26.4.2024 | Svátek má Oto


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Rizoto jednohrnec

Rizoto jednohrnec je velmi variabilní pokrm a neušpiníte moc nádobí.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Jajka 16.4.2021 11:02

Kdybych tohle rizoto vařila jen z kuřecího nebo krůtího masa, dám kousek nějakého vývaru z kostky.

A. Zemanová 16.4.2021 8:19

Rýži přímo s jídlem jsem vařila jen párkrát. Nejspíš to bude tím, že jsem zvyklá na varné sáčky. Kdysi dávno v pravěku jsem se, jako začínající kuchařka samouk, pokoušela několikrát o uvaření rýže v troubě, ale vždycky jsem ji připálila a tak jsem na ni zanevřela. Když jsem posléze objevila varné sáčky, bylo vyhráno. Dokud byly děti malé, rizoto bylo častým a oblíbeným jídlem. Kupovávala jsem (dle data) malé či velké hovězí konzervy (bývaly výborné), někdy vepřové, ty jsem prohřála se sáčkem mraženého dětského trojboje, nebo jen s hráškem, a nakonec promíchala s rýží.

Teď dělávám rizoto podobně jako M. Sláma, ale také jako vyloženě zbytkovou záležitost. Poslední rizoto v sobě skrývalo kousek vařeného hovězího z polévky a kus rozpadlého zbylého španělského ptáčku. Maso jsem nakrájela nadrobno, orestovala na másle, přidala mraženou zeleninu (ano, dětský trojboj, ten mám doma pořád), orestovala, trochu podlila vodou, do které jsem nadrobila trochu natur hovězího bujónu a nakonec vmíchala omylem navíc uvařený sáček rýže z lednice. Kořenila jsem muškátem a trochou pepře a porce zasněžila strouhanou goudou a drobnou Gran Moravií ze sáčku. Dobré to bylo a pro dva až až.

Pro YGU navrhuju pohankové kroupy. Od té doby, co jsem je objevila, mnohem častěji než z rýže dělám "rizoto" právě z pohanky. Je to moje láska pozdního věku. :)

Š. Matyášová 16.4.2021 9:12

ono i bulgur a kuskus nejsou špatné.....

Z. Lika 16.4.2021 9:46

S vařením rýže jsem zápasila celý život, až jsem si nakonec koupila nejjednodušší maličký rýžovárek za pár stovek, a rýže se rázem ocitla o deset levlů vejš. Tenhle domácí spotřebíček se mi opravdu vyplatil.

J. Muller 16.4.2021 10:05

Rýži vařím tak, že do propláchnuté rýže v hrnku naliji vařící vodu z konvice (0,5kg/1,5 litru vody). Vařič naplno, cca 2 min míchání do varu, zmírnit var a přiklopit. Po chvíli ještě jednou zamíchat, po 10 min vypnu a nechám čtvrthodinku dojít. Možno přikrýt utěrkou.

T. Zana 16.4.2021 15:42

Synek na rýžovar taky přísahá.

Z. Jajka 16.4.2021 10:55

Pohanku musím vyzkoušet.

Z. Lika 16.4.2021 10:57

Jen s pohankou pozor - kupuj tu světlounkou, nikoli tmavě hnědou (obrovský rozdíl v chuti, zaviněný způsobem loupání).

T. Zana 16.4.2021 11:21

Taky nejsou špatné kroupy.

Z. Lika 16.4.2021 11:38

Kroupy (tedy ječné), jsou naprosto geniální. A před pár měsíci jsem narazila na další genialitu: oves (ne vločky). Oves se propláchne, v poměru 2:3 (oves: voda) se vaří v papiňáku 6 minut a v neotevřeném papiňáku se nechá dojít 2 hodiny. Mana nebeská.

T. Zana 16.4.2021 15:45

Řehtáš ;-D;-D?

Ale vážně - kde se takový oves koupí? A používáš ho jako ty kroupy, nebo co s ním děláš?

Nemám papiňák. Před časem jsem starý vyhodila a nový už nekoupila, protože mi přijde, že raději déle vařím, než déle myju papiňák. Ale ten čas by se samozřejmě vyzkoumal :-).

Z. Lika 16.4.2021 16:03

Ehm - zano, cože to??? Ale vlastně ano, řehtám :DD

Oves kupuji v různých zdravých výživách, Country Lifu apod. Je to vynikající příloha - chutnější (nebo jinak chutná) než kroupy. Takto vařený není rozměklý, je příjemně chrumkavý a přitom hebký. Anebo místo ovesných vloček na snídani. Udělám si toho vždycky víc (kvůli těm poměrům s vodou) a v lednici pár dní vydrží.

Z. Lika 16.4.2021 16:06

Pardon, konečně mi to došlo ;-D Přešlápla jsem si a docvaklo mi, že to opravdu není překlep ;-D

T. Zana 16.4.2021 17:05

;-)

A. Zemanová 16.4.2021 22:10

Vyzkoušej, je skvělá a zdravá. Dělám taky často pohankového kubu, to je dobrota!

O pohance se pěkně píše tady:

https://www.kucharkaprodceru.cz/pohanka-recepty/#more-7249

Z. Lika 16.4.2021 7:48

Tohle by bylo ideální lodní jídlo, to mě napadlo okamžitě. Tam znamená každý hrnec navíc logistický problém jak kredencový (málo nádobí), tak sporákový (plynový dvouvařič). Všechno se to dodělá najednou, od začátku to krásně voní, značka ideál!

A také se mi vybavilo z útlého mládí "instantní rizoto" - sušená směs v krabičce. Jen se to zalilo vodou, chvíli počkalo, a moc mi to chutnalo. Taky jednohrnec. Ale tenhle od Jajky bude určitě lepší, díky :-)

Z. Matylda 16.4.2021 7:38

Hmmm, obvykle dělám rizoto z uvařené rýže, zbytek surovin opeču v hrnci, kam pak dosypu rýži a nechám dojít v troubě. Nemusí to chodit moc dlouho :-) V jednom hrnci jsem důsledně dělala jen jambalayu od Hanky W.

Z. Xerxová 16.4.2021 6:41

hezký pátek všem Zvířetníkům a zvířátkům :-)

Taky někdy vaříme rizoto v jednom hrnci (třeba o dovolených, když je k dispozici maličko nádobí) - ale většinou sypu rýži do pánve na maso se zeleninou, promíchám a nechám "dodělat".

Z. Jajka 16.4.2021 11:54

Postup máš úplně stejný, jen používáš pánev a já rendlík :-).

M. Sláma 16.4.2021 0:38

[Nikoloki] Tak tedy pro mne je daleko výhodnější do jednoho hrnce dát vařit pytlík rýže "Uncle Bens", do woku na olivový olej hodit mraženou zeleninu a udělat ji na skus, přendat ji do jídelní misky, do woku hodit kuřecí prsa namarinovaná v gyros směsi s olivovým olejem, za pár minut jsou prsa hotová, hodím zpátky zeleninu, promíchám a už do toho házím právě uvařenou rýži - sakumprásk tak za 15 minut hotovo. A špinavý je wok s rizotem, snadno umytelný hrnec od rýže a jídelní miska, ze které to dlabu :-P ...

Z. Jajka 16.4.2021 10:47

Nemám vok :-). Snažím se vařit tak, aby mi porce vycházely beze zbytků. A to je právě problém rýže z pytlíku - moc se nehýbeme a nejsme už nejmladší. V pytlíku je víc, než 2 potřebné porce když je rýže jako příloha. Už jsem klesla tak hluboko, že ty zbytky strkám do mrazáku.

Postup mám v podstatě stejný, jen nejdřív dávám maso (aby případné kostičky špekáčků, jsou-li, pustily tuk) a zeleninu dávám jako druhou.

M. Sláma 16.4.2021 13:58

No posledně jsem měl nějak moc masa a zeleniny jsem taky udělal krapet víc, takže po přisypání pytlíku rýže to byla maso-zeleninová směs lehce ušpiněná několika rýžovými zrny a tak jsem vařil další pytlík a potom to bylo tak akorát. Jedl jsem to asi týden :-) ...

Z. Jajka 16.4.2021 15:06

No právě tomu se snažím vyhnout, proto ty 4 porce, obden nebo popozítří je to tak akorát. :-P