7.12.2019 | Svátek má Ambrož, Benjamin


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Velmi rychlé vaření

Dnes to budou spíše drobnosti, možná se něco hodí i do „krabiček“.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

 0
Jste přihlášen jako


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

Zbývá 2000 znaků nebo 10 odstavců.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Lika 13.1.2017 8:22

Re: No,

Dhal je výborný, ten mám taky moc ráda. Indické recepty mám vůbec ve velké oblibě.

A samozřejmě ty moje "recepty" (spíš nápady) jdou vždy doplnit masem - třeba nějakým zbytkem vařeného hovězího nebo z pečeně.

Š. Matyášová 13.1.2017 8:51

Re: No,

čočka po indicku je moc dobrý jídlo, miluju Dal Palak a Dal Makhni (to první je čočka se špenátem, to druhý čočka na másle, s trochou smetany ,kořeněná indickým kořením )..

hlavně si nikdo nepředstavujte českou verzi čočky a špenátu..to to fakt není....

Z. Yga 13.1.2017 9:27

Re: No,

Mám ráda českou verzi čočky na husto ...

Š. Matyášová 13.1.2017 9:50

Re: No,

ono tohl enení tak husté,ale tak yto není ýžádná řidina,jen to má jinou chuť..a vůbec ne špatnou, s uzenym kuřetem by ti to i chutnalo.... s klasickym uzenym by to nebylo nic moc....

J. Jovo 13.1.2017 11:34

Re: No,

U nás jede tahle čočka:

250 g čočky, 2 zarovnané lžičky kari (indické), 3 polévkové lžíce kečupu,1 lžička cukru,1lžička soli, 2 lžičky octa,1 velká cibule, 2 stroužky česneku,1 lžička másla

Čočku namočíme na několik hodin do studené vody. Cibuli a česnek nakrájíme nadrobno a osmažíme na oleji dorůžova. Přidáme čočku i s vodou, ve které byla namočená. Přidáme kečup, cukr a dusíme doměkka. Podléváme jen malým množstvím vody, nebo vývarem, aby se voda při dodušení odpařila. Přidáme kari, ocet a sůl a chvíli vše podusíme. Do hotové čočky přidáme na konec lžičku másla.

Přílohy : párek, uzené maso, volské oko, rohlík. To všechno podle chuti a rozmlsanosti strávníků.

Z. Lika 13.1.2017 14:12

Re: No,

To je moc dobrý recept, díky, čočku na jakýkoli způsob mám velmi ráda.

Z. Inka 13.1.2017 7:21

Milá Liko,

sice jako jo, ale nic pro mne. Neboť já stejně jako Xerxová jsem masožravka, o Bimbovi ani nemluvě. I když tu koprovku jsme měli ve středu a na včerejšek si popřál hrachovku z pytlíku. Brambory ve slupce se mi znechutily už v dětství, i do salátu vařím loupané. Jdou vařit v páře loupané brambory?? O vaření brambor v páře jsem ještě neslyšela

Z. Jajka 13.1.2017 7:42

Re: Milá Liko,

Jdou, lepší jsou menší nebo přepůlené. Já je i trošku solívala. MLP vaří brambory zásadně v páře a ve slupce. Ve vodě vaříme jedině ty do bramborových knedlíků.

Š. Matyášová 13.1.2017 8:16

Re: Milá Liko,

jdou Inko,loupané i neloupané.....

Z. Lika 13.1.2017 8:17

Re: Milá Liko,

Já tušila, že masožravcům se nezavděčím, ale ke všemu z toho lze přidat kus oblíbeného masa - jednoduše pečeného, dušeného nebo vařeného.

Brambory vařím ve slupce, protože se mi ještě nepřejedly a protože je skladuji v ledniče, takže po oloupání jsou svěžejší.

A přesně jak píše Jajka, vařit v páře jdou samozřejmě i loupané - oškrábané brambory, trochu překrájet a nasypat na knedlíkový pařáček, po uvedení do varu stáhnout oheň, jen aby voda bublala a hned se nevyvařila... Rozdíl v chuti je značný.

Z. Inka 13.1.2017 8:24

Re: Milá Liko,

Já to ráda zkusím, brambory a bramborová kaše jsou u nás poživatiny číslo jedna, neboli masénko, eventuálně rybička a k tomu brambora. Ty ve šlupce mám znechucené z dětství, přesně vím odkud a i po padesáti letech živě cítím ten smrad.

U mne jde spíše o chuť než o pracnost, vařím strašně ráda a pracné projekty mi nevadí. No a vařím prakticky denně, protože už několik let namá Bimbo stabilní možnost oběda a pět jedlých jídel z jedné hospody se přejí dost rychle. Akorát páteční řízky se mu nepřejí. Jak říkal jeden náš kapitán - u řízku se skaut neptá jaký ale kolik

Z. Lika 13.1.2017 8:45

Re: Milá Liko,

:-) Akorát brambory na kaši bych vařila asi ve vodě, protože je pak v té vodě rozňahňám.

Ad řízky: znala jsem pána, který je vyžadoval i ke krupičné kaši.

Š. Matyášová 13.1.2017 8:57

Re: Milá Liko,

na brkaši jsme jednou prubla radu- vař je v mlíce a měj je hodně nadrobno, mlíka tak akorát,aby se z toho udělala kaše, byly to nervy,ale uvařila jsme to, kaše dobrá,ale musel ajsme u toho furt stát,takže jsem od tohoto upustila... jo a když jsou brambory bez chuti, tak vařený s libečkem nebo s kouskem masoxu, chutnají moc dobře (to radili kuchaři - ten masox) . Já si teď v zimě dávám s bramborama vařit kus celeru nebo mrkve a pak mám šťouchačky ochucený rovnou..jen je přisolím a přimíchnu česnek,sádlo s trochou škvarků a krupky a majoránku... krupky nahrazuju pohankou ,když se mi je nechce vařit....pohanka je rychlejší.

Z. Lika 13.1.2017 9:18

Re: Milá Liko,

S kouskem celeru máš pravdu, lepší než masox.

Z. Iva 13.1.2017 9:18

Re: Milá Liko,

Dobrý jsou taky dušený brambory - na másle lehce osmahneš plátky brambor, osolíš, okmínuješ, zaleješ vodou jen do výše brambor a na mírném plameni (hmm, kdo dnes vaří na plameni ;)) bez míchání dusíš do měkka. Na elektrice to ztlumení jde, na plynu by asi byla dobrá ta litinová plotýnka nebo hrnec se silným dnem.

Z. Inka 13.1.2017 9:27

Re: Milá Liko,

No tak to tam přihoď celou cibuli, to já používám, když dělám kaši k jaru. Moc dobré

Š. Matyášová 13.1.2017 9:49

Re: Milá Liko,

brambory s rumem, to znám od Šimka s Grosmanem, ale brkaši s jarem?

cibule je pak po uvaření sladká,já ji sladkou rozšmelcovanou do brambor nemusim... to ji sním solo...

L. Bláža 13.1.2017 10:06

Re: Milá Liko,

Tedy já vím, že se to tu používá, ale když mě slovo "brkaše" přijde naprosto příšerné! :)))))

Š. Matyášová 13.1.2017 11:15

Re: Milá Liko,

a co teprvá BRSÁL - bramborový salát :-D

Z. Vave 13.1.2017 15:09

Re: Milá Liko,

Inkoooo! Dneska fakt perlíš ... brambory k jaru. :) .... já vím, ale je to kouzelný. :)

Š. Matyášová 13.1.2017 8:52

Re: Milá Liko,

a měl pravdu,kapitán :-D

Z. Vave 13.1.2017 15:07

Re: Milá Liko,

Šiš Inko, to je hezkýýýý! To musím ukrást. :)

Š. Matyášová 13.1.2017 8:52

Re: Milá Liko,

prostě na lodi nemáš všechno...a když je hlad, sní masožravec i bezmasé jídlo :-D

Z. Lika 13.1.2017 8:56

Re: Milá Liko,

Ano, hlad je dobrý kuchař, to byl můj věrný pomocník :-)

Š. Matyášová 13.1.2017 6:06

ahoj Liko,

tak jsme si krásně početla a tu zelnou bych si i dala...já mám na víkend v plánu koprovku nebo couračku, podle toho, na co mi pojede moje mlsná huba, až se odpoledne zastavím v Globusu..tento týden mám celej polívkovej,hovězí polívku s nudlemi v pondělí a v úterý,ve středu chuchvalcovou, včera bramborovou s houbama a ta mi vyjde i na dnešek k večeři, v sobotu si uvařím další a do neděle nemusím v kuchyni nic, krom kafete s mlíkem k snídani a odpoledne "Komárkův hrnek" čaje. (Na samotě u lesa)

Já nemaje rýžovar,vařím rýži v mikrovlnce, kdysi jsme na ni dostala porcelánovou mísu s pokličkou a pak mi číňanka z naší restaurace vysvětlila, nač ta nádoba vlastně je..a lepší rejži jsem fakt nejedla. U nás se rejže nevaří,všichni v našem příbuzenstvu ji pečou v troubě. Brambory mám taky v lednici předvařené a odebírám, dělám to hlavně v zimě...jinak z mrazáku beru předpřipravené houby,polévky,masa...vše je buď podušené,nebo těsně před dovařením. připravený předem mám základ - sádlo,špek,cibule, který dávám prakticky pod všechno,i pod míchaný vejce. Naučila mě to Alenka z Beaveru, dělávám si ho z dvou kil cibule a vydrží mi to od podzimu do jara. Velice si tím zrychluji vaření...

Z. Lika 13.1.2017 8:14

Re: ahoj Liko,

Ano, pečená rýže je pochoutka. Ale s tím rajčetem to jde v jakékoli úpravě - prostě se na rýži do vody položí rajče.

Jo a ta "příprava", co o ní píšeš, mi silně připomíná námořnickou "svačinku" do špatného počasí a náročného i nočního plachtění: hodně sádelnatá vepřová konzerva rozmíchaná se spoustou syrové cibule. Mažou si to na chleba a tu obrovskou námahu vydrží.

Š. Matyášová 13.1.2017 8:19

Re: ahoj Liko,

chleby s vepřovou konzervou a cibulí - to jsme jídávali na chmelnicích při drátkování,jako odpolední svačinu...padalo to do nás v neuvěřitelných porcích...byla to dobrota..kde ty super vepřový konzervy jsou... dávali k tomu plnotučnou hořčici ..výborná pomatlánka z toho byla...

já dávám do rejže cibuli propíchanou hřebíčkama (kořením)

Z. Lika 13.1.2017 8:23

Re: ahoj Liko,

Ale tu cibuli asi pak nerozmícháš, nebo jo? Asi ne?

Š. Matyášová 13.1.2017 8:58

Re: ahoj Liko,

ne, většinou vyndám hřebíčky a snim ji :-D , ta její chuť už v rejži je....

Z. Iva 13.1.2017 9:30

Re: ahoj Liko,

Tak si tu "vepřovku" udělej. Občas se urvu a dělám rilletess - bůček na kostky, pokud je moc libový, tak přidám sádlo (mám okrájené z masa v mražáku), osolím, lehce opepřím, crbnu bílé víno a nechám v pomalém hrnci dusit až se rozpadá. Pak přeleju do šroubovacích sklínek a skladuju v lednici. Někdy dám k tomu masu dusit i cibuli (skoro stejné množství jako masa), pak se musí víc osolit, ale ta chuť je famózní.

Jen je to poněkud nedietní, z libového to nejde, musí to "plavat" v sádle.