4.5.2024 | Svátek má Květoslav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
A. Zemanová 30.7.2022 18:37

Cizrnu mám moc ráda. Objevila jsem, že prodávají směs různých fazolí a cizrny v plechu. Od té doby dělám občas fazolový guláš, do kterého dám plechovku cizrny - pořádně všechno proplachuju, mimo fazolí v tomatě.

Když dělám plněné cukety či patizony, dávám do nich směs cibule, paprik, rajčat, někdy žampiony, někdy strouhanou nivu - co zrovna mám a co mě napadne. Když mám, je tam i anglická slanina nebo vytáhnu z mrazáku kousek mletého hovězího. Dělám to bez přílohy, proto náplň míchám s pohankovými krupkami (lze mít také v mrazáku). Teď mě napadlo, že by se dala náplň vytunit i cizrnou. Určitě vyzkouším.

Z. Lika 30.7.2022 20:29

Prima R^ A ano, konzervovanou směs různých luštěnin mám taky ráda, protože tohle člověk doma jen tak neuvaří a mrazák má svoje meze ;-D

Z. Tečka 29.7.2022 20:30

Tak má cenu, abych se sn ěčím vařila? Udělala jsem si lečo, a skončí tam, kde už skončila dršťkovka, bramboračka, rajská i ten můj oblíbený salát s majolkou. a na všechno tohle jsem měla chuť, jenže po několika soustech to chutná hořce. Jako bych po těch operacích úplně ztratila chuťové buňky. Nevím, co mám dělat, můžou mi od toho pomoct lékaři? Ale kteří?

T. Zana 30.7.2022 9:29

No, za zeptání u praktika nic nedáš. Tuším , že jsem viděla nějaké návody, jak cvičit čich - a právě snad i chuť - po covidu. Asi by to mohlo být podobné.

Z. Iva 29.7.2022 15:10

Když se chci salátu najíst, tak do něj dávám na kostičky nakrájená kuřecí prsa - opečená na troše oleje, osolená, opepřená, vychladlá. Máti dávala do salátu na kostičky krájený šunkový salám.

Z. Tečka 29.7.2022 16:24

Já si zas ráda vezmu k němu nasucho opečené plátky bagetky, stuené maso nemusím. Ale každýmu chutná něco jiného, jde prostě o vylepšení.

Z. Tečka 29.7.2022 13:00

Liko, a ta cizrna je v nálevu, neb ji vaříš?

Z. Lika 29.7.2022 14:06

Z pohodlnosti si kupuju cizrnu už hotovou - v konzervě nebo ve skle (lidl), ale mám zásoby i sušené, vaří se rychleji než fazole - taky se namáčí, ale vaří se kratší dobu, stačí hodina nebo i méně v normálním hrnci. Předem namočená cizrna má ještě lepší chuť.

Z. Lika 29.7.2022 14:08

Jo a k tomu nálevu kupované cizrny - je v něm trochu soli a myslím kys. citronová, celkově nemá výraznou chuť, nechutná mi, vylévám ho a ještě cizrnu propláchnu.

T. Zana 29.7.2022 14:51

Vidíš, mně docela chutná. Vlastně ten nálev považuju za hlavní důvod, proč si občas cizrnu koupím už hotovou.

Z. Lika 29.7.2022 17:16

No prosím, takže nejdřív ochutnejte, až potom jednejte :-)

Z. Janaba 31.7.2022 11:03

Zano, zdehle u nás je na konzervě doporučení dobře propláchnout! Ale proti gustu žádný dišputát!:-)

T. Zana 29.7.2022 11:36

Jo, tohle dělám (akorát s česnekem jsem to zatím nezkusila), je to moc fajn. Cizrna je príma.

Máš príma fotky navozující ty správné salátové chutě :-)R^.

Z. Lika 29.7.2022 12:24

Na cizrnu, jako celou, jsem se naučila v Chorvatsku - šoupala jsem ji do polívky a měla velký úspěch. Doma jako hummus jsem ji znala už leta. Díky za pochvalu fotek a toho česneku se neboj - dělá opravdu výbornou chuť, i když ho přidáš maličko. A salát vydrží v lednici dlouho - tedy pokud ho nesníš :-)

Z. Yga 29.7.2022 11:01

A kde je sejra?! ;-D;-D Miluju sýr v salátech.

Ale tenhle salát určitě zprubnu, a protože mám ráda cizrnu (daleko radši než fazole), tak bude s cizrnou. I když možná se mi pod ruky přimotá taky nějaký ten sýr ;-)

Z. Lika 29.7.2022 12:20

Chutím se meze nekladou :-) Akorát dobrý sýr bývá "panovačný" a chuťově tenhle salát obstojí i bez něj. Jsem ráda, že někdo přišel cizrně na chuť :-) U nás ji mají i u řezníka a když jsem si ji tuhle brala, paní řeznice se mě nedůvěřivě ptala, co si s ní počnu ;-D

Z. Tečka 29.7.2022 10:05

Pálivé fazole taky můžu, ale do salátu jsem to nikdy nezkoušela. Já naštěstí žádnou dietu nemám, na tohle se ohlížet nemusím. Po více než měsíčním pobytu ve zdejší nemocnici a tím nucené hladovce, ve které v pohodě setrvávám dál bych potřebovala spíš nějakou dietu žrací, neb jsem ještě zhubla a vypadám jak bulimička. Už jsem vyhrabala nějaká prebiotika, ještli to pomůže. Ale na salátky, na které se těším celý rok nedám dopustit. Taky jsem zkusila do rajského salátu kápnout balsamico, je to trochu jiné, ale dobré. Jó, rajčátka, cibule, paprika a okurky mi teď stačí ke štěstí. Těch není nikdy dost. Ten Tvůj salát Liko zkusím taky, ať je zas něco trochu jiného. Dneska mám teda strašnou chuť na bramborák, ale mám jen nové brambory.;-( Tak to nebude ono. A salátek požírám průběžně.

T. Zana 29.7.2022 11:38

Balsamico mám ráda, akorát je trochu problém, že naopak Franta ho výrazně nerada. Tak halt dělám porci každému zvlášť.

Tečko, zkus do salátů přidávat vejce, sýr, nějaké maso... ať se rozjíš R^V.

Z. Tečka 29.7.2022 11:55

Jo, sýry nebo vejce natvrdo taky někdy přidávám, to pak je salát s majonézou, ten je na regulérní jídlo, a taky ho dělám aspoň na dva dny.:-P To tam potom přijde třeba i hrášek, ten mám taky ráda. A papriky hodně.

Z. Jenny 29.7.2022 13:25

Vidím,že Franta je už jedna z nás,potěšilo!;-D;-D

Z. Lika 29.7.2022 14:17

Taky jsem zaznamenala :D Doufám, že nepodlehl současnému módnímu trendu!!

T. Zana 29.7.2022 14:52

;-D;-D

Z. Jenny 29.7.2022 9:20

Zkoušela jsem cizrnu na různé způsoby ale není to můj šálek pokrmu, takže jako Matylda. Ale! Ta rajčata s různými přílohami jako sýr a a pod. mám skoro denně a Liko, jako ty, nezasytí,pořád bych jen přidělávala. ;-D Ta čočka je dobrý nápad, tu mám naopak ráda moc i fazole bych snesla,zkusím,mám doma konzervované v ostřejším nálevu. Fazole jsem zakoupila omylem,spletla jsem s rajčatovou konzervou, měly obě skoro stejný obal, pak jsem nelitovala, jsou krásně ostré a to můžu. Liko, díky za inspiraci! A doufám, že se včera vydařilo. R^V

Z. Lika 29.7.2022 9:24

Fazole by do salátu určitě pásly výborně R^

A Srazík Pražík dopadl výborně, bylo moc milé, že jsme tě mohly pozdravit V

Z. Jenny 29.7.2022 13:24

VR^,také mne potěšilo!!

A. Alimo 29.7.2022 15:12

S cizrnou jsme na tom stejně ;-D, ostatní jako ty taky ráda, ale můj zatracenej žlučník má jiný názor;-€

Z. Tečka 29.7.2022 8:57

Jak ta cizrna vůbc chutná? Nikdy jsem ji neměla. JInak jsem na tom podobně jako Matylda, ale klidně bych tam nasypala místo cizrny uvařenou čočku, tu můžu, je bez chuti a bez zápachu a taky zasytí. Letos těch salátů moc nebude, okurky i rajčaty mi odcházejí, jsou strašně spálený od sluníčka.

Z. Lika 29.7.2022 9:22

Cizrna je chuťově jemnější než čočka, dobře drží tvar (nerozblemcá se) a hezky chrumká. Nesnaží se svou chutí jídlo opanovat - proto se krásně hodí i do polévek, nejen salátů. Ale důrazně doporučuji opláchnout ji od toho nálevu.

Jinak cizrna má asi nejlepší výživové hodnoty ze všech luštěnin, obsahem bílkovin může nahradit maso, a také má ze všech luštěnin nejméně purinů - např. čočka se při purinové dietě nemá vůbec, zato cizrna v omezeném množství (1 šálek denně) ano. Puriny způsobují dnu, tj. zvyšují kys. močovou v krvi, jestli to dobře píšu.

Z. Iva 29.7.2022 15:15

Pokud cizrna chrumká, tak je málo uvařená. Za tebou uváděnou hodinu se mi ji nikdy nepodařilo uvařit doměkka.

Z. Lika 29.7.2022 17:18

Záleží na definici chrumkavosti - prostě se sama nerozpadá, což fazole i čočka dělají, když jsou dobře uvařené. A tu hodinu na vaření, i méně, tak tu mám z vlastní zkušenosti. Po namáčení, samozřejmě.