Zvířetník Neviditelného psa
První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996MLSOTNÍK: Španělské variace - letní salát
V létě, kór když je horko a nechce se mi vařit, mám ráda zeleninové saláty. Jsem naučená na trojkombinaci okurka-rajčata-paprika se solí, octem a trochou oleje, a nějaký sýr. Dobré, jenže to má jednu značnou nevýhodu: nezasytí mě to, i kdybych toho snědla celou mísu, spíš to ve mně probudí žravou ponravu. A to není zrovna výhodné.
Zkusila jsem španělskou variantu (inspirativní video zde) s cizrnou – s tou už mám zkušenost, že ve mně vyvolá pocit sytosti velmi dobře. Mlsný Španěl nabízí moc dobré věci a není s tím ani moc crcání.
Co budeme potřebovat:
- Zhruba půlkilovou plechovku nebo sklenici cizrny, tj. cca 2 hrnky kafáče
- 1 tlustostěnnou papriku (tenkostěnných bych dala dvě :-)
- 2 rajčata, raději masitá
- Cibuli – přednostně fialovou, z té na obrázku jsem dala půlku
- Černé olivy dle chuti – v originále navrhují 12 kousků, vypeckovaných. Měla jsem zbytek oliv s peckou, vydloubat šly dobře :-)
- Zelenou petrželku (nakrájená má vydat zhruba na 2 polévkové lžíce)
- Sůl a pepř
A na zálivku:
- 2 polévkové lžíce oblíbeného oleje
- ½ polévkové lžíce oblíbeného octa (pokud použijete kvasný lihový 8%, tak toho raději méně, přidat můžete vždycky :-) Místo octa jsem tentokrát použila citron, protože ten už fakt na mě volal.
- Stroužek česneku
- Sůl a pepř.
Tak jedem:
Začneme dobrou vychytávkou, kterou doporučuji dodržet. Cizrnu totiž oceďte a pořádně propláchněte pod tekoucí vodou (ten nálev fakt není dobrý). A potom cizrnu vysypte v jedné vrstvě na nějakou suchou utěrku a osušte ji – poťupkejte ji utěrkou i shora. Aby se nám nenaředila zálivka.
Pak nakrájíme rajčata a papriku na kousky, cibuli nadrobno, olivy na kousky, petrželku taky nadrobno.
Tekuté přísady do zálivky pořádně promíchejte vidličkou nebo metličkou, přidejte podrcený česnek, sůl a pepř. Do mísy přendáme osušenou cizrnu a všechnu zeleninu, osolíme, opepříme a promícháme. Potom přelijeme zálivkou a znovu promícháme.
Zakryjeme potravinářskou fólií nebo mikrotenovým sáčkem a necháme v lednici aspoň dvě hodiny, aby se chutě propojily. Ideální je připravit tento salát hned ráno, aby byl na pozdní odpoledne nebo k večeři.
S tou zálivkou je to naprosto vynikající jídlo, česnek a pikantní olivy, kterých je tam jen náznakově, tomu dodají dobrý říz. A pro masožravce to třeba bude zase trochu jiná příloha :-)
Přeji dobrou chuť, ať budete připravovat cokoli :-)
Foto: Lika
Vše potřebné zjistíte zde...