Neviditelný pes
První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996Diskuse k článku
MLSOTNÍK: Dvakrát pečené brambory
Upozornění
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Z. Lika 4.8.2017 12:26Re: Teda Doporučuji ty brambory (ve slupce) předem uvařit (nejlíp v páře, v tom papiňáku je to geniální a krátké). A troubu na to dopečení jsem nepředehřívala. Každopádně jsou na to zapotřebí brambory, které ještě neklíčí a dají se jíst i se slupkou. |
T. Zana 4.8.2017 12:02Hmmm, věci, co se dají připravit v remosce na balkoně, jsou mi sympatické ;-) A vypadá to dobře, asi zkusím. Mimochodem včera (pozdě večer, když už bylo snesitelně) jsem uvařila čočku a udělala tvůj salát s kukuřicí - ochutnala jsem, vypadal velmi slibně. Chladím ho na oběd :-) |
Z. Lika 4.8.2017 12:08Re: Hmmm, Však jsem si na Tebe s těmi remoskovými teplotami vzpomněla :-) A čočkový salát je to horkého počasí ideální. |
T. Zana 4.8.2017 13:52Re: Hmmm, Byl moc dobrej :-) |
M. Pajakerryková 4.8.2017 16:05Re: Hmmm, já o remosce a balkoně řekla mamince, bydlí v posledním patře paneláku okna na západ, a velice se jí to zamlouvalo |
Z. Vave 4.8.2017 11:46No páni! Ještě že zrovna jím, jinak bych asi dopadla jako ti pověstní psíci. :) Jednou jistě přijde doba, milá Liko, kdy budu mít tolik času, že všechny Tvé pokusy ověřím v praxi. :) Děkuju. |
Z. Lika 4.8.2017 12:09Re: No páni! No jo, taky mívám období, kdy veškeré mé vaření se omezuje na namočení ovesných vloček přes noc... A ne že by to bylo špatné! |
K. Holubová 4.8.2017 9:03Super nápady Brambory mám moc ráda na jakýkoliv způsob - pečené, zapečené, jako přílohu, brkaši miluju.... Vařené v páře jsem dělávala v parním hrnci a byly lepší než připravované ve vodě. Zachovaly si větší chuť a asi i víc vitamínů. Byly časy, kdy jsem zamrazovala vodu z vařených brambor a používala ji pak do polévek. Přišlo mi líto nevyužít vývaru z brambor, pak mi někdo řekl, že se do té vody vyluhují i negativní a jedovaté látky, které brambory obsahují...... tak jsem toho zase nechala. Tyto zapečené brambory určitě udělám hlavně proto, že je to velmi jednoduché a v té mé minizapékací troubičce to bude hračka. Kdysi jsem dělávala zapečené rohlíky. To se rozřízl rohlík podélně, vydlabal, obsah se nechal usušit a pak se použil třeba do mletého masa. Rohlíky se vymazaly máslem a naplnily dle chuti. Výborné byly s tuňákem a sekanými olivami. Se šunkou nasekanou najemno a spojenou sýrem. Se sýrem samotným - více druhů - jako pizza quattro formaggi. Paštika + sýr, také dobrá náplň. A kdo se chce více angažovat, tak kombinuje např. s cibulkou, sekanými papričkami, okurkami a další zeleninou..... možností je spousta a fantazii se meze nekladou. A je to moc dobrá a rychlá večeře nebo pohoštění pro nenadálou návštěvu. Když teda doma jsou ty rohlíky. |
Z. Lika 4.8.2017 9:34Re: Super nápady Tak to máte, paní Holubová, vlastně předzkoušené s těmi rohlíky: akorát je vyměníte za brambory. A s bramborami to bude bezzbytkové, střídka se hned vrací "na místo činu". Za sebe považuji za výbornou vychytávku mít brambory už předpečené nebo předpařené v lednici. Ať nemusím dlouho čekat. A souhlasím, vaření v páře nemá chybu, všechno má mnohem výraznější chuť. |
Z. Tečka 4.8.2017 13:58Re: Super nápady Já jsem takhle nějak dělala někdy bulky - hvězdičky. Je to pohodlnější na plnění a protože mám taky minitroubu, klidně si to udělám jen pro sebe. Nekoukám na to , jestli se to vyplatí dělat jen pro jednoho, to bych neochutnala spoustu dobrých jídel. |
Z. Inka 4.8.2017 7:35perfektní zase jedna vhodná příloha. My jsme bramboroví a díky statkáři z Kbílku máme každý rok uskladněné dostatečné množství opravdu dobrých brambor, které hravě vydrží až do dědových prvních. |
Z. Lika 4.8.2017 7:54Re: perfektní Když do nádivky přidáš trochu másla a nahoru dáš víc sýra a slaninu, obstojí to jako samostatné jídlo i u masožravce. Ten přísun dobrých brambor závidím a přeju! |
Z. Inka 4.8.2017 9:04Re: perfektní Liko, není problém pytel koupit a někam dovalit, vozila jsem Šárce k mamince do Chrudimi. Jen to mít kde skladovat. Brambory miluji a skladuji recepty na přílohy, takže tuhle bramboru spíš bez toho masa. A třeba k té cuketě s kouskem kuřete by to též nebylo marné. |
Z. Lika 4.8.2017 9:28Re: perfektní No jo, Inko, u nás je problém s tím skladováním. Chladný špajz sice je, ale ten slouží jako modelářská dílna :D Takže kupuju jen tolik, kolik se vejde do šuplete v chladničce. A recept si zopáknu asi hned zítra - dnes si předpařím brambory. A pak si k tomu opeču plátky cuket, udělám nějaký salát... dostala jsem na ně vyloženě chuť, tenhle recept bude moje stálice. |
Z. Iva 4.8.2017 10:32Re: perfektní Liko, kdo modelaří? A co vytváří za modely? |
Z. Lika 4.8.2017 10:41Re: perfektní Ivo, myslím, že se tomu říká "vehikly" (II.SV), modelář je Franta, dospělý člověk. |
Z. Iva 4.8.2017 10:52Re: perfektní To je jak soused, ten zase modelařil s letadélky, teď prohání drony. |
Z. Lika 4.8.2017 12:10Re: perfektní No, Ivo, doufám, že to u nás nedospěje k tanku na dvoře... |
Z. Matylda 4.8.2017 12:19Re: perfektní No, u nás to od modelů letadýlek dospělo k figurkám, pak k válečné technice z druhé světové a teď se mi kvůli velkým rádiem řízeným modelům nevejde do garáže auto. Nevejde se tam ani jedno a mohly by tam být dvě. Uhájila jsem místo na kolo.... |
Z. Lika 4.8.2017 12:23Re: perfektní Ono kde je prostor, tam je expanze. Asi jsi neměla z garáže vyjíždět, to je pak hned :-) Pardon, k smíchu to moc není. |
T. Zana 4.8.2017 12:05Re: perfektní Taky miluju brambory a taky je v paneláku nemám kam dát. Ach jo, kdy já měla naposled fakt dobrý... |
Z. Lika 4.8.2017 12:07Re: perfektní Zano, teď to jistí trhy, takže je to dobré. |
D. Ruščáková 4.8.2017 7:12Liko, to je recept, který se mi moc líbí - hlavně v té tvé zjednodušené podobě, maso v tom mít nemusím a vlastně ani to vejce ne:)) Jen mi řekni - jak dlouho asi vaříš brambory v tom papiňáku? Nějak jsem tuhle tvoji vychytávku minula - nebo zapomněla:)) |
Z. Lika 4.8.2017 7:51Re: Liko, V papiňáku dělám brambory v páře - dám do papiňáku minimální nutné množství, pak rošt nebo košík, aby brambory neseděly přímo na dně a pařím zhruba 10 minut od chvíle, kdy hrnec začne opravdu papinovat. Čas záleží na velikosti a druhu brambor - moučné nebo menší brambory bych třeba pařila 5 - 7 minut. A nenechávat příliš dlouho v zavřeném hrnci, voda se vaří ještě dost dlouho po vypnutí. Druhá moje oblíbená metoda vaření brambor je "lodní" a hodí se také pro větší množství brambor najednou a brambory nemají být příliš velké: dají se do hrnce, zalijí vodou, přivedou k varu a hned se vypnou a nechají zakryté stát několik hodin. Dělali jsme to takhle hned ráno a do oběda krásně došly, byly hezky rovnoměrně uvařené, pevné. Jelikož se vaří ve vodě, musejí se trochu osolit. Díky za pochvalu receptu, teď se na to brambory báječně hodí - už jsou dost velké. |
T. Zana 4.8.2017 12:07Re: Liko, Liko, kdy je "hned ráno", tj. jak dlouho potřebují stát? To je taky balkonový tip :-) |
Z. Lika 4.8.2017 12:14Re: Liko, Většinou stačí tak dvě tři hoďky. A měly by udržet teplo, jsou to vlastně "pomalu vařené" brambory. |
Z. Lika 4.8.2017 16:18Re: Liko, *minimální nutné množství VODY |
Z. Xerxová 4.8.2017 6:22hezký den hezký pátek všem Zvířetníkům a zvířátkům :o) ... To se mi líbí, to někdy zkusím. Ale dneska nee - teď (dokud je "zima") jdu smažit spoustu řízečků... a kuchyň moc neopustím. Sice se sjede jen rodina, ale i tak nás bude na rozloučení s dědou dost. |
D. Ruščáková 4.8.2017 7:06Re: hezký den Upřímnou soustrast, milá Xerxová. Udělali jste pro dědu vše, co bylo ve vašich silách... a ty řízečky jsou dalším ze symbolů vaší obdivuhodné rodinné pospolitosti. Myslím na vás. |
T. Zana 4.8.2017 11:59Re: hezký den Upřímnou soustrast vám všem. Člověk se myslí, že je na ten okamžik připravený, ale pak zjistí, že není. Držte se. |