10.5.2024 | Svátek má Blažena


MLSOTNÍK: Karbanátky na cibuli

8.7.2022

Karbanátky, zcela běžné jídlo, lze předložit i v letním období; v této variantě, díky zkaramelizované cibuli, chytnou jiný šmak a jsou vláčnější. Chuť je zajímavá, čím víc cibule, tím lepší. Opravdu je dobré použít maso jen vepřové a jen minimálně zahustit rohlíkem nebo strouhankou.

Třeba zkusíte.

Suroviny

Karbanátky na cibuli, suroviny
  • stačí plátek bílého toustového chleba nebo ½ rohlíku, pokropit mlékem
  • mleté vepřové, raději tučnější
  • strouhaný sýr, množství podle úvahy, záleží na druhu
  • asi 2 lžíce zakysané smetany, tučnější lepší
  • sůl, pepř, trochu sušeného česneku a koření pro mleté maso
  • vejce a strouhanka na obalení
  • tuk na smažení
  • opravdu hodně cibule

  Postup

  • maso, toust, sýr a koření promíchat
  • utvořit placičky
Přísady smícháme. Karbanátky na cibuli.
Utvoříme placičky. Karbanátky na cibuli.
  • obalit ve vejci a strouhance
  • osmažit
Placičky obalíme ve vajíčku a strouhance. Karbanátky na cibuli.
Placičky osmažíme. Karbanátky na cibuli.
  • nakrájet si na ½ měsíčky cibule
  • trochu vymazat zapékací nádobu
  • poklást silnou vrstvou cibule
  • na ni karbanátky
  • a posypat cibulí i na povrchu
  • péci asi 20 – 30 min., až cibule chytne barvu

Upečeno

    Množství na obrázku je ze ¼ kg masa; dodatek - karbanátky na poslední fotce nejsou připálené, ale obarvené cibulí :-) 

Možno realizovat i v létě, aniž by se to pokládalo za těžké jídlo. Dobrou chuť!

Foto: Nelina

Nelina Neviditelný pes