Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
moji milí...
velice děkuji za Vaše příspěvky a vzpomínky,na téma husí sádlo a droby...čekala jsem spíše, že mě budete za něco tak nezdravého pomyslně bít, ale koukám, že tady je taky ještě vše v pořádku,protože jednou za rok zahřešit husou není nic nenormálního :-D
Husám a všemu z nich - ZDAR!
PS: ještě by to chtělo pojednání o husím peří, ale to holt není moje parketa....
Šárko to musí být dobrota
Husu jsem nikdy neměla, tady se prodává jenom na Vánoce, ale to zase rodina chce krocana. Kachna je tu celoročně, občas koupím když je v nabídce, nebo dvě nožky si kupuju když jsem sama doma. Ale drůbky v tom nejsou a koupit taky nejdou
Re: Šárko to musí být dobrota
Musíš si sem naplánovat cestu na 11.listopad...bude i husa i droby....
Oda na sadlo
Hned bych si zdibicek dala - treba i dva zdibicky. V Americe jsem husu uz dlouho nepekla, zdejsi husy jsou takove atleticke. Naposledy jsem ji pekla na Stepana u mamy. A drubkovou polivku miluju, at uz jako kaldoun nebo cirou.
Sharko,
hned jsme si vzpomněla, jak jsme u našeho řezníka koupila kačení játra v sádle- byla to obrovská lahoda stejně jak má skvělou paštiku vlastní výroby. Obojí prodává zavařené ve sklenicích. Ehm, co bydlím tady na vsi, nějak mě nepotkávají supermarketové výrobky tohoto druhu :)
Re: Sharko,
ono na to kuře ala husa, to supermarketový stačí :-D
Sharko, to je poezie,
při které se žlučník třese, ale srdce zpívá:)) Krásně napsáno i nafoceno, třeba se k tomu někdy i dostanu:))
Krásně popsaný a nafocený!
Teoreticky se mi to i líbí, ale jak už jsem tu kdysi vykládala, vychovala mě matka - žlučníkářka, takže o existenci hus a kachen jsem věděla asi tak jako o existenci Měsíce. Nepochybovala jsem o nich, ale zblízka jsem je v životě neviděla. No a když jsem je poprvé dostala u tchánů, bylo mi po nich (už nevím, jestli husa nebo kachna, Měsíc teda ne) ukrutně blbě.
Re: Krásně popsaný a nafocený!
Zano, ja vcera nebyla na netu, tak chvalim svatecni putovani az ted. Je to od nas kousek a v budoucnu mozna jeste bliz :-)
Re: Krásně popsaný a nafocený!
Nebyla jsi zvyklá na to mastný, takže pro žaludek a střeva to muselo být něco jako otrava, kdyby ti po jídle dali vypít plzničku nebo budvárek nebo podali febichol...měla bys klid....
zkus to kuře ala husa nebo ala kachna... po tom ti zle nebude...
já husu taky nepeču
co s ní sama, žejo? vlastně ani kačenu, přijde mi to samá kost, žádný maso, i když chuť je jiná než kuře
nejhezčí fotka je Kačenka a chleba se sádlem a cibulkou :-)))))
jo!!! jednou, kdysi, ještě v minulém životě kdy jsem se cpala, si pamatuju, jak jsem jednou sež... snědla TŘI velký krajíce chleba se sádlem (vepřovým) a cibulkou... a taky je dobrý se sádlem a hořčicí, obyčejnou plnotučnou, to jsem oblibovala jako dítko
Re: já husu taky nepeču
no proto radím koupit si ta dvě husí stehna a ty upíct, Bedulko-psala jsem to už Vave...to bys na Štěpána mohla a pozvat třeba Kachněnku....
Re: já husu taky nepeču
když u nás se na Vánoce dělá krůta :-)))))
a ano, zvu i Kachněnku, ale co jsme v této sestavě (už ne u našich), tak taky kupuju jen samotný stehna (ono z krůty je dost obří)
Marjápano,
já tyhle věci moc nemusím, ale teď bych si dala! Ještě když přečtu komentáře! Děsný s vámi :-)
Re: Marjápano,
Týrání hladových pracujících! :-)
Jdu do závodky :-(
Konečně vím
jak správně si počínat s husími játry. Husa bude někdy po Štědrém dnu, takže tyto recepty budou velmi aktuální. Hosti taky budou, takže nemám obavy, že by se nám zbytky sušily v mrazáku :-)
Sharko, opravdu sugestivně napsáno a nafoceno, děkuju. A těším se na další recepty!
Souhlas.
Sádlíčko je sádlíčko. Taková topinka lehce osolená, potřená česnekem a natřená sádlíčkem je dokonce i poživatelná. (:-))
Husu nepeču,
jak psala Xerxová, pro dva je to moc. A navíc Vašek o to nestojí. Ale možná bych mohla na na Vánoce upéct kachnu ... chichi, pamatuje se ještě někdo na repotráž z pečení bojové kachy? Že bych si zase jednou dopřála trochu adrenalinu?
Za chvílí obdržím na hlídání oba mrňouse, tak se loučím a pokud přežiju, objevím se večer. :o)
Re: Husu nepeču,
Jo, máš pravdu, ta dvě stehýnka jsme včera zrovna měli doma a byla výborná. Zelíčko se také vydařilo, takže náramná spokojenost, jen jsem byla líná jít na dlouhou prochajdu a zvolila jsem krátkou.
Ještě mám v mrazáku další dvě, na horší časy, hihihi, které snad nepřijdou. V prosinci se u nás prodávají krůty ( moráci), tak budu rozvážet po rodném městě kamarádům. U nás jsou chovatelé tři,lidé si mohou vybrat toho svého. Někteří moráci mívají 15-17 i více kg, na těch se dá skoro jezdit :-), morky jsou menší a malé kousky kolem 10kg brávám pro dvě rodiny ,ony je hospodyňky pečou nadívané, v celku. Sharko , díky za recepis, někdy polévku možná udělám protože mám polívky ráda.
Re: Husu nepeču,
já bych si jednou chtěla zkusit upéct krocana podle našich americkejch holek....no,možná až nastoupím do důchodu :-D
Re: Husu nepeču,
Sharko, na krocana po americku by sis asi musela koupit novou troubu, takovou tu přímo závodní :-)
Re: Husu nepeču,
no,spíš bych se domluvil as některým známým kuchařem a použila profi troubu v hospodě
Re: Husu nepeču,
a nebo vyzkooušej to koupení husí sádlo smíchané se solí a kmínem a natřené na kuře a do něj...to by ti prošlo:-D
Re: Husu nepeču,
Nejen stehýnka, ale i prska se dají koupit samostatně. Kupuju buď půlenou, a nebo ty prsa.
Protože tohle nemá droby, dělám podobně kuřecí játra, když koupím kočkám. Do malého kastrůlku mi stačí pár kousků, dělám ve vepřovém sádle a přidávám jeden hřebíček.
Takhle to dělala už mamka, a moc nám to chutnalo.
Já vím, husí je husí, ale husu prostě nepeču.
Re: Husu nepeču,
Tečko,máti by si ji pro sebe taky nepekla, ale domluvěj se s babama v bytovce a koupí si jednu dohromady a podělej se....nebo donesu ta stehna, prska nechce, ráda obírá....