10.6.2024 | Svátek má Gita


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Je libo topinky?

Tak jsem uvažovala, jak zahájit náš nový seriál o mlsotách, který by měl čtenáře inspirovat k víkendovým kulinářským pokusům. A zjistila jsem, že se mi nějak všechno vytratilo z hlavy. V kuchyni na mě ale koukal zbytek tvrdnoucího chleba a téma bylo tady. Zkusíme topinky.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Jiří Růžička 10.3.2006 12:43

Re: Re: Pane Růžičko,

No ano, na to filé mu klepnu pochopitelně syrový žloutek. A představte si, že jsme měli před Píškem Filipa. On měl mnohé zásluhy pro rodinu a proto jsme ho velmi hýčkali. Největší zásluha byla, že vyléčil naší dceři "pražské průdušky!"
Proč to ale píšu! Ten, stalo se to na vánoce a připravoval jsem salát, ukořistil kyselou okurku! Byla jí jen polovina a říkal jsem si: "No počkej, však ochutnej kyselo!" A pokukoval jsem pod stůl, kam se s ní zašil. No a co myslíte...........
No jasně  že ji zbaštil a ještě se provokativně oblizoval! Proti gustu.....
Kačer 10.3.2006 13:50

Re: Re: Re: Pane Růžičko,

Milý pane Růžičko, Váš Píšek je kočičí gurmán. Ty moje čtyřnožky jsou více méně potrhlé, teď mi obě hárají a tak si ode mně vezmou i ČESNEK!!! Včera mi upadlo kousek rozmáčknutého česneku a to byl závod :o)) Té starší smrdí čas od času z tlamičky a tím česnek to bylo o poznání lepší :o)))))
Magda 13.3.2006 12:25

Re: Pane Růžičko,

Moje Dorinka miluje syrová vajíčka. Bílek by prý neměla syrový, tak jsem jí ho orestovala a smíchala se syrovým žloutkem, ale to jí tak nejede. Takže dostává jen žloutky nebo zbytky celých vajec po obalování řízků...
tojefuk 10.3.2006 10:05

To je surovost!

Ráno jsem byl líný se najíst, natož si vzít něco na svačinu a Vy všici takhle! Já Vám dám topinky!
Včera při hledání mraženého krmení pro rybičky na mne vykoukl z mrazáku králík a flák bůčku(domácího - 8 čísel bez sádla!). A teď - pomsta za topinky hladovému: Na sádle se pomalu peče bůček s porcovaným králíkem, osolený, okořeněný. Mezitím nádivka: rohlíky v mléku, pórek i se zelenou částí, játrová paštika, okořenit, osolit, množství: na 2 plechy co v nich pečete. Králík je skoro hotový, bůček ještě ne. Bůček vyndat, udělat 2 kapsy (do kupovaného jen jednu), nacpat nádivkou a počkat. Teď už připomínáte Pavlovovýho psa, takže uzenou krkovici na plátky, propéct v šťávě a ukusovat - třeba s těma topinkama. Králíka vyndat, dopíct plněný bůček. Bůček vyndat a schovat, upíct pekáč nádivky. Nádivku vyndat a schovat. Vrátit králíka, zandat zbytkem nádivky, upíct. Zvlášť mlsní si k bůčku udělají zelí. přílohy nahradí nádivka. Pokud umíte schovávat, zbude i na Vás. Jinak Vám to zmizí před očima a nikdo z těch, co na Vás od rána zírají, neví kam!
Zdena bez psa 10.3.2006 10:55

Lidi, ten Tojefuk je pěknej saďour!

Já měla v 6 hod.několik lžiček ovesných vloček s džusem a kafe a teď bouli s pomatlánkovým máslem a on do nás takhle!!!! Už musím pádit pracovat, ale je to sůůůůůra.
tojefuk 10.3.2006 11:28

Re: Lidi, ten Tojefuk je pěknej saďour!

Já jsem nezačal!
Alča 10.3.2006 12:40

Ale začal!

My tady všichni napoprvé tak skromě, o topinkách, a on do nás hned tím nejlepším - bůčíček, krkovička, králíček, zelíčko, dobrá nádivečka ... Vsadím se, že každá z těchhle národních dobrůtek bude mít samostatný díl, tak nám nedělejte chutě mezi topinkama! 
tojefuk 10.3.2006 13:07

Re: Ale začal!

A co až přijdete na to, že jsem do nádivky nenapsal ( z hladu nebo z poťouchlosti - vyberte si ) vajíčka!
Kačer 10.3.2006 13:53

Re: To je surovost!

Tojefuku! Netušila jsem, že umím vytvořit bezmála tak úžasné "opratě" jako doga...tiše si tu pouštím pavoučka a představuji si tu náááádivku
Fallowa 10.3.2006 9:55

Obdoba topinek -

teplé jednohubky.Dělám je vždy,když mám doma větší množství starých rohlíků - ne úplně tvrdých na strouhanku.Nastrouhám tvrdý sýr(já používám Eidam)na nejdrobnějším struhadle,rozklepnu do toho vejce,řádně zamíchám,rohlíky nakrájím na kolečka,namažu tence z jedné strany sýrovo-vaječnou směsí,osolím,opepřím a smažím namazanou stranou v rozpáleném oleji.Když do pánve vložím poslední kousek,vyndavám už ten první,druhý,atd.Je to rychlé a s horkým čajem nebo i s kávou teplé pohoštění pro promrzlé hosty.P.S.:Sýra musí být hodně,aby vejce sýr jen spojilo a šlo to namazat.Množství sýra a vajec se odvozuje podle počtu rohlíků,nebo hostů - z jednoho vece a asi 15dkg sýra udělám jednohubky ze tří rohlíků,včetně špiček,namazaných po řezné straně.
Daviala 10.3.2006 10:19

Re: Obdoba topinek -

výborné sú tiež rohlíky zapekané s Nivou rozmiešanou s trochou másla. Natrieť posypať červenou paprikou a dať zapiecť. Vhodné aj k vínku.
Zdena bez psa 10.3.2006 10:50

Re: Obdoba topinek -

Jasně, chlupaté rohlíky  - piditopinky.
Katka 10.3.2006 9:49

Anooooooooooo!

Toto je rubrika pre mna. Piste, piste, vecer sem mrknem a vsetko vytlacim. To budu vikendove ranajky! Len neviem, ako si vyberiem z tolkych mnamiek
Monika 10.3.2006 9:26

Báječná rubrika

Přidám svou trošku do mlýna do této nové - před víkendem (...co zase budu vařit? :-)  velmi vhodné a inspirativní rubriky. Mám jeden "šidivý" recept když už opravdu, ale opravdu něco musíte dělat se svou váhou a přitom chcete zhřešit. Nasucho položím krajíčk chleba na alobal do trouby a rozpeču ho s kolečky olomouckých tvarůžků (ty jsou absolutně dietní a bez tuku). Povrch posypu kmínem a paprikou a za chviličku, až se tvarůžky začnou roztékat je hotovo. A když jsem moc "rozežraná" vršek jestě malilinko pokapu tatarkou... Je to lahoda... :-) A musím říct, že to fakt ani moc nesmrdí - skoro vůbec (narozdíl třeba od klasického smažení...
Takže to je moje "dietní" topinka... Ovšem, ty vaše všechny recepty jsou velmi lákavé. Mí mužský budou mít určitě o víkendu "červené" topinky.
Všechny zdravím Monika
Eva Š. 10.3.2006 9:58

Re: Báječná rubrika

Jo, moje řeč. Olomoučáky a topinky, mňamka.  PS. Shodou okolností jsem topinky včera pražila k večeři  .
Vave 10.3.2006 9:17

Třeboňské topinky

Topinky milujeme a děláme na několik způsobů, jedny z nejlepší a také nejnáročnějších jsou Třeboňské topinky. Jmenují se tak, že moje maminka je před třiceti lety jedla v Třeboňské restauraci a recept přivezla domů.
Na oleji opečeme dozlatova topinky a ihned po opečení mohutně potřeme z obou stran česnekem a z jedné strany plnotučnou hořčicí. Zatímco na jedné pánvi vyrábíme topinky, na druhé smažíme vajíčka. Zde se názory známých strávníků liší, jedni preferují nepříliš tuhou smaženici, druzí něco jako roztržená volská oka. V každém případě tato vajíčka patří na topinky potřené hořčicí. O opět se zde recept větví. Někteří na vejce dávají kečup a jiní ne. Všichni si ale vejce sypou nadrobno nakrájeným pórkem a silnější povahy cibulí.
Hodobóžová varianta Třeboní připouští dávat do vajíčka uzeninu nebo sypat na vejce strouhaný sýr. Přisoluje se a pepří dle chuti.
Mňam! Topinkám zdar!
Jaryna alias J.K. 10.3.2006 9:34

Re: Třeboňské topinky

Ani jsem nevěděla, že topinky, jak je dělám doma se jmenují Třebonské topinky. Fajn, už mám pro ně jméno. Ano dělám také topinky na jedné pánvi a na druhé smažím na cibulce vajíčka. Na očesnekovanou topinku dám vejce, ozdobím kyselou okurkou a na mísu před všechny strávníky dám vše, co se najde doma. Je to hlávkový salát, salátová okurka, rajčata atp. Na mističku přijde hořčice, kečup a třeba i různé pomazánky...K tomu hrnek čaje a prima večeře. Já si k tomu přidám opečenou anglickou, libovou slaninu. /Já vím, cholesterol na pochodu, spíš na příchodu/. Ale ono je to taková dobrota, že chvíli na ten cholesterol zapomenu..Jinak všechny varianty topinek na této diskuzi musím vyzkoušet. Včera jsem udělala fazolový salát a k tomu byly topinky s česnekem, bylo to něco, ale štve mne to, že se toho sní nějak o trošku víc, ale co nadělám? Nic !!!
Martinka 10.3.2006 9:56

Re: Třeboňské topinky

Ááááááááááááááááááááááá pomóc topím se ve vlastních slinách. To se nedá vydržet!!! Takhle nás trápit. Snídaně v čoudu a do oběda daleko...
Lída Š. 10.3.2006 9:15

Hele lidi

kdo z vás snídal? Já ne:-((((
Paní Dášo, doporučuji nechat Mlsotník fakt na pátky, anebo den předen varovat že vyjde, aby se člověk předem najedl a zachoval si výpočetní techniku
Iva 10.3.2006 9:10

Áchjo, to už zas tloustnu, jen to čtu :-D

Iva 10.3.2006 9:09

Já musím přidat naši variantu

rozpálím gril v troubě (stačí) chleba na kostičky, česnek na plátky,cibuli na kolečka a špek taky na kostičky. Vymažeme lehce pekáč olejem, smícháme kredence a dáme "grilovat" až to skoro je, posílím a zasypu strouhaným sýrem, ale ten nemusí být. Nasypeme do mísy, rozdáme vidliičky a pícháním do spolustolovníků se to snažíme sníst sami.
Zdena bez psa 10.3.2006 10:42

Re: Já musím přidat naši variantu

Jéééé Ivo, vy jste mi připomněla jednu skvostnou kuchařku, která se četla za totáče jako jinotajná sranda. Muž v zástěře, kapitola - výroba bramborové polévky. Tam pan Gregor filozofoval nad požadovanými tvary (kostičky, kolečka, plátky) a jeho smysl pro pořádek toužil po ujednocení tvaru. Potom to gradovalo jíškou do zlatova a prstýnkem. Řvali jsme všichni.  A vařili podle toho.
Iva 10.3.2006 13:28

huž sem tu

tak toho znám taky, už dlóóóóuho jsem ho nečetla, asi zabrousím k dědovi do knihovny
Yezi 10.3.2006 15:18

Re: Re: Já musím přidat naši variantu

Miluju, přímo miluju příhodu s vařením krocana - rozesměje mě spolehlivě kdykoliv a kdekoliv
Rpuť 10.3.2006 9:00

Topinky s mletým masem

30dkg mletého masa
1 kostka masoxu
1 vejce
5 dkg eidamu
sůl, česnek, pórek
Mleté maso s rozdrobeným masoxem orestujeme na oleji, přidáme sůl, vejce, sýr a ještě chvíli mícháme. Dáme na topinky potřené česnekem a poklademe kolečky pórku.
Lída Š. 10.3.2006 9:06

Re: Topinky s mletým masem

Mňňňňam
tojefuk 10.3.2006 10:13

Re: Topinky s mletým masem

Prosím, co je to za maso, když se musí nastavit masoxem? Mne napadne dost vylomenin, ale tohle neznám!
Rpuť 10.3.2006 10:33

tojefuku, jde o to koření v masoxu obsažené, které je tam v nějaké dobré kombinaci.

Já na to přišla náhodou, když švagrovi vyrval zubař sadista půl huby najednou a já musela uvařit na chalupě haši a jediný zdroj koření byla právě ta kostka masoxu.
tojefuk 10.3.2006 11:25

Re: tojefuku, jde o to koření v masoxu obsažené, které je tam v nějaké dobré kombinaci.

Rputi dík, to koření je koncentrovaný vývar z polévkové zeleniny (Když se vaří kotlové, tak taky udělám vývar ze zeleniny a do kotle ho scedím).
Lída Š. 10.3.2006 8:53

To je nápad:-)

Já už skoro zapomněla co topinky jsou:-)))) U nás se chleba suší pro jeleny a nikdy jinak, ale teď tady nad recepty slintám, takže je jasné, že tento víkend budou topinky:-)