Úterý 10. prosince 2024, svátek má Julie
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996

Diskuze

ROZHLEDNÍK: Povídání o koření, bylinkách a jejich směsích

Dnes už jsou k sehnání hotové kořenící směsi úplně na všechno, ale přece jen není od věci si připomenout některá tradiční koření, bylinky a jejich směsi.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Jakub S.

9. 1. 2009 2:25
Tak všem děkuju. slovo neznámo, tady asi vůbec nikomu, nicméně

zadělávané drůbly i drůbková polévka - to beru dycky! Zas su chytřejší, díky!!

0 0
možnosti

Zdena b.p.

9. 1. 2009 13:39
Re: Tak všem děkuju. slovo neznámo, tady asi vůbec nikomu, nicméně

Jakube, já se sem dostala až teď. To mne opravdu nenapadlo, že by jsi tuhle vykopávku neznal ;-) Víš to zase vychází z mého způsobu vaření. Musí to být k jídlu, a být toho hafo a zasytit, asi jako drštková polévka. Já si kaldoun přizpůsobila k obrazu svému. Vezmu papiňák, 8 skeletů kuřat, uvařím neosolené (kvůli kočkám)skelety a oberu. Polovinu mají plyšáci a vývar dám na lehce usmaženou nastrouhanou zeleninu. To je mrkev, celer, petržel a pokrájená cibulka. Jsem líná ji strouhat pokaždé, tak si ji orestuju do zásoby a po částech namrazím. Zeleninu na oleji zasypu polohrubou moukou a mírně opražím. A) mi mrkefka pustí karotén, B) nemám o kastrol navíc. :-)A pak zaleju vývarem a pořádně rozmíchám. Nechám s masoxem cca 20 minut provařit (až zmizí pěna na povrchu) a přidám játrové knedlíčky. Potom tam vrhnu obrané masíčko a nakrájenou petrželku. Ale pravý se opravdu dělá z husy a domnívala jsem se, že to je židovský recept.

0 0
možnosti

LENKA S

9. 1. 2009 1:43
PRO MADLU VZKAZ:

MRKNI NĚKIDE  NÍŽ  A HLEDEJ MÉ  RADY, JAK  A   CO  S BYLINAMI. JDU  SPÁT. SDOBROU  NOC.

0 0
možnosti

Jakub S.

8. 1. 2009 22:54
Zdeno: co je k a l d o u n , sím? Nevím, sím. Kaju se, sím...

0 0
možnosti

RenátaE

8. 1. 2009 23:08
Re: Zdeno: co je k a l d o u n , sím? Nevím, sím. Kaju se, sím...

Pokud se nemýlím (přeci jen nejsem Zdena:-)), tak kaldoun jsou zadělávané husí drůbky. Sice jsem to v životě nejedla, ale znám to z krásné literatury;-D

0 0
možnosti

jara cimrman

8. 1. 2009 22:41
...kdyz to vsecho dobre ususite

...da se to taky kourit, me to naucil jiz kdysi pan Padevet  v Liptakove... ....

0 0
možnosti

Jakub S.

8. 1. 2009 22:43
Re: ...kdyz to vsecho dobre ususite

No kdo sem zavítal - ?!

0 0
možnosti

Jakub S.

8. 1. 2009 22:18
Jé já jsem zapomněl večeřet.

Tak honem. Na kuchyňském pultu už tři hodiny leží tlačenka s octem a cibulí a kozím sýrem a rajčetem a nakrájený chlebík. Tak letím na to...

0 0
možnosti

Jakub S.

8. 1. 2009 21:17
Moderní indonéský pravopis už zjednodušil holandské psaní oe? No vida.

Když jsem od indonéských pilotů z holešovského letiště nasával základy té tehdy dost nové řeči (1960), nebylo to tak: Soerabaja, Soekarno, Soekarno... já vím, chcete mě říct, že su vůl. Tak si poslužte: Komu adalah ajak lembu! Haj hou...

0 0
možnosti

Jakub S.

8. 1. 2009 21:18
Renonc: Soeharto.

0 0
možnosti

Vave

8. 1. 2009 20:18
Děkuju všem

za milá slova a hlásám, že kontrola proběhla bez připomínek R^. A děkuju Vám za držení palců! :-)VV

0 0
možnosti

RenataE

8. 1. 2009 20:23
Re: Děkuju všem

To jsi ovšem naprostá hvězdaVV

0 0
možnosti

Zdena b.p.

8. 1. 2009 20:08
Týýýý brďo Vavís...

To je dílo. Ale to si musím vytisknout a založit. To si nejde pamatovat. Já mám se svými kuchařskými spisy teď kapánek starosti. Mám to nasbírané za posledních 42 let a poslední dobou mne opustila vazba toho velikánského tlustého sešitu. V žádném případě to nechci sepisovat znovu, tak jsem si sehnala "půlšanon" (Je to pro A4, ale hřbet je jen polovičně obézní) a založím si všechno do šanonu. I to krásně sepsané koření. Díky. :-)

0 0
možnosti

RenataE

8. 1. 2009 19:35
Pro mstitele

na velkém psu jsem ještě připodotkla k sibirce;-D

0 0
možnosti

ri

8. 1. 2009 19:23
Díky moc, zase jsem si rozšířila vzdělání

A teď dva zásadní dotazy. Jednak, jak to, že vám rozmarýn nevymrzá? Já musím každý rok sázet nový, a to bydlíme v polabí, vlastně teplých krajinách.  A proč mi neroste libeček. Poslední libečkový strom pamatuju u našich na severní Moravě. Tady ho musím každý druhý nebo třetí rok obnovovat. Asi to neumím :-/

0 0
možnosti

Bláža

8. 1. 2009 20:57
Re: Díky moc, zase jsem si rozšířila vzdělání

ri, přijeď k nám na chatu, odkopnu ti kus našeho libečkového stromu, je to ze stejného pásma - z Polabí a fakt u nás roste jako plevel :-)

0 0
možnosti

Vyhledávání

TIRÁŽ NEVIDITELNÉHO PSA

Toto je DENÍK. Do sítě jde obvykle nejpozději do 8.00 hod. aktuálního dne. Pokud zaspím, opiji se, zešílím nebo se zastřelím, patřičně na to upozorním - neboť jen v takovém případě vyjde Pes jindy, eventuálně nikdy. Šéfredaktor Ondřej Neff (nickname Aston). Příspěvky laskavě posílejte na adresu redakce.

ondrejneff@gmail.com

Rubriku Zvířetník vede Lika.

zviretnik.lika@gmail.com

HYENA

Tradiční verze Neviditelného psa. Sestává ze sekce Stručně a z článků Ondřeje Neffa - Politický cirkus a Jak život jde. Vychází od pondělka do pátku.

https://www.hyena.cz