25.4.2024 | Svátek má Marek


MLSOTNÍK: Španělské variace - letní salát

29.7.2022

V létě, kór když je horko a nechce se mi vařit, mám ráda zeleninové saláty. Jsem naučená na trojkombinaci okurka-rajčata-paprika se solí, octem a trochou oleje, a nějaký sýr. Dobré, jenže to má jednu značnou nevýhodu: nezasytí mě to, i kdybych toho snědla celou mísu, spíš to ve mně probudí žravou ponravu. A to není zrovna výhodné.

Zkusila jsem španělskou variantu (inspirativní video zde) s cizrnou – s tou už mám zkušenost, že ve mně vyvolá pocit sytosti velmi dobře. Mlsný Španěl nabízí moc dobré věci a není s tím ani moc crcání.

Španělský letní salát s cizrnou - přísady (citron je varianta k octu)

Co budeme potřebovat:

  • Zhruba půlkilovou plechovku nebo sklenici cizrny, tj. cca 2 hrnky kafáče
  • 1 tlustostěnnou papriku (tenkostěnných bych dala dvě :-)
  • 2 rajčata, raději masitá
  • Cibuli – přednostně fialovou, z té na obrázku jsem dala půlku
  • Černé olivy dle chuti – v originále navrhují 12 kousků, vypeckovaných. Měla jsem zbytek oliv s peckou, vydloubat šly dobře :-)
  • Zelenou petrželku (nakrájená má vydat zhruba na 2 polévkové lžíce)
  • Sůl a pepř

A na zálivku:

  • 2 polévkové lžíce oblíbeného oleje
  • ½ polévkové lžíce oblíbeného octa (pokud použijete kvasný lihový 8%, tak toho raději méně, přidat můžete vždycky :-) Místo octa jsem tentokrát použila citron, protože ten už fakt na mě volal.
  • Stroužek česneku
  • Sůl a pepř.

Tak jedem:

Začneme dobrou vychytávkou, kterou doporučuji dodržet. Cizrnu totiž oceďte a pořádně propláchněte pod tekoucí vodou (ten nálev fakt není dobrý). A potom cizrnu vysypte v jedné vrstvě na nějakou suchou utěrku a osušte ji – poťupkejte ji utěrkou i shora. Aby se nám nenaředila zálivka.

Pak nakrájíme rajčata a papriku na kousky, cibuli nadrobno, olivy na kousky, petrželku taky nadrobno.

Španělský letní salát s cizrnou. Vše nakrájet, zálivku promíchat, cizrnu...

Tekuté přísady do zálivky pořádně promíchejte vidličkou nebo metličkou, přidejte podrcený česnek, sůl a pepř. Do mísy přendáme osušenou cizrnu a všechnu zeleninu, osolíme, opepříme a promícháme. Potom přelijeme zálivkou a znovu promícháme.

Španělský letní salát s cizrnou. Nejdřív osolit, opepřit a promíchat zeleninu,...

Zakryjeme potravinářskou fólií nebo mikrotenovým sáčkem a necháme v lednici aspoň dvě hodiny, aby se chutě propojily. Ideální je připravit tento salát hned ráno, aby byl na pozdní odpoledne nebo k večeři.

S tou zálivkou je to naprosto vynikající jídlo, česnek a pikantní olivy, kterých je tam jen náznakově, tomu dodají dobrý říz. A pro masožravce to třeba bude zase trochu jiná příloha :-)

Španělský letní salát s cizrnou. Uložit aspoň na 2 hodiny do lednice, ať se...

Přeji dobrou chuť, ať budete připravovat cokoli :-)

Foto: Lika

Lika Neviditelný pes



KONTAKT na Liku z redakce Zvířetníku je zde více... 
ARCHIV ZVÍŘETNÍKU od února 2010 do prosince 2013 najdete na stránkách Dagmar Ruščákové DeDeník
HLEDÁTE POMOC PRO NALEZENOU VEVERKU?
Vše potřebné zjistíte zde...
Víte, jak správně psát - a to nejen na Zvířetník? Podívejte se do Nápovědníku !