15.5.2024 | Svátek má Žofie


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Je libo topinky?

Tak jsem uvažovala, jak zahájit náš nový seriál o mlsotách, který by měl čtenáře inspirovat k víkendovým kulinářským pokusům. A zjistila jsem, že se mi nějak všechno vytratilo z hlavy. V kuchyni na mě ale koukal zbytek tvrdnoucího chleba a téma bylo tady. Zkusíme topinky.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Lucka 11.3.2006 2:03

Re: Re: Vaječné topinky

Vždyť já už jdu.. Já se jen začetla do těch povídání - posledních pár dnů jsem ve škole neměla čas jít na PC a pročíst Zvířetník, tak to teď doháním...
A ten pán zas nebyl tak starý, tipla bych ho asi na pětatřicet... Vyprávěl mi (mimo jiné), že měli u útvaru psa, který se moc nehodil k psovodovi, ale byl vynikající hlídač a tak ho uvazovali k nějakému skladu (nevím, co to přesně bylo za objekt). Byl vždycky na postroji, protože měl silný krk a každý obojek bez problémů sundal. No a byl jako hodinky, přesně věděl, kdy mu končí "služba" a když ho v šest ráno nikdo nepřišel odvázat, tak se z toho postroje dokázal vysvléct a přišel sám. A tenhle pán prý chtěl kolikrát zjistit, jak to dělá, že ten postroj sundá a tak přišel dřív a zalehl opodál s dalekohledem.. ale ten pes prý vždycky poznal, že tam je a zalezl do boudy a z toho postroje se vysvlékl v té boudě
WWW 11.3.2006 1:00

Jak jsem chtel bejt vratnej - slibeny doplnek k predeslemu receptu

Vono se vam to bude zdat divny,ale ja jsem jako malej kluk opravdu snil o tom, ze budu vratnej. Tatinek, kdyz ho pustili z vezeni, delal v nasem mestecku ve fabrice a ja jsem, zvlaste o prazdninach na nej casto cekaval na vratnici. Nejradeji jsem tam chodil, kdyz byl na vratnici pan Hadas. O prazdninach byly dlouhy dny, tak me tam maminka pustila i vecer, pac to nebylo daleko. Tatinek se s panem Hadasem vzdycky zdrzel. Ja ale nevim proc, oni mluvili spolu francouzsky, i kdyz tatinek mluvil dobre cesky, to bych mu preci jinac nerozumel. A ten pan Hadas byl bejvalej letec z Anglie a ja jsem si myslel, ze to musi bejt vopravdu terno delat vratneho, kdyz s tim litanim seknul a sel na vratnici. Von byl ve fabrice jeste jeden letec, nakej pan Kleisner, ten zase lital na tu Anglii. Toho neodsunuli, byl to odbornik u vypalovacich peci a delal tam mistra. Tak jsem si nejak vzal do hlavy, ze to litani neni zasejc kor zvlastni vec . Ale klukum, co,chteli bejt letci jsem to nemohl vysvetlit, oni si stali na svym, ale ja jsem take vedel svoje !! A ten pan Hadas vzdycky koncil rozhovor s tatinkem stejne, az jsem si to zapamatoval .
WWW 11.3.2006 1:25

Re: Jak jsem chtel bejt vratnej - slibeny doplnek k predeslemu receptu

"kevulevu fer mesje senepa bjan posibl pise kontr l van" Porad jsem tatinka otravoval, aby mi rekl, co pan Hadas rika. Pan Hadas rika, povidal tatinek, ze proti vetru se neda curat. Me to neslo do hlavy a furt jsem na to myslel. Na podzim, kdyz ficelo a pousteli jsme draky, tak jsem to prubnul. Neco na to bylo. Sice jsem se vycural, ale vypadalo to, jako bych si pri tom zapômenul rozepnout poklopec. Rekl jsem to Tondovi Kadlecu. A ten hned, ze to neumim, ze to neni mozny a sel to vyzkouset take. Dopadnul jako ja a jeste mu vejtahovi uletel drak !!
WWW 11.3.2006 0:00

Porek

Ja jsem sem napsal prvni prispevek a rozhodl jsem se, ze Mlsotnik bude ma rodna chaloupka. Ja ted delam v noci a tak bych, kdyz je tu klid napsal obcas nejaky recept ( protoze opravdu varim a rad ) a pridal pak k ranni kave nejakou historku. Chtel jsem uz domyslive napsat povidku. Tak k tomu vareni. I kdyz se navyky v Cechach meni, vsimnul jsem si, ze vytecny porek je porad trochu odstrkovan. Ten je u nas v kuchyni casto a ja zacnu tim nejjednodusim: "Porkovou polevkou". Asi reknete, nic noveho, ale ja ten recept jedne me stare tety ze severni Francie napisi, treba ji tak nedelate a zkusite to. Pro ctyri porce s malym pridavkem: Dva vetsi porky ( no mackove to musi byt ) dve vetsi mrkve, maslo, a ctyri vetsi brambory. Ze pôrky rozkrojite napul a pak podelne, ocistite pekne pod tekouci vodou, to snad ani nemusim psat. Pak, rozpustime v kastrolu pekne na mirnem ohni maslo (slabou polovinu z te bezne kostky ) a pridame nadrobno nakrajeny porek. Ted je kriticka faze !! Vite ze maslo se lehce pripaluje a tomu musime zabranit? Ostatne porek pusti brzy stavu, ale presto to musime hlidat ! Poklicku dolu, neodbihat od kamen a dusit, prikapnout slabounce vodu a michat . Porek pekne zmekne i prihodime na kolecka, ci kosticky nakrajenou mrkev.
WWW 11.3.2006 0:18

Re: POKRACOVANI - Porek

A porad s tim slabym podlevanim dusime. Neodbihame do obyvaku podivat se ockem na priblblej serial na Prime, ktery uz jsme trikrat videli. Prihodime na kostky nakrajene brambory osolime, promichame, podlejeme trochu vice a pokracujeme v mirnem duseni. Ted uz je to klidnejsi, skocime do obyvaku, zjisit, jestli ten konstrukter uz se s tou cuzou rozesel nebo ne ! Vratime se dolejeme vodu a varime . Pochopitelne, je to mrkev, ktera nam rekne, ze jsme u cile. Odstavime a nechame trochu zchladnout. Nakoukneme do obyvaku: Zbynek uz konecne tu cuzu prokouknul a at si ted rve jak chce, mela si to rozmyslet drive!! Vratime se do kuchyne, vezmeme rucni mixer a vsechno to v tomo hrnci zmixujeme. Budete prekvapeni. Polevka bude pekne "velute" po mrkvi ani para, zjemni trochu totiz chut porku, odstrani protivnou brcalovou barvu a da zlaty nadech. Netreba zahustovat, postaraly se o to bezpecne brambory. Nesmi v polevce plavat ani kousek!! A je to ! S cerstve namazanym chlebem, ale i bez nej je to pochoutka. Vnukovi, co bude jecet, ze on ne, ze hraskovou nema rad, pac tam plavou slupky od hrasku, vlepime neznej pohlavek , at to nejdrive ochutna !! Dobrou chut !!
Lucka 11.3.2006 1:27

WWW, vy umíte i z toho vaření udělat srandu!

Ne že bych nevařila ráda, ale ty průpovídky okolo mě fakt nenapadají..  Asi je to i tím, že máme jednu TV i kuchyni a na blbý seriály na Primě či Nově se nekoukám..
A s povídáním z vojny a o psech jste mi připoměl jednoho pána, co jsem s ním asi před rokem (či dvěma?) jela v autobuse z Prahy do Brna.. Ač se normálně s cizími lidmi zásadně nebavím, jemu se po pár pokusech podařilo navázat se mnou hovor a skončili jsme právě u psů a vojenských psovodů... A vyprávěl mi tak neuvěřitelnou historku, jako jsou některé Vaše.. Tím nechci říct, že Vám nevěřím, naopak umíte vyprávět opravdu kouzelně...   Možná si někdy vzpomenu na detaily a napíšu todo některého komentáře, bude-li nějaký vhodný...
WWW 11.3.2006 12:49

Re: Re: Dodatek - POKRACOVANI - Porek

Porek ovsem spolehlive preziva na zahone venku zimu.
Na jare se vsak v nem uprostred udela takovy tvrdy prut, jak se chysta vyrustat. Takovy porek uz neni na tu polevku moc vhodny !
Judith Saebel 12.3.2006 0:58

Re: Re: POKRACOVANI - Porek

Pro vylepseni pridat sladkou smetanu a pak to vsechno rozmixovat.
JoVo 12.3.2006 12:02

Re: Porek

No, jó. Já jsem amatér a kdy tam mám dát ty brambory?
WWW 12.3.2006 13:48

Re: Re: Porek

No za chvilku po tej mrkvi.
Vzdyt to pisu.!
Ale zadne nebezpeci nehrozi. Polevka se musi rozmixovat, takze kdyz brambory rozvariite, vubec  nic se nedeje !
JoVo 13.3.2006 23:41

Re: Re: Re: Porek

Ježíšmarjá, já jsem cvok. Vono nestačí, že mně to přeskakuje ve hlavě, ale ještě ke všemu neumím pořádně číst. Omlouvám se.
possum 12.3.2006 14:33

Re: Porek

 a delat to v mikrovlnce, tak je to raz dva a neumre mezitim clovek hlady.
Lucka 10.3.2006 23:34

Tuňákové topinky

Potřebujeme: chleba, sůl, česnek, (olej/sádlo), tuňáka VE VLASTNÍ ŠŤÁVĚ, (cibuli)
To se udělají topinky buď  v topinkovači nebo na oleji/sádle oboustranně dozlatova, osolí se oboustranně (sůl pěkně zapadá dovnitř), potřou se z obou stran česnekem (stroužkem - viz některý příspěvěk dříve) a na jednu stranu se dá vrstvička toho tuňáka (štáva se slije, aby to topinku moc nerozmáčelo). A je to mňamka mňamkovatá...
A ti, co mají radši něco ostřejšího, si můžou navrch dát najemno nakrájenou cibulku. 
evam 10.3.2006 19:55

topinky

    Topinky natírám česnekem už posolené. Zvětší se tím tření.  A jinak na obyč.nebo vaječné. Ráda se přiučím.
Alpimero, jsi šikovný!!!
JoVo 10.3.2006 20:23

Re: topinky

Také natírám topinky česnekem už posolené.Áááále pak je lehce pomažu domácím sádlem (ještě teplé), lehce opepřím a posypu drceným kmínem. Dá se to i jíst!!
evam 11.3.2006 19:32

Re: Re: topinky

   No, to je nápad s tím sádlem! A co ještě tak se škvarečkami ( no, už jsem starší, tak jen občas).  Ten tuňák není také marný. No bezva ! A díky za typ.
Vakandi 10.3.2006 14:51

To je paráda

 víkend na krku, tak si tu nasbírám inspiraci pro vaření
Medvídek 10.3.2006 14:41

Vy nešťastníci

česnek...všude samý česnek...ó hrůzo....potácím se tu mezi vámi a obávám se že zdechnu.
Iva 10.3.2006 15:19

I vy upíre jeden :-)

víte jak je česnek mňamkový. Tchyně mé česnekové hody komentuje slovy, že já bych česnek dávala i do makových buchet.
Medvídek 10.3.2006 15:33

Re: I vy upíre jeden :-)

No vždyť jo....lidi dělají spousty divnejch věcí.
Bláža 10.3.2006 15:51

A Medvídku,

víte, že existuje česnek medvědí? :o)
Iva 10.3.2006 17:21

Blážo

ale bacha na kejchavici, jsou si dost podobné a je tu malá drobnost v jedovatosti :-)
Lucka 12.3.2006 12:06

Re: A Medvídku,

Jo a dá se smažit na plátky nakrájenej jako chipsy, je jen jemně pikantní mnam
WWW 10.3.2006 13:43

Z topinkove zakladny startujeme vzhuru do kulinarskeho hvezdneho nebe

Tak se zacalo spravne. S topinkama. Neda se na nich v podstate nic zkazit, pokud je nespalime. A pak uz dochuceni je otazka fantazie. Tenhle ma rad cesnek, tenhkle ho ani nemuze cejtit, treti ani o nem cist. To uz tak je.
Muj obdiv maji jidla, ktera vznikla vlastne z bidy. Dnes jsou to  napr. zde v Savojsku speciality. Ale jejich puvod, je v chude horske chaloupce tech Alp.
Vzmete si treba  "Fondue" . Dnes vecer si ho zrovna dame, tak jak se dela tady uz po staleti !
Z ceho vlastne asi vzniklo?
No z bidy bidouci!!
Ze Savojska se utikalo k vuli bide do sveta stejne, jako z chudych kotaru.
A tak, kdyz jednou ten chalupnik v horach vecer premyslel, co ze si da, kdyz to venku fici a v chalupe spajzka temer prazdna.
No nic, syr tu byl vzdy. Suche, az nakysle vino se tu take rodilo a chleba preci jen mel. 
Nakrajel syr na kosticky. Vino se mu zdalo uz zkysle, tak ho nalil na syr, ze si udela nejakej takovej teplej mismas.
Vono se to kupodivu ale pekne jak to michal (a premyslel  o svym tezkym zivote), spojilo. Chleba uz mel dost okoralej, tak ho nakrajel na kostky, ze ho do toho hodi. Bylo mu to ale lito, ta zahustena smes vina a syra mela krasnou barvu a mirne probublavala. Vzal si vidlicku namocil, opatrtrne zubam stahnul aby se nepopalil.
Jezuskote vyjeknul, to je dobrota !!! A Juchajda a zupajda  -slavne FONDUE (fondy) bylo na svete!! Budiz naveky zapsan na zlate desce kulinarske tenhle napadity chasnik, ktery nam dal takovou dobrotu. Krom nepatrnych vylepseni Fondue je porad v zaklade jeho recept. Musi k tomu byt ovsem spravny syr, spravne vino a  musi se umet jist. Ono se to nezda, ale neni to tak samozrejme. Overeno nescetnekrat ! Hezky vikend !!!
Lenka 10.3.2006 14:02

Re: Z topinkove zakladny startujeme vzhuru do kulinarskeho hvezdneho nebe

Mám sestřenice ve Švýcarsku a tam dávají do fondue třešňovici!! Brrr....ale jinak je to super, máme na to doma celou takovou tu soupravu a fakt to nemá chybu.
WWW 10.3.2006 14:11

Re: Re: Z topinkove zakladny startujeme vzhuru do kulinarskeho hvezdneho nebe

Mila Lenko. Savojsko sousedi se Svycarskem. Dokonce se rozhodovalo v devatenactem stoleti, jestli se pripoji k nemu, ci k Francii!
Vase sestrenice to dela naprosto spravne. Pri vareni je treba se vyjadrovat naprosto presne. Vy jste to napsala tak, ze to vypada, jako by do toho nalila pul flasky.
Ano, pridava se tam na ukonceni stamprle te tresnovice, muze byt ale i jina cista palenka z ovoce ( proboha, jen ne liker ).
Tak je to mila Lenko.!
A copak?!
Nejdrive Brrrrr! A pak, jak je to dobry !!
Mysch 10.3.2006 20:12

jaky brrr ..., lenko

tresnovice syr zjemni, a muze to byt i jina palenka. delam to taky. ted me napada, zkusit to i s masovym.
Iva 10.3.2006 15:24

Re: Z topinkove zakladny startujeme vzhuru do kulinarskeho hvezdneho nebe

Jojo fondíky. asi tu soupravu zas vytáhnu, uplně mi tečou provazy z huby, jak Bettyně :-)
Kaštan 10.3.2006 13:20

Je tu někde Lenka?

Až dnes jsem si přečetla komentáře k Pizze... Moc jsem se smála nad pizzerií ve Slaném. Objednala jsem si tam rajčata-mozzarela-caprese a oni mi donesli na kostičky nakrájené rajče s nakostičkovanou mozzarelou, to vše v misce zasypané sušenou bazalkou  
Lenka 10.3.2006 14:01

Re: Je tu někde Lenka?

Kačere tak to je hustý :-))))). Hele a byla to ta pizzerie na náměstí ? Protože pak je tam ještě jedna dole u kruháče a ta je výýýborná.