27.4.2024 | Svátek má Jaroslav


Diskuse k článku

POTRAVINY: Chceme rovné chutě

Selský rozum říká, že v identickém obalu potravin by měl být vždy zabalen výrobek stejného složení, a je-li tomu jinak, jde o metodu klamání spotřebitele.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
L. Šarina 10.3.2017 18:00

Chceme rovné chutě?

Nejdřív chceme rovné platy ,chutě se dostaví!!!

P. Hlosta 10.3.2017 18:07

Re: Chceme rovné chutě?

Ono není od věci chutě do práce! Je to už tak archaická pobídka, že nevím, jestli to nebude u mnohých špatně chápané. Chutě do práce! je v překladu do dnešního pojetí - běž makat!

;-))

V. Vaclavik 10.3.2017 12:44

Vidim to tak, ze za vsim je spotrebitel.

Tedy my zakaznici. Stejne jako blbe demokraticky volime, tak i blbe demokraticky, tedy vetsinove nakupujeme. Obchody nam jen vychazi vstric nasim demokratickym pranim.

Od politiky chceme aby nam zajistila modre z nebe a aby to zajistila v ramci socialismu. A pak se divime, ze vysledek je nevalny, nechutny, ze jsme z politiky zklamani.

Od obchodu chceme, aby nam prodavali dobre vyrobky, ale po nizkych cenach jdeme jako slepice po flusu.

A mistni vyrobce potravin jsme si zabili nasimi regulacemi na ne uvalenymi, kdy musi splnovat vse jako velkovyroby tech nadnarodnich konglomeratu a kdyz funguji, tak to nakonec stejne nemuze skoncit jinak, nez ze nam vyrobi a prodaji stejne smejdy. To protoze jim nasimi regulacemi rikame, ze jsou smejdi, kteri musi mit prisny regulacni dohled, jinak by nam prodavali smejdy a svete div se, oni ten nas nahled na ne casem naplni, ku obrazu nasich predstav o nich...

P. Harabaska 10.3.2017 13:16

Re: Vidim to tak, ze za vsim je spotrebitel.

Nevím, co je příčinou, že pro naše výrobce jsou nastaveny podmínky tvrdší než pro výrobce v cizině. Například u nás na jednom statku vyrábějí sýr a kvůli tomu museli investovat do prostor, které si ničím nezadají s nemocniční laboratoří. Na výletě do francouzské Normandie jsme navštívili renomovanou výrobnu sýra typu Brie. Nepříliš čistě vyhlížející ženská, jíž vlasy padaly nejen do čela, ale jistě i do kádě s již sraženým mlékem, se bez rukavic patlala v té bílé tvarohovitě vyhlížející hmotě, z níž se zrodil slavný a všemi vychvalovaný sýr. O laboratoři si tam mohli nechat jenom zdát. Prostě jak kdy a jak komu.

V. Kotas 10.3.2017 17:43

Re: Vidim to tak, ze za vsim je spotrebitel.

A o tom to je. Když se k tomu přidají státní úředníci, kteří jsou papežštější než papež, kolonie jak vyšitá.

P. Harabaska 10.3.2017 12:28

Kecy, kecy, kecičky

Ať už jsou důvody pro jiné složení obsahu konzervy, sáčku či krabice s potravinou jakékoli, je-li obal stejný, má být stejný i obsah. Zajisté, že (národní či lokální) chutě nejsou všude stejné. Habešan nepochybně bude málo kořeněnou českou potravinu považovat za chuťově mdlou a nevýraznou. Čech se při konzumaci habešského "guláše" bude obávat o stav svých vnitřností, neboť bude ostře kořeněný. Proto, říkají-li západoevropští výrobci, že se řídí lokálními zvyklostmi a jinými chuťovými preferencemi v různých zemích, ať na jinak stejný obal konzervy, sáčku či krabice klidně napíšou třeba Schweinefleisch - tschechische Geschmacksvariante. Pak mu nemůže nikdo nic vytknout, protože český spotřebitel ví od samého počátku, že si kupuje to, co mu má (podle názoru výrobce) chutnat.

J. Kombercová 10.3.2017 13:53

Re: Kecy, kecy, kecičky

No, já tomu pořád nerozumím, těm dobrým důvodům, které výrobce uvádí, když místo vepřového masa pro Němce dá do lunchmeatu pro Čechy kuřecí separát a ještě za vyšší cenu.

A. Nový 10.3.2017 15:37

Re: Kecy, kecy, kecičky

Mávat chutí je jen pouhá výmluva, jak nás ojebat o prahchy o které jde až v první řadě!

A. Bocek 10.3.2017 10:37

Visegrad toto nemá řešit.

Jestlže je Coca - Cola v Německu jiná než v Bohémii ( a že skutečně je jiná) , měli by spotřebitelé ji přestat kupovat (a skutečně ji nekupuji ) . Pokud se takto domluví velká část spotřebitelů, Coca - Cola - Company sama příjde ke křížku. Poté se zaměříme na Kostelecké uzeniny, Nowaco .......

P. Hlosta 10.3.2017 10:42

Re: Visegrad toto nemá řešit.

Tydle blbosti nekozumuji!

I. Břízová 10.3.2017 11:09

Re: Visegrad toto nemá řešit.

No právě. Nejdříve se to musí všichni dozvědět. A pak mohou lidé přestat nakupovat.

V. Kotas 10.3.2017 17:45

Re: Visegrad toto nemá řešit.

To by měla být práce té naší veřejnoprávní ČT.

J. David 10.3.2017 10:28

Nu, coby ne...

Nebožtík tatík mi vyprávěl, jak za Protektorátu chutnal lidem Kunerol (máselný margarín), vyráběný z hnědého uhlí jakýmsi frakováním. Když na stará kolena dostal na "brzdu" Sanu (rodnou sestru másla dle sloganu) k bílému kafi, nebo třeba Ramu, vždy se ofrňoval jako barvář na pepř: Nedávejte mi žádný Kunerol, já chci máslo. Dostal máslo, jenom nevím, zdali to na sklonku jeho života bylo máslo (1999), asi ano, to baštil. Apropó, pamatuji si, kdy jsem chodil jako malý prvňák nakupovat do mlékárny s bandaskou pro nalévané mléko odměrkou z konve, a "dvojku" krájené máslo (tuším 1/4 kg za 8 Kčs), žluťounké smetanové, chuti lahodné, bez emulgované vody. Prý to byly tehdá obecně recyklované armádní NZety, aby jím to v magacínech nežluklo. A mléko, když zkyslo, žádný hořký a smradlavý blivajz, jako dnes, kyška a následně i tvaroh. Byla to sice doba ústrků a nesvobody, ale ...

Kvalitní gáblík byl (byť za cenu front - dnes čekáte frontu u jedné obsazené kasy z pěti, třeba v Albertovi), tátovi jsem v neděli běhal se džbánkem pro pivo a cigarety, dnes si to představte v reálu, zneužití nezletilce ve výchově k alkoholismu a tabakismu, to by bylo řevu od všelikých lidskoprávníků a sociálních žvanilů. Putykáři by nyní dali štráf takový, že putyku zavře. Je mi 67, jsem VŠ technokrat, dokonce prduch v čiperné činnosti, která bystří stále ducha i tělo. Jako mendíci a študenti jsme neřestem alkoholismu přičichli (dýchání tabáku také), nicméně jsme se nepropadli do "bahna thesí" magora Nešpora a thesí dobroserských vizionářů. Kouřím, piji, pracuji... Tučného jídla si dopřeji (emulgace C2H5OH v mastných kyselinách), neřestí se nezříkám. Nu, a třeba pamlsková vyhláška pro nezletilce, který zhovadilec to vymyslil, rozum zůstává stát. Qui bono? Jenom na školách kaši z planktonu a neochucený netučný jogurt, nebo pučálku? Blbové odtržení od životní reality. Mendíci si ráno "nezdravý pfrpflégung" v Marketu. Krapánek jsem odbočil, ale princip "blbosti" zůstává stejný, zákonem "páchat dobro".

P. Hlosta 10.3.2017 10:42

Re: Nu, coby ne...

Tak tak! Jsem rád za tohle čtení. Fakt je, že rozežranost už přesahuje fšecky mezky a mozek nebere, kde na blbosti úřad chodí. Taky je kdekdo odborník na správnou výživu i své právo. Dokonce je poslední móda systematické hladovění. Vřele doporučuji všem zastáncům zdraví ostatních jen ne svého. Jedenáct dochtorů z deseti doporučí hlad! Pak se cpe všechno a nevymýšlí blbosti, jako jestli je Fanta dost plná přírodního produktu, že jinde ji mají plnější.

Já, když chci správné jídlo podle svých představ, tak si uvařím, nebo i upeču, připravím přírodní nápoj. Když si neuvařím, neupeču, jsem hlady. Zatím mám z čeho vařit i péct a zahradu na zeleninu a ovoce pod oknem. ;-))

J. David 10.3.2017 11:48

Re: Nu, coby ne...

Zdravím. Víte, jsem bývalý "haluzák" a furt "myslivec", nyní na penzi. U státní organizace "lesů" (i za totáče a později i za plyšáku) jsme měli i povinnost "výkonu práva myslivosti" a tlumit přemnoženou zvěř spárkatou. Takový víkend, režijní honitba, auto služební, ručnice vlastní, patrony hrazené z FKSP (Fond Kulturních a Sociálních Potřeb). Chlapi, závodní kuchyně potřebuje zvěřinu. My mladí a chtiví adjunkti i starší matadoři, ve vizi odpočinout si o víkendu od plísnění (genderovému) bab, jsme pílili na lovecké sruby, v ruksaku s bochníkem chleba, pixlou sádla, jalovcovými kuličkami, solí, cukrem, pepřem a mletou paprikou,pytlem cibule, kafem mletým a obaly plněnými obsahem, to co nosili svatobernardští psi na krku. Podpálil se v pátek odpoledne šporhélt, a vyrazilo se na lov, tedy abychom nemuseli žrát pouze osolený komisárek. A pak začaly Lucullské hody z jágdrechtu a uloupené svíčkové (z korpusu, ony ba to sežraly kuchařky v ZJ, kdybychom to nesežraly my, prvolovci), tedy pokud bych biblicky přirovnal naši misi do období sedmi let tučných. Byla ale také léta hubená, kdy v pátek našinci nepotkali ani "chlup". Holt se pak sušila huba pouze s kafem a komisárkem. Pane Hlosto, co kdybychom se shodli na tom, že tyto výživové poradce a dietology provedeme praxí vysoké školy "lovecké" (lovci kožešinové zvěře" fakulty lesnictví, tehdá v Lenigradě), jako můj bývalý kolega absolvent, kterého vysadili v zimě v rámci praxe na tři měsíce v tajze s pytlem rejže, solí a cukrem, ručnicí IŽ a bednou patron. Máš základ, uživ se. Jenom ve mne hlodá takový červík analogie s naší množinou nepřízpusobivců v rámci té oné "inkluze". Bohužel nám ta tajga chybí, abychom se teoreticky inkludovali, když "dafki" dojdou, nebo nás napadne "black out". Bude ještě prča, holt Vám závidím ten zdroj pod Vašimi okny. Ale pozor, chce to mít v záloze účinný produkt pojistný, železo s účinnou represivní složkou, nikolivěk ex post mávání lejstrem pojistné smlouvy. Chápete moji filosofii?

P. Hlosta 10.3.2017 18:02

Re: Nu, coby ne...

Výživoví poradci pendrek vědí o potřebě přežití. Ordinují tam, kde by bylo lépe aby pacient na sobě máknul namísto přebíráním jídel. Ten black out jsem v maličkém zažil v Albertu před rokem. Plné koše u kas a najednou tma. Nedalo se nouzově spočítat a zaplatit, jen nechat ve vozíku a jít. Jenže dveře se neotevřou a neotevřou. Pobíhaly tam nešťastné prodavačky a už to vypadalo na rozbití skla dveří, když přišel stařík a poučil je jak je nouzově otevřít. Co jsem se dověděl, kvůli zablokované počítačové technice, ten den už neotevřeli.

Jak nám třeba erupce na Slunci způsobí elektrickou tmu, mnohý ani netrefí bez navigace, markety neprodají nic, kdekdo ani neuvaří nemaje čím a co, nepůjde voda, plyn, ani tankovací stojany a představa, že to může trvat i měsíce, než se rozvodny dají do jakéhosi pořádku.... Množina nepřizpůsobivců má myslím větší naději, než spořádaný, pohodlím rozmazlený občan.

Flinta se vždycky může hodit. ;-))

V. Vaclavik 10.3.2017 12:56

Re: Nu, coby ne...

Jsem o par let mladsi, ale taky jsem chodil kupovat to nalevane mleko do tri, nebo peti-litrove konvice, ta me byla skoro nad kolena... a to mleko jsme prelevali do hrncu na vedlejsim stole v kuchyni a nechali ho zamerne aby se z neho stalo 'sedli', tedy aby si sedlo, cili zkyslo a bylo z neho podmasli. To uz dnes davno neni mozne.

J. Frankl 10.3.2017 16:15

Re: Nu, coby ne...

Když budete kupovat čerstvé mléko a ne trvanlivý krabičák,tak to samozřejmě jde.

V. Kotas 10.3.2017 17:49

Re: Nu, coby ne...

A to máslo, mléko bylo BIO. Proto jsme tak čiperní i těchto letech.

J. Chaloupka 10.3.2017 10:19

Jeden "chytrolín" včera radil, abychom si našli

svého pekaře a řezníka. To asi nechodí nakupovat. Nejbližší obchod je Lidl a to je cca l km vzdálený. Pekárna v Albertu cca 3 km. To určitě budeme běhat jako pominutí pro ten chleba. A to bydlíme v Praze, pravda "v řídce obydlené oblasti", jak nám říkal jeden tzv. operátor, když jsme si stěžovali na pomalý internet.

P. Hlosta 10.3.2017 10:30

Re: Jeden "chytrolín" včera radil, abychom si našli

Přestěhujte se na malé město. Auto je sice nezbytnost, ale co do možnosti nakupovat jinde než v marketech tam je možné přímo od výrobce, sedláka. Jó, vy se nechcete stěhovat z Prahy? Toš to vám nejni pomoci. Zato máte nejnižší nezaměstnanost v republice a to furt od počátku odchodu ze socíku, takže malá starost o živobytí. Taky byste moh si sám upéct, ale to byste cosi musel v tom umět. Ono to nejni tak jednoduchý, jak se z Prahy zdá. ;-))

J. Chaloupka 10.3.2017 14:00

A jak asi, když celá rodina žije v Praze.

To kvůli pekaři neudělám. Ostatně už je to pár let k té konečné. I hrob máme v Praze.

J. David 10.3.2017 11:04

Re: Jeden "chytrolín" včera radil, abychom si našli

Pane Chaloupko, z hlediska klasického "pfrpflégungu" asi máte pravdu, ale ani Lidl a Albert nemá klasickou pekárnu, pouze infra "dopek na předpek". Ale to je jiná věc, venkoncem racionální. Taky občas sežeru nějakou tu pixlu "bravčové vo vlastnej šťave", i tu drahou čínskou, která pro mne kdysi byla etalonem. Dnes místo masa v pixle tam zvostaly na obalu pouze čínské znaky a malým písmem je tam napsáno "Chung tung, product worked in Germany, AHB Czech Republic". Není to doslova, berte to jako příměr. Kurňa, já si maso upeču sám, uplácám si z hrubé mouky knedlíky (ne ty buchty AHB), zelíčko, sádlo od soukromníka si vyškvařím sám a jsem kulinářsky uspokojen, co si uvařím, to si sežeru a i okolí potěším. Ale chce to čas, s tím s Vámi souhlasím. Holt jsem prduch, penzi mám jistou, přivýdělek na neřesti je milým přilepšením, takže občas žeru i echtovní šunku. Přeji pěkný den.

J. Chaloupka 10.3.2017 10:13

Chuť a kvalita jsou dvě rozdílné věci.

Kvalita je o obsahu, chuť je o koření. A jestli máte pocit, že když nahradíte vepřové maso kuřecím "separátem", tak změníte chuť, tak nejste žádná odborník. Ostatně odborník na chuť by měl být kuchař a ne zemědělec.

R. Johnová 10.3.2017 10:10

Národní chuť nebo šizený šmejd?

Nadnárodní koncern, globální značka limonády FANTA. V Itálii a Španělsku 12% pomerančového koncentrátu, v Polsku 6%, v Česku jenom 3%, a to v přepočtu za přibližně stejnou cenu!!!

Chci vidět výzkum, který prokázal, že Češi dávají přednost kyselině citrónové, barvivům a umělým sladidlům před pomeranči.

P. Hlosta 10.3.2017 10:25

Re: Národní chuť nebo šizený šmejd?

Fantu jsem v životě do huby nevzal a to ani za hranicemi. Když džus, pak si vybírám podle obsahu v procentech a sám si to naředím podle své chuti. Jestli nás podvádějí s Fantou a podobnými, pak mi to ani nevadí.

Víte kolik stojí skutečně přírodní šťáva, čili syrup. Adekvátní k ní u nás vlastně ani neznám. Stejné je to s ovocnými jamy a marmeládami. Ty naše jsou vždy cinknuté co do množství základní složky, ba i cukr bývá podváděný.

Musí si člověk uvědomovat co kupuje. Je-li hlupák, pak ho potká i zklamání ze zahraničního produktu!

P. Harabaska 10.3.2017 13:04

Re: Národní chuť nebo šizený šmejd?

Naše džemy a marmelády byly cinknuté vždycky, i v době, kdy máslo bylo máslo, kyselé mléko bylo zkysnuté mléko a šunkový či gothajský salám se daly jíst. V Rokycanech bývala továrna na džemy a marmelády Marila (revoluční vichr ovšem nepřežila). Ta vyráběla celý rok širokou škálu džemů a marmelád: jahodové, švestkové, třešňové, hruškové .....etc. Místní pamětníci ale tvrdí, že do té továrny se celý rok nevozilo nic jiného než jablka, která někde sesbírali po zahradách i po pankejtech podél silnic. Takže marmelády a džemy kupujeme dnes v jednom německém městečku hned za hranicí, já mu říkám Furt v lese, jinak Furth im Walde - Brod nad lesy. Tam prodávají džemy a marmelády z německé produkce ve stejných skleničkách jako u nás. Nebudete tomu věřit, ale ta stejná marmeláda koupená v Německu je lepší než stejná koupená v Česku.

R. Gramblička 10.3.2017 11:19

Re: Národní chuť nebo šizený šmejd?

Před pár dny jsem jemně zprdnul svou milou, když jsem u ní nalezl krabici Capri, tvářící se jako džus. Mrknul jsem na složení a pomerančového koncentrátu byly 4%, zbytek voda a cukr! Tak jí povídám, proč to kupuje, když za stejnou cenu nebo i levněji může mít 100% džus. Stačí jen koukat na složení a vybírat. Výběr je dneska všude dostatečný, ať už jde o džusy, párky, kečupy či jogurty. A že je mají skopčáci o něco lepší mi může být fuk

R. Gramblička 10.3.2017 11:22

Re: Národní chuť nebo šizený šmejd?

PS: poslední 4 roky si každý podzim zajdu do lokální ovocinářské firmy pro cca 50 litrů moštu. A vydrží mi to až do jara - kvalitní chutné pití ;-)

J. Hejna 10.3.2017 10:08

Rovné chutě

"opakovaně doložená skutečnost, že existuje něco jako národní chuť"

Jasně, musíme žrát to, co nadlidé nepapají!