27.4.2024 | Svátek má Jaroslav


Diskuse k článku

VíP: Aneb víkendový pokecník

Trocha exotického vaření neuškodí :-)

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Nelina 20.3.2016 21:06

Re: Smazene kousky aligatora

S golfovými hřišti je průšvih všude, jinde zase jiný. Kromě té chemie jsou velmi náročná na spotřebu vody, dennodenní zvlažování, a deficit vody se ukazuje v posledních letech při sušším počasí a to i v Evropě.

Třeba v Kalifornii razí směr místo rozsáhlých zelených ploch písek a vysazovat kaktusy. U San Francisca jsou už taková hřiště dávno.

Svět se zbláznil, když je něco in tak předimenzovat. Vždyť u nás je 102 normovaných hřišť.

H. Williamson 20.3.2016 19:58

Re: nedělní zprávičky z porodní bedničky

:)

H. Williamson 20.3.2016 19:57

Re: Smazene kousky aligatora

Nelinko, co se tech golfovych hristi tyce, tam se aligatori zas tak moc nerozsirili. Tam jim lidi sebrali a vysusili jejich puvodni habitat a oni nemaji kam jit. S tema golfovyma hristema je to dost prusvih - zejmena na Floride a v Jizni Karoline. Je tech hrist strasne moc - napr, v oblasti Myrtle Beach v JK je 100+ hrist. Ta se vydatne hnoji a ten odpad jde do slanisk a oceanu. Trpi tim krevety, ustrice, vytvari se choroby na rybach a nedavno, jeste pred otevrenim sezony v Myrtle Beach,, byl vydan zakaz koupani v mori a bude platit celou sezonu.....

H. Williamson 20.3.2016 19:41

Re: Zajímavé recepty

Okra prisla do Ameriky spolu s cernochama a brzy se stala na Jihu oblibena bez ohledu na rasovy puvod. Povestne je vyuziti v gumbo. Ona okra, kdyz se rozkroji, tak ma hodne slizu. V tom gumbu je to fajn, okra to zahusti. Ale kdyz se upravi rychle tepelne, tak sliz zmizne -odtud popularita smazene okry. Jak vsechno smazene, muze to byt dobre I hnusne - zalezi na kvalite a teplote oleje. Ovsem po cem se muzu utlouct, je dusena okra s rajcatama. Tohle jidlo je velmi popularni v te zvlastni krajine v Jizni Karoine zvane Lowcountry - primorska oblast. Podusi se cibule s cesnekem a pripadne I angl. slaninou. Na to se soupnou rajcata na kousky. Pokud nemate opravdu zrala rajcata ze zahradky, tak lepsi je pouzit italska z konzervy-jako San Marzano. Neco ostreho dle chuti - ja pouziju drcene suche palive papricky - s rozvahou. Prihodit okru na platky, tak aby rajcat bylo asi o tretinu vic nez okry. A zde je moje obohaceni jizanske kuchyne. Na tu podusenou cibuli prihodim vrchovatou lzicku sladke madarske papriky a neco madarske uzene. A teprve pak rajcata. Udela to divy. Podava se bud jako priloha k masu nebo jako hlavni jidlo s ryzi.

Š. Matyášová 20.3.2016 19:13

Re: Dopoledne jsem byla vyvětrat chcípa

miluju strašidlo v podání Jirky Bartošky....

Š. Matyášová 20.3.2016 19:07

Re: Smazene kousky aligatora

taky jsem ochutnala ne aligátora,ale krokodýla, maso z krokodýlí farmy na Znojemsku..nic moc teda....

M. Pajakerryková 20.3.2016 19:05

Re: nedělní zprávičky z porodní bedničky

zatím jsem jí ho nedala ale zítra ho dostane do pribináčku

a vylezla se napit a vyčurat a Chic pako se nachomejtl a taktak jsem mu zachránila za/del jo zvědavost se někdy nevyplácí a dráždit matku čumáčkem....

ale je fajn, že už od nich odejde :)

Z. Nelina 20.3.2016 18:52

Re: Smazene kousky aligatora

Ano, aligátoři se úspěšně rozšířili, dívám se dost pravidelně na golfové turnaje z Floridy, každé hřiště má naprojektováno dost vodních ploch a každou chvilku se někde vynoří z vody otevřená aligátoří hlava. Když začne lézt po hřišti, hra se přeruší a "asi" ochránci ho technikou vracejí do vody.

H. Williamson 20.3.2016 18:51

Re: Smazene kousky aligatora

V trojobalu nebo v testicku. Ale spis ten trojobal.

Z. Jenny 20.3.2016 18:18

Re: Speciality

Tak třeba mrkněte na kulinářský Krakow tady:

http://www.kuchniaubabcimaliny.pl/galeria/dekoracja-stolow-w-stylu-regionalnym_4.html

Z. Lika 20.3.2016 18:18

Re: Jenny,

Vzpomínám si na video, které jsi sem vkládala, s tou chobotnicí, jak si uzmula skořápky od kokosáku a metla s nimi v podpaží jako shánčlivá hospodyně. A jak se v nich pěkně uvelebila :-)

Z. Lika 20.3.2016 18:15

Re: Smazene kousky aligatora

Hanko, když píšeš smažené, znamená to ochucené kousky masa v rozpáleném oleji, anebo je to maso v trojobalu?

Z. Jenny 20.3.2016 18:09

Re: Speciality

Spojit krásnou, hrdou Buudapešť a kulinářský zážitek, je fajn, doporučuji.

Taky jsme absolvovali adventní Kraków, jak k nám Poláci nedovážejí žádné chuťově vyvážené věci, tak svoje domácí jídlo, podávané v tom hanzovním městě, je skvělé.Spojení s historií a procházkou městem je vše moc hezký zážitek.

H. Williamson 20.3.2016 18:08

Smazene kousky aligatora

jsem parkrat mela. Zas tak nic divokeho to neni. Spis se to v Jizni Karoline malo vidi. Pouziva se jen maso z ocasu a chutove je to jak tuzsi kure. Prekvapive svetle maso. Podava se bud smazene nebo jako grilovany kebab a v Louisiane nebo castech Floridy se z toho delaji klobasky. Aligator byl jednu dobu na seznamu ohrozenych zivocichu, ale uspesne se opet rozsiril (a i premnozil) v nekterych primorskych castech JV USA a kontrolovany lov je povolen na specialni permity.

Z. Jenny 20.3.2016 18:04

Re: Speciality

No, jo Hani, tržnice, tam taky, husí játra,papričky,koření,pořád je to tam stejný, kvanta kvalitní zeleniny, dá se vydržet a obdivovat věnce česneku ,cibulí, všechno voní, opravdu voní a nééé umělohmotné márketové.

Z. Rpuťová 20.3.2016 17:50

Re: Jenny,

Chobotnice jsou sympatická stvoření.

Malé chobotničky jsem jedla jen jednou a bylo to utrpení - čistě psychické. Jakž jsem uváděla, neoblibuji cokoli, co má moc nožiček, chapadélka nevyjímaje. A ty pidichobytničky byly součástí "mořskéhoé koktejlu" a já to nechtěla aplégrovi zeklovat ošklíbáním. Tak jsem každou obalila spoustů omáčky, aby na ně nebylo vidět a rychle jsem je strčila do pusy - ale trpěla jsem u toho jak zvíře, takže ani nevím, jak to chutnalo! :)

Z. Lika 20.3.2016 17:33

Re: nedělní zprávičky z porodní bedničky

A s tím vápníkem už to jde?

M. Pajakerryková 20.3.2016 17:00

Re: nedělní zprávičky z porodní bedničky

a konečně jsem je zvážila a vypadá to, že přibrali všeci skoro jednou tolik :) a to by měli mít v týdnu, takže mlíčka má Nanynka dost a to je dobře, jdu jí nachystat baštu

T. Zana 20.3.2016 16:56

Re: Speciality

Hmmm, Budapešť jsme měli naplánovanou, předloni jsem měla zlomenou nohu, loni jsem nějak neměla elán tam vlakem jet... Taky už jsme tam nebyli (velmi drahně) let.

T. Zana 20.3.2016 16:40

Re: nedělní zprávičky z porodní bedničky

Mamina se vrací do normálu :-)

H. Williamson 20.3.2016 15:38

Re: Speciality

Jo, tak to pravidim. Musim se do te Budapesti zase jednou vypravit. Coz by zahrnovalo i navstevu velke trznice, ktera v mych vzpominkach se blizi kulinarnimu raji. Mne ta madarska kuchyne vzdycky moc sedla - krome langosu. Po tom se mi jednou davno udelalo tak strasne spatne, ze dodnes se pri te vzpomince orosim.

J. Jovo 20.3.2016 15:38

Re: Ještě jedny fotky

Krásná fotoreportáž!!!

Z. Lika 20.3.2016 15:13

Re: nedělní zprávičky z porodní bedničky

Hlavně že Nastěnka je dobrá a už si i odskočila, je vidět, že už víc důvěřuje, a i s ostatními štěňaty budete mít dost práce a radosti :-)

Z. Jenny 20.3.2016 14:23

Re: Speciality

Po mnoha letech jsem byla v Budapeti v předloňském roce v době adventu. Jój Maďár, to byla jídélka, mňam, mňam,masa se zeleninou na grilu na jejich způsob a ty marcipány jako zákusky, ty taky a vínečko, to taky. :-)

M. Pajakerryková 20.3.2016 13:55

nedělní zprávičky z porodní bedničky

takhle v neděli zaznamenané dva úspěchy, Nany lépe baští a jak jsem se vrátila ze cvi sama poprvé odešla od prcků a šla se vyčurat. Pominu, že venku chtěla oba kluky spapat najednou...

a tím končí výčet dobrých zpráv a jedna smutná přesmutná, včera umřel jeden pejsek, prostě se to stává, první tři dny jsou kritické, mrzí mě to velice a proto opět prosím žádné smutné komentáře....

musíme se radovat s těch třech cipisků a cácorky!!!!

Z. Lika 20.3.2016 13:38

Re: Speciality

Koukám, že si manželek v Budapešti považují, taková hostina!

Z. Lika 20.3.2016 13:37

Re: vratila

Verenko, to je fajn, že sis na horách užila a zřejmě i odpočinula. Nebyl by z toho Rozcestník? V Tatrách už jsem dlouho nebyla, takže bych se aspoň pokochala, a určitě bych nebyla sama :-)

To jsem zvědavá, jak to s trubačem u Jajky nakonec dopadne. Vláčela se s ním přes devatero hor a devatero řek, piplala ho láskyplně, a teď ze všech stran duní varovné volání :D

Z. Verenka 20.3.2016 13:31

vratila

som sa na značku/nie z Hradu,ale z Tatier/Všetko bolo báječné,počasie,hory,deti i dospelí.Teraz sa začínam prekopávať príspevkami-bude to fuška.Závidím Jajke ten prekrásny vistáriovník/správne slovensky tú prekrásnu vistériu.Mala som podobnú.ťahala som ju do výšky,lenže neďaleko sídli trubec,ktorý úspešne a krásne obrastá chatku, kvitne ako ďas a ničí všetko dookola,dusí ďalšie rastlinky,vyráža cez trávnik a úspešne mi zadusil vistériu,

zaslzela som u Macešky a teraz budem študovať tie exotické jedlá.

Z. Matylda 20.3.2016 13:01

Speciality

jsem tenhle víkend měla maďarské, páč jsme byla dělat manželku v Budapešti. Takže paprikáš s haluškami, husí játra s jablky a plněný zelný list na debrecínský způsob, což byl ten list plněný mletým masem, opečený ostrá klobáska, zelí se smetanou a teplý domácí chleba. Bylo to úžasné :)

Z. Lika 20.3.2016 12:10

Re: Jenny,

No jo, asi volá "do salátu nééé"