17.4.2024 | Svátek má Rudolf


MLSOTNÍK: Rizoto jednohrnec

16.4.2021

Rizoto jednohrnec je velmi variabilní pokrm a neušpiníte moc nádobí.

Jako základ je potřeba rendlík se silnějším dnem (můj má průměr 24 cm a
nepřilnavý povrch). Při vaření na plynu
jsem pod něj používala i litinovou podložku.

Suroviny pro 4 porce:

Suroviny na rizoto z jednoho hrnce

Rýže

  • 160 g rýže (Yga rýži nahradí něčím jiným...)
  • Cca 400 g něčeho od masa, pokud možno 2 druhy. (Lze použít i všelijaké
    zbytky vařeného či pečeného masa).
    Například 2 stehenní kuřecí řízky a 2 špekáčky.
    Já tentokrát místo špekáčků použila 1/2 vepřové konzervy. Sice jsme se
    původně těšili, že si ji dáme na chleba/topinky s hořčicí, ale její
    parametry... V rizotu byla dobrá.
  • Zelenina, dost, dvě základní varianty:

1. Pytlík nějaké mražené směsi (350 g je málo) doplněná hrstí mraženého
hrášku a hrstí mražené kukuřice. Co kdo rád a co dodá zahrada, trh nebo
mrazák.
Odhaduji, že správné celkové množství je cca 500 g.

2. Cibule, česnek, 4 - 6 větších paprik nakrájených na kousky, plechovka
krájených rajčat

Postup:
Na trošce oleje osmahnu na kostičky nakrájené špekáčky a maso, případně i
cibuli.

Maso a konzerva v rendlíku

Přisypu zeleninu a chvilku všechno dusím pod pokličkou.

Přisypeme zeleninu a po chvíli rýži

Přisypu rýži, přidám nějaké koření (polévková lžíce mého úlovku z Akce -
italská směs). Promíchám a zaleji vařící vodou. Ani nesolím, špekáčky i ta
konzerva jsou samy od sebe slané dost. Když tak si přisolím až na talíři.

Přidáme koření

Ztlumím plamen - elektriku do jemného varu, přiklopím pokličku a natáhnu
minutku na 20 minut.

Zalijeme vodou

Občas kontroluji, pokud je to ke konci varu ještě moc „mokré“, sundám
pokličku. Případně, pokud nespěchám, pokličku nechám, vypnu zdroj tepla a
nechám dojít. Ona se ta tekutina vstřebá :-).

Hotovo.

Dobrou chuť.

P.S. Školní rizoto jsem nikdy moc nemusela...

Foto: Jajka

Jajka Neviditelný pes



KONTAKT na Liku z redakce Zvířetníku je zde více... 
ARCHIV ZVÍŘETNÍKU od února 2010 do prosince 2013 najdete na stránkách Dagmar Ruščákové DeDeník
HLEDÁTE POMOC PRO NALEZENOU VEVERKU?
Vše potřebné zjistíte zde...
Víte, jak správně psát - a to nejen na Zvířetník? Podívejte se do Nápovědníku !