25.4.2024 | Svátek má Marek


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Rizoto jednohrnec

Rizoto jednohrnec je velmi variabilní pokrm a neušpiníte moc nádobí.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
A. Zemanová 16.4.2021 22:17

Trošinku hučí a když je někde vlhkost nebo nedejbože drobek, tak píská. Ale odpouštím jí to, protože ji miluju. Reaguje rychle jako plyn, ale ucha hrnců nepálí, spodek hrnce zůstává čistý a co mám indukci, nehořela mi ani jednou utěrka. :)

A. Zemanová 16.4.2021 22:10

Vyzkoušej, je skvělá a zdravá. Dělám taky často pohankového kubu, to je dobrota!

O pohance se pěkně píše tady:

https://www.kucharkaprodceru.cz/pohanka-recepty/#more-7249

M. Skálová 16.4.2021 19:38

je to asi stará praxe, moje maminka to taky tak dělala a já pokračuji. Myslím, že Jana taky. /na jeden hrníček rýže.dva hrníčky vody/

M. Crossette 16.4.2021 19:03

Jajko, to je krásně zdokumentovaný recept. Rizoto dělám často, jen přidávám strouhaný sýr (hodně - do směsi a navrch). Máme rýži rádi, dělám ji často a rizoto proto, že vše, co k němu potřebuji mám vždy doma. Vařím ho vždy, když sem jede švagrová z FL, protože jednak ho miluje, ale hlavně je to jídlo, kterému "nevadí" když časový příjezd hosta bývá nejistý. Připravím zeleninu a maso na jedné pánvičce, rýži samostatně a když je čas jíst, rýži přídám k zelenina, prohřeji a zasypu sýrem.

V různých dočasných místech při stěhování, jsem také používala sáčkovou rýži. Měla jsem třeba jen dvouvařič a jeden hrnec, tak jsem často spolu se sáčkem dala do vody uvařit buď sáčk mražené zeleniny (ten jsem tahala ven dříve), nebo několik vajíček, která pak na tvrdo přišla různě vhod.

Určitě jsem už tuhle příhodu psala, ale pro mne je nezapomenutelná. Maminka doma vařila rýži "v peřinách". Nechala jí chvilku přejít varem, pokličku k hrnci něčím přivázala a dala jí do skladu peřiny na posteli, aby teplo izolovalo z obou stran. Rýže vždy krásně "došla", nikdy nebyla patlavá a v peřinách vydržela hodně dlouho teplá. Takže jsem to v začátku manželství dělala stejně. Manžel si po příchodu z práce, šel často na chvilku lehnout. Měl ve zvyku peřinu odhodit na stranu a oblečený si lehl jen na prostěradlo. Jistě tušíte, co se stalo - jednou takhle s odhozenou peřinou letěla i rýže. Manžel sice věděl, co s rýži dělám, ale zapomněl na to, stejně jako můj varovný výkřik přišel pozdě. Naštěstí otočený hrnec zůstal v peřině, poklička byla upevněná, celý hrnec zabalená do ručníku a tekutina v rýži už téměř žádná. Ale od té doby, kdykoliv si šel choť lehnout raději se pro jistotu ptal "je tam rýže?". Už to nedělám, manžel je dávno v důchodu a jídlo mohu lépe načasovat a rýže co používám. je hotová rychle na nízkém ohni na plotně ( poměr 1:2 - rýži do vařící vody s lžičkou oleje)

T. Zana 16.4.2021 17:05

;-)

Z. Lika 16.4.2021 16:06

Pardon, konečně mi to došlo ;-D Přešlápla jsem si a docvaklo mi, že to opravdu není překlep ;-D

Z. Lika 16.4.2021 16:03

Ehm - zano, cože to??? Ale vlastně ano, řehtám :DD

Oves kupuji v různých zdravých výživách, Country Lifu apod. Je to vynikající příloha - chutnější (nebo jinak chutná) než kroupy. Takto vařený není rozměklý, je příjemně chrumkavý a přitom hebký. Anebo místo ovesných vloček na snídani. Udělám si toho vždycky víc (kvůli těm poměrům s vodou) a v lednici pár dní vydrží.

Z. Lika 16.4.2021 15:58

Ta remoska je zajímavý nápad. Asi tu ty nápady na vaření rýže vysbírám do takového mlsotníkového nápadníku.

T. Zana 16.4.2021 15:45

Řehtáš ;-D;-D?

Ale vážně - kde se takový oves koupí? A používáš ho jako ty kroupy, nebo co s ním děláš?

Nemám papiňák. Před časem jsem starý vyhodila a nový už nekoupila, protože mi přijde, že raději déle vařím, než déle myju papiňák. Ale ten čas by se samozřejmě vyzkoumal :-).

T. Zana 16.4.2021 15:42

Synek na rýžovar taky přísahá.

T. Zana 16.4.2021 15:30

Moje babička ji dělala tak, že rýži zalila vodou (tuším na dva prsty nad úroveň rýže) a tu malou cibuli, resp. častěji půlku velké, líp se do ní vetkl ten hřebíček :-).

T. Zana 16.4.2021 15:27

To taky pamatuju :-).

Z. Nelina 16.4.2021 15:14

Na risotto a rýžový nákyp používám italskou kulatozrnnou rýži, ta dobře váže, konzistence je pak správně krémová.

Z. Jajka 16.4.2021 15:06

No právě tomu se snažím vyhnout, proto ty 4 porce, obden nebo popozítří je to tak akorát. :-P

Z. Jajka 16.4.2021 15:02

Já taky, do mikrovlnky jsem měla skleněný rendlík s pokličkou, ale nikdy jsem to nevychytala tak, aby mi ta voda nezdrhala... a nenásledovalo mytí mikrovlnky.

Z. Lika 16.4.2021 14:28

Sharko, budu ráda :-)

Š. Matyášová 16.4.2021 14:23

pro sebe doma ji vařím v mikrovlnce...mám na to takovou porculánovou nádobu..za 25 minut je v ní luxusní rejže...já ti to nafotím....

Š. Matyášová 16.4.2021 14:20

není potřeba, stačí osolit vodu, 3 prsty nad rejží má být a dát pod pokličku do trouby na 160°C na hodinu a půl, když to peču pro víc jak 20 lidí....je skvělá,nepřipečená,nemusí se hlídat...a krásně se sype....

M. Sláma 16.4.2021 13:58

No posledně jsem měl nějak moc masa a zeleniny jsem taky udělal krapet víc, takže po přisypání pytlíku rýže to byla maso-zeleninová směs lehce ušpiněná několika rýžovými zrny a tak jsem vařil další pytlík a potom to bylo tak akorát. Jedl jsem to asi týden :-) ...

M. Sláma 16.4.2021 13:54

[Nikoloki] Jinak v dobách rýžovitě-předpytlíkových se u nás doma dělala rýže v remosce - cibule na másle, nechat trochu zezlátnout, nasypat rýži, zalít vodou - a když se na cibuli ještě lehce osmažil na kostičky nakrájený salám, tak bylo rizoto :-) ...

J. Fialová 16.4.2021 12:31

Ve sbírce receptů pro líné (hranolky v troubě a řízky v troubě) mám i recept od mámy na vaření rýže v troubě: kousek sádla, 4 velké hrsti oprané rýže, trochu soli. Trochu opražit, zalít horkou vodou 2 cm nad, míchat do varu, vrazit tam malou cibuli s hřebíčkem, a šup do vyhřáté trouby. Po 15 min event. přidat teplou vodu a ještě 5 - 10 min troubovat.

Ale pytlíková je lepší ;-D

Z. Asteris 16.4.2021 12:30

Podobně jako Yga, zajímavé až do okamžiku, kdy se přisype rýže. Ale možná ten bulgur , pohanka nebo kuskus..A určitě ne kroupy. Ale dokud žil manžel a byl doma syn, tak jsem rýži vařila často, oba tvrdili, že dobrou. Rýži propláchnout, na másle spíš vysušit než osmahnout, pak 2 díly vody (cibule s hřebíčkem), cca 15 minut vařit a pak nechat dojít "v peřinách". A pro mne chleba nebo těstoviny. V případě rizota radši něco jiného. Rýži jím jen na táboře (v minimálním množství ), protože tam musím jít příkladem :-).

Z. Jajka 16.4.2021 11:54

Postup máš úplně stejný, jen používáš pánev a já rendlík :-).

Z. Jajka 16.4.2021 11:50

Tohle vyzkouším :-). Sice na přílohovou rýži používám varné sáčky, ale jednak je jí v tom sáčku pro nás dva moc a zbývá a parametry mne úplně neslovuje... A ano, i na ten sáček rýže dávám jen špetku soli. Slaná rýže mi nechutná.

V rizotu případnou lehkou rozblemcanost rýže neřeším.

A. Alimo 16.4.2021 11:39

Já teda s vařením rýže nemám problém. Po několika pokusech kdysi v mládí, které se nevyvedly, jsem se naučila, že : 1) nejdůležitější je rýži důkladně propláchnout jak studenou, tak horkou vodou - to se naučil MLP kdysi na koleji, když bydlel s kolegou ze Srí Lanky. 2) propláchnutou rýži vrhnu do vařící NEosolené vody - hodně vody, poměr nevím, dělám to od oka - ale asi na hrnek rýže tak 1,5 -2 l vody. 3) zamíchám, aby se nepřilepila ke dnu a vařím 15 minut. 4) Sliju do připraveného síta, NEproplachuju a přendám do mísy odkud servíruju, pokud je jí mín, jde rovnou na talíř. Používámrřýži dlouhozrnnou nebo Basmati a nikdy se mi nerozvařila :-)

Z. Jajka 16.4.2021 11:38

Při těch nejvyšších příkonech trošku.

Z. Lika 16.4.2021 11:38

Kroupy (tedy ječné), jsou naprosto geniální. A před pár měsíci jsem narazila na další genialitu: oves (ne vločky). Oves se propláchne, v poměru 2:3 (oves: voda) se vaří v papiňáku 6 minut a v neotevřeném papiňáku se nechá dojít 2 hodiny. Mana nebeská.

Z. Jajka 16.4.2021 11:37

Já si musela kvůli indukci koupit skoro všachny rendlíky, pánve a hrnce nové.

Všechny své staré oblíbence jsem obcházela s magnetem, prošlo toho minimum...

T. Zana 16.4.2021 11:27

Dobrý jídelní tip a velmi návodně nafoceno R^. Já teď nejčastěji dělám risotto (tedy tu italskou verzi). Ono je to vlastně taky jednohrnec, ale o hodně víc piplačka.

Nicméně pro změnu bych tohle mohla taky zkusit - buď v téhle verzi nebo co píše dole Nikoloki, on ten wok není špatnej. Hm, ale mám tu pánev mrňavou, nevím, jestli by se vešlo :-P.

Každopádně díky, Jajko.

T. Zana 16.4.2021 11:21

Taky nejsou špatné kroupy.