Diskuze
ROZHLEDNÍK: Povídání o koření, bylinkách a jejich směsích
Děkujeme za pochopení.
Jakub S.
Tak všem děkuju. slovo neznámo, tady asi vůbec nikomu, nicméně
zadělávané drůbly i drůbková polévka - to beru dycky! Zas su chytřejší, díky!!
Zdena b.p.
Re: Tak všem děkuju. slovo neznámo, tady asi vůbec nikomu, nicméně
Jakube, já se sem dostala až teď. To mne opravdu nenapadlo, že by jsi tuhle vykopávku neznal Víš to zase vychází z mého způsobu vaření. Musí to být k jídlu, a být toho hafo a zasytit, asi jako drštková polévka. Já si kaldoun přizpůsobila k obrazu svému. Vezmu papiňák, 8 skeletů kuřat, uvařím neosolené (kvůli kočkám)skelety a oberu. Polovinu mají plyšáci a vývar dám na lehce usmaženou nastrouhanou zeleninu. To je mrkev, celer, petržel a pokrájená cibulka. Jsem líná ji strouhat pokaždé, tak si ji orestuju do zásoby a po částech namrazím. Zeleninu na oleji zasypu polohrubou moukou a mírně opražím. A) mi mrkefka pustí karotén, B) nemám o kastrol navíc. A pak zaleju vývarem a pořádně rozmíchám. Nechám s masoxem cca 20 minut provařit (až zmizí pěna na povrchu) a přidám játrové knedlíčky. Potom tam vrhnu obrané masíčko a nakrájenou petrželku. Ale pravý se opravdu dělá z husy a domnívala jsem se, že to je židovský recept.
LENKA S
PRO MADLU VZKAZ:
MRKNI NĚKIDE NÍŽ A HLEDEJ MÉ RADY, JAK A CO S BYLINAMI. JDU SPÁT. SDOBROU NOC.
Jakub S.
Zdeno: co je k a l d o u n , sím? Nevím, sím. Kaju se, sím...
RenátaE
Re: Zdeno: co je k a l d o u n , sím? Nevím, sím. Kaju se, sím...
Pokud se nemýlím (přeci jen nejsem Zdena), tak kaldoun jsou zadělávané husí drůbky. Sice jsem to v životě nejedla, ale znám to z krásné literatury
jara cimrman
...kdyz to vsecho dobre ususite
...da se to taky kourit, me to naucil jiz kdysi pan Padevet v Liptakove... ....
Jakub S.
Jé já jsem zapomněl večeřet.
Tak honem. Na kuchyňském pultu už tři hodiny leží tlačenka s octem a cibulí a kozím sýrem a rajčetem a nakrájený chlebík. Tak letím na to...
Jakub S.
Moderní indonéský pravopis už zjednodušil holandské psaní oe? No vida.
Když jsem od indonéských pilotů z holešovského letiště nasával základy té tehdy dost nové řeči (1960), nebylo to tak: Soerabaja, Soekarno, Soekarno... já vím, chcete mě říct, že su vůl. Tak si poslužte: Komu adalah ajak lembu! Haj hou...
Vave
Děkuju všem
za milá slova a hlásám, že kontrola proběhla bez připomínek . A děkuju Vám za držení palců!
Zdena b.p.
Týýýý brďo Vavís...
To je dílo. Ale to si musím vytisknout a založit. To si nejde pamatovat. Já mám se svými kuchařskými spisy teď kapánek starosti. Mám to nasbírané za posledních 42 let a poslední dobou mne opustila vazba toho velikánského tlustého sešitu. V žádném případě to nechci sepisovat znovu, tak jsem si sehnala "půlšanon" (Je to pro A4, ale hřbet je jen polovičně obézní) a založím si všechno do šanonu. I to krásně sepsané koření. Díky.
ri
Díky moc, zase jsem si rozšířila vzdělání
A teď dva zásadní dotazy. Jednak, jak to, že vám rozmarýn nevymrzá? Já musím každý rok sázet nový, a to bydlíme v polabí, vlastně teplých krajinách. A proč mi neroste libeček. Poslední libečkový strom pamatuju u našich na severní Moravě. Tady ho musím každý druhý nebo třetí rok obnovovat. Asi to neumím
Bláža
Re: Díky moc, zase jsem si rozšířila vzdělání
ri, přijeď k nám na chatu, odkopnu ti kus našeho libečkového stromu, je to ze stejného pásma - z Polabí a fakt u nás roste jako plevel
Vyhledávání
TIRÁŽ NEVIDITELNÉHO PSA
Toto je DENÍK. Do sítě jde obvykle nejpozději do 8.00 hod. aktuálního dne. Pokud zaspím, opiji se, zešílím nebo se zastřelím, patřičně na to upozorním - neboť jen v takovém případě vyjde Pes jindy, eventuálně nikdy. Šéfredaktor Ondřej Neff (nickname Aston). Příspěvky laskavě posílejte na adresu redakce.
ondrejneff@gmail.comRubriku Zvířetník vede Lika.
zviretnik.lika@gmail.comHYENA
Tradiční verze Neviditelného psa. Sestává ze sekce Stručně a z článků Ondřeje Neffa - Politický cirkus a Jak život jde. Vychází od pondělka do pátku.
https://www.hyena.cz