21.5.2024 | Svátek má Monika


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Svatomartinská husa se snědla, a co dál?

Z husičky ani drobet nazmar!

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Š. Matyášová 19.11.2016 9:36

Re: Krásně popsaný a nafocený!

Nebyla jsi zvyklá na to mastný, takže pro žaludek a střeva to muselo být něco jako otrava, kdyby ti po jídle dali vypít plzničku nebo budvárek nebo podali febichol...měla bys klid....

zkus to kuře ala husa nebo ala kachna... po tom ti zle nebude...

Š. Matyášová 19.11.2016 9:32

Re: Sharko, to je poezie,

ty jsi básník Dede :-D

Š. Matyášová 19.11.2016 9:31

moji milí...

velice děkuji za Vaše příspěvky a vzpomínky,na téma husí sádlo a droby...čekala jsem spíše, že mě budete za něco tak nezdravého pomyslně bít, ale koukám, že tady je taky ještě vše v pořádku,protože jednou za rok zahřešit husou není nic nenormálního :-D

Husám a všemu z nich - ZDAR!

PS: ještě by to chtělo pojednání o husím peří, ale to holt není moje parketa....

Š. Matyášová 19.11.2016 9:24

Re: Sharko,

ono na to kuře ala husa, to supermarketový stačí :-D

Š. Matyášová 19.11.2016 9:23

Re: Oda na sadlo

ty jsi můj člověk Hanko....

Š. Matyášová 19.11.2016 9:22

Re: Šárko to musí být dobrota

Musíš si sem naplánovat cestu na 11.listopad...bude i husa i droby....

V. Glover 19.11.2016 4:30

Šárko to musí být dobrota

Husu jsem nikdy neměla, tady se prodává jenom na Vánoce, ale to zase rodina chce krocana. Kachna je tu celoročně, občas koupím když je v nabídce, nebo dvě nožky si kupuju když jsem sama doma. Ale drůbky v tom nejsou a koupit taky nejdou

H. Williamson 18.11.2016 22:45

Oda na sadlo

Hned bych si zdibicek dala - treba i dva zdibicky. V Americe jsem husu uz dlouho nepekla, zdejsi husy jsou takove atleticke. Naposledy jsem ji pekla na Stepana u mamy. A drubkovou polivku miluju, at uz jako kaldoun nebo cirou.

Z. Matylda 18.11.2016 22:05

Sharko,

hned jsme si vzpomněla, jak jsme u našeho řezníka koupila kačení játra v sádle- byla to obrovská lahoda stejně jak má skvělou paštiku vlastní výroby. Obojí prodává zavařené ve sklenicích. Ehm, co bydlím tady na vsi, nějak mě nepotkávají supermarketové výrobky tohoto druhu :)

D. Ruščáková 18.11.2016 20:35

Sharko, to je poezie,

při které se žlučník třese, ale srdce zpívá:)) Krásně napsáno i nafoceno, třeba se k tomu někdy i dostanu:))

T. Zana 18.11.2016 20:08

Re: Krásně popsaný a nafocený!

Doufám, že to tak dopadne :-) Díky.

Z. Dalmi 18.11.2016 19:53

Re: Krásně popsaný a nafocený!

Zano, ja vcera nebyla na netu, tak chvalim svatecni putovani az ted. Je to od nas kousek a v budoucnu mozna jeste bliz :-)

T. Zana 18.11.2016 18:14

Krásně popsaný a nafocený!

Teoreticky se mi to i líbí, ale jak už jsem tu kdysi vykládala, vychovala mě matka - žlučníkářka, takže o existenci hus a kachen jsem věděla asi tak jako o existenci Měsíce. Nepochybovala jsem o nich, ale zblízka jsem je v životě neviděla. No a když jsem je poprvé dostala u tchánů, bylo mi po nich (už nevím, jestli husa nebo kachna, Měsíc teda ne) ukrutně blbě.

O. Joklová 18.11.2016 15:38

Re: já husu taky nepeču

když u nás se na Vánoce dělá krůta :-)))))

a ano, zvu i Kachněnku, ale co jsme v této sestavě (už ne u našich), tak taky kupuju jen samotný stehna (ono z krůty je dost obří)

Z. Tečka 18.11.2016 14:09

Re: Husu nepeču,

Ale to já taky ráda obírám, proto si kupuju tu půlenou. Prsa ke knedlíkům a zelí k obědu, obrané stehno na mišmaš do pekáčku k večeři, a to obírání po obědě.

Kvůli obírání si kupuju kuřecí křídla nebo ty hřbítky, co se prodávají na polévku, hezky je okořením nebo obalím a upeču v troubě. To mám moc ráda.

Sakra, já si snad zítra tu kačenu koupím!

Z. Jenny 18.11.2016 13:58

Re: Husu nepeču,

V Kaufu měli samostatně husí játra v takovém platu, jako bývají kuřecí, jen shora to bylo neprůhledné, stálo něco přes 40 Kč,tak jsem vzala dvoje.Jedny už jsme měli , udělané na rychlo, s opečenými tousty.Pro tento rok jsem ale už s husou skoncovala. Je to fakt mimořádka :-), jednou za rok však vítaná změna.

Š. Matyášová 18.11.2016 12:47

Re: já husu taky nepeču

no proto radím koupit si ta dvě husí stehna a ty upíct, Bedulko-psala jsem to už Vave...to bys na Štěpána mohla a pozvat třeba Kachněnku....

O. Joklová 18.11.2016 12:30

já husu taky nepeču

co s ní sama, žejo? vlastně ani kačenu, přijde mi to samá kost, žádný maso, i když chuť je jiná než kuře

nejhezčí fotka je Kačenka a chleba se sádlem a cibulkou :-)))))

jo!!! jednou, kdysi, ještě v minulém životě kdy jsem se cpala, si pamatuju, jak jsem jednou sež... snědla TŘI velký krajíce chleba se sádlem (vepřovým) a cibulkou... a taky je dobrý se sádlem a hořčicí, obyčejnou plnotučnou, to jsem oblibovala jako dítko

Š. Matyášová 18.11.2016 12:12

Re: Husu nepeču,

Tečko,máti by si ji pro sebe taky nepekla, ale domluvěj se s babama v bytovce a koupí si jednu dohromady a podělej se....nebo donesu ta stehna, prska nechce, ráda obírá....

Š. Matyášová 18.11.2016 12:10

Re: Husu nepeču,

no,spíš bych se domluvil as některým známým kuchařem a použila profi troubu v hospodě

Z. Tečka 18.11.2016 12:08

Re: Husu nepeču,

Nejen stehýnka, ale i prska se dají koupit samostatně. Kupuju buď půlenou, a nebo ty prsa.

Protože tohle nemá droby, dělám podobně kuřecí játra, když koupím kočkám. Do malého kastrůlku mi stačí pár kousků, dělám ve vepřovém sádle a přidávám jeden hřebíček.

Takhle to dělala už mamka, a moc nám to chutnalo.

Já vím, husí je husí, ale husu prostě nepeču.

Z. Dalmi 18.11.2016 11:55

Re: Marjápano,

Týrání hladových pracujících! :-)

Jdu do závodky :-(

Z. Lika 18.11.2016 11:38

Re: Husu nepeču,

Sharko, na krocana po americku by sis asi musela koupit novou troubu, takovou tu přímo závodní :-)

Š. Matyášová 18.11.2016 11:36

Re: Husu nepeču,

a nebo vyzkooušej to koupení husí sádlo smíchané se solí a kmínem a natřené na kuře a do něj...to by ti prošlo:-D

Š. Matyášová 18.11.2016 11:22

Re: Marjápano,

zvířetníkový zvěrstvo, viď Dalmi :-D

Z. Rpuťová 18.11.2016 10:52

Re: No ono je to vlastně něco jako Rilletes,

Jj, na Silvestra veeelmi vhodné - vymastit žaludek, že aby přípitky dobře klouzaly! :))

Z. Dalmi 18.11.2016 10:45

Marjápano,

já tyhle věci moc nemusím, ale teď bych si dala! Ještě když přečtu komentáře! Děsný s vámi :-)

Š. Matyášová 18.11.2016 10:38

Re: Husu nepeču,

já bych si jednou chtěla zkusit upéct krocana podle našich americkejch holek....no,možná až nastoupím do důchodu :-D

Z. Jenny 18.11.2016 10:29

Re: Husu nepeču,

Jo, máš pravdu, ta dvě stehýnka jsme včera zrovna měli doma a byla výborná. Zelíčko se také vydařilo, takže náramná spokojenost, jen jsem byla líná jít na dlouhou prochajdu a zvolila jsem krátkou.

Ještě mám v mrazáku další dvě, na horší časy, hihihi, které snad nepřijdou. V prosinci se u nás prodávají krůty ( moráci), tak budu rozvážet po rodném městě kamarádům. U nás jsou chovatelé tři,lidé si mohou vybrat toho svého. Někteří moráci mívají 15-17 i více kg, na těch se dá skoro jezdit :-), morky jsou menší a malé kousky kolem 10kg brávám pro dvě rodiny ,ony je hospodyňky pečou nadívané, v celku. Sharko , díky za recepis, někdy polévku možná udělám protože mám polívky ráda.

Z. Lika 18.11.2016 10:28

Konečně vím

jak správně si počínat s husími játry. Husa bude někdy po Štědrém dnu, takže tyto recepty budou velmi aktuální. Hosti taky budou, takže nemám obavy, že by se nám zbytky sušily v mrazáku :-)

Sharko, opravdu sugestivně napsáno a nafoceno, děkuju. A těším se na další recepty!