8.12.2019 | Svátek má Květoslava


VíP: Aneb víkendový pokecník

19.3.2016

Onehdy jsem znovu vzala do ruky Shakespearova Macbetha, protože jsem potřebovala zjistit, jak přesně se s Macduffem štengrují, a knížka se mi otevřela u čarodějnic, jak kuchtí něco v kotli. Což mi oslím můstkem připomnělo, že jsem slíbila další recept z chorvatské kuchařky. Přímo do Mlsotníku se asi nehodí, možná spíš do toho temného lesa v bažinách :-)

Recept je totiž...

Brodetto z úhořů a žab z Neretvy

Potřebujete:

  • 600 g úhořů
  • 400 g žab
  • 150 g cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 0,5 dl olivového oleje
  • 3 dl bílého vína
  • 3 dl rajského protlaku
  • 4 pálivé papričky
  • 20 g soli

Pořádně úhoře umyjte a odrbejte je drátěnkou, abyste z nich odstranili sliz (raději zdůrazním, že masité ingredience už jsou ubezdušené). Pak se věnujeme žábám. Ostrým nožíkem vypreparujeme krevní cévy, které mají barvu rtuti a táhnou se od páteře do nohou žab. Potom nakrájíme úhoře na špalíky 5 – 6 cm dlouhé. Nakrájíme cibuli a česnek na kostičky a osmahneme je v rendlíku na rozpáleném oleji. Přilijeme víno a rajské pyré. Přidáme špalíky úhoře, pak celé žáby a nakonec sůl a rozdrcené papričky. Vařte nezakryté. Až směs začne vařit, stáhněte teplotu plotny na polovinu. Chvílemi hrncem potřeste a podávejte po 40 minutách vaření.

Ohni hoř a kotli vař!

Jestlipak jste jedli něco opravdu exotického, a jaké to bylo?

Toto je obvyklý vípák, takže sem pište o čemkoli, co vás zajímá a oč se chcete podělit. Přeji krásnou sobotu a neděli.

Lika Neviditelný pes