14.5.2024 | Svátek má Bonifác


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Kapusta proklínaná i chválená

Onehdy jsem v angličtině položila běžnou otázku – co jste dělala o víkendu? A nějak jsme pak se studující paní zabředly do diskuze o kapustě...

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Matylda 10.7.2015 9:40

Re: hezký den

Nové zelí jsem taky dneska koupila- bude salát Coleslaw ke grilovačce :)

Z. Iva 10.7.2015 9:32

kapustové chipsy

Z listů kapusty, obyčejné nebo Nero di Toscana se vyříznou košťály, listy se nakrájí na menší kousky. V míse se osolí a přidá trochu oleje, dobře promíchá, aby všechny listy byly potaženy filmem oleje. Dáme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme v troubě do křupava.

Kapustový nákyp:

Uvaříme do skoro měkka kapustu a květák, ještě zahorka v míse posekáme nožem a zasypeme krupičkou, přiklopíme, aby se krupice spařila. Po vychladnutí vmícháme žloutky a sních z bílků, dochutíme solí a pepřem, pokud máme přidáme na kostičky nakrájené uzené. Zapečeme v troubě, na vrch je možno přidat sýr.

T. Zana 10.7.2015 9:23

Kapusta

Tak především polívka (povařím, přidám brambory, okořením, zahustím), pak karbanátky a pak dušená - udělám si cibulku, na ní dám pokrájenou kapustu (klidně i s těmi pevnými středy) a oprásknu. Zaliju vývarem a dusím. Okořením, přidám buřta nebo klobásu (nakrájenou jako na lečo).

Príma věc, taková kapusta :-)

T. Zana 10.7.2015 9:19

Re: Kapustu mám moc ráda

Teda Liko, ty křupky znějí dobře!

Z. Jenny 10.7.2015 9:16

Letos jsem ještě nedělala

ale přednosta ji miluje na všechny způsoby, takže ano, bude. Žádný zvláštní recept nemám, jen co řečeno již níže. Kapusta alébrž kél, je moc dobrý a dobře po něm dují větry. :-)),takže pro každého není.

Růžičkovou kapustu využívám hlavně do zeleninových polévek s mnoha dalšími zeleninami.

Z. Rpuťová 10.7.2015 9:08

Nééééééééé!

Fakt ne! Co nadělám.... :)))

Z. Jitur 10.7.2015 8:35

Re: krásné téma Matyldo...

ahojky Všem,

jen letmo projíždím příspěvky, než se pustím do psaní - a vidím, už nemusím, ano kapusta jako řízek!

Z. Yga 10.7.2015 8:33

Kchel, hmmm ...

Tak já kchel nemiluju, kdežto Jenda velice velmi a tak ho vařím jen pro něj (a protože toho bývá hrnčisko, tak ještě odveze jejím do Lanžhota, tam taky nikdy neodmítnou). Recept jsem si přizpůsobila - lehce povařím nakrájenou kapustu (teda, já to vařím i s tím žebrem, nikdy mě nenapadlo ho vyhazovat), mezitím udělám cibulku, až je skoro hotová, vrhnu na ni buď nakrájenou dobrou klobásu nebo kousek uzeného (co jest po ruce), taky opeču, pak zapráším moukou a udělám světlou zásmažku, přileju vodu, přidám nahrubo nastrouhanou syrovou bramboru (nebo dvě), dodám okapanou kapustu a vařím do konečné konzistence ... mezitím ještě osolím a opepřím, nakonec přidám česnek - teda, jak ten kchel nemusím řeknu vám, že aspoň okoštuju a není to špatné.

Jinak i v našem kraji je normální jíst ke kchelu knedle a pečené maso či uzené (to já dávám už do té máčky) - ovšem je pravda, že v našich krajích se knedla jí snad ke všemu (kromě řízků ... i když ve Tvrdonicách se řízek jí s křenovou nebo rajskou omáčkou).

Z. Inka 10.7.2015 7:53

U nás oblíbené jarně letní jídlo

byly kapustové krokety. To se vykrojí ten pevný střed listu, kapusta se nakrájí na nudličky, ovaří, slije a nechá vychladnout. Z hrubé mouky se udělá pevnější omeletové těsto a vystydlá okapaná kapusta se do něj opatrně vmíchá, aby nespadl sníh z bílků. Smaží se placičky v rozpáleném oleji a podává se se zeleninovým salátem. Mňam

Z. Lika 10.7.2015 7:23

Kapustu mám moc ráda

Bezkonkurenčně u mě vítězí nakrájená, podušená (povařená), zahuštěná (dnes už spíš nastrouhanou bramborou než moukou) a na poslední čtvrthodinku se do toho přihodí celé "malinovy" brambory. Ochucuje se to majoránkou a spoustou česneku a už teď se mi na to dělají chutě! Asi bude k obědu :-)

A růžičkovou mám ráda jako přílohu - lehce podušenou. A do novější doby patří smoothies - do těch je kapusta bezkonkurenční. To z ní pak akorát vytrhnu košťál, ten je nasyrovo dost štiplavý.

Mimochodem, ta vůně při vaření, to bude síra, tipuju.

Přes den mě určitě ještě něco napadne. Jo, třeba roztrhané listy kadeřavé kapusty se v míse trochu osolí, opepří, stříknou oleje, pak se uvrhnou na plech v jedné vrstvě a strčí na pár minut do horké trouby - lístečky se prudce opečou a jsou křupavé a lepší než bramborové čipsy.

Z. Xerxová 10.7.2015 6:40

hezký den

hezký pátek všem Zvířetníkům a zvířátkům :o) těm, co dneska něco slaví, přeji vše nej nej. A těm, co potřebují pofoukat bolístka na těle či na duši, držím palečky, ať je brzy líp.

u nás se dělají kapustové karbanátky. Všichni je máme rádi - jen Vilík mi posledně sdělil, že se mi to moc nepovedlo, že to maso má moc divnou chuť... Holt je masožravec...

Dneska mám dovolenou - bude nás tu o víkendu mocmoc - a tak dnes vařím, peču, smažím... ale kapusta nebude, bude nové zelí

Š. Matyášová 10.7.2015 6:38

krásné téma Matyldo...

spařené kapustové listy bež košťálu, necháš okapat,a obalíš v trojbalu jako řízky, případně do nich zabalíš mleté ochucené maso nebo nějakou plnku a vyskládáš do pekáčku a zapečeš, přelejt můžeš jak smetanou ,tak drcenejma rajčatama...jde ji vrstvit s masem ,stejně jako lasagne..a místo těstovin prokládám bramborama.

Máti si ji pokrájenou uvaří,poleje máslem,posolí a k bramborovejm plackám je to její velice oblíbený jídlo....

kdysi jsem zmiňovala i růžičkovou- povařím do změknutí, nechám okapat,vychladnout,, při chladnutí prohodím s drceným česnekem a obalím v trojbalu,po usmažení to vypadá jako větší krokety..je to skvělé s brkaší....

kapustové karbanátky miluju, dušenou jak od koho..