26.6.2024 | Svátek má Adriana


Diskuse k článku

ROZHLEDNÍK: Povídání o koření, bylinkách a jejich směsích

Dnes už jsou k sehnání hotové kořenící směsi úplně na všechno, ale přece jen není od věci si připomenout některá tradiční koření, bylinky a jejich směsi.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Beda 8.1.2009 15:24

Re: kmín - ten je v české kuchyni nepostradatelný

ááááále, to bys koukala, jak JE postradatelný;-P;-D;-D

nemám, nejím, nikam nedávám.. jediné co s ním mám - že se při jeho představě opupínkuju:-/Rv

Jakub S. 8.1.2009 15:35

Re: kmín - ten je v české kuchyni nepostradatelný

Život bez kmínu?! No teda. Ty by ses hodila do Polsky.

tapuz 8.1.2009 16:49

Re: kmín - ten je v české kuchyni nepostradatelný

Tedy tady se musím rozhodně přidat a podpořit. Kmín strašně nemám ráda, vůbec ho nepoužívám a při představě, že rozkousnu kmín, mi jde mráz po zádech. Jediná poživatina, ve které kmín toleruji, je český chleba, uznávám, že bez něj to není ono. Ale třeba kmín na povrchu chleba nebo housek vždycky pečlivě odrhnu ;-D.

MaRi 8.1.2009 16:54

Re: kmín - ten je v české kuchyni nepostradatelný

ale existuje také kmín drcený a mletý...

Beda 8.1.2009 17:29

Re: kmín - ten je v české kuchyni nepostradatelný

vzhledem k tomu, že i u mne jde o ten rozkousnutý kmín (uááááááááá, pomooooc!!!! - nene, nejde o tuto PŘEDSTAVU, ale to, co následuje v ústech:-/), tak souhlasím, že drcený či mletý je "řešení" - ale proč?;-P ono není co řešit - mně fakt nikde neschází!!

btw jako zcela malé robě jsem je dloubala (dokonce) i z toho chleba a přitom odpočítávala: jeden rasec, druhý rasec...8-o;-D

YGA 8.1.2009 18:07

Re: kmín - ten je v české kuchyni nepostradatelný

No děvčata - vzhledem k tomu, že coby dítko a mládežnice jsem kmín taky nemusela, tak třebas k němu taky dorostete ;-D;-D. A protože dcera je taky romazlená fajnovka, tak já používám kmín drcený - pouze na slané tyčky kmín  celý. A pečeé maso nebo guláš bez kmínu sice jde, ale není to ono - prostě něco chybí ;-). To já zase nemusím fenikl - jenom na něj pomyslím a dělá se mi šoufl.

Zdena b.p. 8.1.2009 19:19

Re: kmín - ten je v české kuchyni nepostradatelný

Bývalá spolupracovnice vařila pro rodinu tak, jak se patří (kmín do brambor i na pečené maso). Sama ho při konzumaci velepečlivě separovala na svém talíři. Měla utkvělou představu, že po požití kmínu ji stihne zasloužený trest - zánět apendixu. A stihnul. Zlí jazykové tvrdí, že jedno zrníčko přehlédla. :-)

Jakub S. 8.1.2009 20:57

Az istenem - Bedo - ty jsi tamodtiaľ - ?! Veru tak?

Figu borovú. Také dačo... Nerascová Beda. Nuž hej, prečo nie?

Beda 8.1.2009 21:59

Re: Az istenem - Bedo - ty jsi tamodtiaľ - ?! Veru tak?

kdeže, Jakubko;-), ale bývali sme tam vyše 10 rokov;-D

a z toho tvaru "rasec"8-o by se bratia Slováci asi zjevili (škoda, že tu už těžko někdo večer je)

MaRi 8.1.2009 22:19

Re: Az istenem - Bedo - ty jsi tamodtiaľ - ?! Veru tak?

no nemusí to být ani Slováci ;-D. Sice jsem se nezjevila, zato upřímně řehtala několik minut ;-D;-D;-D Rasec podle vzoru vlasec

Jakub S. 8.1.2009 22:42

Re: Az istenem - Bedo - ty jsi tamodtiaľ - ?! Veru tak?

Veru tak! Naozaj bohovské!! Ono jej rasca pdľa vzoru pasca pripadalo možno troška nereálne či čo...

mstitel kmene 8.1.2009 9:18

Co se týče

bouqet gami, svazečku bylinek na niti, mívaly ho prý francouzské kuchařinky průběžně připásaný přímo na zástěrce. Asi v tom mušelínu. Ale muselo to mít určitě nějakou vychytávku ohledně odkapávání.;-P Vave, přeposílala jsem ti mail od hodného pána, který objevil knihu po které ses onehdy sháněla. Dostala´s ho?

mstitel kmene 8.1.2009 9:19

Re: Co se týče

Místo mstitel, dosaď abyt, prosím.

Beda 8.1.2009 9:33

Re: Co se týče

musím doktorce (už čtvrté tento týden:-/;-€), ale toto jsem odchytla - dál nečtu, abyyyyyyyt8-o8-o;-D;-D;-D;-D;-D

P.S. na článek jen zírám, jaký je Vave znalec (teda znalkyně)VVVVVVVV

abyt 8.1.2009 10:37

Re: Co se týče

Tak mi totiž říkaly moje děti za zády drze do očí!;-D

jiný Honza 8.1.2009 11:13

Re: Co se týče

Já si říkal, že tenhle nick patří někomu sympatickému (i názorově). ;-D;-D;-D

abyt 8.1.2009 11:49

Re: Co se týče

Děkuju jiný Honzo. Až se tady z toho pýřím.:-D

Jakub S. 8.1.2009 14:20

Re: Co se týče

To musí být pěkné...ó Mstiteli! Kéž je s tebou Manitou.

MaRi 8.1.2009 8:57

Na tento avizovaný článek jsem se moc těšila

a ne marně. Četla jsem s otevřenou ... ústy  a jak si myslím, že toho docela dost vím (aspoň teoreticky), větší polovina inkredencí (;-)) pro mne pochází ze Španělska  = je pro mne španělskou vesnicí. Vave, klobouk dolů a všechna čest stranou (copyright J.S.)

Jakub S. 8.1.2009 12:40

Re: Na tento avizovaný článek jsem se moc těšila

Vážená paní/slečno/souško (škrtněte co se nehodí), naše společnost Vám vyjadřuje uctivé díky za uznání našeho copyrightu. Máte u nás kafe. Inkredence do kredence a už to frčí. S pozdravem mupy mup JS, mediální mluvčí

Bláža 8.1.2009 8:17

Kurkuma

Máte někdo zkušenosti s kurkumou? Mě je to koření moc sympatické. Vím, že se přidává do vaječných pomazánek, při vaření rýže, ale najde se i nějaký vyzkoušený recept?

Dede 8.1.2009 8:20

Re: Kurkuma

Blážo - všude, kam bys dala curry, ale chceš to jemnější. Do polévek. Do rizota... Vynikající :-) Pozor na množství, barví významně - i plastové nádobí! Já mám kurkumu od zdejších Turků a je vynikající

Vave 8.1.2009 8:26

Re: Kurkuma

Milá BlážoVV, dočetla jsem se, že kurkuma je chuťově neutrální, takže se používá převážně jako barvivo, na rozdíl od šafránu, který je podstatně dražší a voňavější. Dávám trochu do vody při vaření rýže k různým masovo-zeleninovým směsím, je pak krásně žlutá. Kurkuma má opravdu chuť velmi jemnou, aby byla znát výrazněji, muselo by jí tam být hodně, ale to by jídlo bylo jako po žloutence. ;-)

Lecitel 8.1.2009 8:53

Re: Kurkuma

Curcuma (neboli Turmeric) je zakladem curry koreni. Pouziva se v indicke a asijske kuchyni, a je take v horcici. Pozor - barvi zuby!!! Je vynikajici proti rakovine (lzicka denne), a jeho ucinnost se zvysi asi tisickrat pridanim 1/4 lzicky pepre. Pouzivam smes cerneho, bileho, barevneho, pridam i cayensky a nekdy i strouzek cesneku (nebo cesnek v prasku) a cibulovou sul (a treba i lzici kecupu). Toto smicham se lzici lneneho oleje a lzici mekkeho tvarohu v hrudkach, ktery obsahuje trochu syrovatky (u nas je to cottage cheese).

Li 8.1.2009 9:17

Re: Kurkuma

Aha. To znamená, že když curry koření nesnáším -  chuťově mi chutná, ale je mi po něm vždy těžko, až blbě, tak Curcumu taky nemůžu, že...

MaRi 8.1.2009 9:32

Re: Kurkuma

to nemusí být pravda, Curry-karí je směs koření a teď hádej, která příměs ten problém působí :-/.   

YGA 8.1.2009 9:42

Re: Kurkuma

Asi to chce zkusit - slyšela jsem, že kari pro žlučníkáře není dobré, ale jestli to dělá ta kurkuma nebo něco jiného ...:-/

Lecitel 8.1.2009 16:56

Re: Kurkuma

Na curry existuje mnoho druhu receptu jak a ktere koreni a v jakem mnozstvi smichat. Nejtera koreni nemam rad. Kdyz prijdete do jekekoliv indicke restaurace tak mate na stole treba 10-20 misek s ryznym korenim, tak ochutnejte a nebojte se zeptat na jmena. Nektera koreni jsou super, nektera pro nasi chut dost zvlastni. No ale kazdy narod ci clovek ma ruzne chute.

Alča 8.1.2009 8:15

Tiše stojím v koutku

neboť tuším, o co asi jde, ale vůbec se nechytám. Mám doma v kořenkách 13 základních druhů koření (sůl, pepř celý a mletý, kmín celý a mletý, skořice celá a mletá, hřebíček, bobkový list, nové koření celé, zázvor mletý, jalovec, majoránka, bazalka a paprika pálivá a sladká přímo z Maďarska) a několik směsek kupovaných (grilovací koření, Vegamix, Divočina). To jsou mé veškeré možnosti kombinace, tudíž taková hodně chudá klasika. Nejlepší bylo jednou masíčko, nakládané do směsi koření, které jsem vysypala jako zbytek asi z šesti dáčků -samozřejmě už nevím, kolik tam čeho vůbec bylo.  A navíc se přiznám, že zelené bylinky a rostlinstvo obecně se u nás doma za koření nepovažovaly - to je prostě jenom něco zeleného na barvu a chuť.

Takže článeček od Vave je pro mě něco, jako exotická dovolená - paráda!8-o

Vave 8.1.2009 8:32

Re: Tiše stojím v koutku

Milá AlčoVV a ostatní, taky kořením často intuitivně, tohle povídání má prazáklad v době, kdy tady nebylo ke koupi nic a v receptech se sem tam narazilo na nějaký exotický název nedostupného koření. Zajímalo mě, jak se dají směsi namíchat nebo nahradit, tehdy jsem někde vyšmoulila prazáklad povídání. Nedávno jsem ho chtěla poslat Dede a zjistila jsem, jak je z valné části beznadějně zastaralé, začala jsem tedy inovovat a doplňovat a výsledkem je tenhle přehled letem světem. :-)

O.T. prosím o palce, za chvíli tu mám kontrolu z VZP.:-/ Děkuju a přeju všem krásný den! VV