11.5.2024 | Svátek má Svatava


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Kuchyň líné hospodyně (archiv)

Líné brambory jednohrncovky a ještě něco navíc

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Crossette 19.5.2023 19:19

Chválím velice pěkně popsané recepty a Licce díky za názorné fotky, u kterých jako vždy - jedna nebo druhá její kočka nesmí jako pozorovatel chybět.

Pomazánky vypadají chutně, ale jednak celer není běžně dostupný. Tedy občas se prodává jako "exotická zelenina", což se odráží v ceně a jednak jsou to jen malé 'hlavičky silně obalené voskem, aby příliš nevysychaly (stejně se tu provávají kousky čestvého kořene křenu). Koupit ho mě nijak neláká. Ty mrkvovou bych mohla někdy zkusit. Ale já vlastně pomazánky na chleba nedělám, nevím proč, asi jsem jim už odvykla. Ale třeba někdy.

Zato ty líné brambory určitě udělám! V neděli k nám zase přijede švagrová, tentokrát i se svojí kamarádkou a budou tu skoro týden. Plánuji dělat knedlo-vepřo a určitě mi zase zbyde kus zelí. Vše ostatní mám vždy doma při ruce a právě takováhle "rychlá, líná večeře" mi přijde náramně vhod. Asi budu mít zbylé i vepřové, tak ho zkusím přidat kousky do brambor (a nebo taky ne, budou bezmasé).Díky za recepty

Kdybych se tu příští týden moc neukazovala, tak kvůli návštěvě :-)

L. Lika 19.5.2023 20:08

Maričko, tak doufám, že líné brambory budou chutnat tak jako mně. R^ A pěkně si užijte návštěvu

Š. Matyášová 22.5.2023 10:06

a vyrostl by ti,kdybychom ti poslaly semínka?

J. Bu 19.5.2023 17:00

Celerovou pomazánku dělají ve školce - celer uvařit v ochucené vodě, nastrouhat, dodat tvaroh, cibuli, ochutit.... je to spíš tvarohová s celerem, ale moc dobrá!

L. Lika 19.5.2023 13:59

Ještě bych měla poznámku: kdo nedáte do brambor tu klobásku, doporučuji přidat trochu oleje nebo jiného oblíbeného tuku. Jednak kvůli chuti a jednak kvůli vitamínům v mrkvi. :-)

Z. Olčava 19.5.2023 13:33

Tak jsem právě spáchala pomazánku celerovou, nezjemňovala jsem ani sýrem ani jablíčkem a je opravdu vynikající. Tu budu dělat často. A odpoledne, až půjdu na zdravotní procházku, zakoupím zelí a v sobotu nebo v neděli upeču líné brambory.

L. Lika 19.5.2023 13:42

Chystám se na ni zítra, a jelikož jsem kvůli focení pořídila i sýr a jablíčka (česká :-), tak je přidám.

Z. Olčava 19.5.2023 14:04

Teda já jsem tak nevšímavá, to je hrůza. Kocourka jsem si nevšimla vůbec a že jsou fotky od tebe taky ne. Jsem to brala tak, že jsou taky z trezoru.

Z. Olčava 19.5.2023 14:06

Ehmm, z archivu samozřejmě.

M. Gillová 19.5.2023 14:08

Ahoj, Liko,

já jsem kocourka poznala i tu myčku/pračku u tebe, a tak jsem si naopak dovodila, že i text je tvůj. A tvoje pravý jméno je Jaroslava Kašlíková 😁. I ta LIKA v tom je!

L. Lika 19.5.2023 14:26

;-D;-D;-D Jaroslava Kašlíková nejsem, a bohužel si na tuto Zvířetnici nevzpomenu.

Hlavní je, že jste si početli a pokoukali R^

L. Jakovljevičová 19.5.2023 11:49

Někdo pomazánku celerovou, někdo mrkvovou ;-D. Já dělám "falešnou humrovou". Stejné množství celeru a mrkve najemno nastrouhám (i ta troška petržele může být, když se nevešla do polívky), osolím, malinko přisladím a zakápnu citronem. Přidám majolku, mažu na veku a chlebíčky jsou na světě ;-D

Z. Olčava 19.5.2023 13:37

Pravda, takhle to vlastně dělávala moje maminka, jenže mně tenkrát v tom ten celer nechutnal, tak jsme ho tam nedávali a zbyla jen ta mrkev. Hmm, zajímavé, jak se chutě mění.8-o :-)

E. Beranová 19.5.2023 11:16

celerová pomazánka a brambory - mňam! celerová už dlouho nebyla a celer si hoví v lednici, takže bude :-) díky za inspiraci :-)

L. Lika 19.5.2023 13:43

Mám celer, bulvový i naťový, moc ráda. Jeden čas jsem hodně omezila sůl a bylo zajímavé, jak slaný celer je! (spousta draslíku, mimo jiné)

Š. Matyášová 22.5.2023 10:07

no a na draslíku je založená i zdravá sůl SALKA...

Z. Olčava 19.5.2023 11:06

No to je paráda. Ano, vařit v jednom hrnci je hned dvojí výhra. Málo nádobí a pak chutě se tak krásně propojí. Ale jako správná líná kuchařka určitě v mezičase nebudu uklízet a žehlit. Tady vidím velkou nesrovnalost. Naopak, sednu do křesla, nohy nahoru a krásnou knihu do ruky.

Líné brambory určitě zařadím do svého jídelníčku, vařila bych hned, ale nemám zelí. Tak až dokoupím.

Mrkvovou pomazánku dělám docela často, jen trochu zjednodušenou, jen nastrouhanou mrkev a majolku. Mažu na chleba, někdy si jí dám i samotnou. S dětmi jsme si dělali chlebíčky a tam tedy přišlo ještě půlkolečko citronu.

Ale celerovou pomazánku, tu musím vyzkoušet hned. Celer miluju a nikdy mě nenapadlo udělat pomazánku. Vždy jen vařený, v polévce nesmí chybět a docela často přidávám k bramborám, když dělám kaši. Kdysi dávno mě kamarádka pozvala na smažený obalovaný celer. Nevím, co se tenkrát pokazilo, ale byl to takový hnus, že se to nedalo sníst ani ze zdvořilosti. Bylo mi to moc líto, protože kamarádka si s tím dala takovou práci, ale tenkrát to fakt nešlo pozřít. Takže jsem na tuhle úpravu zanevřela. Až před nedávnem, když jsem smažila řízky a zbylo mi trochu vajíčka, tak jsem neudělala obvyklou strouhankovou placičku, ale přidala jsem tam kousek, nastrouhaného nahrubo, syrového celeru. A bylo to výborné. Takže obalovaný celer už jen ze syrového a na tenké plátky krájeného.

L. Lika 19.5.2023 11:28

Máš pravdu, mě to žehlení taky zarazilo - u mě by to znamenalo péct líné brambory snad tři hodiny ;-D

A. Alimo 19.5.2023 12:11

Mamka dělávala obalovaný celer dost často a chutnal mi. Celer se musel uvařit do měkka a plátky hodně osolit, pak normální trojobal. Ale já ho nedělám, protože MLP ani svého času syn to nejedli a jen pro sebe jsem líná to kuchtit.

Š. Matyášová 22.5.2023 10:10

tak zkus i tuhle: j ez esterilovaného a dobrá..

sklenička sterilovaného celeru (nudličky)

3 vejce

měkký salám nebo šunka

(tvrdý sýr)

cibule

majolka

Celer dáme do síta, necháme důkladně vykapat a pokrájíme. Vejce uvaříme natvrdo a nastrouháme nahrubo. Salám nakrájíme na tenké nudličky, cibuli nadrobno. (Pokud chceme přidat i sýr, nastrouháme najemno.) Všechny ingredience v míse smícháme s přiměřeným množstvím majolky, osolíme, opepříme.

Z. Jenny 19.5.2023 10:40

Ještě jsem chtěla napsat o kocourovi na fotce. Ono tak nějak vypadá,jakoby snad byli kocour na dvě půlky;-D. Ta černa uprostřed splývá s pozadím fotky. Tak snad se nepřipletl kam neměl, tak jak to mlsní kocouří mají ve zvyku.;-DV

L. Lika 19.5.2023 10:54

Tak rozpůlení jsem si vlastně nevšimla ;-D On mi vždy velice pomáhá, ale naštěstí aranžuji kus od sporáku, aby z toho taky něco měl. Vždy důležitě očichá, zkontroluje, a já honem honem mačkám spoušť, abych ho taky zachytila V

Z. Jitur 19.5.2023 10:16

Všechny prima nápady, jednoduché, celerovou dělávám ráda - naučil mne ji tchán.

A. Alimo 19.5.2023 9:53

Všechno výborné nápady !! Určitě použiju, pomazánku možná už na večer, tu celerovou - mňam ! Ostatní posléze, protože k obědu budou šunkofleky :-)

L. Lika 19.5.2023 9:45

Našla jsem i pouták, takže doplněno - aby bylo jasno v tom, co znamená "líná hospodyně" ;-D

Z. Jenny 19.5.2023 9:11

Dnes je mé gusto, takže bude husto. Udělám všechno,postupně. Celer miluju,mrkev mi nevadí, tu zas tuze rád MLP. Díky! Skvělý nápad na dnešek a světlé budoucí zítřky. :-)R^V

L. Lika 19.5.2023 9:14

To jsem ráda, a potěší to i vůní. Moc mi bandory chutnaly.

J. Krausová 19.5.2023 9:11

Vypadá to vše velmi jedle!! A poznámka "jezte celer, visí Vám parohy" pobavila :-) Díky za příjemný start dnešního dne!

L. Lika 19.5.2023 9:14

Ano, hláška je trefná a úderná ;-D

T. Zana 19.5.2023 9:07

Díky za tenhle mlsotník, to se bude hodit :-)