cena másla je dána trhem, Jsou různé trhy i různé typy (stavy) trhů. |
P. Švejnoch 17.7.2017 7:55No, v článku už chybí jen požadavek na obnovení činnosti Státní plánovací komise. Jestli se Vám, pane Holube, zdá máslo drahé, mám pro Vás jedinou radu - nekupujte ho. |
P. Zinga 17.7.2017 8:12Re: No, v článku už chybí To je rada hodná génia. |