29.9.2020 | Svátek má Michal


MLSOTNÍK: Kapusta proklínaná i chválená

10.7.2015

Onehdy jsem v angličtině položila běžnou otázku – co jste dělala o víkendu? A nějak jsme pak se studující paní zabředly do diskuze o kapustě.

Kapusta je jídlo, které si mnozí spojují jen se školní jídelnou a fakt ji nemají rádi. U nás se kapusta jedla často – na zahradě roste pěkně :) Kousky kapustových listů babička nasekala i do směsné zeleninové polívky „co zahrada dala“, dělala kapustové karbenátky (na ty jsem recept psala tady), no a taky dělala dušenou kapustu. 

Tu babiččinu jsem prostě milovala, moje mamka ji vaří stejně a já taky. Ale nejlepší je ta, co uvaří někdo jiný – už kvůli tomu smradu :) Kapusta se totiž musí povařit nezakrytá v osolené vodě, aby vyprchal ten smrad, a pak se ta voda slije. Povařená se dá do čisté vody, zahustí zásmažkou, přidá se pepř a česnek (dost česneku). Někdy se do kapusty zamíchají uvařené brambory, někdy se jí s chlebem. Ovšem zásadně s dobrou opečenou klobásou nebo špekáčkem.

Dotyčnou paní klobása udivila. To prý vůbec nezná! U nich se kapusta jí s houskovými knedlíky (tedy s knedlou, jak zní místní varianta) a s masem. Dobré je pečené vepřové, ale tentokrát měli na šťávě pečené hovězí. To zas udivilo mě, varianta s hovězím mi připadala exotická. A s knedlou mi to připadalo vůbec zvláštní!

A uvědomila jsem si, že kromě karbenátků a dušené kapusty vlastně jiné využití téhle zeleniny neznám. Tak bych byla ráda, kdyby mi někdo poradil, co s tou strupatou hlávkou mám udělat jiného :)

 

Matylda Neviditelný pes