Neviditelný pes
První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996Upozornění
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Š. Matyášová 18.11.2016 10:23Re: No ono je to vlastně něco jako Rilletes, jen pepřím- nekmínuju a solím a podlejvám červeným vínem...já ten recept- říkáme tomu Francouzský výpečky, pošlu Lice, musím to napáchat mezi svátkama,abych to mohla i fotit, na silvestra i po něm to bude prudce jedlé.... |
J. Jovo 18.11.2016 10:23Souhlas. Sádlíčko je sádlíčko. Taková topinka lehce osolená, potřená česnekem a natřená sádlíčkem je dokonce i poživatelná. (:-)) |
Š. Matyášová 18.11.2016 10:22Re: No ono je to vlastně něco jako Rilletes, pepřím, ale cibuli nedávám, pak je to takové nasládlé a já si k tomu raději dám tu cibulové chutney, co nám do aukce dala Wendulka.... |
Š. Matyášová 18.11.2016 10:20Re: Milá Sharko kupované anorektičky, kde je kilo v akci za 49,90,- žádný sádlo nemají, bohužel ani moc masa.....a divím se , že je ty nohy unesou, stehno taky aby jeden hledal lupou..... |
Š. Matyášová 18.11.2016 10:18Re: Šmarjá, to jsem namazala kvůli focení..já snědla jen tu malou patku o dva krajíce se postaral kamarád... |
Š. Matyášová 18.11.2016 10:17Re: Sharka, verenko a já slin plnou hubu ... z Tvého vzpomínání..... |
Š. Matyášová 18.11.2016 10:15Re: Husu nepeču, Vave, dají se koupit jen 2 husí stehna:-D |
Z. Vave 18.11.2016 9:44Husu nepeču, jak psala Xerxová, pro dva je to moc. A navíc Vašek o to nestojí. Ale možná bych mohla na na Vánoce upéct kachnu ... chichi, pamatuje se ještě někdo na repotráž z pečení bojové kachy? Že bych si zase jednou dopřála trochu adrenalinu? Za chvílí obdržím na hlídání oba mrňouse, tak se loučím a pokud přežiju, objevím se večer. :o) |
Z. Verenka 18.11.2016 9:33Sharka, Kristova noha,Ty si mi narobila chute a vyvolala spomienky.U našej babičky a tradícia pokračuje sme mali vždy na "šíchsvatých" vykrmenu hus,alebo dve kačice.Polievku z drobkov som nenávidela-cítila som ju "bačorinou"Bačorina je tá hnusná mokrá pôda,kde sa husi a kačky čvachtajú.Vždy som za to dostávala po hlave. Huska mávala okolo 7 kg,kačky 4,5-5 kg.teraz ju kupujem na farme,kde ich 3 týždne štopujú kukuricou.Zviera večer pred pečením po umytí dobre posolím,porascujem, do brucha dávam 1-2 jablčka/pomalinky pečeme,podlievame a vytešujeme sa. Pečienku smažíme na raňajky.Odkrájame kožu s podkožným tukom z húsky a podlejeme vodou a dáme škarič,pridáme tam fois gras-po našom pečienku a na stíšenom plameni pražíme.Pečienka je hotová skôr,ešte dopražíme úhľadné škvarky do krásnej farby.Dáme na taniere,polejeme tukom/ ako deti sme tomu hovorili máčalka/,čerstvý biely chlieb sa namáčal do máčalky,pečienka krájala a debužírovalo sa. Čo sa z oškvarkov nezjedlo/ ano,aj také sa stávalo,sme zalievali do tuku.To bolo radosti,ke ́d sme na oškvarok natrafili a pristál nám na chlebíku.Ach Sharka,urobila si mi veľkú radosť./ na obed mám karfiol/ |
Z. Iva 18.11.2016 9:32Šmarjá, to sníš ty tři krajíce sama, nebo je to večeře i pro kočky? ;) |
Z. Iva 18.11.2016 9:27Re: No ono je to vlastně něco jako Rilletes, Ygo, samozřejmě k hodně libovému bůčku můžeš přidat sádlo, buď už vyškvařené nebo syrové na kostičky. Před přemístěním do sklenic je dobré na cedníku roztrhat maso dvěma vidličkami na vlákna. A vůbec není špatné k tomu bůčku přidat stejné množství cibule a dusit společně. Pak máš výmluvu, že je to vlastně zelenina s masem ;) . Kmín nedávám, jen pepřím, nemá to pak chuť jako maso ke knedlíku se zelím. |
Z. Rpuťová 18.11.2016 8:23Re: No ono je to vlastně něco jako Rilletes, Jj, 15g/1kg - a dobrý to je, to si piš! Nutno při tom kořenění počítat s tím, že se "zcvrkne". Já dělala teď s 1,25kg a odpařilo se na na 0,9kg. |
Z. Yga 18.11.2016 8:11Re: No ono je to vlastně něco jako Rilletes, Ten poměr soli a kmínu je jedno kilo? Jak to tak čtu, to by nemuselo být špatné - akorát si nejsem jistá, jestli je ještě v bůčku 30 % sádla ... Jo, to bůčky našeho mládí (a vlastní bůček mého středního věku) ... (:o))))))) |
Z. Yga 18.11.2016 8:07Milá Sharko Po letošním Martinovi jsem nějak přehusována a překačeněna - ve čtvrtek kačena (na oběd v naší hospodě), v pátek husa (na oběd v naší hospodě), v sobotu husa i kačena u sestry ... myslím, že na Štěpána budou tak spíš škubánky s mákem (:o)))) ... nó, tak to nehrozí, že jo, my jsme taktéž masoví. Pravda je taková, že v naší rodině není tradice konzumovat husy (mamka je sice chovala, ale na prodej) - my jsme na kačeny! A taková kačení játra, upravená jako ta husí (ale zároveň s kačenou v kotchaně) ... mňam, mňam. A kačení sádlo - no jeje, kam se hrabou všecky Ramy světa (a jiné podivnosti). Z domácích kačen ho bývalo požehnaně, teď z těch kupovaných anorektiček už tak na pošústání třech krajičků chleba ... |
Z. Rpuťová 18.11.2016 7:48Re: No ono je to vlastně něco jako Rilletes, Já taky nemyslela na játra, ale třeba zbytek z masa. :) |
Š. Matyášová 18.11.2016 7:32Re: No ono je to vlastně něco jako Rilletes, rilletes je z masová pomazánka z masa, ale asi ne z vnitřností... a játra v sádle na tento rychlý a mnou dělaný způsob, bych se ani k foie gras neodvážila přirovnat... |
Z. Rpuťová 18.11.2016 7:18No ono je to vlastně něco jako Rilletes, které se páchá nejen z vepřového a když to jde z vepřového, proč by nešlo z husího, že ano? Rilletes (Rijet) je stará francouzská pomazánka, kde fígl vězí v pomalém a dlouhém vaření, kde se odpaří všechna voda a v mase zbude jen ta koncentrovaná chuť. V případě vepřového nejlépe použít bůček (kde sádla bude cca 30%) a nakrájet na malé kostky. Ty promíchat s 15g soli a zalít deckou a půl bílého vína nebo vody. A pak už jen nechat jemně probublávat, až se voda odpaří a masínko začne se rozpadat na vlákénka. Což může trvat i 8 hodin. Pak slít, dát do sklenic a vrazit do lednice. A pak už jen ukrojit chleba, či jemně osmahnout topinku, namazat a sypat cibulkou či pórkem. |
Z. Xerxová 18.11.2016 7:08Re: hezký den tady je dneska neuvěřitelný východ sluníčka. Nebe je v jednom ohni... "Východ hoří, západ hasí" - říkávala moje babička - a zdá se, že to dneska vyjde |
Š. Matyášová 18.11.2016 6:40Re: hezký den na Martina jsem pekla s kámoškou 2 husy pro 16 lidí,každej ten pterodaktyl měl 5 kilo.... |
Z. Xerxová 18.11.2016 6:32hezký den hezký pátek všem Zvířetníkům a zvířátkům :o) těm, co dneska něco slaví, přeji vše nej nej. A těm, co potřebují pofoukat bolístka na těle či na duši, držím palečky, ať je brzy líp. Neměli jsme na Martina husičku - ale kačenka byla... A na Štěpána bude krůta. Husa se naší kuchyni nějak vyhýbá - ani nevím proč. Asi že pro dva je velká a pro patnáct malá :) A chlebík se sádlem... ńam, ňam ... i když Night tvrdí, že sádlo patří i na granulky. Že se musíme dělit |
Š. Matyášová 18.11.2016 6:04Re: Ježišmarjá to je nezdravý Nic si z toho nedělejte,já bych zase byla vegetariánem, jen kdyby mi šlo o život..zeleninu , ovoce a jiné nemasové potraviny sice jím, ale maso tam nesmí chybět..neříkám, že denně, ale bez něj a vedlejších produktů, jakým je i sádlo...by to nebylo ono....takže pokud nemáte v ledničce tmu a zimu, tak snad ta dobrá chuť byla i v noci :-D |
J. Polák 18.11.2016 1:03Ježišmarjá to je nezdravý Mladší dcera by jen z tohoto textu asi omdlela včetně svého vegetariánského chotě. ( Tedy ne tak úplně, domácí husou se vloni na štěpána cpal, až se mu dělaly boule za ušima). Ale mládež chce umřít zdravá. Já tady sliním a jdu provozovat white sex. Zase mi bude žena vyčítat druhou a třetí večeři. Takže dobrou Noc/chuť. |