19.8.2019 | Svátek má Ludvík



DISKUSE K ČLÁNKU

Upozornění
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.


MLSOTNÍK: Velmi rychlé vaření



Řazeno podle času sestupně, seřadit podle času vzestupně
počet příspěvků: 66, poslední: 13.1.2017 22:05, přehled diskusí

Liko, luštila jsem tvoje nápady na mobilu:
Autor: D. Ruščáková Datum: 13.1.2017 20:26

a moc se mi líbily!

Jo, když se zelí do křupava osmahne, to je chuť! Já se to naučila kdysi na Taiwanu:))

Brambory ve slupce v páře? To je pro mě novinka a zkusím to. Po nějakých sto letech mám nový papiňák, dám mu šanci se ukázat.

To všechno ostatní, vlastně včetně zelí pořád nemůžu, tak si to je uložím pro budoucí potřebu. Dá-li ten nahoře, tak se i zanedlouho dočkám:))

Re: Liko, luštila jsem tvoje nápady na mobilu:
Autor: Z. Lika Datum: 13.1.2017 22:05

Tak držím palce s papiňákem i se zažíváním, bez zelí je život tak nějak chudší :-)

Zelnacku ja rada:
Autor: H. Williamson Datum: 13.1.2017 18:41

v ruznych variantach, ale nikdy se zasmazkou. A mam v tom rada uzenou chut, tak prinejmensim pouziju uzenou madarskou papriku.

Re: Zelnacku ja rada:
Autor: Z. Lika Datum: 13.1.2017 20:14

Uzená paprika je skvělý vynález, seznámila jsem se s ní nedávno a je moc dobrá.

Liko, zajímavá polévka, vyzkouším.:
Autor: M. Crossette Datum: 13.1.2017 15:38

Já dělám maminčinu rychlou polévku z červeného zelí. Je na ni potřeba: Půl hlávky (nebo celá) červeného zelí,kmín,sůl,tak půl hrnečku mouky,kečup a zakysaná smetana.

Z půl hlávky červeného zelí, vykrojíme košťál a nakrájíme na kostičky. Dáme do hrnce, zalijeme vodou, přidáme sůl a kmín. Vaříme. Mezitím si na pánvičce na sucho opražime mouku. Když prochladne, zalijeme studenou vodou, pak vmícháme trochu horké z hrnce a řídkou jíšku vlijeme do hrnce k zelí (když jsou cucíčky, možno přes cedník). Když je zelí měkké, ve větším hrnečku rozkvrdláme asi lžíci kečupu(ne protlak, kečup dodá ostrost) s zakys.smetanou. Zředíme horkou vodou z hrnce a pak vlijeme k zelí. Pro větší počet strávníku je možno udělat z celé hlávky a ostatní suroviny přizpůsobit.

Já si běžně dělám brambory, rýži a třeba i špagety nebo špecle "do foroty". Od všeho si úmyslně uvařím víc a co zbyde dám do lednice. Bude se hodit a urychlí to přípravu další večeře. S rýží udělám rizoto, brambory osmahnu, zbylé těstoviny prohřeji s omáčkou.

Re: Liko, zajímavá polévka, vyzkouším.:
Autor: Z. Lika Datum: 13.1.2017 17:54

Maričko, to je taky chutný recept. Je zvláštní, že děláte polévku z červeného zelí, tady se asi víc pěstuje to bílé, tak proto se víc v receptech objevuje. S červeným se setkávám spíš v salátech, oblohách atd.

S těmi těstovinami jsi mi připomněla, že máma taky dělala nudle do foroty - byly domácí, a těch tenkých do polévky uvařila najednou víc, přecedila na kovovém cedníku a bochanec nudlí vyklopila na talíř. A ten pobýval v lednici a odebíralo se z něj přímo na talíř, který se zalil vývarem :-)

Re: Liko, zajímavá polévka, vyzkouším.:
Autor: Z. Matylda Datum: 13.1.2017 19:29

No já nudle taky navařím do misky a odebírají se do talíře a zalívají vřelou polívkou. Polívka se zavařenými nudlemi zkysne dřív.

Vychytávky nemám,:
Autor: Z. Vave Datum: 13.1.2017 15:20

ale ráda se přiučím. Teď jsem hodně dělala různé zeleninové polévky i do mrazáku, protože Vašek vředařskou dietu. Měl, protože včera se dozvěděl, že už dobrý, jen nesmí moc smažené a moc kořeněné, což u nás stejně nehrozí.

Právě do těch krémových polévek jsem nechávala kousky brambor vcelku, protože mu v polévkách chybělo něco kousacího. Nikdy ty kousky nebyly sladké.

Brambory v páře musím zkusit. Vařím je běžně ve vodě a taky k nim házím libeček, kořenovou zeleninu, kousek česneku, majoránku - prostě co mě napadne a co se k čemu hodí.

Bezva článek, Liko. Vychytávek na dobré a rychlé vaření není nikdy dost. :)

Re: Vychytávky nemám,:
Autor: Z. Lika Datum: 13.1.2017 15:37

Když budeš vařit v páře, vodu můžeš okořenit, brambory krásně naberou vůni i chuť. Díky za pochvalu a Vaškovi přeji, ať žaludek poslouchá.

U nás doma:
Autor: Z. Jenny Datum: 13.1.2017 15:20

máme polévky stále neb přednosta je polívkový.Většinou mám pořád nějaké vývary nachystané, zeleninu také a brambory si dodává sám konzument, já se pak vždy tak nějak přiživím. Miluji v polévce malé kapustičky. Zelňačku taky rád,vařím obdobně, dle chuti.Jednou za rok vaří přednosta sám a to na Vánoce. Udělá bramborový salát, já pak jen dochucuji, obalí řízky, já jen smažím a polévku z rybích hlav, s jikrami, zeleninou, to celé zvládne přednosta úplně sám a rybí polévka od něj uvařená,je výborná. Asi mu letos udělím řád vařečky zlaté. Mně je dovoleno oprančit houstičku do polévky.

Re: U nás doma:
Autor: Z. Lika Datum: 13.1.2017 15:38

Prančit houstičku je zodpovědná činnost. Když se ohlídneš, hned jsou černé!

To máš prima, že je přednosta takový kuchař :-)

Ta polívka vypadá dobře:
Autor: T. Zana Datum: 13.1.2017 11:19

Polívek - zvlášť takhle v zimě - není nikdy dost, zejména takových, co se nezahusťujou, ale přesto v nich stojí lžíce.

Re: Ta polívka vypadá dobře:
Autor: Z. Lika Datum: 13.1.2017 14:09

Zano, přesně tak. Navíc v tomhle období mám ráda jídla, která jsou horká, je jich dost a nemusejí mě mrzet, když je nepůjdu hned vyběhat s hrablem nebo na běžkách.

Dneska bude plánovaně:
Autor: L. Bláža Datum: 13.1.2017 9:56

zelňačka, pěkně hustá, s bramborem, klobásou, houbami, mňam!

Re: Dneska bude plánovaně:
Autor: Z. Lika Datum: 13.1.2017 14:11

Přeji dobrou chuť! Hm, s těmi houbami jsi mi připomněla lodní varianty těstovin, hm.

Musím vyhlásit poptávku po článcích, ať sem necpu pořád jen ty svoje minimalistické nápady.

Jůů, tu musím vyzkoušet.:
Autor: Z. Vave Datum: 13.1.2017 9:20

Zelí já můžu ... problém se s tím, že Vašek zas tak moc ne, ale je to zdravé a vymlouvat se prostě nebude. Uvařím o víkendu. A přinejhorším to sním sama. :)

Re: Jůů, tu musím vyzkoušet.:
Autor: Z. Lika Datum: 13.1.2017 14:06

Vave, výhoda téhle polévky je, že se s ní opravdu můžeš přecpat, aniž se to pozná na bocích :-)

Re: Jůů, tu musím vyzkoušet.:
Autor: Z. Vave Datum: 13.1.2017 14:43

Přesně to já potřebuju. :) ... na zelí ale ujíždím odjakživa a i když vím, že Vašek mu moc nedá, vařím toho vždycky kotle. A pak to sním ... falešný bigoš, pravý i falešný segedín, zelňačku z kysaného zelí, nebo jen tak dušené zelí ... nebo kysané zelí, na kterém se peklo maso či vinná klobáska .... jéje, na všechno mám chuť! :o)

Milá Liko:
Autor: Z. Yga Datum: 13.1.2017 8:35

tu zelovku jsme doma (rozuměj dokud jsem žila s našima) vařívali velice často, i když trošku jinak - nakrájela se cibule a vrhla na trošku sádla (jó tenkrát se dělalo všecko na sádle, neb jsme ročně měli dva pašíky á 300 kg živé váhy) a podusila do sklovata, podlila - přidala mrkev, petržel (nikdy cerel, stařeček by to nežhrali (:o)) - a my ostatní už taky ne), nadrobno nakrájená hlávka zelí, bobek a nové koření, nakonec brambory a sůl (jo, solila se v průběhu, na zelí to nemělo žádný vliv) a nechalo se to probublávat na šporheltě. Toho zelí tam bylo strašně moc, mrkva a petrželí byla v celku nebo na čtvrtky (mamka vařila moc chutně, ale moc se s tím nepárala, takže žádná kolečka či kostičky) - a kdo měl rád, přikusoval k tomu beleše. Já ji měla ráda jenom tak - asi ji zítra uvařím! JO - toto byla jediná zeleninová polívka, která se nezasmažovala.

Brambory vařené na páře neznám - jak dlouho se vaří?

Rýži ani zkoušet nebudu - tu hrstku pro Jeníka uvařím jednou za měsíc čerstvou (:o)).

Re: Milá Liko:
Autor: Z. Lika Datum: 13.1.2017 8:54

Ta vaše zelňačka musela být moc dobrá. Ten můj "recept" holt pochází z chvilky, kdy jsem na lodi nahlédla do "špajzu" a moc tam toho nebylo. Ale zjistila jsem, že i s málem jde udělat dobrota. Spíš proto jsem tu o tom psala.

A přesně jak píšeš - nezasmažuje se.

Jak dlouho vařit brambory na páře, to je otázka - záleží na druhu brambor a na tom, jak moc je překrájíš. Ale co jsem vypozorovala, nepřipadalo mi to déle než při vaření ve vodě. Jen je třeba dát pozor - pokud se vaří na knedlíkovém pařáku, který je poměrně nízký - aby se plotýnka včas stáhla a voda se zbytečně nevyvařovala, stačí, když bude bublat a vyvíjet páru. Ale ještě nikdy se mi "vyvaření" nestalo, a to dávám vody nejvýš "po dírky".

Mívala jsem předpřipravenou:
Autor: K. Holubová Datum: 13.1.2017 8:26

spoustu věcí pro další vaření. Brambory ani rýži jsem nezkoušela, ale v mrazáku byl vždy silný zeleninový nebo masový vývar, občas i z uzeného, bylinky v ledových kostkách, houby v sádle a další vychytávky. Jenže teď už pro sebe samotnou nic z toho nedělám. Proč taky, když vlastně nevařím. Ale je to určitě zajímavé a ta červená čočka je moc dobrá. Momentálně mám ve svém minimrazáčku připravenou vločkovou polévku, kterou jen naředím smetanou. A pár porciček kuřecí. Vyndám, rozmrazím, sním.......

Re: Mívala jsem předpřipravenou:
Autor: Z. Lika Datum: 13.1.2017 8:58

Ano, mít v mrazáku nějaké základy pro vaření, to je k nezaplacení.

Což mi připomíná: pro jistotu upozorňuji, že brambory bych do mrazáku rozhodně nedávala, leda máte rádi brambory nasladko.

Re: Mívala jsem předpřipravenou:
Autor: Z. Inka Datum: 13.1.2017 9:25

No, já dělám obědové krabičky do mrazáku třeba i francouzské brambory, běžně kaši, po uvaření to už nesládne

Re: Mívala jsem předpřipravenou:
Autor: K. Holubová Datum: 13.1.2017 10:11

Jídla z brambor z mrazáku mi nechutnají. Připadá mi, že brambory zvodovatí a rozblemstnou se. Brkaše se začne dělit na prvočísla....... ani rýži bych do mrazáku nedala, to je stejný výsledek. Tím, že v těch potravinách je voda tak naruší jejich strukturu a mně to prostě nechutná. A ještě pak ohřáté v mikrovlnce, no tak to už vůbec ne.

Re: Mívala jsem předpřipravenou:
Autor: Z. Iva Datum: 13.1.2017 10:20

Tak já dušenou rýži běžně mrazím a nějaké výrazné změny nepozoruji. Ale před ohřátím v mikrovlnce ji nerozmražuji, ale rovnou ohřívám a to v tom sáčku, ve kterém je zamražená, jen ho propíchnu. Mrazím v sáčku, snažím se z něj co nejvíc dostat ven vzduch, aby se z rýže nevymrazila voda - rýži stlačím a pytlík zavážu hned nad rýží.

Re: Mívala jsem předpřipravenou:
Autor: T. Zana Datum: 13.1.2017 10:53

Já rýži taky mrazím a pak proženu mikrovlnkou, ale musím ji vyndat, protože - jsem asi divná, ale já ty pytlíky ze všeho cítím. Franta miluje máslo z Formaggerie - prodává se krájené v mikrotenu. Když to včas (okamžitě) nevyndám, vadí mi to.

Re: Mívala jsem předpřipravenou:
Autor: Š. Matyášová Datum: 13.1.2017 11:14

jsme na tom Zano stejně..ty pytliky a igelit mi prostě smrděj...

Re: Mívala jsem předpřipravenou:
Autor: Z. Inka Datum: 13.1.2017 13:01

Já nevím, buď jsme tak nenároční - a to v Bimbově případě nehrozí - nebo nějak lépe mrazím, neb kaše se mi netrhá, francouzské brambory jsou maximálně trochu sušší, brambory s omáčkou se chovají naprosto běžně. Mrazím to v krabičce a před jídlem prostě ráno po příchodu do práce vyndám a v poledne ohřeji v proklínané mikrovlnce

Re: Mívala jsem předpřipravenou:
Autor: Z. Lika Datum: 13.1.2017 14:08

Inko, možná je to mrazákem, jak rychle zmrazí. Díky za upozornění, že uvařené brambory po přemražení nesládnou. Vlastně jsem to nikdy nezkoušela, měla jsem zkušenost jen se syrovými bramborami.

No, :
Autor: Z. Matylda Datum: 13.1.2017 8:19

obávám se, že u nás tam musí být "trocha masa pro chuť", jinak to rodina studuje velmi podezřívavě a nehodnotí úplně kladně. Takže kdybych do té zelné polívky přikrájela něco anlginy nebo klobásek, asi by to prošlo :) Uvařené brambory v lednici taky považuju za výhodu, dají se použít na ledacos, Kuba momentálně preferuje omeletu. Čočky a obecně luštěnin jsme od Nového roku do rodiny nacpala víc než za loňský půlrok a přežili to, nejúspěšnější byla indická čočka dhal.