Neviditelný pes
První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996Diskuse k článku
MLSOTNÍK: Vinná klobása
Upozornění
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Š. Matyášová 2.1.2023 13:53nepřebije ti to balsamico chuť klobásy? já teda buď jen v mouce a nebo v trojobalu..ale kámoška je stočí, polije smetanou a dá zapéct do trouby v jenském skle..je to taky dobrota... |
A. Zemanová 30.12.2022 20:23Vinnou klobásu milujeme oba a s bramborovou kaší je u nás tradičním obědem na Štědrý den. Tvá úprava zní lákavě, Nelinko, ale po pravdě experimentovat nebudu. Mám ráda klobásu jen lehce poprášenou moukou a opečenou na troše sádla. Když jsme se přestěhovali na venkov, nějaká čas jsem tápala, marně jsem hledala klobásu s chutí, jakou mám ráda. Pak jsem ji objevila ve farmářském obchodě, který sídlí v objektu, kde je i Albert, kam jezdívám nakupovat. Když u nás otevřeli obchod, nabízeli tam i vinné klobásy. Koupila jsem, ale běda, bylo to mdlé, jinde zas mají příliš kořeněné, no prostě není to jednoduché, najít tu správnou klobásu. |
Š. Matyášová 2.1.2023 13:54dobrou má v Přelouči Standa Rozkošný-řezník... |
M. Crossette 30.12.2022 18:22Jak už tady několik z vás napsalo, vinnou klobásu jsem nikdy nejedla, jen mám dojem, že ten sešpejlený točenec jsem alespoň někde viděla, ale netušila, co je to zač. Znám pouze - též už zmíněné - bavorské klobásky, ty jsme několikrát jedli v německé rest. (už nevím, jestli v době vánoc). Nevím, jestli je v nich stejná náplň (tedy jestli jsou "vinné"), jestli ano, tak by mi asi i tahle vinná klobása chutnala. Omatlánka na ní vypadá velmi chutně a ořechy miluji na čemkoliv. No ale těžko jí tady vyzkouším, tak jen ráda čtu, že sis Nelino pochutnala Ze zvědavosti jsem se koukla na net, abych se poučila co je to zač a na tomhle odkaze píší, že je to česká specialita. Je tam i kraťoučké video jakým fofrem se střívka plní . Vlastně je zajímavé vidět ta střívka-taková hromádka bílých "nití". https://regiony.rozhlas.cz/vinna-klobasa-je-cesky-vynalez-podivejte-se-jak-se-vyrabi-7418995 |
Š. Matyášová 2.1.2023 13:55já si dělám svoji..je to jednoduché a ingridience bys na ně doma taky sehnala...jen neplním střívka, ale dělám placičky .... |
M. Gillová 30.12.2022 12:33Vinná klobása mi chutná, ale přiznám se, že na mě je tučná . Takže si ji dopřejeme třeba jen jednou do roka, peču ji nasucho v troubě (vypeče se z ní stejně hafo tuku) a k ní dobrý vařený brambory a salát z kysanýho zelí. Dělám ho tak, že do zelí z půlky pytlíku jemně nastrouhám dvě sladký jablka. |
M. Skálová 30.12.2022 20:45My je u nás tak tučné nemáme, jsou jen takové akorát. |
Z. Nelina 30.12.2022 12:20Vinná klobása nemá chutí ani konzistencí nic společného s jakoukoliv jinou klobásou, co mám zkušenost já. Řezník, od kterého ji kupuje kamarádka, ji začne vyrábět v čase adventním, ještě v lednu. Během roku ne. Pro mě to není spojeno s Vánoci ale s dobou konce roku. |
Z. Yga 30.12.2022 10:40Já se přiznám, že vinnou klobás (ač z vinorodého kraje) jsem v životě nejedla. Až do pozdní dospělosti jsem si ji spojovala spíš s Německem... ale uznávám, že může být dobrá, je-li dobře udělaná. |
Z. Jenny 30.12.2022 15:21Jo, přesně, já taky tak. V Německu byly na každém stánku,je fakt,že voněly. |
Z. Matylda 30.12.2022 10:03Vinná klobása je pro mě úkaz, který nemám spojený s ničím, tady na Vánoce prostě tradiční není a jak vedu boje s různými formami uzenin (kromě špekáčku opečeného nad ohněm), dívám se na ni s podezřením. Bohužel se mi v obou těhotenstvích dělalo strašně zle z vůně jakéhokoli ohřátého párku nebo klobásy a to už jsem z podvědomí nevyhnala... |
Z. Lika 30.12.2022 9:52Vinnou klobásu jsem nikdy nejedla a vlastně ani nějak neznala, a asi to budu muset nepravit. Není to kyselé?? |
M. Gillová 30.12.2022 13:03Ne ne, vůbec. Chutí trochu připomíná bílé bavorské grilovací klobásky, jestli je znáš. V chuti je cítit muškátový oříšek a nové koření. |
Z. Lika 30.12.2022 14:23No zaujalo mě to, ne že ne |
Z. Jenny 30.12.2022 9:41Na vinnou klobásu jsem dostala okamžitě chuť,vypadá krásně. Nemám ale ověřený zdroj,tak nekupuji. Kdyby měl někdo osvědčenou značku,řezníka, dejte vědět jakou kupujete. |
Z. Inka 30.12.2022 10:53Zkus to z Kauflandu, jestli Ti sedne. Když dojdou zásoby a je chuť, tahle trochu nahradí tu naši. Nebo zkus ten Sharčin recept, já mám dojem, že ho kdysi dávala buď sem, nebo na Hady |
Z. Nelina 30.12.2022 12:29Ona je to zkušenost spíše s lokálním řezníkem, mívali kvalitní v Globusu, tam si je vyrábějí sami, už pár let máme jiný zdroj, tak nevím. |
T. Zana 30.12.2022 18:18Já kupuju v Lidlu. |
T. Zana 30.12.2022 9:12Tak my naopak vinnou klobásu spojenou s Vánoci nemáme, až jako dospělá jsem s údivem zjistila, že se taky na Štědrý den jí :-) Ale máme ji rádi a jíme běžně. Teda tu klasickou ;-) |
Z. Inka 30.12.2022 7:52A ještě jsem si vzpomněla - jestli sem nakoukne Sharka - že ona má i recept vyzkoušený |
Š. Matyášová 2.1.2023 13:58nakoukla až teď - Vinná klobása:
2 x na mlejnku ručním namelu vepřovou plec- do dvou kil 2 veky nebo toastovej chleba - okrájím kůrku, nakrájím a rozmáčím v plnotučném mléce- zaleju aby se to potopilo a nechám nacucat,klidně 2-3 hodiny potřebujete: kůru z jednoho většího citronu-strouhanou, bez toho bílého pod ní bílej mletej pepř, sůl..(to sypu od oka,nechám rozležet a případně dochutím) suché bílékvalitní víno dám do mísy 2x přemletou plec a přidám část lehce vyždímané veky a začnu propracovávat ručně mezi prsty, postupně přidávám veku, až poznám hmatem, že stačí..v tu chvíli přidám sůl a pepř, přeliji deckou vína a zase to vmíchám, masové těsto mění konzistenci, vmíchám další decku..celkově vmíchávám asi 2,5-3,0 deci.. zbytek popíjím u výroby těsta těsto musí tekutinu vpít, když ji pouští,je přepité a dá se to zachránit kouskem té veky nebo toastového chleba. nedává se vejce ani mouka...ani ocet... |
Z. Inka 30.12.2022 7:51Vinná klobása je naše milovaná a hlavně máme zdroj. Naše byvší vlče je řezník a každý rok pro svou rodinu a kamarády dělá vinnou klobásu. On teda třeba v létě dělá grilovací naprosto famózní, ale ta jeho vinná!! Bohužel ji dělá jen jednou do roka, takže se předzásobíme a uložíme v mrazáku. Teda jednu porci pochopitelně sníme čerstvou, klasicky na Štědrý den. A mohu vám říct, že z horkovzdušné fritézy je to velké pochutnání. |
M. Skálová 30.12.2022 9:46My tady máme vyhlášené řeznictví, klobásy dělají vinné i smetanové. Smetanové jen okolo vánoc. Kupuji je vždycky tak týden deset dní před vánoci, protože potom tam bývají fronty jako za totáče. Fronty tam bývají pořád i během roku ale ne takové jako před svátky. |
Z. Xerxová 30.12.2022 6:46hezký pátek všem Zvířetníkům a zvířátkům jojo - taková dobrá vinná klobása se zbytkem bramborového salátu... to je správná vánoční potravina. Během roku ji nekupuji - prostě ji máme jen v čase vánočním |