8.5.2024 | Den vítězství


Diskuse k článku

POTRAVINY: Chceme rovné chutě

Selský rozum říká, že v identickém obalu potravin by měl být vždy zabalen výrobek stejného složení, a je-li tomu jinak, jde o metodu klamání spotřebitele.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Schwarz 10.3.2017 19:19

Re: Autor by si měl vzpomenout

Já reaguju na častá tvrzení, kterak se v Česku prodává méně kvalitní zboží i dráž než v německu kvalitnější ekvivalent... V tom případě - pokud nepředpokládám že DM či Lidl v Německu prodělávají - musejí v Česku generovat veliké zisky. To by přece - pokud by to byla pravda - mohlo podnítit i jiné zájemce. Zatím to ovšem bylo tak že z Česka vycouval Carrefour, Spar, nejspíš odejde i Tesco... To nevypadá že by Český trh byl zrovna zlatým dolem... Částečně se na tomto stavu podepisuje malá kupní síla obyvatelstva v důsledku oslabování koruny ČNB v kombinaci s vládními dotacemi zahraničním společnostem...

V. Kotas 10.3.2017 5:58

Znovu zavedení ČSN na potraviny ztěží prosadíme v EU.

Ale návrat k nim by byl žádoucí. Alespoň k možnosti porovnávání při kontrolách jakosti potravin. Úřady na to máme. A poctiví živnostníci se vracejí k oborovým normám, při výrobě potravin ( viz např. ta vysočina ). Větší problém je, že obchodní řetězce prodávají zboží pod tradičními československými značkami/názvy potravin a vlastně je zneužívají ve svůj prospěch. Protože převážnou většinu, jich vlastní zahraniční firmy a těm jde především o peníze, ne o kvalitu pro místní trh.

J. Frankl 10.3.2017 8:17

Re: Znovu zavedení ČSN na potraviny ztěží prosadíme v EU.

Nesmysl.ČSN mohly fungovat jen za bolševika při "množství"a stálosti sortimentu potravin,který tehdy na trhu byl.Jen příklad:dvě másla(I+II),dva jogurty(bílý+s džemem),mléko(polo a plnotučné) a pod.Dnes jen jogurty(desítky druhů a neustále se měnících)v obchodech zabírají cca 20ti metrový regál(pět pater).Kdo by to normoval?!Jen velikost tehdejších "sámošek",kde byl celý sortiment a dnešních supermarketů je neporovnatelná.Vám připadá,že úřadů je málo,aby tady vznikl ještě normovací moloch o stovkách zaměstnanců,který by normoval tisíce potravinových výrobků?

S. Sedlák 10.3.2017 5:06

Zdaleka nejde jen o potraviny

Neobstojí ani nějaká národní chuť, či standardní, pro danou zemi typické složení. Drobným příkladem mohou být piškoty nebo salám vysočina, který se dělal kdysi v různých masných závodech a chutnal podobně. Výrobci mnohdy nemají zájem výrobky tak šidit, ovšem nehorázný tlak řetězců na ceny nebo i diktování složení vede k prodejům šmejdu.

Zajímavé je, že EU, které nečiní problémy normovat okurky a banány, má problém sjednotit obsah toho, co má klamavě stejnou etiketu.

V. Braun 10.3.2017 0:29

Unifikace není ideální

Souhlasím, že unifikace není ideální. A proto nechť výrobci odlišné výrobky jasně odlišují, nikoli jen drobným písmem ve složení (například kuřecí separát místo vepřového masa) zatímco celá na první pohled viditelná grafika zůstává stejná.