4.5.2024 | Svátek má Květoslav


Diskuse k článku

ROZHLEDNÍK: Povídání o koření, bylinkách a jejich směsích

Dnes už jsou k sehnání hotové kořenící směsi úplně na všechno, ale přece jen není od věci si připomenout některá tradiční koření, bylinky a jejich směsi.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Jakub S. 9.1.2009 2:25

Tak všem děkuju. slovo neznámo, tady asi vůbec nikomu, nicméně

zadělávané drůbly i drůbková polévka - to beru dycky! Zas su chytřejší, díky!!

Zdena b.p. 9.1.2009 13:39

Re: Tak všem děkuju. slovo neznámo, tady asi vůbec nikomu, nicméně

Jakube, já se sem dostala až teď. To mne opravdu nenapadlo, že by jsi tuhle vykopávku neznal ;-) Víš to zase vychází z mého způsobu vaření. Musí to být k jídlu, a být toho hafo a zasytit, asi jako drštková polévka. Já si kaldoun přizpůsobila k obrazu svému. Vezmu papiňák, 8 skeletů kuřat, uvařím neosolené (kvůli kočkám)skelety a oberu. Polovinu mají plyšáci a vývar dám na lehce usmaženou nastrouhanou zeleninu. To je mrkev, celer, petržel a pokrájená cibulka. Jsem líná ji strouhat pokaždé, tak si ji orestuju do zásoby a po částech namrazím. Zeleninu na oleji zasypu polohrubou moukou a mírně opražím. A) mi mrkefka pustí karotén, B) nemám o kastrol navíc. :-)A pak zaleju vývarem a pořádně rozmíchám. Nechám s masoxem cca 20 minut provařit (až zmizí pěna na povrchu) a přidám játrové knedlíčky. Potom tam vrhnu obrané masíčko a nakrájenou petrželku. Ale pravý se opravdu dělá z husy a domnívala jsem se, že to je židovský recept.

Zdena b.p. 9.1.2009 13:40

Re: Tak všem děkuju. slovo neznámo, tady asi vůbec nikomu, nicméně

Jsem pako a neumím psát recepty. Dochutím rozetřeným česnekem a muškátovým květem

Bubu 9.1.2009 14:35

Re: Tak všem děkuju. slovo neznámo, tady asi vůbec nikomu, nicméně

Babička taky dělávala kaldoun. Podle ní to byla husí drůbková polévka zahuštěná jíškou, s domácíma makaronkama (z domácích čerstvě nakrájených flíčků se stáčí pomocí špejle na bramborákovém struhadle) a knedlíčkama - nebyly játrové, ale odpalované krupicové (husích jater je na knedlíčky škoda, ta patří do sádla a pak namazat na čerstvý chleba). Jo a nesměly tam chybět husí běháky a na nich bylo namotané cosi, co vypadalo jako vyprané střívko (nevím, byla jsem malá, když jsem to naposledy viděla, ale rozhodně se mi to nelíbilo).

Asi je to krajové. Kaldoun dělala jen babička mečová zpod Řípu. Babička přeslicová od Žďára kaldoun nevařila (a husy přitom měla).

A můj názor? Škoda husích drobů na kaldoun, klasická polívka - vývar s domácíma nudlema je lepší.

Bubu 9.1.2009 20:21

Re: Tak všem děkuju. slovo neznámo, tady asi vůbec nikomu, nicméně

Škoda. To bych si dala, třeba se mi změnily chutě, naposledy jsem kaldoun jedla tak před třiceti lety. Dlouho jsem to slovo neslyšela. A myslím, že můj nejdražší ani neví, co to je. On není zrovna polívkový, ale třeba zelňačku, gulášovku, kulajdu a čočkovou může. Tu si dá klidně třikrát denně.

LENKA S 9.1.2009 1:43

PRO MADLU VZKAZ:

MRKNI NĚKIDE  NÍŽ  A HLEDEJ MÉ  RADY, JAK  A   CO  S BYLINAMI. JDU  SPÁT. SDOBROU  NOC.

Jakub S. 8.1.2009 22:54

Zdeno: co je k a l d o u n , sím? Nevím, sím. Kaju se, sím...

RenátaE 8.1.2009 23:08

Re: Zdeno: co je k a l d o u n , sím? Nevím, sím. Kaju se, sím...

Pokud se nemýlím (přeci jen nejsem Zdena:-)), tak kaldoun jsou zadělávané husí drůbky. Sice jsem to v životě nejedla, ale znám to z krásné literatury;-D

Hana W 8.1.2009 23:30

Re: Zdeno: co je k a l d o u n , sím? Nevím, sím. Kaju se, sím...

Dle me stredoceske babicky kaldoun je husta zadelavana polevka s kurecimi krky a drubky a jeste v tom plavaly jakesi knedlicky ze strouhanky a myslim i s tim kurecim zamontovanym do knedlicku. Je to uz davno a nebylo to me znejmilejsi. Cili v podstate totez, co pravi Renata.

RenataE 8.1.2009 23:52

Re: Zdeno: co je k a l d o u n , sím? Nevím, sím. Kaju se, sím...

No je to tak, třeba tady.

aida 9.1.2009 0:02

Re: Zdeno: co je k a l d o u n , sím? Nevím, sím. Kaju se, sím...

Ach jo, než se dostanu k odpovědi, předběhnete mě, jste rychlejší.:-)

Nějak poslední dobou nestíhám, nejen diskutovat, nic. Je mi to líto, ale mám ten pocit, že příštího půl roku to lepší nebude.

RenataE 9.1.2009 0:22

Re: Zdeno: co je k a l d o u n , sím? Nevím, sím. Kaju se, sím...

Milá aido, to vůbec nevadí, stejně tě rádi vidíme! Do nového roku - pozdě, ale přece - všechno nej. A Brněnským Drakům dvakrát tolik:-)

aida 9.1.2009 0:24

Re: Zdeno: co je k a l d o u n , sím? Nevím, sím. Kaju se, sím...

Renato, Tobě taky.:-)

RenataE 9.1.2009 0:29

Re: Zdeno: co je k a l d o u n , sím? Nevím, sím. Kaju se, sím...

Díky, pobav se mojí silvestrovskou groteskou;-D Každá ženská pochopí;-D

aida 9.1.2009 0:33

Re: Zdeno: co je k a l d o u n , sím? Nevím, sím. Kaju se, sím...

Už jsem se koukala, zítra (teda vlastně dneska) odpoledne doufám něco připíšu.:-)

Ach jo, já už nemůžu, a to je teprv 9.1.

RenataE 9.1.2009 0:40

Re: Zdeno: co je k a l d o u n , sím? Nevím, sím. Kaju se, sím...

Nic si z toho nedělej, já už nemůžu asi tak dva roky;-D

Madla 9.1.2009 0:42

Re: Zdeno: co je k a l d o u n , sím? Nevím, sím. Kaju se, sím...

Specielně pro Tebe,Jakube S.,nejsem rodička dvojčátek,ale o to pyšnější babička.Dneska mají zlatíčka v 7 týdnech 4,30 a 3,80 kg bez přikrmování umělinami.Ale k věci: kaldoun je jenom polévka z husy,kde se pomalu vaří,jak odborníci říkají -táhne-všechno,co do drůbeží polévky patří.My,co dnes už nenadíváme husí krk(to se dělalo,husa byla na jídelníčku nejméně týden,ale ona taky vypadala jinak než dnes),vaříme křídla,žaludek,srdce,kus jater,a všechno,co se právě nepeče.Uvařené očistíme,nakrájíme,dáme zpět do přecezeného vývaru,který zahustíme světlou jíškou(nejlépe udělanou na vypečeném husím sádle,ale máslová nikoho nezabije),přidáme domácí nudle nebo čtverečky a játrové knedlíčky.Polévka je hustší tím vším,co v ní je,ale pořád tekutá,lžíce v ní stát nesmí.Ke konci vaření se přidává šafrán(vařením hořkne),máti dávala i muškátový květ,už nevím kam,ale já ho nesnáším.Samozřejmě zelenou petržel,celer,libeček-vopych,no a pak už jenom přání nenechte si zaskočit! (A taky se ještě říká - pámbů ti to vod tý huby  uraž)A když už jsem tady,tak poprosím o radu.Synek má šílenou reakci po očkování proti chřipce,neřekne víc jak 10 slov,aby  nekašlal.Dáte mi někdo radu co mám dělat,v jakém poměru co vařit a pít.?Mám jitrocel,mateřídoušku,květ slézu,domácí lesní med,jen nevím,co s tím.Mají se ty byliny vařit nebo jenom louhovat?A v jakém poměru? Takže na jednu stranu jsem celá radostná z vnoučátek, na druhou si zoufám ze synečka.Je ten život opravdu taková sv.ně?Všem přeji,aby zažili jenom tu laskavější tvář.Mějte se hezky.

RenataE 9.1.2009 0:54

Re: Zdeno: co je k a l d o u n , sím? Nevím, sím. Kaju se, sím...

A proč se nechal očkovat? Patří do nějaké rizikové skupiny? Med může být významný alergen.

LENKA S 9.1.2009 1:30

Re: Zdeno: co je k a l d o u n , sím? Nevím, sím. Kaju se, sím...

MADLO, AŤ  SYNEK ZKUSÍ ZÁZVOROVÝ  ČAJ( ASI NA  ŠPIČKU NOŽE   SUŠENÉHO  NEB 0,5 LŽIČKY  ČERSTVÉHO NASTROUHEJ, PŘLIJ V  HRNKU  CCA 250 ML  VROUCÍ  VODY,PŘIKYJ A NECH 15 MINUT  LOUHOVAT.MŮŽEŠ   PAK OSLADIT A OKYSELIT. A  MED  JE   VÁŽNĚ    DOST  NEBEZPEČNÝ, I KDYŽ   SKVĚLÝ POMOCNÍK. TAKY LZE  ZKUSIT  DALŠÍ: DO HRNKU  DÁT  0,5 LŽIČKY  MLETÉ SKOŘICE, ROZMÍCHAT JI S 1 LŽÍCÍ  MEDU( POKUD   HO  NEALERGIZUJE) A  ZALÍT  VŠE ZAS  STEJNÝM MNOŽSTVÍM VROUCÍ  VODY. PAK CONEJTEPLEJŠÍ VYPÍT. POZOR VŠAK,!!TOHLE   PITÍ AŤ RADĚJI NEZKOUŠEJÍ  TI, CO MAJÍ NEMOCNÁ  JÁTRA!  POSLED. NÍ RADA- AKUPRESURA:PŘI KAŽDÉM NÁZNAKU ZÁCHVATU KAŠLE  JE  TŘEBA  MASÍROVAT  OBA VNĚJŠÍ KOUTKY  NEHTOVÉHO LŮŽKA  NA PALCI  U RUKY.  JE  FUK, ZDA JE  LEVÁ, ČI PRAVÁ. FUNGUJÍ VŠAK U KAŽDÉHO  ROTZDÍLNĚ.  TOHLE  NEŠKODÍ NIKOMU A ZABÍRÁ  TO.  LZE  TO UDĚLAT  POKAŽDÉ, KDYŽ   ZAČNE   SYNKA    ŠIMRAT V KRKU.. POKUD  SYNEK OPRAVDU  VELICE   KAŠLE, A´T VYZKOUŠÍ  . LZE  TO PROVÁDĚT   SOUČASNĚ NA JEDNOM NEHTOVÉM LŮŽKU,, TAKŽE  JEDNOU  RUKOU  DRŽÍME  TUČKU A   NEPÍŠÍCÍM KONCEM  TISKNEME 1 KOUTEK   LŮŽKA, ZATÍMCO   DRUHÝ ŮŽEME  MASÍROVAT UKAZOVÁČKEM TÉŽE   RUKY.

 A PRO  TY, KDO  SE  PTAJÍ, PROČ  SE NECHAL OČKOVAT: JE TO JASNÉ, MÁ  DOMA  MIMČA  A  NECHCE, ABY NASTALY JEŠTĚ  VĚTŠÍ  KOMPLIKACE . JSEM TĚŽKÝ KARDIAK, MNE OČKUJÍ ZDARMA  , ALE  JÁ TO  TENKRÁT  VČAS  NESTIHLA  KVŮLI  OBYČEJNÉMU KAŠLI.  JIŘÍMU  TO  KAŽDOROČNĚ   PLATÍME CELÉ. JEDEN  TĚŽKÝ  OBOUSTRANNÝ  ZÁPAL PLIC  S  CHYCENOU POHRUDNICÍ A  VODOU NA PLICÍCH MI   BOHATĚ  STAČIL. TENKRÁT JSEM UTEKLA  OPRAVDU  SKORO Z  HROBU, NEJEN Z HROBNÍKOVY   LOPATY. PŘEJU SYNKOVI BRZKÉ  UZDRAVENÍ.

LENKA S 9.1.2009 1:41

MADLO,..

JITROCEL  LIST  ROZDR´T   HMOŽDÍŘI, 0,5 LŽIČKY  DEJ  DO  HRNKU, PŘIDEJ STEJNÉ MNOŽSVTÍ TOHO  SLÉZOVÉHO VĚTU A PRO OVONĚNÍ  TAKY  TOTÉŽ  MNOŽSTVÍMATEŘÍDOUŠKY . PŘELIJ 250 ML  VROUCÍ  VODY, PŘIKRYJ  A NECHEJ   PŘIKRYTÉ    CCA 25 INUT  STÁT.PAK  SCE´D A OKYSEEL  . SLADIT  NETŘEBA. MATEŘÍDOUŠKU NEBO OBYČEJNÝ   TYMIÁN LZE  POUŽÍT  I JEDNOTLIVĚ. TYMIÁN JE   SIC  HNUSNÝ   PITÍ, ALE  ÚČINNÝ, MATEŘÍDOUŠKA KRÁSNĚ  VONÍ. SLÉZ  JE NA  ODKAŠLÁVÁNÍ  SKVĚLÝ I  SÁM O  SOBĚ. POKUD  MÁŠ  BYLIN  DOST, VYZKOUŠEJ  ÚČINKY   KAŽDÉ  JEDNOTLIVĚ  A ZVLÁŠ´T. POKUD    BUDEŠ  DĚLAT  JEN JEDNU, MUSÍ BYLINY  BÝT ASI  JEN PŮL POLÉVKOVÉ  LŽÍCE  NA  500 L  VROUCÍ  VODY. POSTUP JE ZCELA  STEJNÝ   VŠECH.

jara cimrman 8.1.2009 22:41

...kdyz to vsecho dobre ususite

...da se to taky kourit, me to naucil jiz kdysi pan Padevet  v Liptakove... ....

Jakub S. 8.1.2009 22:43

Re: ...kdyz to vsecho dobre ususite

No kdo sem zavítal - ?!

Jakub S. 8.1.2009 22:18

Jé já jsem zapomněl večeřet.

Tak honem. Na kuchyňském pultu už tři hodiny leží tlačenka s octem a cibulí a kozím sýrem a rajčetem a nakrájený chlebík. Tak letím na to...

Jakub S. 8.1.2009 21:17

Moderní indonéský pravopis už zjednodušil holandské psaní oe? No vida.

Když jsem od indonéských pilotů z holešovského letiště nasával základy té tehdy dost nové řeči (1960), nebylo to tak: Soerabaja, Soekarno, Soekarno... já vím, chcete mě říct, že su vůl. Tak si poslužte: Komu adalah ajak lembu! Haj hou...

Jakub S. 8.1.2009 21:18

Renonc: Soeharto.

WWW 8.1.2009 21:47

Re: Renonc: Soeharto.

Jakube, ty chlape  jeden ! 

Jak jsi jen poznal co me dnes vecer trapi ?! Dik, to zjednoduseni muselo prijit, tolik jsem v to doufal.

Jakub S. 8.1.2009 21:56

Jé! On žije!! No co dělat...já jsem to tušil. Není na Borech...

Beda 8.1.2009 22:02

Re: Jé! On žije!! No co dělat...já jsem to tušil. Není na Borech...

žije, jak vidno, ale do mailu se nepřihlašuje, hříšník jeden:-/

a mně to pak furundfurt píše, že "schránka je neaktivní a začne přijímat poštu, až se majitel aspoň jednou přihlásí"

ty ty ty, jedno... zlobivé wewewečko!!;-P

jiný Honza 8.1.2009 22:05

Re: Jé! On žije!! No co dělat...já jsem to tušil. Není na Borech...

Tahle hláška mi taky chodí, já ho varoval už před vánocemi. Asi od nás nic nechce. :-(

MaRi 8.1.2009 22:15

Re: Jé! On žije!! No co dělat...já jsem to tušil. Není na Borech...

že by s námi WWWčko nekamarádil???????????????