18.5.2024 | Svátek má Nataša


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Janaba 31.7.2022 11:03

Zano, zdehle u nás je na konzervě doporučení dobře propláchnout! Ale proti gustu žádný dišputát!:-)

Z. Lika 30.7.2022 20:29

Prima R^ A ano, konzervovanou směs různých luštěnin mám taky ráda, protože tohle člověk doma jen tak neuvaří a mrazák má svoje meze ;-D

A. Zemanová 30.7.2022 18:37

Cizrnu mám moc ráda. Objevila jsem, že prodávají směs různých fazolí a cizrny v plechu. Od té doby dělám občas fazolový guláš, do kterého dám plechovku cizrny - pořádně všechno proplachuju, mimo fazolí v tomatě.

Když dělám plněné cukety či patizony, dávám do nich směs cibule, paprik, rajčat, někdy žampiony, někdy strouhanou nivu - co zrovna mám a co mě napadne. Když mám, je tam i anglická slanina nebo vytáhnu z mrazáku kousek mletého hovězího. Dělám to bez přílohy, proto náplň míchám s pohankovými krupkami (lze mít také v mrazáku). Teď mě napadlo, že by se dala náplň vytunit i cizrnou. Určitě vyzkouším.

T. Zana 30.7.2022 9:29

No, za zeptání u praktika nic nedáš. Tuším , že jsem viděla nějaké návody, jak cvičit čich - a právě snad i chuť - po covidu. Asi by to mohlo být podobné.

Z. Tečka 29.7.2022 20:30

Tak má cenu, abych se sn ěčím vařila? Udělala jsem si lečo, a skončí tam, kde už skončila dršťkovka, bramboračka, rajská i ten můj oblíbený salát s majolkou. a na všechno tohle jsem měla chuť, jenže po několika soustech to chutná hořce. Jako bych po těch operacích úplně ztratila chuťové buňky. Nevím, co mám dělat, můžou mi od toho pomoct lékaři? Ale kteří?

Z. Lika 29.7.2022 17:18

Záleží na definici chrumkavosti - prostě se sama nerozpadá, což fazole i čočka dělají, když jsou dobře uvařené. A tu hodinu na vaření, i méně, tak tu mám z vlastní zkušenosti. Po namáčení, samozřejmě.

Z. Lika 29.7.2022 17:16

No prosím, takže nejdřív ochutnejte, až potom jednejte :-)

Z. Tečka 29.7.2022 16:24

Já si zas ráda vezmu k němu nasucho opečené plátky bagetky, stuené maso nemusím. Ale každýmu chutná něco jiného, jde prostě o vylepšení.

Z. Iva 29.7.2022 15:15

Pokud cizrna chrumká, tak je málo uvařená. Za tebou uváděnou hodinu se mi ji nikdy nepodařilo uvařit doměkka.

A. Alimo 29.7.2022 15:12

S cizrnou jsme na tom stejně ;-D, ostatní jako ty taky ráda, ale můj zatracenej žlučník má jiný názor;-€

Z. Iva 29.7.2022 15:10

Když se chci salátu najíst, tak do něj dávám na kostičky nakrájená kuřecí prsa - opečená na troše oleje, osolená, opepřená, vychladlá. Máti dávala do salátu na kostičky krájený šunkový salám.

T. Zana 29.7.2022 14:52

;-(V

T. Zana 29.7.2022 14:52

;-D;-D

T. Zana 29.7.2022 14:51

Vidíš, mně docela chutná. Vlastně ten nálev považuju za hlavní důvod, proč si občas cizrnu koupím už hotovou.

Z. Lika 29.7.2022 14:21

Vyskočil mi adrenalin, umím si to velmi přesně představit ;-( Soucítím VV

Z. Lika 29.7.2022 14:17

Taky jsem zaznamenala :D Doufám, že nepodlehl současnému módnímu trendu!!

Z. Lika 29.7.2022 14:08

Jo a k tomu nálevu kupované cizrny - je v něm trochu soli a myslím kys. citronová, celkově nemá výraznou chuť, nechutná mi, vylévám ho a ještě cizrnu propláchnu.

Z. Lika 29.7.2022 14:06

Z pohodlnosti si kupuju cizrnu už hotovou - v konzervě nebo ve skle (lidl), ale mám zásoby i sušené, vaří se rychleji než fazole - taky se namáčí, ale vaří se kratší dobu, stačí hodina nebo i méně v normálním hrnci. Předem namočená cizrna má ještě lepší chuť.

Z. Jitur 29.7.2022 13:58

;-(V!

L. Blaza 29.7.2022 13:28

Děkuju Jitko. Palce držím i pro vás! S Bubíčkem to bylo hodně dramatické, jeho zdravotní stav se začal najednou strašně rychle zhoršovat, náš vet už měl zavřeno, museli jsme volat zvířecí sanitku. Na to nikdy nezapomenu, podrobnosti rozepisovat nebudu. bylo to hodně smutný a hodně bolavý. ;-(

Z. Jenny 29.7.2022 13:25

Vidím,že Franta je už jedna z nás,potěšilo!;-D;-D

Z. Jenny 29.7.2022 13:24

VR^,také mne potěšilo!!

Z. Tečka 29.7.2022 13:00

Liko, a ta cizrna je v nálevu, neb ji vaříš?

Z. Lika 29.7.2022 12:26

Přeji dobrou chuť a ještě lepší den :-)

Z. Lika 29.7.2022 12:24

Na cizrnu, jako celou, jsem se naučila v Chorvatsku - šoupala jsem ji do polívky a měla velký úspěch. Doma jako hummus jsem ji znala už leta. Díky za pochvalu fotek a toho česneku se neboj - dělá opravdu výbornou chuť, i když ho přidáš maličko. A salát vydrží v lednici dlouho - tedy pokud ho nesníš :-)

Z. Lika 29.7.2022 12:20

Chutím se meze nekladou :-) Akorát dobrý sýr bývá "panovačný" a chuťově tenhle salát obstojí i bez něj. Jsem ráda, že někdo přišel cizrně na chuť :-) U nás ji mají i u řezníka a když jsem si ji tuhle brala, paní řeznice se mě nedůvěřivě ptala, co si s ní počnu ;-D

Z. Tečka 29.7.2022 11:55

Jo, sýry nebo vejce natvrdo taky někdy přidávám, to pak je salát s majonézou, ten je na regulérní jídlo, a taky ho dělám aspoň na dva dny.:-P To tam potom přijde třeba i hrášek, ten mám taky ráda. A papriky hodně.

T. Zana 29.7.2022 11:38

Balsamico mám ráda, akorát je trochu problém, že naopak Franta ho výrazně nerada. Tak halt dělám porci každému zvlášť.

Tečko, zkus do salátů přidávat vejce, sýr, nějaké maso... ať se rozjíš R^V.

T. Zana 29.7.2022 11:36

Jo, tohle dělám (akorát s česnekem jsem to zatím nezkusila), je to moc fajn. Cizrna je príma.

Máš príma fotky navozující ty správné salátové chutě :-)R^.

Z. Yga 29.7.2022 11:01

A kde je sejra?! ;-D;-D Miluju sýr v salátech.

Ale tenhle salát určitě zprubnu, a protože mám ráda cizrnu (daleko radši než fazole), tak bude s cizrnou. I když možná se mi pod ruky přimotá taky nějaký ten sýr ;-)