28.4.2024 | Svátek má Vlastislav


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Kapusta proklínaná i chválená

Onehdy jsem v angličtině položila běžnou otázku – co jste dělala o víkendu? A nějak jsme pak se studující paní zabředly do diskuze o kapustě...

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Glover 11.7.2015 22:45

ještě jeden jednoduchý

vrchní listy kapusty odkrájet a vcelku uvařit, pak složit na každý list na čtvrtinu a obalit v rozšlehaném vajíčku, a osmažit. jíst s uvařenými brambory.

Z. Lika 10.7.2015 23:11

Re: Ja kapustu moc rada

No prosím, to je francouzský způsob úpravy zeleniny. Cajun asi nebude daleko :-) Moc dobrý nápad!

H. Williamson 10.7.2015 22:40

Ja kapustu moc rada

ale zalezi to na priprave. Karbanatky miluju; k dusene mam krajne nevyjasneny postoj, zalezi, jak to kdo udela. Nedavno jsem udelala strasne dobrou kapustu - neco mezi teplym salatem a prilohou. Akorat si to presne nepamatuju a tak popis je improvizacni, lec blizko realite. Velke listy oddelim, pevne jadro nakrajim na vetsi kusy. Vhodim do osolene silne varici vody a varim tak 5 minut max. Ihned prendam do velkeho cedniku a proplachnu studenou vodou, aby se to dal nevarilo. Nakrajim na nudlicky. V panvi necham zesklovatet cibulku na trose slaniny s trochou mleteho kminu. Promicham,dochutim soli a peprem, zakapnu podle chuti citronem. Trik je v tom, ze se ta kapusta vari jenom chvilku a zachova si svou vlastni dobrou chut.

Z. Jenny 10.7.2015 16:28

Když jsem

přečetla dnešní příspěvky, pochopila jsem proč my Češi a Moravané jsme nezničitelný. Dovedeme z každého zeleného listu uvařit jídlo,využít vše v dobách hojnosti i bídy, všechno co roste, dovedeme to ochutit, připravit tak aby to bylo jedlé a chutné,taky ze všeho jsme připraveni udělat dobrý mok k tomu všemu jídlu, proto jsme pořád tak pomyslně bohatí a nezlomí nás žádná okupace ani tunelace.Stále to všechno umíme a proto vše přežijeme, netřeba se bát ničeho. Tož tak při pátku. :-))

Přeji všem krásný víkend.

T. Zana 10.7.2015 16:27

Re: Tak já neporadím,

Syrový mám taky ráda, ale víc než pár růžiček nezvládám.

O. Joklová 10.7.2015 15:48

Re: Tak já neporadím,

Liko, květák je výborný i NEvařený holý, tzn. syrový - jsem schopná ho sežrat klidně celý velký :-)))))

A. Lex 10.7.2015 14:57

Matyldo,

kapusta je výborná zelenina. Za mladých let jsem milovala právě tu kapustu, jak ji popisuješ, i s bramborem, česnekem a klobáskou. Jenomže poslední dobou mi působí, (stejně jako květák) neskonalé éééhm nadýmací, zažívací potíže a nepomáhá ani saturejka.

Z. Vave 10.7.2015 14:48

Re: Tak já neporadím,

Nooo, strouhanka dozlatova oprásknutá na spoustě másla asi bude pořádně tlustá :o), zvláště když se do ní květák úplně schová. :o) - vidím to před očima, dělala jsem si té strouhanky fakt kopce .... já ji ráda takhle odjakživa, když ji připravuju do štrůdlu, tak ji také užírám. :o)

T. Zana 10.7.2015 14:45

Re: kapustové chipsy

To zní dobře! Budu muset zkusit. Kombinovat květák a kapustu mě nikdy nenapadlo, ale když to čtu, hned bych zkusila.

T. Zana 10.7.2015 14:42

Re: Tak já neporadím,

Páni, tak vařený květák se strouhankou jsem coby dítě upřímně nenáviděla (a od té doby, zbavena rodičovského násilí, už nejedla). Vlastně nevím proč.

Říkáš, že je to tlustý? To je dobře, že to nejím :-))

Z. Lika 10.7.2015 13:48

Re: Tak já neporadím,

Á, tak to bude tou zelenou barvou. Tak hlavně abys nenarazila na zelený květák, a tuhle jsem potkala dokonce i fialový!

Vařený květák klidně i jen "holý" je delikatesa.

Z. Matylda 10.7.2015 13:25

Re: hezký den

No, kuřecí a vepřové- asi okudlám kus bylinkového záhonu, nadrtím česnek do oleje a opatlu to s tím...

Z. Iva 10.7.2015 12:42

nadívaná kapusta

Uvaříme vcelku menší hlávku kapusty (lepší je kulatý tvar) do poloměkka. Po vychladnutí opatrně rozložíme listy, asi jako když je hodně rozkvetlá růže. Mezi listy lžící vložíme masovou směs a upravíme zpátky do kulatého tvaru. Zapečeme v troubě. Masová směs: mleté maso, vejce, sůl, pepř, kostičky sýra, kostičky červené a žluté papriky. Zbytkem sýra posypat vrch kapusty. Pod kapustu osmaženou cibuli, zbytky paprik, zbytek kapusty, možno podlít vývarem

Z. Lída 10.7.2015 12:35

Re: kapustu miluju!!!

Z vody po vaření kapusty dělám kapustovou polifku :-)) Zahustím jíškou nebo vločkami, přidám kousek uzeniny a pokrájenou kapustu (třeba i ty košťály) a hotovo! A kapustová musaka - paráda. Na cibulce oprásknu mleté, přidám česnek, já s nám nešetřím - tak půl hlavičky. Dodám něco pepře a čubricu. V pekáčku na dno dám kapustu, na to maso a zas kapustu. Posypu druhou půlkou česneku a pokladu rozpůlenými rajčaty. Lze zalít i vejci a šoupne se do trouby.

Jo a kapustu před vařením spařím, pak se po ní tolik nelevituje!!

Z. Vave 10.7.2015 12:32

Re: Tak já neporadím,

Květák můžu mocinky moc! Jen vařený či obalovaný a co jsem velká holka, tak i na mozeček. A víš co jsem měla ráda v dětství a asi si to udělám, i když je to tlustý? Vařený květák, hojně posypaný osmaženou strouhankou, mňam!

A kdyby někoho zajímal můj intimní vztah k brokolici, tak kousek v polívce můžu, ale ve větším množství mi nedělá dobře ... nejspíš proto, že je tak zelená. ;o)

Z. Lika 10.7.2015 12:31

Re: hezký den

Tak ještě Matyldo napiš, co budete grilovat, ať to máme s celým servisem a můžeme si dělat chutě :-)

Z. Lika 10.7.2015 12:30

Re: Tak já neporadím,

Na Tyláku taky, ale tam je draho i na tenhle typ trhů. Ráda chodím i na Jiřák a samozřejmě Holešovice to jistí :-)

Z. Lika 10.7.2015 12:28

Ještě připomenu Betty MacDonald

Když ležela v plicním sanatoriu s TBC, cpali jim horem dolem kapustu - ta má totiž hafol dobře vstřebatelného vápníku (plus další benefity). U ležících pacientů trochu nepohodlné, ale stejně tam museli mít stále okna dokořán :-)

O. Joklová 10.7.2015 12:23

kapustu miluju!!!

a mně teda chutná i ta voda po vaření, chicht :-DDDDD

jinak asi všechny úpravy co už tu byly, pár kousků do polífky je Matyldo asi prima počin, ano kapustové stejně jako zelné masové závitky jsou vynikající, kapustové karbanátky jsou moooc dobřoučké, podušená přílohová kapusta (ale teda brambory, ta knedla mi k tomu nesedí) je senzační, i ten nákyp jistě bude dobrý, to neznám

a na Slovensku se vaří tzv. "kapustový prívarok", což je v podstatě podušená kapusta, v ní jsou rovnou i brambory, zahuštěné, ochucené, a jí se to samo, přímo jako kompletní jídlo (stejně jako se najíte třeba bramborového guláše, žejo) ... tak toho já jsem schopná navařit třeba pět litrů - a pak je i sníst :-)))))

Z. Yga 10.7.2015 11:30

Re: krásné téma Matyldo...

Nestříkané vinné listy abys pohledala, neb peronospora útočí, sfiňa jedna (;o)

Z. Jitur 10.7.2015 11:30

Re: Tak já neporadím,

Na Tyláku, na Tyláku?

Z. Lika 10.7.2015 11:15

Re: Tak já neporadím,

Tak jsem si představila svět bez kapusty... všechny ty smutné hlávky, které by nebyly... a hned se pro nějakou vypravím, protože proč? Protože můžu! Na trhu jsem viděla úplný kapustový festival, to nejde jen tak nechat.

A co květák, ten u Vavů chutná?

Z. Lika 10.7.2015 11:10

Re: Kapustu mám moc ráda

Výše je popisuje i Iva, a jsou fakt dobré!

M. Sedláková 10.7.2015 10:55

Recept nemám, ale kapustu mám ráda .

Výbornou umí můj manžel.

Vůbec od té doby co je v důchodu a vaří, tak v kuchyni kraluju jen o víkendu. A ještě jsem jím kibicována.

Ale vaří skvěle.

Míša z Plzně

Z. Vave 10.7.2015 10:45

Tak já neporadím,

u nás doma se kapusta nevařila a ve školní jídelně jsem si to cosi podivného nikdy nedala nandat na talíř. Až pře cca deseti lety jsem si řekla, že udělám radost Vaškovi a ukuchtím kapustové karbanátky.

Příprava byla páchnoucí a pracná, a i když karbanátky chutnaly dokonce i mně, tak zas ne natolik, abych tento heroický výkon někdy zopakovala.

Pro mě za mě by kapusta na světě nemusela vůbec být. :o)

Přeju všem dobrý den! :)

Z. Nítkovská 10.7.2015 10:07

Re: krásné téma Matyldo...

obojí - zelové i kelové jsou velmi dobré a u nás oblíbené. A pro úplnost připojím i vinné listy - pokud ovšem někdo má nestříkané ;)

Z. Iva 10.7.2015 9:55

Re: kapustové chipsy

S tou krupicí dělám i květákové krokety. V podstatě stejné "těsto" jako na nákyp, jen se usmaží, do oleje se vkládá lžicí, protože je to takové nesoudržné.

Z. Matylda 10.7.2015 9:44

Re: krásné téma Matyldo...

Vidíš, maso balené do listů znám balené do zelných- nenapadlo mě do kapustových.

Z. Matylda 10.7.2015 9:43

Re: Kchel, hmmm ...

Tak o tom řízku s rajskou jsme slyšela, ale ještě nikdy neochutnala- možná kvůli nedostatku odvahy :)

Z. Matylda 10.7.2015 9:41

Re: kapustové chipsy

Hm, s tou propařenou krupicí je to dobrej nápad. Příležitostně zkusím.