18.5.2024 | Svátek má Nataša


Diskuse k článku

ROZHLEDNÍK: Povídání o koření, bylinkách a jejich směsích

Dnes už jsou k sehnání hotové kořenící směsi úplně na všechno, ale přece jen není od věci si připomenout některá tradiční koření, bylinky a jejich směsi.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
terra 8.1.2009 10:39

Re: Tiše stojím v koutku

Palečky na ochranu proti kontrolorům držíme fest! R^ A děkuji za zajímavé čtení, i když při svém způsobu kořenění toho asi moc nevyužiji. Ale taky jsem si čas od času lámal hlavu nad složením prapodivných směsí s domorodými nebo obchodními (a tudíž nic nenapovídajícími) názvy, takže tohle je skvělý průvodce ve stylu "co je uvnitř"... Díky, Vave.

zana 8.1.2009 11:55

Re: Tiše stojím v koutku

Vave, držímR^.

Alčo, hlásím se coby druhá tvého druhu;-). Moje hlavní koření je kmín;-D. Ale obdivuju to, jen nějak málokdy aplikuju;-P,

Fallowa 8.1.2009 7:54

Vavísku,

Klobouk dolů před tvým přehledem o koření a bylinkách - o některých jsem v životě neslyšela8-o.No,o poupatech růží jsem slyšela,ale že se používají jako součást kořenící směsi slyším fakt poprvé:-).Před tímto přehledem koření,bylinek a jejich směsích blednou závistí i baby kořenářky:-D.Dík za voňavé povídání!V

Jakub S. 8.1.2009 12:35

Re: Vavísku,

Tak - babka už je, tak proč ne kořenářka - ? No.

Rpuť 8.1.2009 7:12

Voňavé, dobroučké ....

Hned by si jeden dal;-P:-D

Hana W 8.1.2009 1:48

Krasne tema

Co bychom si pocli bez bylinek a koreni? Diky za zpracovani, Vave.

Objevila jsem zas dve nova koreni a to dokonce v Olomouci! Sambal a asado. Bezvadny maly kramek v Opletalove ulici naproti Morice - jmenuje se Koreni od Sindibada a maji taky kram v Ceskem Tesine a dva v Brne - a maji svou webovou stranku: koreni-sindibad nebo tak nejak. Sambal Vave popsala a muzu potvrdit, ze to pise - jeste jsem s tim nic nevarila ale stouchla jsem do toho prstikem a bylo to pekne palive. Prislo by mi dobre v kombinaci s jogurtem. To asado je argentinska smes, nekde jsem o ni cetla kdysi, ale nikdy na ni nepadla. Udajne je to koreni na grilovani, cetla jsem si o tom ted na webu a ma to byt jemne. Tahle smes, co meli u Sindibada je ovsem fantasticka, je tam citrusova kura, ruzna susena zelenina a ostre papricky, a asi patrne sul, pepr a tak.  Perfektni. Jak vidno, na tohle tema bych se mohla bavit hodiny.

Taky jsem si koupila na vesnici v samosce muskatovy kvet - ten se u nas neprodava - treba nekde v New Yorku, ale v normalnim sortimentu ne.

Ted zrovna zijem vicemene na salatech  a jogurtech - to posvatkove blues.

RenataE 8.1.2009 2:02

Re: Krasne tema

Muškátový květ - to je jedno z hlavních kouzel štědrovečerní rybí polévky, kterou tvoří pravidelně můj exchoť. Ta největší vychytávka je ovšem štědrá dávka bílého vermutu, to je vlastně taky koření, že jo?

Hana W 8.1.2009 4:49

Re: Krasne tema

Jo tak to zni moc dobre.

Bláža 8.1.2009 8:14

Muškátový květ

Muškátový květ přidávám do květákové polévky. Mňam!

Bubu 8.1.2009 10:08

Re: Muškátový květ

U nás do rybí, květákové, pórkové  - strouhnout muškátového oříšku.

A rybí polévka má ještě jednu vychytávku - čerstvý pórek. Do hotové polévky na závěr strouhnout muškétový oříšek, vsypat hrst nadrobno nakrájeného pórku, nechat převalit, přiklopit, sundat z plotny a nechat alespoň 5 minut navonět.

Letos jsme měli na vánoce sumce a musím říct - sumec toť aristokrat. Sice poněkud prasoidní dravec, ale úchvatný. Maso pevné, jemné, voňavé a bez mezisvalových kůstek. Polévka úžasná, z hlavy je spousta krásného masa a kdo ochutnal sumčí játra, teprve zažil orgasmus.

Hana W 8.1.2009 13:26

Re: Muškátový květ

Jejda, Bubu, to my jsme letos u mamy taky meli sumce. A muzu potvrdit, ze je to ryba absolutne fantasticka a i jednoducha ke konzumaci - prave kvuli tem kostim.

Bylo to spojene s drobnou historkou. Kapri v Olomouci na meste byli hnusni - velci, Chet poznamenal, ze jednomu teklo oko a jiny ze mel velkou reznou ranu, a voda byla absolutne nechutna. Jeste jsem se nastvala na prodavace, neb jsem se naivne zeptala, jestli by mi ho taky naporcovali, na coz mi odpovedel, ale milostiva, osmazite si ho uz sama, ze? Pak mi sdelil synovec, ze u nas na vesnici u rybnika maji ryby opatrovane a pekny vyber. Tak jsem se tam vypravila a na chodbe mi mama nostalgicky sdelila, ze pred valkou vzdycky meli na vanoce sumce, a jak to bylo dobre, a ze ho od te doby nikde nevidela cerstveho. U rybnika meli neco jako veliky bazen, kterym pravidelne protekala cerstva voda a rybky byly krasne a cile. A taky meli nekolik sumcu. Tak jsem neodolala, jednoho poridila a mlady hoch se mne zeptal, jestli ho chci naporcovat a kdyz jo, tak jak. To se maminka divila co jsem to prinesla. A byla rada.;-)

Bubu 8.1.2009 13:48

Re: Muškátový květ

Taky jsem zmlsaná a když vidím obvyklé náměstní kádě s vánočními utrápenými kapry.... V Litomyšli sídlí Rybářství. Mají tu celoročně otevřenou prodejnu (pracuju skoro naproti, denně jezdím okolo). Sortiment sice není vždycky kompletní, ale vždycky si vyberu. A na okouny mám prý čuch (nemívají je často). Ten sumec mě vyloženě okouzlil. Jen se musí, podle rady známého rybího mlsouna pana Štěpničky, stáhnout z kůže (ta nepatří ani do polívky).

Existují i takoví umělci (stalo se sestře několikrát), že jí kapra zabili tak, že mu propíchli žluč a ona mohla vyhodit nejen vnitřnosti, ale taky asi 4 podkovy. Vzteky prý skoro neviděla. Letos si nechala kapříka zabít i vykuchat a co bys řekla? Měl propíchnutou žluč. Jestli by jim neměl někdo dát školení o anatomii ryb. Ve světle těchto nešiků si rybičky vraždím i porcuju sama a žluč jsem si ještě nevylila.

terra 8.1.2009 16:13

Re: Muškátový květ

Bubu, já to nesmím říkat nahlas, zvláště pokud je přítomen nějaký kolega z Třeboňska, ale kapři z východních Čech (Pernštejnská nebo na severu Dokeská rybniční soustava) jsou  výrazně chutnější než ti třeboňští. Mají pevnější maso, ani náznakem nejsou cítit "rybníkem", možná proto, že vyrostli v chladnějších vodách a v menších rybnících s méně bahnitým dnem... Když si můžu vybrat, tak kapra odtamtud.

YGA 8.1.2009 14:31

Re: Muškátový květ

Nojeje - somíček (jak říká moje tchyně, jsa z rázovitého Lanžhota ;-D), to ryba opravdu tuze chutná a jedlá. A hlavně ta absence kostí. Hmmm - tak taky bych si dala. My měli letos tradičního kapříka - a jak byl dobrý - pár podkoviček smažených a zbytek na česneku a bílém víně - a všichni jsme si tuze pochutnali - tedy až na Toyu, protože ta ryby nerada - maximálně kousek uzenáče ;-).

terra 8.1.2009 12:15

Re: Krasne tema

Hanko, na jihoamerickou kuchyni nás jemně naučil kamarád (má kolumbijskou manželku, mimochodem nádhernou ;-)) - asado je jemná směs kořenové a listové zeleniny, papriky, pastináku, pepře a sušené cibule, někdy citrusové kůry. Původně se používalo na ryby, dneska se ale vyskytuje i v různých omáčkách a salátech, někdo s ním griluje, ale na to se kamarád Petr jen ošklíbal, prý je to nevýrazné a je toho škoda. Existuje ještě směs podobného jména - assago, a to je tedy větší nářez. Je to VELMI výrazné koření na bílá masa (ryby, drůbež, králičina) a obsahuje mletou hořčici, estragon, nové koření, sušený česnek a sůl. Jinak - Sindibáda znám z webu a věci tam mají zajímavé... Moc zdravím za oceán - a nepřehánějte to s těmi jogurty:-D

Matylda 8.1.2009 14:54

Re: Krasne tema

K Sindibádovi chodíváme nakupovat, ale moje máti je tam co chvíle a mlaská třeba nad směsí na svíčkovou....:-)

Jakub S. 8.1.2009 12:32

Re: Krasne tema

No toto: květák, květáková polívka bez muškátu - no to snad ne - ? Pro mě a pokud vím pro oba babičky mých dětí conditio sine qua non. V US se nepožívá květák posypaný strouhankou a přelitý máslem? A u vás?

Bubu 8.1.2009 12:43

Re: Krasne tema

Květák se u nás požívá v polívce, se strouhankou a máslem, smažený, jako mozeček, zapečený (jako francouzské brambory, jen místo brambor květák), přelitý rozškvařenou slaninou a sypaný parmezánem a taky syrový, kdy se rozebere na růžičky a chroustá se jako kedluben. Jen junior se tváří, že tahle rostlina může klíďo následovat plavuně a vyhynout.

Hana W 8.1.2009 13:08

Re: Krasne tema

Ne, ja do kvetakove polivky a podobnych, jako treba kureci vyvar, besamel, atd., davam muskatovy orisek -  ten kvet je, co jsem tady nevidela. Kvetak se strouhankou do obecneho povedomi nevstoupil - jiny kraj, jiny mrav, ale jinak ruzne zajimave upravy existuji. V soucasne dobe je velmi popularni neco jako kase z kvetaku, nahrazujici bramborovou kasi, zejmena pro diabetiky, aby omezili karbohydraty. Dobre ochucene to vubec neni spatne. Dost se taky objevuje v severoafricke kuchyni. U nas doma nejcasteji prelite kari omackou.

Jakub S. 8.1.2009 14:17

To zkusím, to vypadá zajímavě!

zana 8.1.2009 14:22

Re: Krasne tema

květák posypaný strouhankou a přelitý máslem8-o.... ufff, to vylejzá nočno můra mýho děství. Od čtyřiadvaceti  nepozřeno;-D

YGA 8.1.2009 14:36

Re: Krasne tema

Chichichi - já to teda nikdá nejedla, tož taky nemosím mět všecko. ;-D

terra 8.1.2009 15:50

Re: Krasne tema

Tak moje květáková noční můra z dětství je MOZEČEK8-o - tedy, myslím, květák jako mozeček. Nikdy by mě nenepadlo si ho uvařit!  Kdyby ho přede mne postavili na nějaké návštěvě, měl bych problém.

RenataE 8.1.2009 1:26

Tandoori masala

je jich moc druhů, ale to, co kdysi přivezl kamarád námořník přímo z Indie, se rozhodně nedalo označit jako mírně pálivé;-D Byť jsem použila čtvrtinu doporučené dávky koření a dvojnásobek jogurtu, stejně vznikl pokrm typu "kušna v plamenech". Ještě že jsme měli v baráku hospodu:-) A ještě - v tandoori je přidané červené barvivo, proto je pak kuřátko ruměnné.

terra 8.1.2009 10:36

Re: Tandoori masala

:-DDovedu si představit a cítím s vámi (dodatečně). Byli jsme jednou pozváni na večeři v indickém stylu k rodinnému známému, který v Indii fotil a botanizoval (ale nic neukradl, prosím!) a na místní stravu si zvykl. Tvrdil dokonce, že je to nejlepší způsob, jak se vyhnout zažívacím potížím, kterým se jinak v Indii nevyhne skoro nikdo. Mno, většinu jeho indických specialit jsme nebyli schopni pozřít ve větším kvantu (a vůbec nejvýbušnější byl jakýsi čočkový salát8-o), ale zažívací potíže jsme neměli, to je tedy pravda. Jen slzy v očích a tu kušnu v plamenech... a zážitek ze spousty nádherných fotek.  

Jakub S. 8.1.2009 0:53

Teda Vavi - ty jsi nedostižná a dokonalá a všeho schopná aji v kuchyni... ach jo.

Tak to jsem definitivně ztratil chuť sdělit, jak podivně a nepatřičně a intuitivně a pokaždéjinak kořením po desetiletí já. Ach jo. S takovou né, souzi. S jinou...

Ale aspoň čaj dátá masala neděláš, že? Řekni že ne. Zalži, co ti to udělá?

Hana W 8.1.2009 1:51

Re: Teda Vavi - ty jsi nedostižná a dokonalá a všeho schopná aji v kuchyni... ach jo.

Ale Jakoubku, na intuitivnim koreneni neni vubec nic spatneho ci nepatricneho. Ja jsem tak zacala varit v mladem veku a babicka se hrozila - to do toho nepatri -, ale kdyz to kazdemu chutnalo, vcetne babicky, tak si na mne zvykli. Moje nejlepsi jidelni vyrobky jsou zcela intuitivni, akorat, ze si casto nepamatuju, kterym smerem se ta intuice nesla a pak s Chetem spekulujem, co jsem vlastne do toho dala. Cili sdeluj;-)

Goretti 8.1.2009 9:02

Re: Teda Vavi - ty jsi nedostižná a dokonalá a všeho schopná aji v kuchyni... ach jo.

Krááásný článek - můžu zamachrovat, že aspoň ty indické mňaminky znám a používám - ovšem prefabrikované z kořenářského obchůdku na Starém Městě - je mooc krásnej a voňavej...

A Jakube - co je na čaji dátá másale? Je dobroučkej.. ;-P a pokaždý jinačí...

Jakub S. 8.1.2009 12:27

Naopak - já ho miluju. Už od dob, kdy se na celé Moravě dostal jen v krámku nad Zelným trhem v Brně.

Myslel jsem to takto: aspoň v něčem můžu té hnusně dokonalé Vave dát fleka!

A: ja pokaždé jinačí.  A n o - vidím okamžitě, že znáš! Čaje... mé životní téma, láska, objekt výzkumu, radost, podpora, povzbuzení - víš? Asi tedy víš.

Bubu 8.1.2009 12:37

Re: Naopak - já ho miluju. Už od dob, kdy se na celé Moravě dostal jen v krámku nad Zelným trhem v Brně.

Čajíčky taky můžu. Zrovínka se chystám uvařit svou odpolední konev (huba říká, že by si dala jasmínový). Ale zrovna dátá másalou mne, Jakube, neuctíš. Leda tak bez mléka.8-o Ále jendže to by zas nebyla dátá másala, že? ;-)