Diskuse
MLSOTNÍK: Dvakrát pečené brambory
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
V. Glover
to je dobrý nápad na večeři
Jé Liko, můj manžel miluje pečené brambory, klidně si to objedná i v restauraci, pro mě neuvěřitelné. Doma to občas sním s cottage cheese je moje oblíbená kombinace, ale tyhle plněné jsem nikdy nedělala. Možná bych tím Chrise potěšila. S trochou slaniny a sýra. To be šlo. Vejce jsem taky v troubě nikdy nepekla, ale už jsem na viděla recepty. Jenom se bojím, že nebudu vědět jak dlouho to péct, aby žloutky byly pěkně tekuté
V. Glover
Re: to je dobrý nápad na večeři
I chutně vypadající photodokumentaci jsem zapomněla pochválit
Z. Iva
Vím,
že hodně lidí tady vaří jen pro jednoho nebo dva lidi... Na rychlé uvaření brambor ve slupce je bezva tento sáček https://aukro.cz/kapsa-na-peceni-brambor-v-mikrovl... . Jen se to musí vychytat podle velikosti brambor a výkonu mikrovlnky, uváděné čtyři minuty fakt většinou nestačí. Brambory se pak mohou použít jako příloha nebo právě na to zapečení s náplní.
Z. Dalmi
Můj děda
mi říkával "bramborová princezna". Miluji brambory na všechny způsoby. Dala bych si je klidně i ke svíčkové. Takhle podobně je taky dělávám (někdy). Ale vařím brambory i rýži po lodním způsobu. Brambory přivedu k varu a vypnu. Než dodělám ostatní, jsou uvařené tak akorát.
Díky Liko, o víkendu je udělám.
Vyklepnout vejce
je dobré i do bramborového nákypu. Víc se s tím ale pohraje.
Asi 25 dkg rajčat nakrájet, podusit na másle a prolisovat. Smíchat se 2 šálky prolisovaných brambor, lžící strouhané cibule, 2 lžícemi strouhaného sýra, sůl a pepř.
Do vymazané zapékací mísy, do hmoty udělat důlky a podle libosti vyklepnout x vajec, ještě posypat sýrem. Zvolna péci asi 3/4 h.
Z. Lika
Re: Vyklepnout vejce
Tak to vypadá náramně, zejména pro někoho, kdo má úrodu rajčat :-) (Díky ještě jednou za neuvěřitelné fotky). Hm, strouhaná cibule? No tak jo, tohle stojí za vyzkoušení. Děkuji :-)
brambory mám ráda na všechny způsoby
ta tyhle 2x pečené jsou zde velmi oblíbené. Tedy já je doma nedělám (asi hlavně z lenosti), ale jedla jsem je několikrát v rest. (to na vás při objednávce servírka vychrlí dotaz jaké brambory co k tomu masu chcete - vařené,pečené, 2x pečené, pomfrity, silné pomfrity, orestované kousky(home fries) nebo hash brown ). Nejraději si dám ty hranolky ale někdy i právě tuhle bramboru a vyžádám si extra máslo a zakysanou smetanu, protože mám tu náplň ráda hezky nasáklou :) V rest. ji přinesou zvrchu pěkně opečenou, asi jí šoupnou krátce pod grill a protože často (ne vždy) bývá ve směsi sýr, má vršek úžasnou krustičku. Ale teď jsi mě Liko nalaskominovala, že to asi přeci jen jednou zkusím i doma. My máme brambpry pečené v troubě doma často(hlavně v zimě)jako hlavní jídlo. To pak upeču dost brambor navíc a používám je pak pokrájené a opečené jako přílohu jinde. Ale teď mi něco došlo. V rest. se pečená brambora podává na talíři v alobalu. Já myslela, že je to z hygienických důvodů(a ohledně jídla jsou zde inspekce sakra příšné), ale teď mi došel ještě jeden důvod. Já je peču v troubě bez obalu, protože máme rádi tu křupavou kůrku ("kabátek"), která se pečením v troubě (nebo mikrovlnce) neudělá. Jenže, moje upečené br.přebytky se po vychladnutí (a pak v lednici)troche scvrknou, asi jak z nich vyjde veškeré teplo-pára. A to už se rozhodně rohkrojit a vydlabat nedají (rozpadají se mi už když je krájím na kostičky). Zato v alobalu pečené si vlhkost zřejmě uchovají a tak v rest. mohou takhle pečenou bramboru buď podat "tahanou z trouby", nebo ji rozkrojit na tuhle 2x pečenou. Kdybych je tedy někdy udělala doma, asi si brambory předvařím, nebo zkusím v té páře. Nebo - myslíš, že by se daly jednotlivě zabalit do alobalu, dát do vody a normálně vařit? Nic by z nich nevyteklo a třeba by to bylo i rychlejší, než paření?
Re: brambory mám ráda na všechny způsoby
Jo a Liko, včera jsme viděli první polovinu filmu "The Shiralee" o kterém jsi se zmiňovala. Polovinu proto, že Netflix má film na dvou DVD, tak snad druhý disk přijde za pár dnů. Je to zajímavé, ta holčina je úžasná, roztomilá herečka, svojí paličatou povahou "celý tatínek" :) .Herečka Noni Hazelhusrt, co hraje Lily, tak ta teď úžasně hraje matriarchu ve skvělém australském seriálu "A Place to call home" (nevím, jestli se dostal i k vám, jestli ano, doporučuji).
Z. Hanča
Škoda,
že jsem si dnešní Mlsotník neotevřela dřív - dnes jsem sama doma a to si vždy připravím maximálně jednoduché jídlo (tentokrát mrkev s hráškem na másle s bramborem). Tak příště. A rozhodně si taky vyzkouším lodní variantu vaření brambor. Předpokládám, že se brambory vaří oloupané, je to tak? Panečku, to bude úspora energie!! -:)))
Z. Lika
Re: Škoda,
Nene, Hančo, brambory se vaří ve šlupce, jen omyté. Úspora energie se koná na všech stranách, i kuchařčině :-)
M. Pajakerryková
to je bezva nápad na večeři
na gril na táboře. Takže pokud nezapomenu a přikoupím sebou strouhaný parmezán tak to určitě udělám, jen ty brambory si předpeču v ohni....
a třeba to bude Olíkovi šmakovat
Z. Lika
Re: to je bezva nápad na večeři
Pájo, mohlo by. Zejména když bude brambora z ohně, takovou mají rády snad všechny děti :-)
Z. Tečka
Brambory 100x jinak
To bych mohla klidně jen s tím sýrem a lupínkem másla.
Sousedka to dělává, ale ta její plňka mi moc nejela.
A to upečené vajíčko zůstane jako volské oko, nebo se upeče i ten žloutek, Přece jen, takovou dobu v troubě.
Z. Lika
Re: Brambory 100x jinak
Vajíčko se upeklo durch. Kdybys to chtěla naměkko, stačilo by průběžně nakukovat do trouby a jakmile bílek zbělá, bramboru vytáhnout.
Z. Matylda
Teda
kapek mě děsí to, že budu muset rozehřát troubu (dneska je u nás pod mrakem a jen 26 stupňů, úžasné!!!),když barák hřeje furt... v zimě by to asi bylo lepší :)
Z. Lika
Re: Teda
Doporučuji ty brambory (ve slupce) předem uvařit (nejlíp v páře, v tom papiňáku je to geniální a krátké). A troubu na to dopečení jsem nepředehřívala.
Každopádně jsou na to zapotřebí brambory, které ještě neklíčí a dají se jíst i se slupkou.
T. Zana
Hmmm,
věci, co se dají připravit v remosce na balkoně, jsou mi sympatické ;-)
A vypadá to dobře, asi zkusím. Mimochodem včera (pozdě večer, když už bylo snesitelně) jsem uvařila čočku a udělala tvůj salát s kukuřicí - ochutnala jsem, vypadal velmi slibně. Chladím ho na oběd :-)
Z. Lika
Re: Hmmm,
Však jsem si na Tebe s těmi remoskovými teplotami vzpomněla :-) A čočkový salát je to horkého počasí ideální.
Vyhledávání
TIRÁŽ NEVIDITELNÉHO PSA
Toto je DENÍK. Do sítě jde obvykle nejpozději do 8.00 hod. aktuálního dne. Pokud zaspím, opiji se, zešílím nebo se zastřelím, patřičně na to upozorním - neboť jen v takovém případě vyjde Pes jindy, eventuálně nikdy. Šéfredaktor Ondřej Neff (nickname Aston). Příspěvky laskavě posílejte na adresu redakce.
ondrejneff@gmail.comRubriku Zvířetník vede Lika.
zviretnik.lika@gmail.comHYENA
Tradiční verze Neviditelného psa. Sestává ze sekce Stručně a z článků Ondřeje Neffa - Politický cirkus a Jak život jde. Vychází od pondělka do pátku.
https://www.hyena.cz