Neviditelný pes
První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996Diskuse k článku
MLSOTNÍK: Coleslaw (americký salát ze zelí)
Upozornění
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Z. Jenny 31.5.2014 19:28Maričko, díky za recepis na takovou dobrůtku. Zkusím. Mňam, už se těším. |
M. Crossette 31.5.2014 15:46Děkuji Liko a Jitčo Jsem moc ráda, že jste salát takhle rychle vyzkoušely a moc hodné, že jste napsaly o výsledku !!! Samozřejmě mě těší, že recept nezklamal, jak už jsem psala, rozdílné přísady mohou mít i jiný výsledek. Jitčo, nevím, jaký kráječ jsi si koupila, třeba tady u nás je jich také vice (i s tou sekací vlnovkou) a já nevím, zda jsou ty ostatní stejně dobré. Na Dedině blogu (bývalý NZ)jsem o tom napsala víc, tak se tam podívej. Ale - jak tam píšu - i ten můj kráječ se napoprvé zasekává, chce to ho pořádně praštit, a pak už to jde hladce a rychle. Tak to zkus, být na kráječ zprvu ras i u mého se první kousky třeba mrkve zaseknou do vlnovky, ale další bouchnutí to spraví a pak to jde jedna báseň !!! Ale ono někdy není na "ruční pohon", však já salát take drive krájela nožem. Ještě jednou děkuji, že jste to sem obě napsaly a ať si pochutnáte i na odleželém salátu. |
Z. Lika 31.5.2014 14:41Tak hotovo a musím říct, že je to vynikající. Měla jsem trochu obavy z té sladkosti a majolky a smetany, ale té zeleniny je hromada a chutě se výborně propojují. Tak ještě vydržet do zítřka, než se odleží... Maričko, moc děkuju! |
Z. Jitča 31.5.2014 14:00Tak podávám hlášení o výrobě salátu :-). Ještě včera jsem nakoupila ingredience, a dnes ráno při vaření oběda jsem se pustila do výroby. Tak předně, Dede, kráječ na cibuli si raději nekupuj - já si ho včera v prvotním nadšení pořídila, ale neosvědčil se - je slabý, zasekává se na zelí a asi bych se dřív vztekla, než salát nakrouhala. I vzal jsem svou oblíbenou ostrou velkou kudlu, prkénko, a jala se krájet půlku zelí bílého a půlku červeného na malé kostičky - a šlo to rychle, pak jsem nakrájela mrkev(čtyři menší) na malé kostičky, nakonec cibuli (jedna velká a jedna menší), kterou jsem kvůli svému trávení po nasekání spařila horkou vodou, a pak dál vše přesně podle receptu. Vznikla velká mísa salátu, kterou jsem přendala do dózy do lednice a zbytek tady s velikou chutí ujídám - a lidičky, je to DOBROTA!!! A to se to ještě ani nestihlo rozležet!!! Maričko, ještě jednou za mě veliké díky! |
Z. Lika 31.5.2014 14:06Re: Tak podávám hlášení Právě jsem přitáhla tašku s ingrediencemi - narazila jsem v obchodě na to špičaté zelí a fialovou cibuli, kterou mám moc ráda. Tvoje recenze mě velice povzbudila, už se těším! |
H. Williamson 30.5.2014 22:57Ano, to je klasika Dik, Maricko za sdileni tohoto klasickeho a oblibeneho salatu. I kdyz ja ho uz leta delam bez majonezy a kysele smetany.Jen s olejovou sladko-kyselou zalivkou. Kdyz muj statny junak kriticky potreboval shodit vahu, (a ze ji shodil celych 130 liber), tak jsem hledala alternativy. A v jednom jinak velmi tradicnim barbeque miste ho prave delaji bez majonezy, tak jsem chutnala a chutnala, az jsem se k tomu dopracovala. Recept mam, jak vetsiny mych, naprosto podle oka. Ale zavazala jsem se, ze vyrobim asi 4 kila slaw jako prilohu k barbeque v praci pro specialni prilezitost. A v tomto pripade, Maricko, pouziju tvuj recept- ten s bilym a cervenym zelim. |
D. Ruščáková 30.5.2014 17:02Jé, recept na opravdovej coleslaw! Maričko, to byl skvělej nápad to sem napsat - já ho začala jíst až v Anglii a moc mi chutnal (tady u nás, třeba v tom KFC mi nechutná, ani nevím proč - moc majonézy?) Už mám doma suroviny a uvažuju o tom sekáčku - s nožem se mi na to nechce, nejsem dost trpělivá na takové patlání. Takže díky moc a mávám do Alabamy!:)) |
Z. Xerxová 30.5.2014 16:36kdybych se snad hned ráno nehlásila... tak se nic neděje - jen nestíhám. Blíží se nájezdníci - dneska naši 4, zítra další 4... a hlídání Najtíka a dětí je trošku jiná káva, než bylo hlídání dětí s Bětuškou :o) |
Z. Lika 30.5.2014 16:20Napadlo mě vyzkoušet ještě jiné zelí tzv. špičaté, je určeno přímo do salátu na spotřebu zasyrova, viz např. zde http://dobrasemena.cz/MURDOC-F1-Zeli-hlavkove_710944.htm Je opravdu lahodné. A jak jsem koukala, už je k mání i ve fialové variantě. Páni, myslím, že o víkendu mi coleslaw neunikne! |
D. Ruščáková 30.5.2014 17:04Re: Napadlo mě vyzkoušet ještě jiné zelí Už je v obchodech, milá Liko? Já ho u nás ještě letos neviděla. Mám ho moc ráda a s tím srandovním tvarem se dobře krájí:)) A fialové jsem ještě nepotkala vůbec, to jsou ale novoty:)) |
Z. Lika 30.5.2014 18:11Re: Napadlo mě vyzkoušet ještě jiné zelí Dede, viděla jsem ho na trhu, takže v jiných obchodech jsem nepátrala. A to fialové jsem zatím viděla jen na obrázku, ale snad se taky objeví. |
Z. Jitča 30.5.2014 14:55Mňam, díky Maričko za originál receptu, nejspíš vyzkouším ještě dnes. A tedy po pravdě, nikdy bych nečekala, že se u Mlsotníku takhle zasměji, perlíte tu všichni úžasně! PS: A jsem teď tuze zvědavá, zda mi tento můj premiérový příspěvek projde... |
Z. Vave 30.5.2014 15:04Re: Mňam, Prošel, povedlo se, Jitčo, vidím Tě. A moc ráda! :o) |
A. Lex 30.5.2014 13:04Až se probudíš, Maričko tak tady je moje poděkování za recept na dobrý zeleninový salát. Za nedlouho bude nové zelí a to bude dobrota. Po tom sekáčku se pídím, už jsem ho našla v leckterých zásilkových obchodech. Moje kamarádka si jej přivězla ze Švýcar. A seká s ním na prkénku naprosto všechno. Od cibule po vejce natvrdo. |
Z. Štětinka 30.5.2014 13:30Re: Až se probudíš, Maričko no vidiš! Na to jsem se chtěla při čtění článku zeptat, jak to vypadá.. |
Z. Lika 30.5.2014 13:36Re: Až se probudíš, Maričko Štětinko, když si zadáš "sekáček na cibuli", vyjede ti spousta obrázků. Přímo značky tu prosím neuvádějte. Děkuji. |
M. Crossette 30.5.2014 14:53Re: Až se probudíš, Maričko Diký Alex a jsem si jistá, že salát bude chutnat. Pokud jde o sekáček, tak důležitá je ta železná "vlnovka",která zeleninu rozseká na drobné kousky, protože při každém pumpnutí se trochu pootočí (alespoň ten můj to dělá). Sekací vrtulky co bývají v mixérech to neumí, ty nechávají dole skoro tu kaši. |
Z. Dalmi 30.5.2014 12:30Taky znám salát jen odněkud (z KFC a nyní také z restaurace hotelu Ostrov - RENATO"!!!!!), takže ho ráda zkusím. Díky Maričko |
Z. Lika 30.5.2014 12:21Po tomhle receptu jsem taky dlouho pátrala protože obvykle všem připadalo, že je tak jednoduchý nebo ho všichni znají, že se s podrobnostmi nikdo neobtěžoval. Velkou fintu vidím v druhu octa - český ocet kvasný lihový se svými 8 % je prý nejsilnější na světě. Poslední dobou jsem si velice oblíbila jablečný ocet, moc mi chutná a hezky voní. A ještě k názvu: zavrtala jsem se do slovníků a vynašla, že pochází z konce 18. století a je to zkratka dánského kool (zelí) a sla (zkráceně salát). Poprvé jsem se s ním setkala v Anglii v sámošce, ale doma jsem ho taky nedokázala napodobit. Takže Maričce moc děkuju a budu se těšit na další! |
M. Crossette 30.5.2014 15:06Re: Po tomhle receptu jsem taky dlouho pátrala Napsat úplně přesný recept té které země je někdy těžké, protože i když napíšu ocet, majonéza a zakysaná Smetana, v každé zemi budou přísady chutnat jinak, pokud by to nebyly stejné výrobní značky. Zakysaná smetana, co používám je hustá jako joburt,z kelímku jí vyndavám lžičkou. Jestli je ta vase řidčí, můžete zkusit třeba bílý jogurt, protože ocet tu kyselost nahradí. Liko, jablečný ocet znám, sice ho nedávám, právě kvůli jiné chuti, ale zase - někdo dává do salátu i jabko, tak proč ne jablečný ocet. A díky za info odkud slovo pochází, tady se coleslaw často zkracuje pouze právě na to "slaw". Dalmi, v KFC jsme naposledy jedli už je to hodně douho let, takže chuť jejich coleslaw jsem už zapomněla. |
T. Zana 30.5.2014 19:23Re: Po tomhle receptu jsem taky dlouho pátrala Jo, já ho taky znám jen z těchhle podniků a přišlo mi, že je to víc majonézy než zelí a chuť nic moc. Budu to muset zkusit. Díky, Maričko! |
T. Louk 30.5.2014 10:55Mírně mimo ale Marička, zvlášť když jde o zahrádku, jistě promine. Také je u vás tak úděsná kalamita slizskejch hnusů španělskejch? (Najtík snad taky promine pomluvu krajanů) A jakoby nestačila invaze plžů... Studijně jsem pátrala v atlasu růží a ku značnému zděšení objeveno, že se mi doma pne růžové nadělení zvané České práci čest! Ech, horší už snad může bejt jen Komsomolskij ogoňok. Někdy je fakt lepší nevědět :- )). |
Š. Matyášová 30.5.2014 11:01Re: Mírně mimo 2 x indický běžec a máš po problémech.... |
Z. Štětinka 30.5.2014 11:07Re: Mírně mimo Indové proti Španělům? Ech....budou to mít daleko :DDD |
A. Bytová 30.5.2014 11:09Re: Mírně mimo S Džeremájou v patách by se teda naběhali. :) |
Z. Dalmi 30.5.2014 12:25Re: Mírně mimo Uáááá :-) Kmitající kachny s vlkem za patami :-))) |
A. Bytová 30.5.2014 12:34Re: Mírně mimo No možná by toto řešení nebylo tak od věci. I ti slimoši potřebují trochu klidu. |
T. Louk 30.5.2014 12:53Re: Mírně mimo Kdyby mi tý drůbeže nebohý nebylo líto, tak snad běžecké duo pořídím. Bych pak třeba mohla i vybírat do klobouku :- )). |
Z. Štětinka 30.5.2014 11:06Re: Mírně mimo já už zahrádku nemám,ale tady u baráku je malinkej dvorek, tak jsem tam včera vlezla, páč na něm jsou 3 záhonky a já do jednoho ukryla zbytek křenu a libeček. Rozhodla jsme se v té záplavě bršlice pomoc těm asi 5 jahodám. Když jsem po x-té měla v ruce nejen plevel,ale i ty slizský hajz/ly, rozhodla jsem se je vrhat na chodník. Na konci záhonu o zhruba 2m2 jich tam bylo asi 30. Udělla jsem s nima krátkej proces,ale je to marný. Tohle počasí milujou a hustá tráva kolem jim nahrává |
Z. Lika 30.5.2014 12:31Ale ty růže vypadají moc pěkně a jak jsem koukala, mají je i v Průhonicích - no, máš to doma jak na zámku! Pokud jde o slimáky, taky mě mrzí, že se nedají využít podobně jako bršlice :-( |